Wat is een instawalk / instameet?

De Ferro Dome tijdens de Rotterdam Makers District Instameet

 

In een blog vertel ik je wat een instawalk/instameet is en wat mijn ervaringen zijn. Ik merk regelmatig van mensen die ik spreek dat, als ik ze vertel dat ik heb deelgenomen een instawalk of instameet of binnenkort zal gaan deelnemen, dat ze niet weten waar ik het over heb. Misschien ben je wel foto’s van mij of anderen op Instagram tegengekomen die hebben deelgenomen aan een instawalk / instameet.

Ik zie je nu denken een instawalk / instameet? Wat is dat? Nooit van gehoord. In deze blog leg ik je uit wat een instameet / instawalk inhoudt en vertel ik je mijn eigen ervaringen. Ik heb afgelopen jaren aan 9 van deze instawalks / instameets deelgenomen. Jaarlijks worden er veel meer georganiseerd.

 

Wat is een instawalk / instameet

Een instameet / instawalk is een ontmoeting en/of wandeling voor deelnemers met een passie voor fotografie en Instagram en andere sociale media. Vaak kom je op plekken waar je anders niet komt of mag komen. Een instawalk / instameet vindt door het hele land plaats.

Veel van deze ontmoetingen worden via Instagram aangekondigd. Je kunt je via Instagram aanmelden. Het enige wat van de deelnemers wordt gevraagd is tijdens of na afloop (een deel van) de gemaakte foto’s te delen via social media met de hashtags # die bij de uitnodiging worden opgegeven. Dit om de foto’s gemakkelijk terug te vinden. Ik vermeld per instameet / instawalk onder welke # je de foto’s op Instagram kunt terug vinden.

Foto’s maak je met je (spiegelreflex)fotocamera of smartphone. Je hoeft geen geoefende wandelaar te zijn of verstand te hebben van fotografie. Soms is er een prijsvraag aan de instameet verbonden.

Mijn eigen ervaring is dat een instawalk / instameet altijd prima georganiseerd is. Ontvangst met koffie/thee en koek(je) en na afloop een drankje en hapje. Soms is er ook een lunch georganiseerd. Tijdens bij twee instameets (Waterliniepad deel 3 en Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer) was het diner inclusief.

 

De instameets / instawalks waaraan ik heb deelgenomen

Ik heb inmiddels aan negen van deze instameets / instawalks deelgenomen.

Instameet Week van de Industriecultuur 2021

In oktober 2021 neem ik weer deel aan een instameet. Dit keer in het kader van de Week van de Industriecultuur 2021. Deze instameet wordt gehouden in Beverwijk en in Wijk aan Zee.

Ik reis met de bus naar Beverwijk en loop het laatste stuk naar het beginpunt van deze instameet: Riwald Recycling. Hier worden we welkom geheten door Richard. Er zijn meer deelnemers aan deze rondleiding. In een vergaderruimte krijgen we koffie/thee aangeboden en vertelt hij in het kort wat Riwald Recycling doet. Het bedrijf is één van de meest toonaangevende metaalrecyclingsbedrijven en heeft een spilfunctie als leverancier van de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik. Riwald is één van de grotere spelers op het gebied van metaalrecycling in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van schroot en non-ferro metalen. Speciaal voor de Week van de Industriecultuur mogen de deelnemers de grote afvalberg van dichtbij komen bekijken en leren wat er allemaal bij komt kijken om deze waardevolle metalen een nieuw leven te geven. Na dit introductierondje krijgen we helmen ter beveiliging uitgereikt en maken we een rondje over het terrein. We zien de verschillende producten, zoals balkijzer, ijzerdraaisels, spoor, knipijzer, brandijzer, verbrandingsschroot, klein huishoudelijk elektrisch- en ICT apparatuur, groot witgoed, kabels, motoren en nog meer. We zien een paar schrootscharen in werking en op een andere plek wordt brandijzer door middel van een snijbrander in stukken gemaakt. Dit ijzer te fors is om door de ijzerschaar geknipt te worden. De vonken vliegen er af.

