Mijn bucketlist – Wandelingen

Ik wandel en neem mee

 

In deze blog Mijn bucketlist – Wandelingen heb ik een lijst gemaakt van wandelingen die ik in de toekomst wil maken. Wandelen is dit jaar helemaal hip. We zijn in onze bewegingsvrijheid beperkt door de coronacrisis en om toch in beweging te blijven zijn de Nederlanders massaal aan het wandelen geslagen. Ik heb dit jaar ook veel gewandeld. Ik wandelde al regelmatig voor de pandemie uitbrak. Mijn bucketlist met wandelingen lees je hier.

Ik heb de wandelingen op mijn bucketlist per soort, zoals natuurwandelingen, Trage Tochten, stadswandelingen en lange afstandswandelingen, gegroepeerd. Dit is op dit moment mijn lijstje. Dit zal ongetwijfeld de komende jaren nog aangepast en uitgebreid worden. Ik kom er (als ik dan nog blog) nog wel een keer op terug om te zien welke wandelingen ik van deze lijst dan gemaakt heb en welke wandelingen ik aan deze bucketlist wandelingen heb toegevoegd.

Mijn bucketlist voor de rest van de wereld, Nederland en Musea zijn al eerder in een aantal blogs gepubliceerd. Net als van mijn bucketlist met wandelingen zal ik ook van deze bucketlists nieuwe blogs schrijven. Ik ben benieuwd welk museum ik van mijn bucketlist musea, welke Nederlandse bestemmingen en welke bestemmingen in de rest van de wereld ik van deze lijsten kan halen.

 

Lange afstandswandelingen

 • Westerborkpad
  Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute vanaf Amsterdams Centraal Station naar herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. Inmiddels heb ik de eerste 5 etappes van het Westerborkpad gelopen. Ik ben gevorderd tot Station Naarden-Bussum. Ik heb 45 kilometer gelopen. De rest van deze 342 kilometer lange route volgt nog. Dit is voor mij een lange termijn project. Mijn belevenissen onderweg lees je op deze blogs. De wandelgids vind ik een handig naslagwerk met duidelijke routekaarten en routebeschrijvingen.

Op mijn bucketlist - Wandelingen: de lange afstandswandeling langs het Westerborkpad De lange afstandswandeling langs het Westerborkpad

 

 • De oudste wandelroute van Nederland
  Dit is een route waarvan ik deze zomer voor het eerst hoorde. De wandelroute loopt Amsterdam naar Arnhem over een totale afstand van 150 kilometer. Het is de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland die de ANWB in 1914 opende.
 • Pad van de Vrijheid
  Dit is een nieuwe wandelroute die je de mogelijkheid geeft om al wandelend, de vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. Dit n.a.v. 75 vrijheid in 2020. Tijdens deze wandeling passeer je 18 dorpen en steden, zoals Wageningen, Rhenen, Renkum, Arnhem, Ede en Veenendaal. De route is verdeeld in 13 niet gemarkeerde etappes die je aan de hand van deze wandelgids kunt lopen. De totale route van het Pad van de Vrijheid is 155 kilometer.

 

Natuurwandelingen

 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
  Een wandeling van 16 kilometer door het duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
 • Oostvaardersplassen
  Een wandeling van 11 kilometer door een uniek natuurgebied in Nederland. Ik wil hier graag wild spotten, zoals de konikpaarden.
 • Wandelbos Groenendaal in Heemstede
  Ik heb dit jaar de rode route al eens gelopen, maar ik wil hier een keer in het voorjaar wandelen, als de bomen groen zijn en de rododendrons langs de vijver in bloei staan.
 • Wandelbos Tilburg
  Ik zie zoveel leuke foto’s van de Siberische grondeekhoorns op sociale media dat ik zelf ook wil spotten tijdens een wandeling in het bos.

Op mijn bucketlist - Wandelingen: Een natuurwandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland Een natuurwandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Overige wandelingen

 • Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid
  Een paar korte routes op buitenplaats Beeckestijn met een kruidentuin, een bloemenwaaier, siertuin en parkbossen.
 • Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang
  Een paar wandelroutes van ongeveer 3 kilometer die je ook gecombineerd kunt wandelen op buitenplaats Leyduin in Vogelenzang langs de de Leybeek, de Belvedère en de moestuin.
 • Landgoed Elswout
  Korte wandelroutes over Landgoed Elswout in Zuid-Kennemerland met een beukenbos, waterpartijen en weilanden en door een eeuwenoud landschap, ingericht volgens de Engelse landschapsstijl.
 • Landgoed Ockenburgh in Den Haag
  Een wandeling van 5 of 9 kilometer over Landgoed Ockenburgh, langs de Zandmotor en door Nationaal Park Hollandse Duinen in Den Haag. Een wandeling door een parkachtig bos met verharde en onverharde paden en de uitbundig bloeiende stinsenplanten. Ik wil hier een keer in het voorjaar wandeling vanwege de bloeiende planten.
 • Langs historische buitenplaatsen rond Vogelenzang
  Een wandeling via het Buitenplaatsenpad, een verbinding tussen historische buitenplaatsen. Het buitenplaatsenpad gaat langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur.
 • Langs verloren erfgoed in de provincie Groningen
  Een wandeling van Station Loppersum naar Station Uithuizermeeden langs verloren erfgoed in Groningen. De route door het gaswinningsgebied van Groningen is 18,4 kilometer. De wandelroute gaat langs een gaslocatie, rijksmonumenten, monumentale kerken, wisselwoningen, vernieuwde panden en verloren erfgoed. Je wandelt door het prachtige Groninger land.
 • Langs Stolpersteine in Bedum en omgeving
  Dit is een wandel- en fietsroute langs de Stolpersteine in mijn geboortedorp Bedum in de provincie Groningen. Door het wandelen van het Westerborkpad ben ik mij meer gaan verdiepen in de Stolpersteine/Struikelstenen in Nederland. Ik kwam er zodoende achter dat er in mijn geboortedorp en directe omgeving maar liefst 51 stenen liggen.

