De 7 dorpen van Texel

Strandhuisjes op het strand van De Koog op Texel

 

Texel telt zeven dorpen: Den Burg, De Koog, De Cocksdorp, Den Hoorn, Oudeschild, Oosterend en De Waal. Den Burg ligt in het midden van het eiland. In het westen ligt De Koog. In deze blog neem ik alle 7 dorpen onder de loep en vertel je wat je in elk dorp en de directe omgeving kunt zien.De Cocksdorp ligt in het noorden. De havenplaats Oudeschild en het vissersdorp Oosterend liggen aan de oostkant. Den Hoorn ligt in het zuiden en het kleinste plaatsje op Texel, De Waal ligt ten oosten van Den Burg.

In 2016 en 2017 heb ik Texel bezocht. Ik vind het een schitterend eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen. Je kunt er musea bezoeken, slenteren door één van de zeven dorpen, wandelingen en/of fietstochten maken. Elk dorp heeft elk zijn eigen karakter, sfeer en een eigen gezicht.

Ik vind het moeilijk om een favoriet uit te kiezen maar ik ga toch voor de sfeer van Oosterend. Hier is het nog knus en geen tot weinig (auto)verkeer in het centrum. Den Hoorn is een goede tweede met het fotogenieke en mooie kerkje in het centrum van het dorp.

 

TIP: Huur een fiets en ontdek Texel!

 

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van het eiland. Ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van Texel woont in Den Burg.

Den Burg lijkt door zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon op een stadje.

Aan de Kogerstraat is de Oudheidkamer gevestigd. Dit museum bevindt zich in een huis uit 1599. Achter het museum vind je de kleinste openbare kruidentuin van ons land. Je kunt hier ook bloemzaden kopen voor je eigen tuin of balkon. In het museum zijn stijlkamers, een kelder en een zolderverdieping ingericht. De Oudheidkamer vertelt hoe de Texelaars in vroeger eeuwen leefden.

In de zomermaanden kun je op maandag en woensdag de toren van de 15e eeuwse Burghtkerk beklimmen. De kerk staat aan de Binnenburg in het centrum van Den Burg. Bovenin is het hele eiland te overzien, de dorpen zijn herkenbaar en je ziet de duinen, de bossen en de heuvels van natuurgebied de Hoge Berg.

Het Schoutenhuis heeft één van de mooiste gevels van Den Burg.

Den Burg heeft leuke, pittoreske straatjes in het centrum, zoals de Stenenplaats, de Parkstraat, de Burgwal, De Binnenburg en de Groeneplaats. Daarachter liggen de Warmoesstraat, Gravenstraat en de Molenstraat.

Het centrum van Den Burg is, zeker in de zomermaanden, gezellig. Hier zijn, naast lokale winkels, ook winkels van grote ketens gevestigd. Elke maandagochtend is er in het centrum een weekmarkt en in juli en augustus is er iedere woensdag een zomermarkt met wekelijks een ander thema.

Het VVV-kantoor van Texel is in Den Burg gevestigd.

De Burghtkerk in Den Burg op Texel De Burghtkerk in Den Burg

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel De Oudheidkamer in Den Burg

 

De Koog

De Koog is de badplaats van Texel. In de zomermaanden is het druk op vele terrassen, winkels en restaurants. Deze vind je voornamelijk in en rond de Dorpstraat. De Koog ligt twee duinenrijen van het strand.

Via de Badweg (steile weg) ben je in een paar minuten op het strand en bij de bekende wit met blauwe strandhuisjes. In één de strandpaviljoens kun je heerlijk eten of genieten van een drankje. Maar De Koog is meer dan alleen strand, winkels, restaurants en terrassen.

In de Dorpstraat staat de Hervormde kerk uit 1719. De kerk vormt samen met het huis ernaast het laatste restant van het dorp van voor 1900.

Net buiten De Koog is Ecomare gevestigd. Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium, een vogelopvang. Vanuit Ecomare kun je een mooie wandeling door het naastgelegen duinpark maken. Dit duinpark, onderdeel van het Nationaal Park de Duinen van Texel, is alleen via Ecomare te bereiken. Dit is een mooi uitstapje als je op Texel bent en zeker als je er met je kinderen verblijft.