De volgende locatie is de Broedmachine, een plek waar creatieve en startende ondernemers terecht kunnen om te experimenteren en te maken. Er zijn in het gebouw een gedeelde werkplaats, oefenruimtes, een koffiebranderij en een flexwerkplek gevestigd. De basisbeginselen van de Broedmachine zijn techniek, innovatie, cultureel ondernemerschap, eigen initiatief en het delen van kennis. Er zijn optredens, exposities en bijeenkomsten in de Broedmachine. Alle atelierhouders voldoen aan de eisen creativiteit, kwaliteit en ondernemerschap. We lunchen bij Podiumcafé Toos op de begane grond.

De volgende locatie is de Beverwijkse haventocht, een boottocht van een uur. Er is vanaf het water nog veel te zien, zoals grote kranen en goederenoverslag. De gids vertelt er tijdens deze boottocht alles over. Er zijn nog ook meer deelnemers dan alleen ons groepje. Wij gaan bovenop het dek vol in de wind zitten. We willen foto’s kunnen maken. Onderweg wordt ons van alles verteld over de bedrijven en boten waar we langs varen. Er is onderweg zoveel te zien, zoals de Velsertunnel aan beide kanten van het water, Oud-Velsen (wist je dat hier de buitenscènes van GTST worden opgenomen Oud-Velsen is dan even omgetoverd tot Meerdijk). We varen tot aan de grote zeesluis IJmuiden die nog in gebruik moet worden genomen. Net voor de sluis keert de boot en varen we via het zijkanaal A en De Pijp hetzelfde stuk terug. Ook nu weer kijkend en speurend naar leuke plekjes om te fotograferen. Na een uurtje leggen we weer aan in Beverwijk.

De laatste locatie van deze instameet  is het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee. Het is een bijzonder beeldenpark met stalen beelden, die ieder hun verhaal vertellen. Er staan in totaal veertien beelden tussen helmgras, bramenstruiken en zeldzame plantensoorten. De duinflora wordt afgewisseld door metershoge stalen beelden, met op de achtergrond de rokende hoogovens en donkere ertsbergen. De beeldende kunst moet wedijveren met de imposante industrie en de al even indrukwekkende natuur.

We rijden terug naar Beverwijk en ik pak daar de bus naar huis.

De # en @ waar de foto’s van deze instameet Week van de Industriecultuur 2021 georganiseerd door Monique van Instameet Holland te vinden zijn: @industriecultuur, @instameetholland, @gemeentebeverwijk, #weekvandeindustriecultuur, #instameetholland_industriecultuur, #ookditisgemeentebeverwijk, #industriecultuur, #instameetholland, #spoorzonebeverwijk, #beverwijk, @broedmachine, #broedmachinebeverwijk, #zeevanstaal en #riwald

Instameet Week van de Industriecultuur 2021 met Riwald Recycling in Beverwijk, de Broedmachine in Beverwijk, de Beverwijkse Haventocht en het Beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee Instameet Week van de Industriecultuur 2021 met Riwald Recycling in Beverwijk, de Broedmachine in Beverwijk, de Beverwijkse Haventocht en het Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee

 

Lees meer: Instameet Week van de Industriecultuur 2021

 

Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

Het heeft even geduurd maar in september 2021 neem ik weer deel aan een instameet. Vanwege corona hebben dit soort uitjes anderhalf jaar stil gelegen maar nu mag en kan het weer.  Deze instameet, is een instameet in het kader Ode aan het Landschap Noord-Holland.

