Review : Boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’

De voorkant van het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Deze review gaat over het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’. Dit mooie fotoboek kwam recent uit. Dit is deel 4 uit een serie van voorlopig vier schitterende fotoboeken. Afgelopen jaren zijn er al fotoboeken over Noord-Nederland, Oost-Nederland en Zuid-Nederland verschenen. Fotoboeken die hoog op mijn verlanglijstje staan. De regio’s die nog missen, zijn West- en Midden-Nederland. Ik hoop dat daar ook nog mooie fotoboeken over verschijnen.

Ik heb Texel 2x bezocht en dacht dat ik bijna alles wel gezien had, maar ik kom er door dit boek achter dat ik nog verschillende natuurgebieden niet gezien heb.

 

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’ is een deel uit de serie ‘De mooiste fotolocaties van Nederland’. Elk boek is op dezelfde manier opgebouwd. Dit deel gaat dus over Texel. Veel van de beschreven natuurgebieden en alle 7 plaatsen op Texel heb ik tijdens mijn twee bezoeken bezocht. Maar toch zie weer verschillende gebieden die ik niet ken.

Bij het eiland Texel denk je aan de vele vogelsoorten die hier leven en broeden. Het begint al op de boot tijdens de overtocht vanaf Den Helder waar de meeuwen meevliegen in de hoop iets te eten te krijgen. Maar er leven zoveel verschillende vogelsoorten op het eiland. En het landschap is ook zo gevarieerd, van strand, duinen, duinvalleien, polders, dijken en wad met een ongekende variatie aan planten en insecten.

De Hoge Berg in het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Wist je dat Texel het eerste insectenreservaat van Nederland heeft: de Hoge Berg.

 

Ik krijg het bestelde boek binnen een paar dagen na bestelling in een mooie verpakking toegestuurd. Nieuwsgierig geworden, open ik mijn pakketje en ben blij verrast.

Het is een mooi overzichtelijk boek. Het boek is bijna vierkant met een zachte kaft. Het boek heeft 144 overzichtelijke pagina’s met heel veel informatie per pagina zoals locatie, tijdstip en EXIF-gegevens (Exif staat voor Exchangeable Image File Format, dit is de metadata voor afbeeldingsbestanden, zoals de datum en tijd van de foto opname, het merk en model van de camera en objectief, je gebruikte instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO, brandpuntsafstand (zoom-afstand), de bestandsgrootte en aanwezige pixels).

Voorin het boek is een gebruiksaanwijzing opgenomen met daarin bijv. het deelgebied (bijv. Nationaal Park Duinen van Texel), gebiedsnaam en auteur (bijv. Ecomare / Bob Luijks), een inleiding, een gedetailleerde kaart en een overzichtskaart van Texel met een stip waar de locatie ligt, parkeren, waarneming ID, interessante soorten, informatie over de locatie, eigendom (bijv. ministerie van Defensie), GPS-coördinaten van de locatie, waar, wanneer en hoe met informatie over de geschikte maanden, weersomstandigheden en nabijgelegen gebieden. Zeer uitgebreid dus.

De gebruiksaanwijzing van het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Het boek is voorzien van summiere praktische informatie over Texel, een inhoudsopgave met een kaart van Texel met de genummerde locaties. Er is geen uitklapbare kaart, iets wat wel in de specificaties van de uitgever wordt aangegeven.

Texel praktisch in het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

De inhoudsopgave van het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Er worden 45 fotolocaties uitgelicht, veel voor een relatief klein eiland als Texel. Naast de bekende natuurgebieden worden ook plaatsen als Den Hoorn, Oosterend en Oudeschild beschreven.

Den Hoorn in het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Een team van acht natuur- en landschapsfotografen die wonen op Texel, heeft dit boek samengesteld en geschreven met daarin alle fotogenieke natuurgebieden van Texel. De redactie bestond uit Bob Luijks en Daan Schoonhoven.

Op de laatste bladzijden van het boek is een soortenindex opgenomen.

 

Specificaties

 • Gedetailleerde kaart van het gebied
 • Overzichtskaartjes met locaties
 • 45 gebieden en 160 concrete GPS locaties
 • Handige parkeerplekken met GPS locaties
 • Wat valt er wanneer te fotograferen
 • Concrete fotografie tips
 • Vermelding van de beste weersomstandigheden
 • Vermelding van de beste maanden van het jaar
 • Vermelding van  het beste moment van de dag
 • Waarneming-id zodat je recente waarnemingen kunt checken
 • Informatie van terreinbeheerder, bezoekerscentra en kijkhutten
 • Meer dan 500 foto’s met exif gegevens
 • Geschreven en samengesteld door lokale natuurfotografen
 • Voor landschaps-, macro-, vogel-, wildlife- en creatieve fotografie
 • Het boek is uitgegeven in samenwerking met Natuurmonumenten, Nationaal Park Duinen van Texel, Staatsbosbeheer en het Vogelinformatiecentrum en winkel ‘De Verrekieker’ in De Cocksdorp
 • 8 schrijvers
 • Formaat: 24×21 cm
 • Aantal pagina’s: 144
 • Uitgave: softcover
 • Uitgever: Pixfactory
 • 1e druk: september 2020
 • ISBN: 9789079588282

De Horsmeertjes in het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Conclusie over het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’

Ik vind het een geweldig boek. Het is een handig naslagwerk, geen boek dat je even in je rugzak meeneemt naar een fotolocatie. Je doet veel inspiratie op voor een locatie en leert anders kijken naar dat wat je ziet in de natuur. Dit boek is een aanrader voor natuurliefhebbers en voor bezoekers van Texel die meer van het eiland willen ontdekken dan de standaard plekken.

Ik heb in dit boek weer nieuwe natuurgebieden op Texel gezien die ik niet ken. Mocht ik in de toekomst weer naar Texel afreizen, is dit boek voor mij een inspiratiebron om weer nieuwe plekken op Texel te ontdekken.

Eendenkooi van Spang in het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel'

 

Bestellen

Dit boek is o.a. bij Bol.com te bestellen.

 

Andere boeken in deze serie

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’ is het vierde deel in de serie van ‘De mooiste fotolocaties van…’. Andere fotoboeken in deze serie zijn: Noord-Nederland, Oost-Nederland, Zuid-Nederland en West-Nederland. Net als het boek ‘De mooiste fotolocaties van Texel’ kun je ook deze delen via Bol.com bestellen.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel

Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Texel' Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Texel' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #texel #fotoboek #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com