Ook leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen, is het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. In het museum vertellen jutters hun sterke verhalen en in de zalen liggen duizenden voorwerpen, die door jutters op het strand zijn gevonden en door vissers in de netten zijn gevangen, zoals ankers, boeien, roeren en zelfs vliegtuigmotoren. Het museum ligt aan de Pontweg. Dit is de doorgaande weg tussen De Koog en Den Burg.

Vanuit De Koog is er een mogelijkheid om een huifkartocht door de duinen, het strand en De Slufter maken. De tochten duren ongeveer 2,5-3 uur.

Elke dinsdagmiddag en -avond in juli en augustus is er braderie in De Koog.
In De Koog is het elke zondag koopzondag.

Niet ver van De Koog ligt natuurpark De Slufter. Persoonlijk vind ik dit het mooiste natuurgebied van het eiland. Ook De Muy is een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

Zeehond in Ecomare in De Koog op Texel Een zeehond in Ecomare in De Koog

Het strand in De Koog op Texel Het strand in De Koog

 

De Cocksdorp

De Cocksdorp ligt in het noorden van Texel. Het dorp staat bekend om de vuurtoren en het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum buiten het dorp, de natuurgebieden in de directe omgeving, zoals De Schorren en Robbenjager.

In de Kikkertstraat zijn winkels en restaurants gevestigd. Dit is het kloppend hart van het dorp.

De kerken in het dorp, de katholieke Francisca Romana Kerk en de Waddenkerk, zijn het bezoeken waard.

Vuurtoren Eierland is hét symbool van Texel. De vuurtoren ligt 3 kilometer buiten het dorp. Deze rode vuurtoren kun je beklimmen. Het is een klim van 153 treden en boven heb je een schitterend uitzicht over de Noordzee, het wad en buureiland Vlieland. Rond de vuurtoren kun je prachtige strandwandelingen maken.
Vanuit De Cocksdorp vertrekken veerboten naar buureiland Vlieland.

Bij het vliegveld, dat officieel in De Cocksdorp ligt, is het Oorlogs- en Luchtvaartmuseum Texel gevestigd. Het museum geeft een overzicht van de vlieghistorie en vertelt het verhaal van Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Georgische opstand in 1945.

Elke donderdagmiddag en -avond in juli en augustus wordt in De Cocksdorp de Durpermarkt gehouden.

De vuurtoren in De Cocksdorp op Texel De vuurtoren in De Cocksdorp

Het strand in De Cocksdorp op Texel Het strand in De Cocksdorp

 

Oudeschild

Oudeschild is bekend om zijn haven. Hiervandaan vertrekken de vissers naar zee. Rondom de haven zijn restaurants en winkels gevestigd. Oudeschild is ook de opstapplek voor rondvaart- en garnalentochten of het beginpunt voor het spotten van zeehonden op de Waddenzee.

In Oudeschild is het Kaap Skil Museum gevestigd. Het museum toont het maritieme heden en verleden van Texel zien met thema’s als de Rede van Texel, de VOC, de TESO, de jutterij, de visserij en het reddingswezen. Het museum heeft een aantal karakteristieke panden, zoals timmermanshuizen, een smederij, een vissershuis, een bakkerij en molen De Traanroeier. Deze molen zie je van ver buiten het dorp.

De Ruyterstraat is een leuke straat om door heen te lopen of te fietsen. Aan de ene kant de dijk en aan de andere huizen met mooie gevels.

Buiten Oudeschild ligt Fort de Schans, gebouwd door Willem van Oranje. Het fort uit de 16e eeuw is gratis te bezoeken.

Het dorp heeft twee bekende kerken: de Witte Zeemanskerk aan de Trompstraat en de Martinuskerk aan de Ruyterstraat. De historische Zeemanskerk werd bezocht door zeelui.

Achter de Zeemanskerk begint het Skillepaadje. Dit is een smal fiets- en/of wandelpad. Het pad leidt naar een hoger deel van Texel, de Hoge Berg. Naast het Skillepaadje ligt de Skilsloot. Deze sloot werd vroeger gebruikt voor het vervoeren van drinkwater vanuit de Wezenputten, die verderop liggen, naar de haven van Oudeschild voor de schepen van de VOC.

Tussen Oudeschild en Den Burg ligt de Hoge Berg met de Georgische begraafplaats.