Ik reis per bus naar het beginpunt van deze instameet: het Cruquius Museum in Cruquius. Als de groep van 10 deelnemers compleet is worden we verwelkomd door Elise Melis, de directeur van het Cruquius Museum. Zij geeft ons een rondleiding door dit fantastische museum over de geschiedenis van het droogmalen van de Haarlemmermeerpolder. Het Cruquius Museum werd in 2020 volledig vernieuwd. Er is een nieuwe film gemaakt en ook de pomp werd onder handen genomen. Na een bezoek aan het museum en het zien van de film over de droogleggen wordt het gemaal in werking gezet en zien we aan de binnenkant hoe de zuigers werken. Het is een prachtig, karakteristiek gebouw aan de Ringvaart, gratis toegankelijk met de museumkaart en ook leuk voor kinderen.

Met een paar auto’s rijden we naar Hoofddorp voor een bezoek aan het Fort van Hoofddorp. Dit fort ligt verscholen bij de Molen De Eersteling aan het Hoofdvaart, net buiten het centrum. Het Fort van Hoofddorp is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het staat al een tijdje op mijn lijstje om een keer te zoeken. In 2020 is het Fort na tien jaar van ontwikkeling en herbestemming opnieuw geopend voor het publiek. We krijgen hier een rondleiding van Femme Hammer, één van de bestuursleden van de stichting van het fort. Na de rondleiding lopen we rond in dit fantastisch gerenoveerde fort met schitterende gangen en mooie trappen. Ook het buitenterrein is de moeite van een bezoek meer dan waard.

Vanuit Hoofddorp rijden we door naar Landgoed Kleine Vennep buiten Nieuw-Vennep. Hier wordt een festival gehouden. Buiten krijgen we een drankje aangeboden. Op het terrein staan een aantal foodtrucks. Het diner is in de boerenschuur: een voorafje met kaas, hoofdgerecht couscous met groente, zoals champignons, courgette en paprika en een apart schaaltje van zoete aardappelen, een sausje en spinazie. Het toetje was het lekkerst met kaas en mooie opgemaakte glaasjes met een heerlijke inhoud.

Na het diner lopen wel over het terrein van het landgoed naar een theater in het land. In het weekend van 10-12 september werden hier allerlei theateractiviteiten uitgevoerd. Deze avond was dat het boerendrama Kiem. Het is een intiem en persoonlijk verhaal over een situatie in de toekomst, die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Dit hoeft niet als we andere richtingen in durven te slaan.

Na deze voorstelling in de openlucht (gelukkig is het goed weer) is er in de boerenschuur die intussen helemaal is opgeruimd een stamtafelgesprek over de gevolgen van alle regelgeving over het veredelen van gewassen voor het boerenbedrijf. Dit deel had ik niet gemist, als het er niet zou zijn.

De # en @ waar de foto’s van deze instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer te vinden zijn: #odeaanhetlandschapnh, #odeaanhetlandschap, #ontdekhaarlemmermeer, #instameetholland, #instameetholland_odeaanhetlandschapnh, @cruquiusmuseum #cruquiusmuseum, @fortvanhoofddorp, #fortvanhoofddorp, @stellingvanamsterdam, #stellingvanamsterdam, #hollandsewaterlinies, @karavaan_exeptionel, #grazendezwaan, @Instameetholland, @ode.aan.het.landschap.nh, @OntdekHaarlemmermeer.

Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer met het Cruquius Museum in Cruquius, Fort van Hoofddorp en Landgoed Klein Vennep in Nieuw-Vennep met de theatervoorstelling Kiem Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer met het Cruquius Museum in Cruquius, Fort van Hoofddorp en Landgoed Klein Vennep in Nieuw-Vennep met de theatervoorstelling Kiem

 

Lees meer: Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer

 

Instameet Waterliniepad deel 3

Deze Instameet Waterliniepad is de derde instameet uit een serie van vijf. Ik heb (helaas) niet aan het tweede deel deelgenomen. Deze instameet is georganiseerd door Instameet Holland in samenwerking met de stad Gorinchem, Woudrichem en de Nieuwe Hollandse Waterlinie om de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie te promoten. De Stelling van Amsterdam is al onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de Nieuwe Hollandse Waterlinie wil in 2020 een gooi doen naar een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege corona is dit uitgesteld en staat et Nieuwe Hollandse Waterlinie nog niet op deze lijst.

