Nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Van Gogh Drenthe Fietsroutes / ©Jessica de Korte

 

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer de fietsroute van het jaar gekozen. In totaal zijn er 5 fietsroutes in Europa genomineerd. Ze staan op de lijst voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Op vrijdag 23 februari 2024 maakt de jury de winnaar bekend tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs in Utrecht. Benieuwd welke 5 fietsroutes op de lijst staan? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hier.

Voor de titel ‘Fietsroute van het jaar 2024’ maken vijf Europese fietsroutes kans. Dit zijn:

  • Cykelleden Skåne (Zweden), 570 kilometer
  • Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), 244 kilometer
  • Unionsleden (Zweden en Noorwegen), 350 kilometer
  • Van Gogh Drenthe Fietsroutes (Nederland), 150 kilometer
  • La Vélobuissonière (Frankrijk), 250 kilometer

In 2023 was EuroVelo 5 – Via Romea Francigena in België de winnaar van de verkiezing ‘Fietsroute van het jaar ‘.

 

Criteria voor de routes

De juryleden beoordeelden de routes op criteria zoals bezienswaardigheden, wegdek, bewegwijzering, fietsfaciliteiten, bankjes en obstakels. En belangrijk, het moet een meerdaagse route zijn van minimaal 130 kilometer. De verkiezing van de Fietsroute van het Jaar heeft als doel overheden en toeristische diensten te stimuleren kwalitatief goede fietsroutes uit te zetten. Alleen nieuwe of recentelijk ingrijpend gewijzigde routes kunnen worden voorgedragen. Routes in binnen- en buitenland komen in aanmerking. Een onafhankelijke jury van ervaren fietsers bestaande uit journalist Bert Sitters, fietsblogger Mirre Oost en journalist Jessica de Korte, beoordeelt deze en maakt de winnaar bekend tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Dit is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. De winnaar van de verkiezing ‘Fietsroute van het jaar ‘ wordt op 23 februari 2024 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht om 10.30 uur in Zaal 2 bekendgemaakt.

 

Nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024

Dit zijn de 5 genomineerde fietsroutes op de lijst van 2024. De volgorde van deze lijst is op alfabetische volgorde:

Cykelleden Skåne (Zweden)

De route bestaat uit drie delen die door kruispunten aan elkaar gekoppeld zijn. Een heerlijke fietsroute door het golvende binnenland van Zweden. Veel ongerepte natuur met bossen, velden en meren. Grote prehistorische zwerfkeien sieren het landschap. Opmerkelijk zijn de kolossale kerken in de nietige dorpen met kneuterige huisjes. Een deel gaat over echte fietspaden, zoals de modelfietsroute op de voormalige spoorlijn Bjäre Banvall. De meeste stukken gaan over gedeelde wegen met weinig verkeer. Een deel is gravel, waarop overigens goed te fietsen valt. Bij Ängelholm, Båstad, Ystad en Lomma tikt de route de kust aan. Dit zijn leuke en levendige stadjes met heerlijk uitzichten over de zee. In deze plaatsen is ook aansluiting op de bewegwijzerde fietsroutes langs de kusten van Skåne: een ideale combinatie. De bewegwijzering van de route is duidelijk. De Cykelleden Skåne is op maat voor fietsers die van rust en ruimte houden.

Aantal kilometers: 570
Locatie: Begin- en eindpunt is Kristianstad
Bijzonderheden: Deze fietsroute is verdeeld in 3 secties met in totaal 22 etappes. Een fietsroute door het glooiende binnenland van Zweden, met ongerepte natuur, prehistorische zwerfkeien, en pittoreske dorpen langs de kust. Geschikt voor fietsers die van rust en ruimte houden.
Website

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Cykelleden / ©Bert Sitters Cykelleden / ©Bert Sitters

 

Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk)

Deze prachtige route begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt in de Oostenrijkse bergen bij Steeg. Tijdens het volgen van de rivier de Lech kom je langs een aantal schitterende stadjes, die behoren tot de beroemde ‘Romantische Straße’ van Duitsland. Zo is er de indrukwekkende stad Augsburg, bomvol historie, en een absoluut hoogtepunt is Füssen, stad van de Beierse koningen. Een van de kastelen die je er kunt bezoeken is het sprookjeskasteel Neuschwanstein, dat vanwege de schoonheid een van de beroemdste kastelen ter wereld is. De route gaat vrijwel geheel over fietspaden, en bij kruisingen bijna altijd onder de autoweg door. Tijdens de tocht zie je de Alpen steeds dichterbij komen en wordt de rivier de Lech wilder en blauwer. Het geweldige uitzicht op de bergen, de stadjes, de rivier, de kastelen en de verhalen maken deze route enorm de moeite waard. Voeg daar gastvrije mensen, fijne hotels en heerlijk eten aan toe en de fietsvakantie is compleet.

