Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 3 – BOER / Graan voor Visch

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch

 

Deze week laat ik je kennismaken met de derde verhalenpaal: nr. 3 – BOER / Graan voor Visch. Deze verhalenpaal staat langs het fietspad bij de woonwijk Graan voor Visch langs de Hoofdweg tussen Molen de Eersteling en het politiebureau in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 3 – BOER / Graan voor Visch

Op de plek waar je nu staat, stond vroeger de boerderij van de familie Nieuwenhuis. Deze familie, boer Arend, zijn vrouw Marie en 8 kinderen, verlieten in 1971 de boerderij. De boerderij werd daarna gesloopt en op de plek van de boerderij en de landerijen werd een complete woonwijk met 2.000 huizen op 28 hectare grond uit de grond gestampt: Graan voor Visch. De nieuwe wijk werd genoemd naar de boerderij die voor de nieuwbouw werd afgebroken. De bomen die de erfgrens bepaalden staan er nog wel.

De boerderij stond aan de Hoofdweg 802. De boerderij werd rond 1859 gebouwd. Na een aantal keren verkocht te zijn, kwam de boerderij in 1896 in handen van Maatschappij Amsterdams Goederenvervoer. Daarna wisselt de boerderij regelmatig van pachter/bewoner. De laatste eigenaar, Arend Nieuwenhuis, begon in de Tweede Wereldoorlog als bedrijfsleider maar snel na de oorlog werd hij pachter/boer met akkerbouw, als graan, vlas en bieten. Hij was de laatste bewoner.

De naam Graan voor Visch is een verwijzing naar het feit dat de visvangst voor de drooglegging van de Haarlemmermeer de belangrijkste bron van inkomsten was. Na de drooglegging maakte de vis plaats voor graan en andere gewassen.

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch Verhalenpaal nr. 3 – BOER / Graan voor Visch

 

Graan voor Visch Graan voor Visch

 

Locatie van verhalenpaal nr. 3 – BOER / Graan voor Visch

Deze 3e verhalenpaal staat langs het fietspad bij de woonwijk Graan voor Visch langs de Hoofdweg tussen Molen de Eersteling en het politiebureau in Hoofddorp.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de derde verhalenpaal: nr. 3 - BOER / Graan voor Visch in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de derde verhalenpaal: nr. 3 - BOER / Graan voor Visch in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com