De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Halong Bay in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

In deze blog heb ik de door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Deze blog wordt ‘geboren’ terwijl ik in een boekwinkel op Schiphol loop. Ik zie daar een boek over de Werelderfgoedlijst van UNESCO liggen dat mijn interesse wekt en mij dus op het idee voor deze blog brengt.

Ik heb het boek Werelderfgoed later aangeschaft om meer te weten te komen over dat wat UNESCO doet en de redenen waarom een bepaalde plek op de Werelderfgoedlijst geplaatst worden.

 

Wat is de Werelderfgoedlijst van UNESCO

UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Deze organisatie is in 1945 opgericht. Werkterreinen voor UNESCO zijn cultuur, wetenschap, onderwijs en communicatie. UNESCO is een onderdeel van de Verenigde Naties. Het hoofdkantoor van UNESCO staat in Parijs.

Sinds 1972 bestaat het Werelderfgoedverdrag. Dit verdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed, dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Nederland heeft dit verdrag in 1992 geratificeerd. 192 lidstaten hebben dit verdrag ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd zullen zich inzetten voor bescherming, behoud, toegankelijk maken, overdragen aan aankomende generaties en identificatie van de erfgoederen in hun land.

De Werelderfgoedlijst van UNESCO is een lijst van alle erfgoederen die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed. De lijst bevat nu 1121 sites in 167 landen.  Er staan 869 culturele, 213 natuurlijke en 39 gecombineerde sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 59 van deze sites zijn in gevaar. Twee sites zijn sinds 1978 van de lijst verwijderd.

 

Wat moet je doen om een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen

Om een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen moet een erfgoed aan strenge eisen en criteria voldoen. Allereerst moet een nationale voorlopige lijst door een land opgesteld worden waarom monumenten, natuurgebieden en landschappen geplaatst worden die mogelijk voldoen aan de criteria en eisen van UNESCO.

Als de nominatie bij UNESCO is ingediend, beslist het Werelderfgoedcomité of het erfgoed voldoet aan de kwalificatie en eisen voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Het kan daarna soms vijf jaar of meer duren voordat er een daadwerkelijke plaats op de Werelderfgoedlijst wordt toegekend.

Er moet worden aangetoond dat een erfgoed over uitzonderlijke universele waarde beschikt, met andere woorden, het erfgoed moet zo bijzonder zijn dat het onvervangbaar is en van waarde voor de hele mensheid. UNESCO heeft een lijst met 10 criteria opgesteld om deze universele waarde aan te tonen. Een erfgoed moet aan minimaal één van deze criteria voldoen.

 

10 criteria om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen

 1. een meesterwerk van van het menselijk creatief vernuft;
 2. belangrijke uitwisseling van menselijke waarden gedurende een bepaalde periode of binnen een cultureel gebied in de wereld en ontwikkelingen in architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsontwerp of landschapsinrichting;
 3. een unieke, of exceptionele, culturele traditie of beschaving die nog voortleeft of is verdwenen;
 4. een uitzonderlijk voorbeeld van een type gebouw, een architectonisch of technologisch geheel, of een landschap, dat (een) belangrijke fase(s) van de menselijke geschiedenis weergeeft;
 5. traditionele menselijke nederzetting, traditioneel landgebruik of zeegebruik , typerend voor een cultuur (of culturen) of een menselijke interactie met de omgeving, in het bijzonder wanneer het kwetsbaar is geworden als gevolg van onomkeerbare veranderingen;
 6. direct of tastbaar geassocieerd met gebeurtenissen, levende tradities, ideeën, overtuigingen, artistieke en literaire werken van uitzonderlijke betekenis;
 7. natuurfenomenen of -gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en esthetisch belang;
 8. voorbeelden die belangrijke fases in de geschiedenis van de aarde weergeven, inclusief de getuigenis van het leven, zoals het fossielenarchief, belangrijke voortgaande geologische processen in de ontwikkeling van landvormen of belangrijke geomorfologische of fysisch-geografische elementen;
 9. voorbeelden van belangrijke voortgaande ecologische en biologische processen in de evolutie en ontwikkeling van ecosystemen en habitats van planten en dieren, op het land, in zoet water, aan de kust en in de zee;
 10. waardevolle natuurlijke leefgebieden voor het ter plekke behouden van biodiversiteit, waaronder gebieden met bedreigde soorten die van uitzonderlijke universele waarde zijn vanuit het gezichtspunt van wetenschap of natuurbehoud.

