Westerborkpad etappe 0 : Amsterdam CS – Hollandsche Schouwburg

Huizen aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 0 (proloog) van het Westerborkpad, een lange afstandswandeling die loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Dit omdat voor mij afstanden meer dan 15 kilometer over het algemeen te ver zijn. Reden: ik lijd aan CVS/Chronische vermoeidheid. Dat is ook de reden dat ik niet alle etappes achter elkaar loop en binnen een paar weken in Drenthe ben. Ik reis elke keer naar het begin van de etappe en na afloop reis ik met het openbaar vervoer naar mijn eigen huis.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 0 (de proloog ) van het Westerborkpad.

 

Westerborkpad

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Deze lange-afstandswandeling bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor. Dit was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is niet voor niets: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging.

Jan Dokter liep de route van de Hollandsche Schouwburg naar voormalig Kamp Westerbork, die zijn familieleden per trein aflegden. Deze wandeling was de basis voor het ontstaan van het Westerborkpad. De familieleden van Jan Dokter werden in 1943 per trein van Amsterdam naar Kamp Westerbork vervoerd. Ze keerden niet meer terug.

De volledige route van de wandel- en bezinningsroute Westerborkpad staat op de website van Wandelnet.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je op verkeersborden, -palen, op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik veel van deze stickers gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Het Westerborkpad is één van de ongeveer 40 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland. Deze LAW’s variëren van 80 tot 725 kilometer. Aan de hand van de markeringen onderweg en de routes op de website van Wandelnet is het mogelijk om ook een LAW te lopen. Deze wandeling ‘Westerborkpad’ is maar een klein deeltje van de vele mogelijkheden.

Een deel van etappe 0 van het Westerborkpad heb ik al een keer gelopen en daar is al een blog over verschenen. Ik ben toen begonnen op het Rembrandtplein. Dit was een NS wandeling die officieel begon bij Amsterdam Centraal Station en liep tot het Muiderpoort Station. Deze proloog van de lange-afstandswandeling gaat vanaf Amsterdam Centraal Station tot aan de Hollandsche Schouwburg. Het Muiderpoortstation is opgenomen in de eerste etappe die begint bij de Hollandsche Schouwburg tot aan Diemen.

Dit keer wandel ik helemaal vanaf het begin: Amsterdam Centraal Station. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

Via de website kun je op verschillende plekken verhalen van ooggetuigen beluisteren. Er hoort een werkende app voor zowel Android als Apple mobiele apparaten te zijn, maar op mijn telefoon kan ik de Android app niet downloaden. Via de website en app verken je de route in 60 verhalen. Er is een herkenningsteken aangebracht op de plekken waar de audioverhalen verteld worden. In deze etappe heb ik er niet opgelet maar je kunt ze thuis altijd terugluisteren. Ik heb de markeringen ook in mijn routekaart geplaatst. De verhalen duren ongeveer 5 minuten. Langs de route vertellen mensen hun herinneringen aan de Jodenvervolging. Je hoort verhalen over de dagelijkse werkelijkheid van de Joden in oorlogstijd, de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen, de Joodse werkkampen en de reis naar Westerbork.

 

Stolpersteine

Een ander fenomeen die ik mijn routekaart heb ingetekend zijn de zgn. Stolpersteine onderweg. Stolpersteine of struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de wijk Kreuzberg in Berlijn.

De struikelstenen zijn een herinnering aan de gruwelijkheden van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

Een struikelsteen is een betonnen steen van 10×10 centimeter. Bovenop is een messing plaatje aangebracht waarop de naam, de geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden staat. Een struikelsteen is aangebracht in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Zo heeft ieder slachtoffer een eigen monument. Het motto van de kunstenaar is ‘een mens is pas vergeten als zijn/haar naam vergeten is’.

Traces of War is een website waar veel informatie over de Tweede Wereldoorlog te vinden is. Deze website heeft mij geholpen om de Stolpersteine te vinden op deze route.

Stolpersteine onderweg tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Een aantal Stolpersteine in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad

 

Westerborkpad etappe 0 : Amsterdam CS – Hollandsche Schouwburg

Amsterdam Centraal Station – Rembrandtplein

Etappe 0 van het Westerborkpad begint bij Amsterdam Centraal Station. Als je voor het station staat en uitkijkt over het Stationsplein ga je rechtsaf langs het IBIS hotel en de tegenoverliggende fietsenstalling. Ik zie hier nergens een sticker die mij de route zou moeten aangeven. De eerste sticker zie ik bij de voet-/fietsbrug die ik oversteek.