Het Waterliniepad is een wandelpad van 350 kilometer langs de twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg veel natuur, forten, bunkers, sluizen en kanalen. Zij vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. Veel van de forten op deze route waren jarenlang gesloten.

Tijdens dit derde deel van de Instameet Waterliniepad bezoeken we Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Het vervoer is per benenwagen en de overtochten met de pontjes van Riveer.

Deze instameet begint bij de Hoofdwacht op de Grote Markt in Gorinchem waar we ontvangen worden met koffie en gebak. We zitten met de groep op het terras. Zelfs een gemeenteraadslid van de gemeente Gorinchem is aanwezig om ons in zijn gemeente welkom te heten en Esther van het AD is er tijdens de wandeling door Gorinchem ook bij. Maandag 8-7-2019 is er een stukje van haar verschenen in de editie Rivierenland van het AD.

 

Lees meer: Fotografen zetten Vestingdriehoek op de kaart tijdens Instameet

 

We maken onder begeleiding van Jorick, Tomas en Kirke een stadswandeling door Gorinchem en bezoeken hierbij Korenmolen de Hoop, de Dalempoort, de haven en sluis van het vestingstadje. We beklimmen de molen om vandaar te genieten van het schitterende uitzicht.

Met de veerpont van Riveer gaan we naar de overkant, naar Woudrichem. Hier staat stadsgids Jos klaar om met ons een korte rondwandeling door zijn Woudrichem te maken. We lopen langs het water via de stadswal naar restaurant ’t Oude Raedthuys waar we een lunch krijgen aangeboden. Wat een mooi restaurant en wat een geweldige lunch.

Na de lunch maken we nog een korte wandeling door Woudrichem voor we door Jos naar de pont worden gebracht voor de korte oversteek naar Slot Loevestein.

Na de overtocht naar Slot Loevestein is er een korte wandeling om het deel tussen de pont en het slot te overbruggen. Wij vermaken ons onderweg wel. Genoeg te zien.

Bij Slot Loevestein worden we opgewacht door een gids en krijgen we een plattegrond en een sleutel aan een keycord die we nodig hebben om het kasteel binnen te komen. We krijgen het dringende verzoek de bruiloft die gaande is niet te fotograferen. Ik bezoek het Slot van beneden tot boven. Fotograferen is soms vanwege het licht moeilijk. Het is een leuk slot. Op het terras van de commandeurswoning is er een prosecco (al dan niet alcoholvrij) en toast met avocado, bacon en kaviaar.

We lopen terug naar de veerpont van Riveer voor de overtocht naar Fort Vuren. Dit is de laatste stop van deze Instameet. In Fort Vuren worden we welkom geheten door de eigenaresse van de Fort Wachterij. We mogen het fort in, maar niet bij de B&B, dat hier gevestigd is. In het fort is het weer moeilijk fotograferen vanwege het licht. Helaas is de lopende tentoonstelling over Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal al gesloten.

Met de snelle pont worden we naar Gorinchem gebracht. Deze pont (watertaxi) vaart apart voor onze groep en legt apart voor de groep aan bij Fort Vuren.

Terug in Gorinchem is in restaurant ’t Gelagh de afsluiting van de dag. Hier wordt een 3-gangendiner geserveerd. Een mooie afsluiting van een mooie, lange en vermoeiende dag. Het was weer een uitstekend georganiseerde instameet van Instameet Holland.

De # waar je de foto’s van deze instameet Waterliniepad deel 3 op social media kunt bekijken zijn: #Instameetholland_waterliniepad, #Waterliniepad, #Nieuwehollandsewaterlinie, #Stellingvanamsterdam, #Instameetholland, @nieuwehollandsewaterlinie en @stellingvanamsterdam en van de partners van instameet Waterliniepad deel 3 zijn de hashtags #Vestingdriehoek, #SlotLoevestein, #fortvuren, #vestinggorinchem, #WoudrichemStroomt en #riveer.