Ook naar de authenticiteit en integriteit van het erfgoed, zoals ontwerp, materiaal, vakmanschap, sociale en culturele aspecten wordt gekeken.

 

Bekende plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan

 • Nationaal Park Iguazú in Argentinië en Brazilië
 • Great Barrier Reef in Australië
 • Okavangodelta in Botswana
 • Angkor Wat in Cambodja
 • Chinese Muur in China
 • Galápagos Eilanden in Ecuador
 • Taj Mahal in India
 • Tempelcomplex van Borobudur op Java, Indonesië
 • Petra in Jordanië
 • Plitvicimeren in Kroatië
 • Twyfelfontein in Namibië
 • Cuzco in Peru
 • Historische centrum van Krakau, Polen
 • Historische steden Ayutthaya en Sukhothai in Thailand
 • Historische centrum van Praag en Český Krumlov, Tsjechië
 • Efeze in Turkije
 • Yellowstone National Park en Grand Canyon National Park in de Verenigde Staten van Amerika
 • Hoi An in Vietnam
 • Robbeneiland in Zuid-Afrika

Deze lijst is willekeurig gekozen, puur als voorbeeld om bekende plekken weer te geven die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Bekijk hier de complete Werelderfgoedkaart.

 

Nederlandse plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan twaalf plekken in Nederland en één op Curaçao. Dit zijn:

 • Schokland: het voormalige eiland in de Zuiderzee. Schokland staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • De Hollandse Waterlinies is de uitbreiding van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Stelling van Amsterdam is de 19e eeuwse militaire Waterlinie met een lengte van 137 kilometer. Deze linie loop van Edam via Haarlem naar Muiden. De Stelling van Amsterdam stonds sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hollandse Waterlinie is een 200 kilometer lang verdedigingssysteem dat gebouwd werd tussen 1815 en 1940. De waterlinie bestaat uit 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en zogenaamde inundatiepolders. De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen nu samen de Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Willemstad – Curaçao: de binnenstad en haven van historisch Willemstad. Willemstad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Molens bij Kinderdijk in de Alblasserwaard: dit zijn poldermolens uit de 18e en 19e eeuw. De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Het Woudagemaal in Lemmer: het grootste in gebruik zijnde stoomgemaal ter wereld uit de vroege 20e eeuw. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • De Beemster:  Een 17e eeuwse droogmakerij met daarin 5 forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam. De Beemster staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Rietveld-Schröderhuis in Utrecht: dit moderne huis is gebouwd in 1920 en is gebouwd door architect Gerrit Rietveld voor zijn opdrachtgeefster Truus Schröder-Schräder. Het Rietveld-Schröderhuis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Waddenzee: ligt in Noord-Holland, Friesland en Groningen en deels ook in Duitsland en Denemarken. De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Amsterdamse grachtengordel: grachten in het centrum van Amsterdam die dateren uit de 17e eeuw. De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Van Nellefabriek in Rotterdam: Een gebouw uit 1920. De Van Nellefabriek staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Koloniën van Weldadigheid: drie koloniën in Nederland (Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord) waar arme mensen uit steden naartoe konden verhuizen voor een betere toekomst. In deze ‘pauperkolonies’ werkten ze op het platteland. Maar wat deze koloniën ook waren, was een sociaal experiment. De Koloniën van Weldadigheid staan sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Neder-Germaanse Limes: deze liggen in Nederland als Duitsland. Het markeert de grens van het Romeinse Rijk, die beschermden tegen invallen van Germaanse stammen. Langs de grens vind je nog veel Romeinse sporen, zoals resten van forten. De Neder-Germaanse staan sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Planetarium Eise Eisinga in het Friese Franeker: Centraal staat een planetarium dat tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga werd gebouwd. Het planetarium wordt aangedreven door een slingeruurwerk. Het astronomisch uurwerk geeft de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat. Planetarium Eise Eisinga is het oudste werkende planetarium ter wereld. De actuele stand van de plafondwijzerplaat is ook terug te vinden op de site van het planetarium. Planetarium Eise Eisinga staat sinds 2023 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Stelling van Amsterdam in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De Stelling van Amsterdam in Nederland

 

De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Ik heb de door mij bezochte plekken per werelddeel en per land geordend. Soms is het lang geleden dat ik een plaats op de lijst heb bezocht, zo lang dat ik er geen digitale foto van heb die ik hier kan plaatsen. In de nabije toekomst wil ik mijn bewaarde negatieven nog omzetten naar digitale foto’s.