Aantal kilometers: 244
Locatie: Marxheim in Duitsland naar Steeg in Oostenrijk
Bijzonderheden: Een fietstocht langs de rivier de Lech, met steden als Augsburg en het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Deze route is verdeeld in 5 etappes.
Website

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Lech Radweg / ©Mirre Oost Lech Radweg / ©Mirre Oost

 

Unionsleden (Zweden en Noorwegen)

De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden. Het thema is de Unie (1814-1905) tussen Zweden en Noorwegen, die een einde maakte aan een korte oorlog tussen de twee landen. Je fietst langs markante plekken uit de geschiedenis, zoals het Høytorp Fort; begin twintigste eeuw in Noorwegen gebouwd om de Zweden tegen te houden. Het is mooi om te zien dat twee landen samen aan een fietsroute hebben gewerkt, met onderweg duidelijke informatieborden en bordjes. De route is op zijn mooist in Zweden. Hier fiets je over stille asfaltwegen en stevige gravelpaden door schitterende bossen, waar magische meren liggen. In Noorwegen moet je hier en daar langs wat drukkere wegen, al kun je voor de noordelijke lus kiezen, die meer door de natuur gaat. Onderweg kom je door plaatsjes met historische sluizen en industrieel erfgoed, waar je nu musea en creatieve broedplaatsen vindt. Ook zijn er herinneringen aan de Vikingen. In de houten huizen zitten sfeervolle B&B’s en koffietenten.

Aantal kilometers: 350
Locatie: Moss (Noorwegen) naar Karlstad (Zweden)
Bijzonderheden: Een grensoverschrijdende route langs historische plekken uit de Unie (1814-1905) tussen Zweden en Noorwegen. De fietsroute bestaat uit 7 etappes.
Website

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Unionsleden / ©Jessica de Korte Unionsleden / ©Jessica de Korte

 

Van Gogh Drenthe Fietsroutes (Nederland)

Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Drenthe, maar echt bekend is dit niet. De Van Gogh Drenthe Fietsroutes (te fietsen als één route van 150 kilometer) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde. De route gaat over opvallend veel fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit. Zo fiets je een stukje langs het kanaal tussen Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, waarover Vincent met een trekschuit voer. Maar niet te lang; na een tijdje schiet je alweer het bos in. Naast de Van Gogh-plekken zijn er volop andere bezienswaardigheden, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je daarnaast volop horeca tegen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien.

Aantal kilometers: 150
Locatie: Hoogeveen en Veenoord
Bijzonderheden: Deze fietsroute in Drenthe brengt je naar het oerlandschap dat Van Gogh inspireerde. Afwisselend, met doorkijkpanelen en verhalen over Vincent van Gogh. De fietsroute in eigen land heeft 3 etappes.
Website

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Van Gogh Drenthe Fietsroutes / ©Jessica de Korte Van Gogh Drenthe Fietsroutes / ©Jessica de Korte

 

La Vélobuissonière (Frankrijk)

De route loopt van Aleçon naar Saumur. Grotendeels langs het riviertje de Sarthe met een paar gigantische watermolens. Een ongerept stukje Frankrijk met vergeten dorpen. De stad Aleçon is een prachtig vertrekpunt. De monumentale binnenstad is fraai opgeknapt. Te midden van al die rust ligt de drukke stad Le Mans met de kathedraal en zijn middeleeuwse straatjes. Le Mans bruist echt van het leven. Opmerkelijk tijdens een fietstocht door het ‘midden van nergens’. Op het einde duikt ineens Saumur onder een kasteel aan de Loire op. Na alle rust fiets je daar ineens tussen alle Loire-fietsers.
Diverse plaatsen zijn fotogeniek. De route gaat voornamelijk over gedeelde wegen met nauwelijks verkeer. Het stuk tussen La Flèche en La Baugé is een fietspad op een voormalige spoorweg. Sommige stukken zijn flink heuvelachtig, maar andere delen zijn vlak. De route is goed bewegwijzerd. Er zijn voldoende campings en andere mogelijkheden om te overnachten. La Vélobuissonière vormt een verbinding tussen de fietsroute Véloscenie van Parijs naar Mont Saint-Michel en de Loire à Vélo. Hierdoor zijn diverse fietsrondes mogelijk.

Aantal kilometers: 250
Locatie: van Alen’on via Saumur Le Mans naar La Fléche en La Baugé
Bijzonderheden: Deze fietsroute ligt tussen Normandië en de kastelen van de Loire, via de Sarthe-vallei en de Loire-vallei. Deze fietsroute telt 7 etappes.
Website

Nominatie fietsroute van het jaar 2024 : Velobuissoniere / ©Bert Sitters La Velobuissoniere / ©Bert Sitters

 

Dit was het overzicht van de nominaties van de fietsroute van het jaar 2024. Ik ben benieuwd welke fietsroute volgend jaar genomineerd en gekozen wordt.

 

Heb jij wel eens een fietsroute uit deze lijst gemaakt? Zo ja welke?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een fietsroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de fietsroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 5 fietsroutes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #fietsroutevanhetjaar #fietsroutevanhetjaar2024 #fietsen #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com