Praktische informatie over Texel

De haven van Texel

 

Texel is een schitterend Nederlands Waddeneiland. Ik heb het eiland twee keer bezocht. In deze blog geef ik je praktische informatie over Texel, zoals het vervoer naar en op Texel, het openbaar vervoer ter plekke, parkeren en accommodaties.

Ik bezocht Texel in 2016 en 2017. Ik vind het een schitterend eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen. Je kunt er één van de zeven musea (Ecomare en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog, de Oudheidkamer in Den Burg, de Vuurtoren en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en het Cultuurhistorisch Museum in De Waal) bezoeken, slenteren door één van de zeven dorpen (Den Burg, De Koog, De Cocksdorp, Den Hoorn, Oudeschild, De Waal en Oosterend), wandelingen en/of fietstochten maken. Elk dorp heeft elk zijn eigen karakter, sfeer en een eigen gezicht. Daarnaast zijn er heel veel natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen.

 

Vervoer naar Texel

Waddeneiland Texel is alleen per veerboot bereikbaar. De overtocht vanuit de haven van Den Helder duurt 20 minuten.

Reis je met de trein naar Den Helder dan neem je bij het treinstation van Den Helder buslijn 33 om bij de haven te komen. Een busticket kost € 3,– per persoon. Dit ticket koop je bij het loket van Connexxion of bij de buschauffeur. Je kunt ook je OV-Chipkaart gebruiken.

De veerdienst wordt uitgevoerd door TESO. Voor actuele afvaarttijden en prijzen verwijs ik je door naar de website van de TESO. Hier kun je ook je ticket kopen. Je ticket kun je ook nog in de haven bij het loket kopen. Ik betaalde beide keren slechts € 2,50 voor een retourticket omdat ik voetpassagier was. Je kunt ook met je eigen auto, scooter, fiets of brommer aan boord.

Wat is nu leuker dan boven op het dek uitwaaien. Ik heb er beide keren op zowel de heen- als terugreis van genoten. Wind door de haren, de zilte zeelucht, brutale meeuwen en aankomen in de haven van Texel of Den Helder.

De veerboot van de TESO naar en van Texel (dit is een oude boot) De veerboot van de TESO naar en van Texel (dit is een oude boot)

 

Vervoer op Texel

Vervoer op Texel kan op verschillende manieren: per auto, per fiets, scooter, brommer, met het openbaar vervoer.

 

Parkeren

Om je auto op Texel te kunnen parkeren, heb je een zgn. Texel e-vignet nodig. Dit kan met een los kaartje die een uur geldig is, kosten bij de parkeerautomaat is € 2,50 per uur en moet met online via smartphone, tablet of computer gekocht worden, betalen met muntgeld is niet mogelijk.

Voor een dagkaart betaal je in 2020 € 10,– per dag, voor een weekkaart € 20,– per week (8 dagen geldig) en voor een jaarkaart € 30,–. De jaarkaart is geldig van 1 december 2019 tot 1 februari 2021.

Je koopt je parkeer e-vignet via www.texelevignet.nl. Hier voer je je kenteken in, kiest de geldigheidsduur en betaalt. Het e-vignet is een digitaal parkeerbewijs, je hebt geen kaartje of pasje. Bij controle kan een handhaver zien of je betaald hebt en voor hoelang. In alle dorpen en bij de strandslagen heb je dit e-vignet van maandag tot en met zondag van 08.00-20.00 uur nodig.

 

Fietsverhuur

Texel is een fietseiland. Er ligt maar liefst 145 kilometer fietspad. Als je zelf geen fiets hebt meegenomen, zijn er verschillende fiestverhuurbedrijven op Texel.

Ik heb beide keren dat ik Texel bezocht en met het openbaar vervoer reisde, in mijn verblijfplaats De Koog een fiets gehuurd bij Fietsen op Texel. Ik ben heel erg te spreken over dit bedrijf.