 

Europa

België

Grote Markt van Brussel
De architectuur aan de Grote Markt van Brussel geeft een goed beeld van het sociale en culturele leven in Brussel. Het stadhuis beslaat het grootste deel van de zuidzijde van de Grote Markt. De Grote Markt werd in de 17e eeuw gebouw. Nog altijd komen er zeven straten uit op dit plein.
De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Grote Markt van Brussel voldoet aan selectiecriteria 2 en 4. Ik bezocht de Grote Markt van Brussel tijdens een stedentrip Antwerpen-Brussel in september 1998.

 

Plantin-Moretus Museum in Antwerpen
Plantin-Moretus Museum in Antwerpen is een drukkerij en uitgeverij uit de barok en renaissance periode. Plantin-Moretus wordt in verband gebracht met de uitvinding en verspreiding van de boekdrukkunst. De naam komt van een uitgever uit de 16e eeuw: Christoffel Plantijn. Plantin-Moretus Museum heeft veel materiaal uit het leven van de drukker, oude drukkerijbenodigdheden, bibliotheek, archieven en kunstwerken.
De Plantin-Moretus Museum in Antwerpen staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen voldoet aan selectiecriteria 2, 3, 4 en 6. Ik bezocht het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen tijdens een stedentrip Antwerpen-Brussel in september 1998.

 

Bulgarije

Nessebar
Nessebar ligt op een schiereiland aan de Zwarte Zee in Bulgarije. In de stad zijn monumenten uit de 15e eeuw, de Stara Mitropolia, een basiliek uit de 9e eeuw, de kerk van de Maagd uit de 11e eeuw te zien. In Nessebar zijn huizen gebouwd in de Plovdiv stijl: stenen fundering en brede houten daklijsten. Nessebar is een van de oudste steden van Europa. De straten bestaan uit keien.
Nessebar staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nessebar voldoet aan selectiecriteria 3 en 4. Ik bezocht Nessebar tijdens een studiereis Bulgarije in maart 2006.

Nessebar in Bulgarije op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Nessebar in Bulgarije

Cyprus

Paphos
Een schitterende stad op het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. In Paphos zijn resten van villa’s, paleizen, forten, graftomben en theaters van grote historische waarde gevonden. De mozaïeken van Nea Paphos behoren tot de mooiste ter wereld.
Paphos staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Paphos voldoet aan selectiecriteria 3 en 6. Ik bezocht Paphos tijdens een studiereis Cyprus in november 2001.

 

De beschilderde kerken in het Troodosgebergte
Een fantastisch gebied in het midden van Cyprus. In het Troodosgebergte liggen veel kerken en kloosters van het Byzantijnse Rijk. Er staan 10 monumenten op de werelderfgoedlijst. Deze zijn versierd met muurschilderingen.
De beschilderde kerken in het Troodosgebergte staan sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De beschilderde kerken in het Troodosgebergte voldoen aan selectiecriteria 2, 3 en 4. Ik bezocht de beschilderde kerken in het Troodosgebergte tijdens een studiereis Cyprus in november 2001.

 

Duitsland

Romeinse monumenten, Dom en Onze-Lieve-Vrouwekerk van Trier
Trier ligt aan de Moezel niet ver van de grens met Luxemburg. De stad was vanaf de 1e eeuw na Christus een Romeinse kolonie en daarna een groot handelscentrum. Uit die tijd dateren de Romeinse monumenten die je overal in Trier ziet. De Porta Nigra is een van de vier Romeinse stadspoorten van Trier.
Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Trier voldoet aan selectiecriteria 1, 2, 4 en 6. Ik bezocht Trier tijdens een korte vakantie aan de Moezel met mijn moeder en broer in september 1993.