Elke vrijdagochtend en -middag in juli en augustus wordt in Oudeschild de Havenmarkt gehouden.

Molen 'De Traanroeier' in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Molen ‘De Traanroeier’ in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

De haven van Oudeschild op Texel De haven van Oudeschild

 

Oosterend

Het oude centrum van Oosterend ademt historie met oude boerderijen en authentieke huizen, die vroeger bewoond werden door vissers, winkeliers en ambachtslieden. Een deel van Oosterend is een beschermd dorpsgezicht.

Het kenmerk van Oosterend is de Maartenskerk, in het centrum van het dorp. De huizen zijn gegroepeerd rond deze hervormde kerk uit de Middeleeuwen. De toren dateert uit de 15e eeuw.

In het Wijnhuis is een mooie wandelroute te koop, de Leitjesroute. Op belangrijke huizen en panden is een leitje geplaatst met informatie over het pand en zijn vroegere bewoners. Het Wijnhuis vind je tegenover de Maartenskerk. Onder het Wijnhuis is een wijnkelder te bezoeken. Hier worden kruidenbitters en likeuren gemaakt.

Een andere wandelroute is het boerenommetje. Deze 6 kilometer lange wandelroute gaat buiten het dorp om langs de Waddendijk en tuunwallen.

Een bekend beeld in het dorp is het bronzen beeld van een schaap met twee lammeren. Dit beeld symboliseert de verbondenheid met de schapenhouderij. Het beeld bevindt zich op de hoek van de Oranjestraat.

Twee andere bekende beelden uit Oosterend zijn het  van de beurzende vissers en het beeld van de vissersvrouwen. Het beeld van de beurzende vissers staat op de hangplek waar gepensioneerde schippers dagelijks samenkwamen om sterke verhalen te vertellen. Het beeld van de vissersvrouwen herinnert aan het verdriet van de achterblijvers van de vissers.

Buiten Oosterend bevindt zich Texel Zoo, met een tropische tuin en vlindertuin. Dit is een leuk uitje met kinderen. In Texel Zoo is de mogelijkheid om lori’s te voeren of een roofvogelshow bij te wonen. Daarnaast wonen er tegenwoordig ook kleine zoogdieren, zoals de prairiehond en stokstaartje.

Bekende natuurgebieden in de omgeving van Oosterend zijn Wagejot, Utopia en De Bol met Molen het Noorden.

Op de tweede en vierde zaterdag in augustus wordt in Oosterend de Strendermarkt, een rommelmarkt, gehouden.

De Maartenskerk in Oosterend op Texel De Maartenskerk in Oosterend

Het bronzen beeld van een schaap met twee lammeren in Oosterend op Texel Het bronzen beeld van een schaap met twee lammeren in Oosterend

 

De Waal

De Waal is het kleinste dorp van Texel. Het ligt centraal op het eiland, aan de doorgaande weg tussen Den Burg en Oosterend. Het is een pittoresk dorpje met een museum, een kerk, boerderijen en huizen. Winkels zul je hier niet vinden. De Waal is het enige dorp op Texel dat geen winkels en supermarkt heeft.

In de Waal staat het Cultuurhistorisch Museum Texel. In een stolpboerderij wordt de agrarische geschiedenis, de Texelse gebruiken en het vroegere leven op het eiland verteld. De centrale thema’s zijn akkerbouw, weidebouw, bloembollenteelt en vervoer. Elk jaar wordt dit op een andere manier gepresenteerd. Het museum ligt in het centrum van het dorp, aan het Hogereind.

De Waal ligt op een stuwwal. Het dorp is bekend van de Sommeltjes legende. Het beeld van de Sommeltjes staat vlakbij de kerk in het centrum. Deze Hervormde kerk is het bezoeken waard. Een sommeltje is een aardmannetje of trol. Rond De Waal is een wandelpad naar de Sommeltjes genoemd, het Sommelpaadje.

Het dorp is het beste wandelend te verkennen.

De Bomendiek is de zuidelijke toegangsweg naar De Waal. Dit was ooit één van de eerste dammen.

De kerk van De Waal op Texel De kerk van De Waal

Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal

 

Den Hoorn

Den Hoorn is voor een deel een beschermd dorpsgezicht.