De eerste keer had ik een arrangement incl. een dag fietshuur en uit gemak heb ik deze fiets de rest van mijn verblijf op Texel gehouden.

De tweede keer heb ik al voor ik op Texel arriveerde mijn fiets gereserveerd bij hetzelfde bedrijf, Fietsen op Texel in De Koog. Via de website van deze fietsverhuurder kan je makkelijk je fiets reserveren en als je op de plaats van bestemming bent, haal je je fiets op en op de laatste dag lever je je fiets weer in. De betaling is al gedaan. Is de fiets niet goed, ruil je hem om. Het reserveren van je fiets is mogelijk tot 5 dagen voor het begin van de huurperiode en op basis van beschikbaarheid en voor een minimale huurperiode van 3 dagen.

Ik heb beide keren een ‘gewone’ fiets met versnellingen gehuurd, maar je kunt hier ook elektrische fietsen en tandems huren.

Heb je pech onderweg, de fiets wordt gratis omgeruild. Dit geldt voor alle fietsverhuurbedrijven op Texel. In elke plaats op Texel zitten één of meerdere fietsverhuurbedrijven.

Houdt er rekening mee dat het op Texel altijd waait. Ik heb daar vooral de tweede keer veel last van gehad.  Vaak waaide het op de heenreis van De Koog naar bijv. Oosterend of De Cocksdorp niet of nauwelijks en had ik het voor de wind, maar op de terugreis moest ik elke keer tegen de wind in van de andere kant van het eiland naar De Koog fietsen.

Hoe langer je je fiets huurt, hoe goedkoper de dagprijs. Voor 7 dagen huur je al een dames-/herenfiets met 7 versnellingen voor € 37,–. Ter vergelijking: voor 4 dagen kosten een fiets huren € 33,–.

Mijn huurfiets op Texel Mijn huurfiets op Texel

 

TIP: Huur een fiets en ontdek Texel!

 

Openbaar vervoer

Verblijf je in Den Burg of De Koog, dan kun je vanaf de veerboot met buslijn 28 naar deze plaatsen reizen. In de haven van Texel moet je de veerboot aan de rechterkant verlaten. De bus maakt het rondje veerhaven-Den Burg-De Koog-Ecomare-Den Burg-veerhaven.

Wil je vanaf de haven naar een andere plaats, zoals De Cocksdorp, Den Hoorn, De Waal, Oudeschild of Oosterend dan is er het Texelhopperbusje. Je moet je plekje in dit busje minstens een uur van tevoren reserveren, dit kan via internet of telefonisch. Elke halte heeft een eigen naam en een nummer. Deze haltes zijn zichtbaar op de haltepalen bij de opstapplaats. Op Texel zijn meer dan 130 herkenbare opstapplaatsen. Op de website van Texelhopper vind je alle opstapplaatsen.

De Texelhopper is ook ideaal als je van de ene plaats naar de andere plaats wilt en geen vervoermiddel tot je beschikking hebt. Zo heb ik de Texelhopper gebruikt toen ik vanuit De Koog naar Oosterend wilde en het voor mij te hard waaide om helemaal naar de andere kant van het eiland te fietsen. Nadeel vind ik wel dat je een uur van te voren moet reserveren. Ook voor de terugreis.

Je betaalt zowel voor buslijn 28 als de Texelhopper per kilometer met je OV-chipkaart. Natuurlijk is het ook mogelijk om een los reiskaartje te kopen.

Op Texel zijn meerdere oplaadpunten voor de OV-chipkaart.

Texelhopperkaartjes

 

Geldzaken

Je kunt in winkels, restaurants en cafés bijna overal met je pinpas betalen.

Het kan voorkomen dat je bij een kleine winkel niet met je pinpas of creditcard kunt betalen, daarom is het handig om altijd contant geld op zak te hebben voor kleine uitgaven.

Heb je geen contant geld bij je? Geen probleem, in elk dorp vind je geldautomaten waar je contant geld kunt opnemen.