 

Baden-Baden (onderdeel van de historische kuuroorden van Europa)
Baden-Baden ligt in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Ik ben hier in het verleden voor mijn werk geweest, want het hoofdkantoor van mijn toenmalige werkgever stond in Baden-Baden. Veel heb ik niet van de pracht en praal van de kuuroorden gezien. Er zijn nog een aantal thermaalbaden en badhuizen te bewonderen.
Baden-Baden staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Baden-Baden voldoet aan selectiecriteria 2 en 3.

 

Frankrijk

De oevers van de Seine in Parijs
Ik ben slechts 1x in Parijs geweest en dat ook nog in combinatie met Disneyland Parijs. Ik was hier met een paar vriendinnen en maakte o.a. een boottocht over de Seine. Aan deze rivier liggen veel Parijse monumenten, zoals het Louvre, de Eiffeltoren en de afgebrande Notre-Dame. Parijs is gebouwd rond de Seine. De stad is tussen de 17e en 20e eeuw ontzettend gegroeid.
De oevers van de Seine in Parijs staan sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oevers van de Seine in Parijs voldoen aan selectiecriteria 1, 2 en 4. Ik bezocht het Parijs in combinatie met Disneyland Parijs in mei 1995.

 

Griekenland

Historische plaatsen op het eiland Patmos
Bekende historische plaatsen op het Griekse eiland Patmos zijn het klooster van de Heilige Johannes de Theoloog en de Grot van de Apocalyps. Patmos is het noordelijkste van de Dodekanesos voor de kust van Turkije. Hier heeft Johannes zijn evangelie en de Apocalyps, twee van de heiligste werken van het christendom, geschreven.
De historische plaatsen op het eiland Patmos staan sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische plaatsen op het eiland Patmos voldoen aan selectiecriteria 3, 4 en 6. Ik bezocht Patmos tijdens een dagexcursie vanaf het eiland Kos tijdens mijn vakantie in 1999.

 

Oude stad Corfu
De Oude stad Corfu ligt op het Griekse eiland Corfu voor de kust van Albanië en Griekenland. De stad heeft drie forten die ontworpen zijn door Venetiaanse bouwmeesters. Corfu stad is een gezellige stad met mooie huizen in de binnenstad rond de haven.
De oude stad Corfu staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Oude stad Corfu voldoet aan selectiecriterium 4. Ik bezocht de oude stad Corfu tijdens mijn vakantie op het Griekse eiland Corfu in 2005.

 

Italië

Historische binnenstad van Verona
Verona dateert al uit de 1e eeuw na Christus. In de stad zijn veel monumenten uit de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. In het centrum van Verona staan overblijfselen van stadspoorten, het theater en de Arena, waar elke zomer live en in de buitenlucht verschillende opera’s zoals de Aida worden opgevoerd en de kathedraal van Verona. Het centrum van Verona wordt gevormd door een paleizencomplex Piazza delle Erbe en Piazza die Signori.
De historische binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische binnenstad Verona voldoet aan selectiecriteria 2 en 4. Ik bezocht Verona tijdens mijn vakantie aan het Gardameer in 1995.

 

Kroatië

Historische stad Trogir
Historische stad Trogir is een voorbeeld van een stad waar verschillende periodes hun sporen hebben achtergelaten. Het stratenplan dateert uit de hellenistische tijd en daarna zijn veel romaanse kerken gebouwd. Bekende gebouwen zijn de kathedraal en het fort Camerlengo. In Trogir liggen veel paleizen.
De historische stad Trogir staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische stad Trogir voldoet aan selectiecriteria 2 en 4. Ik bezocht Trogir tijdens een studiereis Kroatië.

 

Malta

Historische binnenstad van Valletta
Valletta is de hoofdstad van Malta, een eiland in de Middellandse Zee. De stad heeft schitterende straten met veel monumenten, zoals kerken, paleizen, musea, theaters, tuinen en piazza’s.
De historische binnenstad van Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische binnenstad van Valletta voldoet aan selectiecriteria 1 en 6. Ik bezocht het schitterende Valletta tijdens een studiereis Malta in september 2001.