Het dorp is vooral bekend om zijn meest gefotografeerde plek van Nederland, het witte kerkje uit de 13e eeuw. De kerk is in de zomermaanden elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezoeken. Vergeet niet, als je de kerk bezoekt, om de oude consistoriekamer met zijn mooie schouw met Harlinger tegels te bezoeken. De kerk is nog altijd in gebruik als kerk en er worden regelmatig concerten gegeven.

Bekende straten in Den Hoorn zijn de Herenstraat, waar drie gerestaureerde loodshuizen staan, het Klif en de Diek. Aan de Diek staan typische huisjes en mooie boerderijen met stolpdaken.

In Den Hoorn zijn veel historische panden voorzien van een informatiebordje, de ankertjes, die vertellen over de geschiedenis van het betreffende huis. Deze ankertjes hangen aan de gevel van de huizen.

Eén van de oudste delen van het dorp is de Hoge Achterom. Geniet hier van het mooie uitzicht op de kerk.

Helaas was het Walvisvaardershuisje aan de Herenstraat, tijdens mijn bezoeken, niet te bezichtigen.

Buiten Den Hoorn liggen schitterende natuurgebieden, zoals de Mokbaai, het Loodsmansduin, de Bollekamer en De Hors & de Geul.

Elke donderdag in juli en augustus wordt vanaf het begin van de Herenstraat tot aan het einde van Klif een zomermarkt gehouden.

De kerk in Den Hoorn op Texel De kerk in Den Hoorn

Den Hoorn op Texel Den Hoorn

 

Praktische informatie

Zowel in 2016 als in 2017 verbleef ik in hotels in De Koog. In 2016 in Fletcher hotel De Cooghen waar ik een 5-daags arrangement geboekt had. Het hotel ligt in de Dorpsstraat. In 2017 verbleef ik in Hotel Beatrix, net buiten het centrum van De Koog. Dat ik in De Koog verbleef was omdat De Koog goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en ook de ligging van andere plaatsen is gunstig.

De Koog is heel toeristisch, maar ligt heel centraal en is het eindpunt van de busroute over het eiland.
Voor de andere dorpen, m.u.v. Den Burg, ben je aangewezen op de Texelhopper als het over het openbaar vervoer gaat. De Koog en Den Burg liggen aan de route van de lijnbus die vanuit de haven vertrekt en via Den Burg en De Koog terugrijdt naar de haven. Vanuit De Koog zijn alle dorpen lopend, fietsend of per auto heel goed bereikbaar.

Zowel in 2016 als ik 2017 heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het eiland verkend.

Accommodaties vind je overal op Texel. In de dorpen zijn campings, hotels, appartementen, vakantiehuizen, bungalows, bed & breakfasts, ingerichte tenten, campings en stacaravans. Via VVV Texel kun je meer dan 1500 accommodaties boeken. Ook zijn er via bijv. Booking.com, Natuurhuisje, Airbnb en Vakantiedealz veel mogelijkheden om je overnachting(en) op Texel te boeken.

 

Lees ook: Praktische informatie over Texel

 

Kaart van Texel

 

Ben jij wel eens op Texel geweest? Wat vond jij het mooiste dorp van het eiland?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Texel

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog

Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de wetenswaardigheden van de 7 dorpen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #texel #dekoog #denburg #denhoorn #oosterend #oudeschild #dewaal #decocksdorp #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Jenny schreef:

  Leuke blog! Ik ben nu op Texel en zit nog een beetje in dubio welk dorp ik wil bezoeken. Vanmorgen fietste ik toevallig door het centrum van Cocksdorp, dat zag er best leuk uit!

  Veel is nu gesloten.

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Jenny,
   Dank je wel.
   Elk dorp heeft zijn charme, zelf vind ik Den Hoorn in het zuiden van Texel met de kerk een leuke fotogenieke plek. Ook Den Burg, Oosterend en Oudeschild (met de haven) zijn leuk. De Koog en De Waal zullen nu uitgestorven zijn. Je kunt leuke wandelingen maken, zoals de Leitjesroute in Oosterend (heb je geen winkel voor nodig en is maar 1,65 km. De route staat op mijn website in een andere blog. Ook leuk zijn de vele natuurgebieden, zoals de Slufter of De Dennen met de uitkijktoren Fonteinsnol. Veel plezier nog op Texel.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com