Beginpunt: Amsterdam Centraal Station tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Beginpunt: Amsterdam Centraal Station

 

Vanaf deze plek is het een beetje zig zag lopen om via de Singel, Brouwersgracht, Langestraat, Kortjespoortsteeg, de Herengracht, Keizersgracht en uiteindelijk Prinsengracht uit te komen.

De Melkmeisjesbrug in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Melkmeisjesbrug

 

Het begin is een rustig deel, maar op de Prinsengracht wordt het druk. Niet zo druk als anders in Amsterdam, maar voor mij druk genoeg. De bekende rijen bij het Anne Frankhuis zijn er niet, dit omdat nu de musea weer geopend zijn je moet reserveren om het museum te kunnen bezoeken. Helaas waren de slottijden voor vandaag voor het Anne Frankhuis al uitverkocht. Ik ga later nog wel een keer naar het Anne Frankhuis.

 

Anne Frankhuis

Het Anne Frank Huis is een museum ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie. De families Frank en van Pels zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. In augustus 1942 werd een draaikast aangebracht. Deze kast verborg de toegang tot de onderduikruimte. Hier schreef Anne Frank haar bekende en beroemde dagboek Het Achterhuis over de onderduikperiode. Naast het Anne Frank Huis staat de Westertoren. In het dagboek lees je rol die de Westertoren heeft gespeeld in de onderduikperiode in het achterhuis.

Op 4 augustus 1944 werden alle onderduikers gearresteerd, net als twee helpers. Het dagboek van Anne Frank werd gered door medewerksters van Otto Frank. Otto Frank keerde als enige overlevende terug. Anne Frank was eind februari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Na de arrestatie vond onderduikhelpster Mies Gies de dagboekpapieren van Anne Frank. Na de oorlog overhandigde ze deze aan Otto Frank. Hij was de enige overlevende onderduiker uit het Achterhuis. Sinds 1960 is het Anne Frank Huis voor het publiek geopend.

Entree: Volwassenen: € 12,50 per persoon, kinderen 10 t/m 17 jaar: € 6,50, kinderen t/m 9 jaar € 1,–. Museumkaarthouders betalen € 1,– administratiekosten per persoon. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: juli-september dagelijks van 10.00–19.00 uur. Oktober t/m december: maandag t/m vrijdag van 12.00-19.00 uur, zaterdag en zondag: 09.00-19.00 uur.
Adres: Westermarkt 20, 1016 DK Amsterdam.
Website: Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Anne Frank Huis

 

Ik loop verder langs de Westerkerk en Westertoren over de Westermarkt en via de Prinsengracht naar de Negen Straatjes.

De Westertoren in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Westertoren

 

Ik vond de Negen Straatjes altijd een leuk deel van het centrum van Amsterdam met kleinschalige, gespecialiseerde, authentieke winkels, horeca en galeries. Maar dit keer is het er niet gezellig, veel werkzaamheden, drukte en waarschijnlijk door de coronacrisis veel leegstand.

Een doorkijkje op een van de Amsterdamse grachten tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Een doorkijkje op een van de Amsterdamse grachten

 

Ik loop al zigzaggend via de Keizersgracht en Herengracht naar het Thorbeckeplein en het daarnaast gelegen Rembrandtplein. Ik heb hier heel veel voetstappen liggen, omdat ik hier vlakbij gewerkt heb.

Het standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het standbeeld van Thorbecke op het Thorbeckeplein

 

Oudemanspoort

Ik steek rechtover om via de Halve Maansteeg naar de Amstel te lopen. Na het passeren van de Halvemaansbrug steek ik de eerste brug aan de linkerkant over om uit te komen bij een poort. Deze is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Voor een rond gebouw sla ik rechtsaf weer een poort door en kom uit op de Oudezijds Achterburgwal. Let hier eens op de mooie gevels van de poorten.

Na een paar meter sla ik rechtsaf en kom uit bij de boekenmarkt Oudemanspoort.

De Oudemanspoort is één van de hoofdlocaties van de Universiteit van Amsterdam. Op het binnenplein staat een borstbeeld van Minerva geplaatst, in het middenperk van het plantsoen. Dit binnenplein is bereikbaar via een ingang in het midden van de Poort.

Het binnenplein van de Oudemanspoort in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het binnenplein van de Oudemanspoort

 

In het openbare deel van de Oudemanspoort is een dagelijkse boekenmarkt. Er zijn nu nog 14 winkelkasten in gebruik. Tot 1941 werd de handel in boeken voornamelijk door joodse boekhandelaren gedreven. Vanaf 1941 werd het de joodse handelaren onmogelijk gemaakt om hun handel voort te zetten. Ze werden gedeporteerd naar Kamp Westerbork en vermoord in Duitse concentratiekampen. Dit is de reden dat de Oudemanspoort niet mag ontbreken in deze wandelroute.