 

Megalithische tempels van Malta
Dit zijn zeven Megalithische tempels op de eilanden Malta en Gozo. De tempels dateren uit de 3e eeuw voor Christus. De tempels die onder de Megalithische tempels vallen zijn: 2 tempels van Ggantija op Gozo, Hagar Qim op Malta, Mnajdra op Malta, Tarxien op Malta, Ta’Hagrat op Malta en SkorbaSkorba op Malta. Elke tempel heeft een andere vorm en versiering.
De Megalithische tempels van Malta staan sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Megalithische tempels van Malta voldoen aan selectiecriterium 4. Ik bezocht Hagar Qim tijdens een studiereis Malta in september 2001.

 

Nederland

De Hollandse Waterlinie: een samenvoeging van Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Stelling van Amsterdam is een linie van 135 kilometer rond Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie dat gebaseerd is op het gebruik van water. Amsterdam werd beschermd door 45 forten. De plaats van de forten is gebaseerd op de bestaande infrastructuur van wegen, waterwegen en woonoorden. De linie liep over al bestaande dijken.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is 3 tot 5 kilometer breed en heeft een totale lengte van 85 kilometer. De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 45 forten, 6 vestingsteden (Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem), 2 kastelen, 100 militaire sluizen, 85 mitrailleurkazematten en meer dan 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten.
Veel van de forten bestaan nog steeds en hebben andere functies gekregen, zoals horeca of museum.
De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 2021 vormen de Stelling van Amsterdam en  de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen de Hollandse Waterlinie. De Hollandse Waterlinie voldoet aan selectiecriteria 2, 4 en 5. Ik bezocht Hollandse Waterlinie tijdens de Instameets Waterliniepad, mijn wandelingen rond Weesp en Muiden en soms loop of fiets ik langs één van de vele forten langs de Stelling van Amsterdam.

De Hollandse Waterlinies in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De Hollandse Waterlinies in Nederland

 

Waddenzee
De Waddenzee is een groot drassig gebied en hoort bij Nederland, Duitsland en Denemarken. Er is een grote diversiteit aan fauna. Zo leen hier bruinvissen, gewone zeehonden en grijze zeehonden. Jaarlijks broeden en overwinteren hier meer dan 12 miljoen vogels. Het landschap bestaat uit overgangszones tussen land, zee en zoetwatergebieden.
De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Waddenzee voldoet aan selectiecriteria 8, 9 en 10. De Waddenzee heb ik verschillende keren bezocht en ben er verschillende keren over gevaren om de Nederlandse Waddeneilanden Texel (in 2016 en 2017) en Schiermonnikoog en het Duitse Waddeneiland Borkum te bereiken.

De Waddenzee in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De Waddenzee in Nederland

 

Grachtengordel van Amsterdam
De Grachtengordel van Amsterdam is een historische stadswijk in het centrum van Amsterdam. De Grachtengordel van Amsterdam werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd. Het is een netwerk van grachten rondom de oude stad. Om het stadsgebied uit te breiden was drooglegging van het moerasland nodig. Hiervoor werd een netwerk van grachten aangelegd ten westen en zuiden van de historische oude stad en de middeleeuwse haven. Langs de grachten staan talloze monumenten en huizen met hun kenmerkende puntgevels. Een mooie manier om de grachten te ervaren in een rondvaart door de Amsterdamse grachten.
De Grachtengordel van Amsterdam staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Grachtengordel van Amsterdam voldoet aan selectiecriteria 1, 2 en 4. De Grachtengordel van Amsterdam heb ik veel gezien, dit omdat ik vaak in Amsterdam ben en langs de grachten loop.

De Amsterdamse Grachtengordel in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De Amsterdamse Grachtengordel in Nederland

 

Tsjechië

Historische centrum van Praag
Praag heeft een schitterend centrum met tal van monumenten. De historische stad Praag bestaat uit drie aparte steden: de oude stad (Stare Misto), de Mindere Stad (Mala Strana) en Nieuwe Stad (Nive Misto). Praag ligt aan de rivier de Moldau met zijn beroemde Karelsbrug. Andere bekende monumenten zijn de Praagse Burcht, de St. Vituskathedraal, de Joodse wijk en het oude raadhuis met het astronomische uurwerk.
Het historische centrum van Praag staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historische centrum van Praag voldoet aan selectiecriteria 2, 4 en 6. Ik bezocht Praag verschillende keren, 2x met school in 1987 en 1991 (1x nog voordat de muur was gevallen) en tijdens een vakantie in Zuid-Duitsland in augustus 1998.