 

Overnachten

Accommodaties vind je overal op Texel. In de dorpen zijn campings, hotels, appartementen, vakantiehuizen, bungalows, bed & breakfasts, ingerichte tenten, campings en stacaravans. Via VVV Texel kun je meer dan 1500 accommodaties boeken.

Ik heb zelf in twee verschillende hotels verbleven, de eerste keer had ik een 5-daags arrangement in Fletcher Hotel De Cooghen in het centrum van De Koog en heb ik ter plekke een nacht bij geboekt.

Mijn tweede verblijf op Texel heb ik rechtstreeks bij Hotel Beatrix aan de rand van het centrum van De Koog geboekt. De reden was dat op de website van het VVV-kantoor volgeboekt was, terwijl toen ik met het hotel belde er wel kamers beschikbaar waren voor dezelfde prijs als het VVV-kantoor de dag er voor nog aangaf. Dat was voor mij de reden dat ik rechtstreeks bij het hotel heb geboekt. Beide hotels in De Koog kan ik aanraden.

Hotel Beatrix in De Koop op Texel Hotel Beatrix in De Koop op Texel

 

Banner VVV Texel

 

Ook zijn er via bijv. Booking.com en Airbnb veel mogelijkheden om je overnachting(en) op Texel te boeken.Booking.com

 

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Eten en drinken

De zeven dorpen van Texel hebben allemaal leuke restaurants voor ieder prijsniveau en met een gevarieerde menukaart.

Wil je genieten van de lokale producten, kies dan iets met Texels lamsvlees, schapenkaas, een kruidenbitter, verse asperges, verse vis, garnalen en waddenoesters.

Eén van de diners in het Fletcher Hotel De Cooghen De Koog Eén van de diners in het Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog

 

In de haven van Oudeschild zijn veel visrestaurants gevestigd.

Weet je dat Texel zijn eigen bier heeft? Je vindt ze in elke supermarkt, ook op vasteland. De bekendste bierbrouwerij is de Texelse bierbrouwerij in Oudeschild. Een bekend biertje dat hier gebrouwen wordt is Skuumkoppe. Mocht je interesse hebben, kun je deelnemen aan een rondleiding. Dit is niet aan mij besteed, want ik houd niet van bier. Ook op Landgoed De Bonte Belevenis in Den Hoorn is bierbrouwerij De Boei gevestigd en in Den Hoorn vind je Bierbrouwerij De Boei.

Bij de bewaakte stranden bevinden zich strandpaviljoens voor een hapje en een drankje. Texel heeft in totaal 12 strandpaviljoens. Deze strandpaviljoens vind je rond de officiële strandafslagen. Dit zijn van zuid naar noord: Paal 9, Strandpaviljoen Paal 12, Strandpaviljoen 15 (die in de volksmond Westerslag wordt genoemd), Paal 17 en Paal 17 aan zee, Paal 19, Paal 19 half, Paal 20, Paal 21, Paal 28 en Paal 33 Kaap Noord.

 

VVV-kantoor

Emmalaan 66
1791 AV Den Burg
Telefoon: 0222 – 314 741
E-mail: info@texel.net
Website

Het VVV-kantoor is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00-17.30 uur, op zaterdag van 09.00-17.00 uur.
Op zondag is het VVV-kantoor gesloten.

Het VVV-kantoor van Texel in Den Burg Het VVV-kantoor van Texel in Den Burg

 

Heb jij Texel al eens bezocht? Wat zijn jouw ervaringen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Texel

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog geef ik je praktische informatie over Texel, zoals het vervoer naar en op Texel, het openbaar vervoer, parkeren en accommodaties. Lees je mee? #texel #teso #texelhopper #vvvtexel #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je praktische informatie over Texel, zoals het vervoer naar en op Texel, het openbaar vervoer, parkeren en accommodaties. Lees je mee? #texel #teso #texelhopper #vvvtexel #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com