De boekenmarkt in de Oudemanspoort in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De boekenmarkt in de Oudemanspoort

 

Nadat ik de boekenmarkt gepasseerd ben, sla ik op de Kloveniersburgwal linksaf en sla rechtsaf de brug over en loop ik via de Raamgracht, de Dwarsgracht, Groenburgwal, Staalmeestersbrug, Staalstraat naar de Stopera, het stadhuis, en de Opera van Amsterdam.

De Zuiderkerk in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Zuiderkerk vanaf de Raamgracht

 

Voordat je voorbij de Stopera loopt, passeer je het standbeeld van Spinoza en het verzetsmonument.

Het Verzetsmonument bij de Stopera in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Verzetsmonument bij de Stopera

 

Na het passeren van het Waterlooplein kom ik uit bij een voor mij bekend stukje Amsterdam: de mooie Walter Süskindbrug en de Hermitage. Maar voor ik de brug oversteek sta ik voor Amstel 49a even stil bij de Stolpersteine van Joseph en Judith Bronkhorst.

De Walter Süskindbrug in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Walter Süskindbrug

 

Hermitage

Toen ik tijdens deze wandeling voorbij de Hermitage liep, was het museum om een voor mij onbekende reden gesloten, terwijl de musea wel weer geopend mochten zijn. Door de coronacrisis en het maandenlang gesloten zijn van de musea is de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof nog altijd te zien. Dit is een schitterende tentoonstelling zijn honderden persoonlijke sieraden, portretten en kostuums van de Romanovs en andere St. Petersburgse adellijke families te zien. Ik heb deze tentoonstelling al in 2019 bekeken. Het topstuk, het diadeem van tsarina Maria Fjodorovna is sinds eind juli 2020 niet meer te bewonderen. De Hermitage bevindt zich in een oud gebouw dat in 1680 door de toen overleden rijke koopman Barent Helleman geschonken is aan de diaconie. Sinds 2009 is hier Museum de Hermitage Amsterdam gevestigd. De ingang van het museum is aan Amstelzijde 51.
Entree: Volwassenen: € 18,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar gratis. Museumkaarthouders betalen voor deze tentoonstelling een toeslag van € 2,50 per persoon. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: dagelijks van 10.00–17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.
Adres: Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam.
Website: Hermitage

De Hermitage in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Hermitage

 

Nieuwe Keizersgracht

Na het passeren van de Hermitage kom ik uit bij de Nieuwe Keizergracht. Ondanks dat ik wist wat er ging komen, krijg ik hier opnieuw kippenvel. Deze kant van de gracht wordt ook wel de ‘Schaduwkade’ genoemd. Aan de grachtkant van deze straat liggen gedenktegeltjes met de namen en leeftijden van Joodse bewoners die aan de overzijde van de Nieuwe Keizersgracht woonden. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord in één van de vernietigingskampen, veelal Auschwitz of Sobibor. Ik lees op een bordje langs de gracht dat er maar liefst 200 bewoners van deze gracht vermoord zijn. De bordjes met hun namen staan tegenover de huizen waar ze woonden.

Naambordjes aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Naambordjes aan de Nieuwe Keizersgracht

 

Joods Cultureel Kwartier

Aan het eind van de Nieuwe Keizersgracht steek ik de Weesperstraat over. De reden is dat er werkzaamheden zijn en het te onveilig is om op het gravelpad te lopen die ook niet te zien is omdat er hekken staan. Voor de M.S. Vaz Diasbrug steek ik de Weesperstraat nog een keer over om vandaar met de trap alsnog onder de weg door te lopen. Ik loop bovenaan de trap een eindje rechtdoor om in het Hortusplantsoen het Monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers te bekijken. Het is een bronzen sculptuur van mensfiguren in een stoet, geplaatst op een natuurstenen voetstuk, waarop drie gebarentekeningen zijn aangebracht. De ontwerpster is de bekende verzetsstrijdster en kunstenares Truus Menger.

Het Dovenmonument in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Dovenmonument

 

Ik loop terug naar de M.S. Vaz Diasbrug en kom uit op het Jonas Daniël Meyerplein, ook zo’n beladen plek. Ik loop in de Joodse wijk van Amsterdam.