 

Historische centrum van Český Krumlov
Ook Český Krumlov ligt aan de rivier de Moldau. In de 13e eeuw werd hier een kasteel met gotische, renaissance en barokelementen gebouwd. Český Krumlov is een middeleeuws stadje met historische gebouwen zoals het jezuïtencollege, het stadhuis en mooie huizen.
Het historische centrum van Český Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het historische centrum van Český Krumlov voldoet aan selectiecriterium 4. Ik bezocht Český Krumlov tijdens een vakantie in Zuid-Duitsland in augustus 1998.

 

Karlsbad/Karlovy Vary (onderdeel van de historische kuuroorden van Europa)

In het westen van Tsjechië ligt dit kuuroord. Karlsbad is een van de beroemdste en traditierijkste kuuroorden in de wereld. De meeste toeristen bezoeken Karlovy Vary voor een kuurbehandeling. De plek in Karlovy Vary die je moet bezoeken zijn de Korintische, de Mlýnská Colonnade.
Karlsbad/Karlovy Vary staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Karlsbad/Karlovy Vary voldoet aan selectiecriteria 2 en 3. Ik bezocht Karlsbad/Karlovy Vary 2x, de eerste keer in 1987 (dus nog voor het opengaan van het Ijzeren Gordijn) en in 1991. De tweede keer heb ik terwijl het buiten vroor en er sneeuw lag buiten in een kuurbad gezwommen. Beide keren waren het uitjes met school.

 

Turkije

Historisch Istanbul
Istanbul ligt in Azië en Europa. Het is een schitterende stad met de bekende Hagia Sophia, de Süleymaniyemoskee en de Blauwe Moskee. Schitterend is ook het Topkapipaleis. Het werelderfgoed in Istanbul omvat 4 zones.
Historisch Istanbul staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Historisch Istanbul voldoet aan selectiecriteria 1, 2, 3 en 4. Ik bezocht Istanbul verschillende keren: een stedentrip in 1999, een studiereis Bulgarije (we vlogen via Istanbul en op de terugreis heb ik nog een paar dingen van Istanbul gezien) in maart 2006 en een personeelsuitje in december 2006.

Istanbul in Turkije op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Istanbul in Turkije

Efeze
Efeze ligt in West-Turkije. Efeze omvat nederzettingen die elke keer op een nieuwe plaats werden gesticht. Tijdens opgravingen zijn o.a. de bibliotheek van Celsus en het grote theater blootgelegd. Van de tempel van Artemis is weinig over. Efeze is een voorbeeld van Romeinse havenstad met een kanaal naar zee en een binnenhaven.
Efeze staat sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Efeze voldoet aan selectiecriteria 3,4 en 6. Ik bezocht Efeze tijdens een vakantie in Bodrum in september 2007.

Efeze in Turkije op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Efeze in Turkije

 

Azië

Thailand

Historisch Park Ayutthaya
Een must see als je Thailand bezoekt is het Historisch Park Ayutthaya. De stad werd in 1350 gesticht en werd een van de grootste e rijkste steden van Oost-Azië. Een bekende tempel in de Ayutthaya is de Wat Mahathat met grote Boeddhabeelden.
Het Historisch Park Ayutthaya staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Historisch Park Ayutthaya voldoet aan selectiecriterium 3. Ik bezocht Historisch Park Ayutthaya tijdens mijn groepsrondreis door Thailand in 2011.

Ayutthaya in Thailand op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Ayutthaya in Thailand

 

Sukthothai en omgeving
Ook Sukthothai is een must see als je Thailand bezoekt. Sukhothai was de hoofdstad van het eerste koninkrijk van Siam in de 13e en 14e eeuw. In de historische stad zijn mooie monumenten te zien, zoals de Wat Mahathat met de koninklijke tempel, de Sra Si Wat. Sukhothai staat samen met zustersteden Si Satchanalai (keramiek) en Kamphaeng Phet (muur van diamanten) de werelderfgoedlijst.
Sukthothai en omgeving staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sukthothai en omgeving voldoet aan selectiecriteria 1 en 3. Ik bezocht Sukthothai en omgeving tijdens mijn groepsrondreis door Thailand in 2011.