Instameet Waterliniepad 3 met bezoeken aan Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevenstein en Fort Vuren. Instameet Waterliniepad 3 met bezoeken aan Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren.

 

Lees meer: Instameet Waterliniepad – deel 3

 

Instameet Waterliniepad deel 1

Deze Instameet Waterliniepad is de eerste instameet uit een serie van vijf. Deze instameet is georganiseerd door Instameet Holland in samenwerking met de Provincie Utrecht om om de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie te promoten. De Stelling van Amsterdam is onderdeel van van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Waterliniepad is een wandelpad van 350 kilometer langs de twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg veel natuur, forten, bunkers, sluizen en kanalen. Zij vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. Veel van de forten op deze route waren jarenlang gesloten.

Tijdens dit eerste deel van de Instameet Waterliniepad bezoeken we met 20 man Fort Nigtevecht, de Liniebrug, Fort Uitermeer en het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Met de bus worden we naar de verschillende locaties vervoerd. Dit omdat de locaties een eind uit elkaar liggen.

Deze instameet begint bij Hotel de Witte Dame in Abcoude waar we ontvangen worden met koffie en gebak. Dit hotel is het begin van een nieuwe NS wandeling die langs het Waterliniepad van Abcoude naar Weesp loopt. Het is hier dan ook druk met wandelaars.

De eerste stop is Fort Nigtevecht. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt aan een rustige weg bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort, de batterijen en de liniedijk zijn hier nog te zien. De natuur rondom het fort is schitterend.

Lopend gaan we naar de Liniebrug. Deze brug voor fietsers en wandelaars is sinds 2018 open. De brug is een verbinding tussen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Met de bus rijden we naar onze lunchplek: Paviljoen Uit&Meer bij Fort Uitermeer. Wat een schitterende plek en wat een heerlijke lunch hebben we hier gehad.

Fort Uitermeer is niet te bezoeken, maar ondanks dat we niet in het fort mogen is er genoeg te fotograferen. De geschiedenis van dit fort begint al in de Tachtigjarige oorlog. Toen lang hier een schans met de naam Uitermeer.

De laatste stop van deze Instameet is Vestingstad Naarden waar we het Nederlands Vestingmuseum bezoeken. Dit openluchtmuseum is een aanrader. In het museum krijg je een indruk hoe Naarden onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als afsluiting bezoeken we vestingstad Naarden. Een stad gebouwd in de 17e eeuw. In het Vestinghotel sluiten we deze mooie dag af met een drankje.

Met de bus worden we weer naar het beginpunt Hotel de Witte Dame in Abcoude gebracht.

De # waar je de foto’s van deze instameet Waterliniepad deel 1 op social media kunt bekijken zijn: #Instameetholland_waterliniepad, #Waterliniepad, #Nieuwehollandsewaterlinie, #Stellingvanamsterdam, #Instameetholland, @nieuwehollandsewaterlinie en @stellingvanamsterdam.

Instameet Waterliniepad 1 met bezoeken aan Fort Nigtevecht, de Liniebrug, Fort Uitermeer en Vestingmuseum Naarden. Instameet Waterliniepad 1 met bezoeken aan Fort Nigtevecht, de Liniebrug, Fort Uitermeer en Vestingmuseum Naarden.

 

Lees meer: Instameet Waterliniepad – deel 1

 

Instawalk Hembrugterrein in Zaandam

Deze instawalk Hembrugterrein in Zaandam is georganiseerd in het kader van de week van de industriecultuur in Zaandam. Industriecultuur.nl is de organisator. Tijdens de week van de industriecultuur worden allerlei activiteiten georganiseerd om de hedendaagse maakindustrie en de beleving van industrieel erfgoed onder de aandacht te brengen.

Deze instawalk wordt georganiseerd op één locatie: het Hembrugterrein in Zaandam.

