13 redenen om naar Texel te gaan

De Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel

 

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Je kunt er eindeloos fietsen en wandelen. Texel trekt veel toeristen. Texel is gevarieerd, je vindt er bossen, duinen, strand, zee, vogels, leuke dorpjes en heerlijke streekproducten. Vanaf Den Helder ben je in 20 minuten op Texel. Texel is een heerlijk eiland om te wandelen en/of fietsen in de natuur, uit te waaien op het strand en het drukke leven aan de overkant de boel de boel te laten. Ik geef je in deze blog 13 redenen om naar Texel te gaan.

 

Dorpen op Texel

Texel kent 7 dorpen. Den Burg is de grootste plaats met veel leuke winkels en restaurants. Oudeschild staat bekend om de vismarkt en de vissershaven. De Koog is het meest toeristisch met mooie stranden, een winkelstraat met veel winkels en restaurants. De Cocksdorp is de meest noordelijk gelegen plaats op Texel. Buiten het dorp staat de bekende vuurtoren. Kleinere plaatsen zijn Den Hoorn, Oosterend en De Waal. Deze plaatsen zijn ook de moeite van een bezoek waard. Elk dorp heeft een eigen sfeer en karakter. Slenter door de kleine straatjes, maak kennis met lokale bewoners en koop onderweg lokale producten, zoals eieren, kruiden en andere versproducten. Ik schreef al eens een blog over de 7 dorpen van Texel.

De haven van Oudeschild op Texel Oudeschild

 

Musea op Texel

Texel heeft 7 musea. Zeehondenopvang Ecomare in De Koog is het populairste museum. Je kunt op het noordelijkste puntje van Texel de vuurtoren beklimmen. Vanaf de top heb je een heel mooi uitzicht over de zee en Texel. Texel kent twee juttersmusea: Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog en Museum Kaap Skil in Oudeschild. Ben je meer geïnteresseerd in de geschiedenis: in De Waal en in Den Burg zijn twee leuke musea over het leven op Texel te bezoeken. Deze musea zijn in de winter gesloten. Bij het vliegveld van Texel is het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel te bezoeken. Ik schreef al eens een blog over de zeven musea op Texel.

De Noorse visserskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

 

Winkelen op Texel

De meeste winkels vind je in hoofdplaats Den Burg. In De Koog, De Cocksdorp en Oudeschild zie je vooral toeristische winkels met souvenirs. In Den Burg zijn de winkels is het oude centrum gevestigd. Het is een mix van delicatessenzaken tot conceptstores, grote ketens, kledingzaken en souvenirwinkels. Leuk om te winkelen, te lunchen en om een rondje te wandelen door een paar van de historische straten in het centrum van Den Burg of om de Oudheidkamer (als deze geopend is) te bezoeken.

 

Genieten van Texelse streekproducten

Texel staat bekend om haar goede streekproducten. Bij kaasboerderijen Wezenspyk en De Waddel, beiden in Den Burg, krijg je uitleg over het proces van kaasmaken. Verse aardbeien, paddenstoelen, appels en peren koop je bij De Reuze Aardbei in Oosterend, Texelse Paddenstoelen kwekerij in Den Burg en Fruitbedrijf Molenbuurt in De Waal. Houd je van lekker ijs, bezoek dan ijsboerderij Labora in De Cocksdorp. Hier is het ijs gemaakt van melk en room van Texelse koeien. Op het boerenbedrijf Novalishoeve in Den Hoorn zijn biologische producten te koop. Texel heeft een eigen wijngaard in Den Burg, De kroon van Texel. Je kunt hier meer leren over het wijnproces en natuurlijk lekkere wijnen proeven. Bij de winkels van Texelana in Oudeschild, Den Burg en De Koog worden schapenwollen producten, zoals dekbedden, schapenvachten, kleding, pantoffels, huidverzorging en overige vacht- en wolproducten van de Texelse schapen verkocht.