Sukhothai in Thailand op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Sukhothai in Thailand

 

Vietnam

Huémonumenten
Hué is een schitterende stad in het midden van Vietnam. De stad heeft vier citadellen of versterkte ommuringen. De Parfumrivier stroomt door Hué. Andere bekende plekken in Hué zijn de Thien Mu Pagode en de mausoleums.
De Huémonumenten staan sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Huémonumenten voldoen aan selectiecriteria 7 en 8. Ik bezocht Hué tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam in 2013.

Hué in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Hué in Vietnam

 

Halong Bay
Halong Bay ligt op een paar uur rijden van de Vietnamese hoofdstad Hanoi aan de Golf van Tonkin. Halong Bay zijn ongeveer 1600 grote en kleine eilanden die een zeelandschap van kalkstenen pilaren vormen. De meeste eilanden zijn onbewoond. Halong Bay is een verdronken karstlandschap met kalkstenen formaties. Het beste ontdek je Halong Bay tijdens een boottocht langs de eilanden.
Halong Bay staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Halong Bay voldoet aan selectiecriteria 3 en 4. Ik bezocht Halong Bay tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam in 2013.

Halong Bay in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Halong Bay in Vietnam

 

My Son
My Son is een ruïnecomplex uit het Champa tijdperk. Deze cultuur heeft zijn spirituele oorsprong in het Indiase hindoeïsme. Het complex is een serie torentempels. De site heeft veel te lijden gehad tijdens de Vietnamoorlog. Maar met behulp van UNESCO wordt er druk gerestaureerd. My Son is verdeeld in tien afzonderlijke groepen. De belangrijkste archeologische groepen zijn groepen B, C en D.
My Son staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. My Son voldoet aan selectiecriteria 2 en 3. Ik bezocht My Son tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam in 2013.

My Son in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO My Son in Vietnam

 

Hoi An
Het mooiste stad van Vietnam is Hoi An. De oude stad is goed bewaard gebleven. De meeste gebouwen zijn in de traditionele architectonische stijl van de 19e en 20e eeuw gebouwd. De straten zijn smal en er zijn veel religieuze gebouwen zoals pagodes, tempels en ontmoetingsplaatsen. De traditionele levensstijl, godsdienst en culturele gewoonten zijn bewaard gebleven.
Hoi An staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoi An voldoet aan selectiecriteria 2 en 5. Ik bezocht Hoi An tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam in 2013.

Hoi An in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Hoi An in Vietnam

 

National Park Phong Nha
National Park Phong Nha is het oudste karstlandschap van Azië. Het is een zeer uitgebreid parkvan maar liefst 1262,36 km2. Er zijn grotten en ondergrondse rivieren. De Phong Nha grot is de bekendste grot met een lengte van 44,5 kilometer. De ingang maakt deel uit van een ondergrondse rivier. Met de boot kun je als toerist 1500 meter de grot binnenvaren. Het National Park Phong Nha bestaat voor 92% uit tropisch oerwoud.
National Park Phong Nha staat sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. National Park Phong Nha voldoet aan selectiecriteria 8, 9 en 10. Ik bezocht National Park Phong Nha tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam in 2013.

Phong Nha in Vietnam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De grotten van Phong Nha in Vietnam

 

Afrika

Namibië

Twyfelfontein
In Twyfelfontein vind je rotstekeningen van de San, een van de grootste concentraties petrogliefen (rotsinscripties) van Afrika. De meeste tekeningen verbeelden dieren als neushoorn, giraffe en struisvogel. Er zijn ook zes rotsschuilplaatsen met menselijke motieven in rode oker.  Er zijn ruim 2000 figuren beschreven.
Twyfelfontein staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Twyfelfontein voldoet aan selectiecriteria 3 en 5. Ik bezocht Twyfelfontein tijdens mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië in 2014.

Twyfelfontein in Namibië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Twyfelfontein in Namibië

 

Zandzee van de Namib-woestijn
De Namib woestijn is de enige kustwoestijn ter wereld met uitgestrekte duingebieden die worden beïnvloed door mist. De zandzee van de Namib-woestijn heeft een oppervlakte van meer dan 30.000 km2. Het gebied bestaat uit twee duinsystemen: een oud, bijna gestabiliseerd systeem en daaroverheen een jonger actief systeem.  De duinen bestaan uit materiaal dat door rivieren, oceaanstromingen en wind uit het achterland is aangevoerd.
De Zandzee van de Namib-woestijn staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Zandzee van de Namib-woestijn voldoet aan selectiecriteria 7,8,9 en 10. Ik bezocht de Zandzee van de Namib-woestijn tijdens mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië in 2014.