Het Hembrugterrein is een terrein in Zaandam dat ruim honderd jaar in het teken stond van een munitie- en wapenfabriek. Deze fabriek heette Hembrug. Vandaar de naam Hembrugterrein. Hier werden wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later maakte men hier ook draaibanken en zonnecollectoren. De geschiedenis van de Hembrug is te zien in het Hembrugmuseum. Het museum is met een rondleiding te bezichtigen.

Tijdens deze Instawalk wordt in vier groepen, verdeeld over twee zaterdagen en twee rondleidingen per zaterdag, een bezoek gebracht aan de wagenmakerij, een terrein dat verboden toegang is. Speciaal voor deze instawalk worden de hekken en de vervallen gebouwen geopend. Wat een fotogeniek gebouw is dit als je van urbexfotografie houdt.

Na de instawalk is ook de rest van het terrein te bekijken. De industriële monumenten worden gerenoveerd. Hier komen woningen en creatieve industrie. In de Yada Market zijn leuke winkels en restaurants gevestigd.

De # waar je de foto’s van de Instawalk Hembrugterrein op social media kunt bekijken, zijn: #industriecultuur_instawalk #industriecultuur #weekvandeindustriecultuur

Instawalk Hembrugterrein in Zaandam Instawalk Hembrugterrein in Zaandam

 

Lees meer: Instawalk Hembrugterrein in Zaandam

 

Rotterdam Makers District Instameet

De Instameet in het Rotterdam Makers District is georganiseerd door Rotterdam Partners.

Tijdens deze instameet in Rotterdam wordt de RDM met het Innovation Dock en de Onderzeebootloods en het M4H district met de Keilewerf, Studio Roosegaarde, het HAKA-gebouw en de Ferro Dome bezocht.

In het Innovation Dock bevinden zich startup bedrijven, maar mooier waren de overblijfselen uit de tijd dat dit nog een dok was. Het gebouw heeft zijn industriële karakter behouden. De originele dakspanten en kranen zijn nog te zien. In de onderzeebootloods worden veel evenementen gehouden. Ook dit gebouw heeft zijn industriële karakter behouden.

Aan de overkant, in het M4H district bezoeken we de Keilewerf, een plek voor creatieve ondernemers. Hier zijn meubelmakers, kunstenaars, foodtruckbouwers en stoffeerders gevestigd. De Keilewerf is een loods van twee gebouwen.

Studio Roosegaarde maakt ontwerpen zoals de verlichting van de Afsluitdijk. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is de oprichter van Studio Roosegaarde. Onlangs is in Almere het Space Waste Lab geopend. In de studio zijn ontwerpen van Daan Roosegaarde en zijn team te zien.

Het HAKA-gebouw is een, op dat moment, leegstaand, maar fotogeniek gebouw met op het dakterras een mooi uitzicht over de stad Rotterdam. Het gebouw bestond vroeger uit een fabrieksgedeelte voor de koffiebranderij, de theemengerij en de verpakkingsafdeling en een kantoorgedeelte, magazijn en graansilo. Nu wordt het gebouw verbouwd met behoud van de industriële en monumentale uitstraling.

De Ferro Dome is een voormalige emaille-fabriek, dat wordt omgebouwd naar een danceclub. In de fabriekshal is graffiti kunst/streetart te zien. Dit is een hele fotogenieke locatie.

Het vervoer tussen de RDM Rotterdam en het M4H district is met de watertaxi.

De # waar je de foto’s van de Rotterdam Makers District Instameet op social media kunt bekijken, zijn: #loverotterdam #visitrotterdam #rdmrotterdam #rdm #inM4H #makersdistrict #rdammakersdistrictmeet en de tags: @rotterdam_info, @rdmrotterdam, @m4hrotterdam

Rotterdam Makers District Instameet met het Innovation Dock en de Onderzeebootloods en het M4H district met de Keilewerf, Studio Roosegaarde, het HAKA-gebouw en Ferro Dome Rotterdam Makers District Instameet met het Innovation Dock en de Onderzeebootloods en het M4H district met de Keilewerf (niet op de foto), Studio Roosegaarde (niet op de foto), het HAKA-gebouw en Ferro Dome

 

Lees meer: Rotterdam Makers District Instameet

 

Instameet Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Deze Instameet Groot Handelsgebouw in Rotterdam is georganiseerd door het Groot Handelsgebouw, @instawalk010 en @rottergram. Dit keer is de instameet op één locatie, het Groot Handelsgebouw naast het Centraal Station van Rotterdam.