 

Eten en drinken op Texel

In alle zeven dorpen bevinden zich goede restaurants. De restaurants maken veel gebruik van de lokale producten van hoge kwaliteit, zoals het beroemde Texelse lamsvlees, asperges, superverse vis en oesters, schapenkaas en aardbeien. Texel heeft zijn eigen bieren, gemaakt bij Texelse Bierbrouwerij. Bij de fabriek kun je een rondleiding boeken en bier proeven en kopen. Texels Skuumkoppe is het meeste bekende biertje van deze bierbrouwerij en ook gewoon te koop in de meeste supermarkten.

Diner in Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog/Texel Diner in Fletcher Hotel De Cooghen in De Koog/Texel

 

Mooie natuurgebieden

Texel is in 2016 verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Texel heeft een grote vogelboulevard, wilde orchideeën en veel natuurgebieden. Het grootste natuurgebied is Nationaal Park Duinen van Texel. Dit nationaal park ligt in het westen van Texel, vanaf het zuidelijkste puntje bij De Hors tot de noordpunt bij de Vuurtoren. Ik schreef al eens een blog over de mooiste natuurgebieden op Texel.

Natuurgebied Nationaal Park de Duinen van Texel op Texel Natuurgebied Nationaal Park de Duinen van Texel op Texel

 

Wandelen op Texel

Texel kent veel mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Zelf vind ik De Slufter een mooi wandelgebied. De zee heeft hier vrij spel, omdat de duinenrij het water niet heeft gehouden. De Slufter heeft een bijzondere vegetatie. In de herfst kleurt het gebied paars vanwege het bloeiende lamsoor en in de lente roze, vanwege de grasanjelier. Andere gebieden waar je heerlijk kunt wandelen zijn De Hoge Berg, De Muy, De Dennen, De Hors & De Geul en De Robbenjager.

Natuurgebied De Slufter op Texel Natuurgebied De Slufter op Texel

 

Fietsen op Texel

Houd je van fietsen, dan kun je je borst natmaken op Texel. Texel heeft ruim 140 kilometer aan fietspaden over het gehele eiland. Er zijn routes langs de Waddenzee en ook over het midden van het eiland. Tijdens mijn verblijven in 2016 en 2017 huurde ik beide keren een fiets, dit omdat het openbaar vervoer slecht is op Texel. Ik huurde mijn fiets in De Koog en verkende per fiets het eiland en de natuurgebieden op Texel.

Fietsen op Texel Fietsen op Texel

 

Vogels spotten

Tijdens het wandelen en fietsen kun je uitkijken naar de vele vogelsoorten die hier leven. Wist je dat er meer dan 400 verschillende soorten vogels leven op Texel. In het voor- en najaar is Texel de plek voor duizenden trekvogels om te rusten en broeden, zoals de lepelaar. Je kunt je helemaal ontspannen als je op zoek gaat naar vogels. Vanuit het vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp worden excursies georganiseerd naar de mooiste vogelrijke gebieden op Texel.

Een kluut in natuurgebied Wagejot op Texel Een kluut in natuurgebied Wagejot op Texel

 

Uitwaaien op het strand

Texel heeft meer dan 30 kilometer zandstrand. In de zomer en in de winter kun je hier mooie strandwandelingen maken. Relax terwijl de wind door je haren waait en je rustig wordt van een heerlijke strandwandeling. Heb je een hond, zij zijn het hele jaar toegestaan op de stranden. Er zijn bepaalde delen van de stranden waar ze moeten worden aangelijnd.

Strandhuisjes op het strand van De Koog op Texel Het strand van De Koog op Texel

 

Wadlopen

Ben je op naar een speciale beleving, ga dan wadlopen. Je ontdekt onder leiding van een gids de drooggevallen zeebodem rond Texel. Wadlopen is uren door slik lopen om bij de drooggelegen zandplaten uit te komen. Eenmaal op een zandplaat heb je een geweldig uitzicht en met een beetje geluk zie je nog een paar zeehonden. Twee keer per dag is het mogelijk om het wad op Texel te betreden. Dit kan 2 uur voordat het laagwater is tot en met twee uur erna. Vanuit Ecomare worden tours met een gids georganiseerd.

