Nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024

Bonifatiusroute: Nominatie voor de wandelroute van het jaar 2024

 

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. In totaal zijn er 10 wandelingen verspreid over de hele Benelux genomineerd en staan op de longlist voor de Wandelroute van het Jaar 2024. De winnaar van deze eretitel voor de ‘beste wandelroute’ van de Benelux wordt op 2 maart 2024 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in het Belgische Gent bekend gemaakt. Benieuwd welke 10 wandelingen op de longlist staan? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hier.

De Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Het doel is om overheden te stimuleren om kwalitatief goede wandelpaden aan te leggen. In België, Nederland en Luxemburg is wandelen al jaren één van de populairste sporten. Je hebt, behalve een paar goede (wandel)schoenen niet veel nodig en je kunt overal wandelen. Een goede wandelroute is wel van belang, juist voor optimale wandelbeleving. De Fiets en Wandelbeurs reikt de prijs Wandelroute van het Jaar jaarlijks uit aan trajecten die nieuw zijn aangelegd of aan wandelroutes die recent ingrijpend zijn vernieuwd. Het zou een prikkel voor de overheid moeten zijn om hun wandelinfrastructuur goed te onderhouden.

In 2023 was het Stellingenpad (Nederland) de winnaar van de verkiezing ‘beste wandelroute van de Benelux’.

Als ik dit lijstje doorkijk, blijkt dat ik niet één van deze wandelingen gemaakt heb en sommige wandelingen ook niet ken. De Bonifatiusroute staat wel op mijn bucketlist – Wandelingen.

 

Criteria voor de routes

Elk jaar verschijnen er tal van nieuwe wandelroutes of wandelingen die recent ingrijpend zijn vernieuwd in Nederland, België en Groothertogdom Luxemburg. De jury beoordeeld nieuwe wandelroutes in Nederland, België en Luxemburg aan de hand van een groot aantal criteria, zoals ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering, eventuele thematiek en de kwaliteit van de informatie op websites of in gidsen. Om de winnaar uit te kiezen, gaat de jury alle trajecten uitgebreid beoordelen. Na het samenstellen van de longlist met de 10 titels, volgt er begin volgend jaar een shortlist met slechts enkele kandidaten.De juryleden maken een shortlist met de voornaamste kandidaten. Ze lopen alle routes op de shortlist zelf na. Dit betekent in de praktijk dat de jury honderden testkilometers te voet aflegt.

Op basis van al deze criteria, kiezen de juryleden de Wandelroute van het Jaar 2024. De winnaar mag zich een jaar lang de ‘beste wandelroute van de Benelux’ noemen.

De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 2 maart, vanaf 10.30 uur, in de SkyLounge van Flanders Expo in Gent. Pers en bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs zijn van harte welkom deze gebeurtenis bij te wonen.

 

Nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024

Dit zijn de 10 genomineerde wandelroutes op de longlist van 2024. De volgorde van deze lijst is op alfabetische volgorde:

Bonifatiusroute (Nederland)

Aantal kilometers: 335
Locatie: Dorestad naar Dokkum
Bijzonderheden: Deze moderne pelgrimsroute brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De route is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Over deze wandelgids schreef ik eerder in 2023 een blog: Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’
Indiener: Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Website

 

GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes (België)

Aantal kilometers: 140
Locatie: provincie Luik in België
Bijzonderheden: Bestaande Streek-GR die voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht, als je ongeveer halverwege bent, door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Je loopt verder door de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (alleen in het Frans verkrijgbaar).
Indiener: Sentiers de Grande Randonnée
Website

 

GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi) (België)

Aantal kilometers: 54
Locatie: rond Charleroi in België
Bijzonderheden: Les Sentiers de Grande Randonnée, lanceert met La Grande Dérive een nieuw concept van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad Charleroi) maakt een lus door de periferie van Charleroi. De route loopt over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De route is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd en je kan een gids met routebeschrijving en kaart downloaden.
Indiener: Sentiers de Grande Randonnée
Website

 

Ons Kloosterpad (Nederland)

Aantal kilometers: 330
Locatie: start en aankomstplaats is Den Bosch
Bijzonderheden: Serie van 13 nieuwe thematische rondwandelingen van 3 tot 12 kilometer, geënt op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Ze beginnen en eindigen alle bij een klooster en gebruiken het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor iedere route is er een folder met kaartje en wetenswaardigheden. Ons Kloosterpad is 330 kilometer lang en bestaat uit vijftien etappes. Wandelend langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen en door de prachtige natuur rondom, maak je kennis met het kloosterleven in Noord-Brabant.
Indiener: Visit Brabant
Website

 

Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk (Nederland)

Aantal kilometers: 240
Locatie: Tussen Arnhem en Winterswijk
Bijzonderheden: Reconstructie van de oude bondsweg van de ANWB uit 1915 tussen Arnhem en Winterswijk in de provincie Gelderland. Door de bossen en heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het coulisselandschap in de Achterhoek. De route is niet bewegwijzerd, in één richting uitgeschreven en te volgen via een wandelboekje en gps-track die je krijgt bij aanschaf van de wandelgids.
Indiener: Boswachter Ellen
Website

 

Oude Hollandse Waterlinie (Nederland)

Aantal kilometers: 170
Locatie: Slot Loevestein naar Muiden
Bijzonderheden: De Oude Hollandse Waterlinie is een wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. In 170 kilometer loop je van Slot Loevenstein naar het Muiderslot. Een wandeling door het Groene Hart, langs waterwegen en de vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze route laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.
Indiener: Stichting Oude Hollandse Waterlinie
Website

 

Rondje Limburg (Nederland)