Tijdens deze instameet worden fotogenieke locaties in het Groot Handelsgebouw bezocht, net als het dakterras op de 8e etage van het gebouw. De beste fotografen worden beloond met een mooie prijs: een fotoafdruk in een mini-expositie in het Groot Handelsgebouw.

Het gebouw kent hele lange fotogenieke gangen. Op de verschillende etages bezoeken we de galerijen aan de buitenkant van het gebouw met vanaf deze galerijen mooie uitzichten over Rotterdam en het stationsplein.

Ook vanaf de galerijen aan de binnenkant van het gebouw zijn mooie foto’s te maken naar de vele ramen aan de overkant en het binnenplein. We maken foto’s vanaf de galerijen op de 6e en 4e etage. Het klapstuk is het dakterras. Ook hier weer mooie vergezichten over de Rotterdam met de Erasmusbrug en de Euromast.

De # waar je de foto’s van de instameet Groot Handelsgebouw op social media kunt bekijken, is: #instameetghg

Instameet Groot Handelsgebouw in Rotterdam Instameet Groot Handelsgebouw in Rotterdam

 

Lees meer: Instameet Groot Handelsgebouw in Rotterdam

 

Instameet 24H Noord in Amsterdam-Noord

Deze Instameet 24H Noord in Amsterdam is georganiseerd door IAmsterdam. De instameet wordt gehouden in het kader van 24H Noord. 24H is een manier om stadsdelen van Amsterdam te leren kennen. Elk jaar worden op verschillende data een paar stadsdelen uitgelicht. In het stadsdeel openen bedrijven, restaurants, musea, theaters, kerken, winkels, bars, hotels en clubs hun deuren en vinden bijzondere evenementen plaats.

In het kader van 24H Noord in stadsdeel Noord wordt deze Instameet 24H Noord georganiseerd met bezoeken aan Scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, de GeWoonboot voor een workshop ‘Verdien geld met je plastic afval’ (heel actueel met de plastic soep waar steeds meer aandacht voor komt), Bierbrouwerij Oedipus en HoogtIJ bezocht. Bij deze locaties krijgen we van de medewerkers rondleidingen.

Bij Scheepswerf Damen Shiprepair krijgen we een rondleiding over de scheepswerf en door de staalfabriek. Ook nemen we een kijkje in een droogstaande dok. Wat voel ik me nietig, als ik in deze grote dok sta. In de hoek sijpelt nog wat water vanuit het IJ het dok binnen.

Op de Gewoonboot wordt een workshop ‘Verdien je geld met plastic afval’ gegeven door WastedLab. Dit is een zeer actuele workshop, dit omdat er (gelukkig) steeds meer aandacht komt voor al het plastic afval dat geproduceerd wordt. Je verbaast je waar overal plastic voor gebruikt wordt. Een zeer leerzame workshop.

Bij bierbrouwerij Oedipus krijgen we een rondleiding door de kleine brouwerij. De bieren van deze brouwerij dragen de naam als mama en mannenliefde. We krijgen per persoon twee biertjes te proeven. In de taproom van deze brouwerij zijn 12 soorten bier te bestellen.

De laatste locatie van deze instameet is HoogtIJ. Dit is een popup-restaurant waar je kunt dineren. Er worden ook kunstexposities gehouden en workshops gegeven. Het uitzicht over Amsterdam en het IJ vanaf het rode bouwwerk hoog boven de kas op een kantorencomplex is fantastisch.

Het vervoer tussen de verschillende locaties in Amsterdam Noord is per fiets.