In de oude Joodse wijk van Amsterdam zijn het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge gevestigd. Deze musea hebben hun krachten gebundeld en met één entreekaart kun je binnen een maand alle vier musea bezoeken. Tijdens deze wandeling bezoek ik alleen de Hollandsche Schouwburg, het eindpunt van etappe 0 van het Westerborkpad. Het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge heb ik in 2019 al een keer bezocht.

De Joden uit Amsterdam kwamen oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. In de 19e eeuw zijn ze verhuisd naar de Plantagebuuurt en nog later naar de Transvaal- en Rivierenbuurt (een deel van Amsterdam die ik tijdens de eerste etappe van het Westerborkpad bezoek). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de wijk en getto en na de na Holocaust is de wijk veranderd en werd het verwaarloosd. De wijk is nu volledig gesaneerd en de moeite van een bezoek waard.

 

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen. In het Joods Historisch Museum krijg je een beeld van het Joodse leven in Nederland, in heden en verleden. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling in de vorige eeuw. Je ziet hier schilderijen, films, gebruiksvoorwerpen en 3D presentaties.

Entree: Volwassenen: € 17,– per persoon, kinderen van 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon, kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis. Museumkaart: gratis. In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op Joodse feestdagen.
Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam.
Website: Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Joods Historisch Museum

 

Dokwerker

Op het Jonas Daniël Meijerplein staat het standbeeld van de ‘Dokwerker’. Sinds 1952 staat dit standbeeld van  Mari Andriessen in de oude Joodse wijk. De ‘Dokwerker’ staat hier ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 22 en 23 februari 1941. Toen werden meer dan 400 Joodse mannen opgepakt om via Kamp Schoorl naar het oosten van Duitsland (Kamp Buchenwald en Kamp Mauthausen) te worden gedeporteerd. Op 25 februari 1941 legden de inwoners van Amsterdam als reactie op deze razzia’s hun werk neer. De staking breidde zich uit tot ver buiten Amsterdam. Dit was het enige grootschalige Nederlandse protest tegen de Jodenvervolging. De Februaristaking wordt elk jaar herdacht. Opdat we nooit vergeten wat er in 1940-1945 voor verschrikkelijks met de Joden is gebeurd.

De Dokwerker in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Dokwerker

 

Op het Jonas Daniel Meijerplein vind je op nr. 13, 15 en 19 Stolpersteine. Voor de deur van nr. 13 zijn het de gedenkstenen van Ephraim, Johanna en Izak Rosenbaum, voor de deur van het Jonas Daniel Meijerplein nr. 15 liggen de 5 Stolpersteine van Sara Bleekrode, Andre, Amalia, Gustaaf en Sonja Monnickendam en voor nr. 19 liggen de stenen van Klara en Alexander Elzas-Walvisch.

 

Portugese Synagoge

De 17e eeuwse Portugese Synagoge is het gebouw achter de Dokwerker. Een indrukwekkend gebouw, zowel van binnen als buiten. De synagoge is nog altijd in gebruik, maar ook geopend voor het publiek. In één van de bijgebouwen is de schatkamer gevestigd, in een ander gebouw bevindt zicht de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim Livraria Montezinos. De verlichting bestaat uit honderden kaarsen.
Entree: Volwassenen: € 17,– per persoon, kinderen van 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon, kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis. Museumkaart: gratis. In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: De Portugese Synagoge is in februari t/m november van zondag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur geopend en in januari en december van 10.00-16.00 uur. Op vrijdag is de Synagoge in januari, februari, november en december geopend van 10.00-14.00 uur, in maart, april, september en oktober van 10.00-16.00 uur en van mei t/m augustus van 10.00-17.00 uur. Op zaterdag is de Synagoge in verband met de sjabbat gesloten. De Portugese Synagoge is op Joodse feestdagen gesloten.
Adres: Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam.
Website: Portugese Synagoge

De Portugese Synagoge in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Portugese Synagoge

 

Ik loop om de synagoge heen en kom uit in de Muiderstraat. Aan de overkant bij nr. 29 zijn de struikelstenen van Duifje en Andries van Gelder te zien.

Ik loop voor bij de Hortus Botanicus van Amsterdam. Een Hortus die ik nog een keer wil bezoeken maar vandaag loop ik er alleen maar langs.

De Hortus Botanicus in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Hortus Botanicus

 

Aan het eind van de straat steek ik over en kom uit in de Plantage Middenlaan. Voor de deur van hotel Rembrandt op nr. 17 ligt de struikelsteen van Betje van Praag-Groenstad.

Aan de overkant ligt het Wertheimpark.