De Namibwoestijn in Namibië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO De Namibwoestijn in Namibië

 

Zuid-Afrika

Robbeneiland
Robbeneiland ligt 7 kilometer voor de kust van Kaapstad. Het eiland is bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti- apartheidsstrijders. De laatste politieke gevangenen verlieten Robbeneiland in 1991. Nu is dit een museum en een must see als je Kaapstad bezoekt.
Robbeneiland staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Robbeneiland voldoet aan selectiecriteria 3 en 6. Ik bezocht Robbeneiland tijdens mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika in 2012.

Robbeneiland in Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Robbeneiland in Zuid-Afrika

 

iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia is een moeraslandpark. Het is het grootste en meest diverse verbrede, veelal trechtervormige monding van een rivier, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat, en waar getijverschil waarneembaar is van Afrika. Het is het enige gebied met koraalriffen. Hier vind je een groot aantal bedreigde diersoorten, zoals de neushoorn, het nijlpaard en luipaarden.
iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia voldoet aan selectiecriteria 7, 9 en 10. Ik bezocht iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia tijdens mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika in 2012.

iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia in Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst van UNESCO iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia in Zuid-Afrika

 

Floraregio van de Kaap
De Floraregio van de Kaap wordt gevormd door 8 locaties. Het is een van de rijkste gebieden voor planten ter wereld. De Floraregio ligt in de Kaapprovincie in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Eén van de locaties is het Kaapse Schiereiland. De regio kenmerkt zich door fynbos, de natuurlijke, vaak groenblijvende vegetatie van struikgewas.
De Floraregio van de Kaap staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is in 2015 uitgebreid. De Floraregio van de Kaap voldoet aan selectiecriteria 9 en 10. Ik bezocht de Floraregio van de Kaap tijdens mijn groepsrondreizen door Zuid-Afrika in 2012 en Zuid-Afrika & Namibië in 2014.

Flora Kaap in Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst van UNESCO Flora Kaap in Zuid-Afrika

 

Welke plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heb jij al bezocht?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog

Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblogIk heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog

8 reacties

 • Fem schreef:

  Mooie lijst! Als je dit jaar niet heel ver van huis je lijst wilt aanvullen… Het Kontorhausviertel en de Speicherstadt van Hamburg staan sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst. 🙂 Ook in de omgeving van Hamburg is een en ander aan mooi erfgoed te ontdekken (Lübeck, bijvoorbeeld). Mijn UNESCO-doelen richten zich dit jaar vooral op andere Duitse locaties 🙂

 • Marcella schreef:

  Zo lang al? Alsnog erg leuk om te lezen, blog volgt! 🙂

 • Oh leuk artikel! Vind je het goed dat ik je vraag beantwoord door ook een blog te maken over dit onderwerp? Uiteraard vermeld ik je dan in mijn artikel 🙂

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Marcella,
   Grappig dat je dit artikel nu pas opvalt, want deze blog staat al sinds november 2018 online.
   Natuurlijk mag je er een blog over schrijven. Ik ben benieuwd naar de plekken die jullie gezien hebben.

 • Ech Wel schreef:

  Mooi, divers lijstje! Vooral Zuid-Afrika en Vietnam zijn landen waar ik het Unesco werelderfgoed graag eens zou willen bezoeken. Niet dat dat niet voor alle andere sites ook geldt (ik heb er een sport van gemaakt er zoveel mogelijk te bezoeken) maar dit zijn wel twee naties die beduidend hoger op mijn wensenlijst staan dan pak em beet Syrie of Pakistan…

  In totaal staat mijn teller nu op 163, nog een kleine 900 te gaan dus….😁😁

  • JTravelBlog schreef:

   Dank je wel. Sinds de publicatie zijn er (helaas) tot op heden geen nieuwe plekken bijgekomen die ik heb bezocht. Zuid-Afrika en Vietnam zijn mooie landen voor een bezoek.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com