De # waar je de foto’s van de instameet 24H Noord op social media kunt bekijken, zijn: #iam24hnoord, #24hnoord, #iamsterdam

Instameet 24HNoord met bezoeken aan scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, de GeWoonboot voor een workshop ‘Verdien geld met je plastic afval’ (heel actueel met de plastic soep waar steeds meer aandacht voor komt), Bierbrouwerij Oedipus en HoogtIJ Instameet 24HNoord met bezoeken aan scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, de GeWoonboot voor een workshop ‘Verdien geld met je plastic afval’ (heel actueel met de plastic soep waar steeds meer aandacht voor komt), Bierbrouwerij Oedipus en HoogtIJ

 

Meer lezen: Instameet 24H Noord

 

Instawalk Waterbazen

Tijdens de Instawalk Waterbazen bezoekt de 3 locaties: de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius (Haarlemmermeer) en het Rijnlandshuis in Spaarndam. Dit alles in het kader van de tentoonstelling Waterbazen, die op deze drie locaties wordt gehouden.

In de St. Bavokerk in Haarlem worden we meegenomen naar de gewelven hoog boven in de kerk. Vanaf de galerij hoog in de kerk is het mogelijk om mooie foto’s te nemen vanaf een punt waar je normaal gesproken niet kunt komen.

In het Cruquius Museum worden de 19e eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water getoond. Via kruip-door sluip-door routes mogen we een kijkje nemen onderin het gemaal en bij de machtig grote ketels van de grootste stoommachine ter wereld. Dit museum vertelt over de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1852.

De derde locatie is het Rijnlandshuis in Spaarndam. Hier bezoeken we de plek waar spullen van vroeger, zoals ouderwetse zeep, koffieblikken en apothekersflessen worden bewaard. Ook is het mogelijk om de zolder van het polderhuis te bezoeken. Hier is een mooi uitzicht over de omgeving. In de timmerloods op het terrein werden vroeger sluisdeuren gemaakt en gerepareerd.

Met de bus worden we naar de drie locaties vervoerd. Dit omdat de drie locaties een eind uit elkaar liggen. Van de tentoonstellingen op de locaties zelf heb ik weinig gezien, dit omdat de locaties zelf interessanter zijn.

De # waar je de foto’s van de instawalk Waterbazen op social media kunt bekijken, zijn: #tentoonstelling #waterbazen #waterbeheer #stbavo #cruquiusmuseum #rijnlandshuis

Instawalk Waterbazen met de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius en het Rijnlandshuis in Spaarndam Instawalk Waterbazen met de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius en het Rijnlandshuis in Spaarndam

 

Lees meer: Instawalk Waterbazen

 

Wil je zelf ook een keer deelnemen aan een instawalk / instameet, kijk dan eens op de Instagram accounts van Instawalks of Instameet Holland. Hier worden de meeste instawalks/instameets aangekondigd. Ook Rijkswaterstaat organiseert regelmatig instawalks.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog

Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog Regelmatig neem ik deel aan een instawalk of instameet. En dan krijg ik heel vaak de vraag wat is een Instawalk of Instameet. In deze blog leg ik je dat uit en neem ik mee naar de instawalk en instameet waar ik aan deel genomen heb. Lees je mee? #instameet #instawalk #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Mirjam Klever schreef:

  Wat gaaf, dit ken ik helemaal niet. Hier heb ik nog nooit van gehoord. Vandaag voor ’t eerst over gelezen op Instagram :-). Je hebt mij op een idee gebracht. Leuk in combinatie met wandelen.

  • JTravelBlog schreef:

   hallo Mirjam,
   Ik kende het fenomeen ook niet tot ik toevallig vorig jaar een bericht op Instagram voorbij zag komen en sindsdien heb ik aan een aantal deelgenomen. Er worden per jaar veel meer georganiseerd maar je kunt niet aan alles deelnemen. Zo kom je nog eens ergens waar je anders niet komt. Het is een leuke combinatie met wandelen maar meestal is het vooral veel, heel veel foto’s maken.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com