Aantal kilometers: 385
Locatie: Begin- en eindpunt is Eijsden
Bijzonderheden: een nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. Tijdens deze lange afstandswandeling Rondje Limburg loop je 18 etappes door Limburg. De totale route van ruim 385 kilometer is samengevat in de handige Rondje Limburg wandelgids. De wandelgids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.
Indiener: Rondje Limburg
Website

 

Scholtenpad (Nederland) 

Aantal kilometers: 100 kilometer
Locatie: rond Winterswijk
Bijzonderheden: Update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1) tot een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 kilometer in het coulisselandschap rond Winterswijk in de Nederlandse Achterhoek (provincie Gelderland). De route is bewegwijzerd in beide richtingen en heeft een topogids met kaartjes en beschrijving, eveneens in beide richtingen. Er vindt op dit moment een reconstructie plaats van delen van het pad. Hierdoor kan de markering in het veld afwijken van de route zoals beschreven op de website. Binnenkort verschijnt een nieuwe gids met de aangepaste route
Indiener: Wandelnet
Website

 

Venntrilogie (België)

Aantal kilometers: 109
Locatie: van het Drielandenpunt bij Vaals tot Bütgenbach in België
Bijzonderheden: De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail – Best of Europe’.
Indiener: Ostbelgien
Website

 

Wandelnetwerk Schelde- en Denderland (België)

Aantal kilometers: 200
Locatie: door Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke en Aalst
Bijzonderheden: Met dit nieuwe netwerk wandel je door groene plekken en stemmige dorpen tussen Schelde en Dender. Een rondje door de verrassende natuur rond Lebbeke, het bekende Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met zijn groene zand. Volledig bewegwijzerd met fysieke knooppunten en een handige, vochtbestendige kaart met veel extra informatie.
Indiener: Routen
Website

 

Shortlist Wandelroute van het Jaar 2024

Sinds begin januari is de shortlist met vijf routes die nog kans maken op de eretitel ‘Wandelroute van het jaar 2024’ bekend. De wandelroute van jaar wordt op 2 maart 2024 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in het Belgische Gent bekend gemaakt.

Bonifatiusroute (Nederland)

Aantal kilometers: 335
Locatie: Dorestad naar Dokkum
Bijzonderheden: Deze moderne pelgrimsroute brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De route is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Over deze wandelgids schreef ik eerder in 2023 een blog: Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’
Indiener: Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Website

 

GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes (België)

Aantal kilometers: 140
Locatie: provincie Luik in België
Bijzonderheden: Bestaande Streek-GR die voor 60% is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht, als je ongeveer halverwege bent, door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Je loopt verder door de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (alleen in het Frans verkrijgbaar).
Indiener: Sentiers de Grande Randonnée
Website

 

Oude Hollandse Waterlinie (Nederland)

Aantal kilometers: 170
Locatie: Slot Loevestein naar Muiden
Bijzonderheden: De Oude Hollandse Waterlinie is een wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. In 170 kilometer loop je van Slot Loevenstein naar het Muiderslot. Een wandeling door het Groene Hart, langs waterwegen en de vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze route laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.
Indiener: Stichting Oude Hollandse Waterlinie
Website

 

Rondje Limburg (Nederland)

Aantal kilometers: 385
Locatie: Begin- en eindpunt is Eijsden
Bijzonderheden: een nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. Tijdens deze lange afstandswandeling Rondje Limburg loop je 18 etappes door Limburg. De totale route van ruim 385 kilometer is samengevat in de handige Rondje Limburg wandelgids. De wandelgids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.
Indiener: Rondje Limburg
Website

 

Venntrilogie (België)

Aantal kilometers: 109
Locatie: van het Drielandenpunt bij Vaals tot Bütgenbach in België
Bijzonderheden: De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail – Best of Europe’.
Indiener: Ostbelgien
Website

 

 

And the winner is

Venntrilogie is op zaterdag 2 maart 2024 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2024 in de Benelux. Dit maakte de jury bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent.
De jury: op deze route komen veel verschillende landschapstypes aan bod en de natuur is, vooral in de etappes 3 tot en met 6, overweldigend. Pluspunten zijn ook de volledige bewegwijzering in de twee richtingen, een infoportaal bij het begin/einde van elke etappe, gratis gpx-tracks die je kunt downloaden en een gratis gids en website in vier talen. Dankzij de samenwerking met de Duitse Eifel werd het mogelijk een meerdaagse, grensoverschrijdende wandeltocht te plannen.
De Venntrilogie verbindt in zes etappes en een afstand van 109 km enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het drielandenpunt met Nederland en Duitsland tot in Bütgenbach. De eerste twee etappes door velden, weiden en het Hertogenwoud tot Eupen. De derde en vierde etappe lopen van Eupen naar het Signal de Botrange en Malmedy, met een woest en avontuurlijk parcours. De laatste twee etappes verbinden Malmedy met Robertville en Bütgenbach en zijn ronduit spectaculair.

 

Venntrilogie (België)

Aantal kilometers: 109
Locatie: van het Drielandenpunt bij Vaals tot Bütgenbach in België
Bijzonderheden: De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail – Best of Europe’.
Indiener: Ostbelgien
Website

 

Dit was het overzicht van de nominaties, de shortlist en de winnaar van de wandelroute van het jaar 2024. Ik ben benieuwd welke wandelroute volgend jaar genomineerd en gekozen wordt.

 

Heb jij wel eens een wandelroute uit deze lijst gemaakt? Zo ja welke?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog Zoals elk jaar, wordt ook dit jaar weer een wandelroute van het jaar gekozen. De nominaties voor de wandelroute van het jaar 2024 zijn bekend. Er zijn 10 routes geselecteerd. In deze blog de nominaties op een rij. #wandelroutevanhetjaar #wandelroutevanhetjaar2024 #wandelen #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com