Op mijn bucketlist - Wandelingen: Wandelingen langs buitenplaatsen Wandelingen langs buitenplaatsen

 

Stadswandelingen

Ik houd van afwisseling van natuurwandelingen en stadswandelingen. Dit zijn een aantal stadswandelingen die op mijn bucketlist met wandelingen staan:

 • Wandelen in havenstad Rotterdam
  Een NS-wandeling van 12 of 15 kilometer door Rotterdam langs de beroemde skyline en architectuur van Rotterdam, langs Hotel New York en over de Erasmusbrug.
 • Street art wandelingen, zoals de Binckhorst street art route in Den Haag en wandelingen langs street art werken in Rotterdam, Utrecht, Groningen en Amsterdam (bijv. van kunstenaar Frankey). Ik ben gek op streetart en wil dan ook in verschillende steden wandelingen maken om street art te ontdekken.

Op mijn bucketlist - Wandelingen: Stadswandelingen in Leiden Stadswandelingen in Leiden

 

Trage Tochten

Trage Tochten zijn wandelingen door natuur, boerenland en stad. Met deze wandelroutes van 5 tot 22 km wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Op de website Wandelzoekpagina zijn inmiddels maar liefst 557 Trage Tochten en de routes gepubliceerd. Ik heb in 2019 één Trage Tocht gelopen: Trage Tocht Rheden.

Maar er staan meer op mijn lijstje (er zijn er zoveel, dit zijn de Trage Tochten die ik op het moment van schrijven van deze bucketlist als concept blog heb opgeslagen):

 • Amsterdam Sloterdijk
  Een stadse tocht van 17 kilometer door Amsterdam langs de Bretten, Erasmusgracht en Westerpark. De route begint en eindigt bij NS Station Amsterdam Sloterdijk. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik recent kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.
 • Trage Tocht Amsterdam Noord (stadse tocht)
  Een wandeling van 14 kilometer die begint bij metrostation Noord in Amsterdam en gaat via het Noordhollands Kanaal, langs Krijtmolen d’Admiraal naar de Buiksloterdijk, het Noorderpark en Baanakkerspark via de weilanden van Waterland terug naar metrostation Noord in Amsterdam.
 • Haarlem langs De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout
  Een wandeling van 14 kilometer die begint en eindigt bij het schitterende station van Haarlem. De wandeling gaat door de binnenstad en langs twee landgoederen: Duinvliet en Elswout.
 • Leiden (stadse tocht)
  Een wandeling door Leiden van 14 kilometer. De wandeling gaat door het historische Leidse stadscentrum langs de singelgracht, via park Cronesteyn en De Bult naar de reconstructie van het Romeinse legerkamp Matilo. De wandeling begint en eindigt bij NS Station Leiden Centraal.
 • Scheveningen
  Een wandeling van 16 kilometer vanaf de boulevard van Scheveningen, door parken en plantsoenen in Den Haag, het Westduinpark en Westbroekpark.
 • Vogelenzang
  Een wandeling van 15 kilometer die begint en eindigt bij het parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh. Deze wandeling Huis te Vogelenzang, ingang Panneland van de Amsterdamse Waterleidingduinen, door dit schitterende gebied en via uitgang Oase naar landgoed Leyduin. Ik ben benieuwd hoe deze route exact loopt, dit omdat ik al vaak in de Amsterdamse Waterleidingduinen gewandeld heb. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik recent kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.

 • Watergraafsmeer in Amsterdam
  Een wandeling van 15 kilometer vanaf Station Amsterdam Science Park. De route loopt via het Flevopark en het Martin Luther Kingpark, begraafplaats Zorgvlied en via een bosstrook aan de Amstel naar de wijk waar voetballer Johan Cruijff opgroeide. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik recent kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.

Op mijn bucketlist - Wandelingen: Trage Tocht Vogelenzang door de Amsterdamse Waterleidingduinen Trage Tocht Vogelenzang door de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Wandelroutes online

Hieronder een lijstje (op alfabetische volgorde) van websites, naast blogs van andere bloggers, waar ik veel wandelinspiratie en de routes vind.
ANWB
Gegarandeerd onregelmatig
Landschap Noord-Holland
Natuurmonumenten
NS
Route.nl
Staatsbosbeheer
Wandelnet
Wandelroutenetwerk
Wandelzoekpagina
Zuid-Hollands Landschap

 

Heb jij aanbevelingen voor een wandeling? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog

Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist met wandelingen die ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Marianne schreef:

  Leuk en inspirerend om te lezen.

  • Jaquelien schreef:

   hallo Marianne,
   Dank je wel voor je bericht en leuk om te lezen dat mijn bucketlist anderen inspireert. Andersom gebeurt dat ook want ik haal ook inspiratie om wandelingen te maken uit blogs van anderen.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com