 

Zeehonden spotten

Tijdens het wadlopen kun je zeehonden tegenkomen, maar ook tijdens een wandeling op het strand kan het zomaar zijn dat je een zeehond ziet liggen. En natuurlijk zijn er zeehonden te zien in zeehondenopvang Ecomare. Hier kun je behalve zeehonden ook bruinvissen, vogels, vissen en andere zeedieren in de opvang zien. Als je een aangespoelde zeehond vind, bekijk het even van een afstand, het kan nl. heel goed zijn dat er een andere zeehond in de buurt is en dat er niets aan de hand is. Niet alle aangespoelde dieren worden naar de opvang gebracht. In de opvang verblijven alleen dieren die het op eigen kracht niet redden. Als het weer goed met ze gaat worden ze weer uitgezet. Het lijkt me gaaf om een keer een vrijlating op het strand mee te maken. Vanuit De Cocksdorp en Oudeschild varen boten uit voor een excursie op de Waddenzee.

Zeehond in Ecomare in De Koog op Texel Zeehond in Ecomare in De Koog op Texel

 

Het hele jaar door bestemming

Texel is een bestemming die je zowel in de winter als in de zomer kunt bezoeken. In de winter kun je genieten van een wandeling met de winterzon die lekker schijnt, je kunt uitwaaien op het strand en daarna in een strandtent genieten van een kop warme chocolademelk. Texel bruist in de zomer. De strandtenten en terrassen zijn open, het is druk in de dorpen met toeristen, er is in de dorpen altijd wel ergens een braderie of markt en je kunt er heerlijk fietsen en/of wandelen.

Genoeg redenen dus om naar Texel te gaan. Je hoeft je af te vragen wat je wilt doen op Texel.

 

Praktische informatie

Texel is alleen per veerboot bereikbaar. De overtocht vanuit de haven van Den Helder duurt 20 minuten. De veerdienst wordt uitgevoerd door TESO. Voor actuele afvaarttijden en prijzen verwijs ik je door naar de website van de TESO. Hier kun je ook je ticket kopen. Je ticket kun je ook nog in de haven bij het loket kopen. Je kunt met je eigen auto, scooter, fiets, brommer of als voetpassagier aan boord.

TESO boot van en naar Texel TESO boot van en naar Texel

 

Zowel in 2016 als in 2017 verbleef ik in hotels in De Koog. In 2016 in Fletcher hotel De Cooghen waar ik een 5-daags arrangement geboekt had. Het hotel ligt in de Dorpsstraat. In 2017 verbleef ik in Hotel Beatrix, net buiten het centrum van De Koog. Dat ik in De Koog verbleef, was omdat De Koog goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en ook de ligging van andere plaatsen en de natuurgebieden is gunstig.

Rijd je met de auto over Texel, denk eraan dat je op veel plekken op Texel moet betalen om te parkeren. Je kunt online een zgn. e-vignet kopen, waarbij je nummerbord wordt geregistreerd en je voor een dag, een week of het hele seizoen overal mag parkeren.

Zowel in 2016 als ik 2017 heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het eiland en de natuurgebieden op Texel verkend.

 

TIP: Huur een fiets en ontdek de zeven dorpen en de mooiste natuurgebieden op Texel!

 

Accommodaties vind je overal op Texel. In de dorpen zijn campings, hotels, appartementen, vakantiehuizen, bungalows, bed & breakfasts, ingerichte tenten, campings en stacaravans. Via VVV Texel kun je meer dan 1500 accommodaties boeken. Ook zijn er via bijv. Booking.com, Natuurhuisje en Airbnb veel mogelijkheden om je overnachting(en) op Texel te boeken.

 

Lees ook: Praktische informatie over Texel

 

Heb jij Texel wel eens bezocht. Wat vond je van het eiland. Heb je nog aanvullingen op deze tips om naar Texel te gaan? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog

In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 13 redenen om naar Texel te gaan, zoals de natuur, de dorpen, het eten, het strand, de musea, wandelen en fietsen en zeehonden spotten. Lees je mee? #texel #redenenomnaartexeltegaan #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com