 

Wertheimpark met het Spiegelmonument

In het  Wertheimpark staat het door Jan Wolkers ontworpen Spiegelmonument. In de gebroken spiegels zie je de lucht. Dit symboliseert het feit dat ‘de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is’. Onder het monument bevindt zich een urn met as uit Auschwitz. Het is een indrukwekkende plek en ik herdenk in stilte hen die in de vernietigingskampen (en niet alleen in Auschwitz-Birkenau) hun leven verloren.

Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Auschwitzmonument in het Wertheimpark

 

Op naar de Hollandsche Schouwburg

Vanuit het Wertheimpark loop ik door de Henri Polaklaan. Op nr. 9 staat het gebouw De Burcht. De Burcht is in 1899 ontworpen en gebouwd door Berlage voor de Algemeene Nederlandsche Di­a­mant­be­wer­kers­bond. Henri Polak (1868-1943) was initiatiefnemer van de eerste algemene staking in de diamantindustrie in 1894. Dit leidde tot de oprichting van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB). Polak was vakbondsleider en sociaal-democratisch po­li­ti­cus. Polak woonde bijna 45 jaar in De Burcht. Hij overleed in de Tweede Wereldoorlog aan een longontsteking.

Op de stoep voor nr. 13b liggen de struikelstenen voor Nathan Boekdrukker, Mozes Frank, Meijer, Betty, Henriette en Rosina Maarsen. Deze laatste ligt omgekeerd, of daar een reden voor is weet ik niet.

De Henri Polaklaan is een statige laan met veel bomen en aan beide kanten indrukwekkende huizen.

De Henri Polaklaan in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Burcht aan de Henri Polaklaan

 

Aan het eind van deze straat kun je de straat oversteken en zo Dierentuin Artis binnenlopen. Als je bij de Plantage Kerklaan linksaf slaat, kom je uit bij het Verzetsmuseum. Tijdens mijn wandeling in februari heb ik het Verzetsmuseum bezocht.

 

Verzetsmuseum

In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De expositie gaat over verzet en het geeft je een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Aan het begin van de tentoonstelling word je de vraag gesteld: Wat doet jij als de Duitsers de baas zijn in Nederland? Deze vraag heb ik mezelf ook wel eens gesteld als ik weer iets lees of hoor over de Tweede Wereldoorlog. Welke kant kies jij? Hoe zou jij reageren op de toenemende onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kies je de kant van het verzet, pas je je aan en probeer je een zo normaal mogelijk leven te leiden of kies je de kant van de bezetter. Met de wetenschap van nu zou ik zeggen de eerste of tweede, maar dat is met de wetenschap van nu en achteraf gezien. Wat zou jij kiezen als jij in die tijd de keuze moest maken?
Entree: Volwassenen: € 12,– per persoon, kinderen 7 t/m 17 jaar: € 6,50 per persoon, kinderen t/m 6 jaar: gratis. Museumkaart: gratis. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.
Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.
Website: Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad Het Verzetsmuseum

 

Hollandsche Schouwburg

Via de Plantage Kerklaan loop ik naar de Plantage Middenlaan en steek ik de trambaan over. Het eindpunt van etappe 0 van het Westerborkpad (de proloog) is bereikt. Ik ben bij de Hollandsche Schouwburg.

Ik bezoek, voor ik naar huis ga, de Hollandsche Schouwburg. Het is en blijft een indrukwekkende plek als je de geschiedenis kent.

De Hollandsche Schouwburg was voor de oorlog een populair theater. De Duitsers veranderden de naam in ‘Joodsche Schouwburg’. Er traden Joodse musici en artiesten op voor Joods publiek. Vanaf 1942/1943 was de Hollandsche Schouwburg de verzamelplek voor opgepakte Joden. De Joden werden vanaf de Hollandsche Schouwburg gedeporteerd naar de kampen Westerbork of Vught. Aan de overkant van de straat (herkenbaar aan zijn vele kleuren) is de crèche waar de kinderen tot hun deportatie waren ondergebracht. Vanuit de crèche zijn ongeveer 600 Joodse kinderen gered. Ze ‘verdwenen’ tijdens een wandeling en baby’s werden in een boodschappentas overgedragen. Hier komt in de toekomst het Nationaal Holocaustmuseum. Wat een drama’s zich hier moeten hebben afgespeeld. Nu is het museum een herdenkingsplek. In de hal staat een monument in de vorm van een wand met de familienamen van alle 6.700 mensen die vanaf hier weggevoerd werden en niet meer terugkwamen. Buiten is een leeg binnenhof, wat vroeger de schouwburgzaal en het toneel was, waar aan het eind een obelisk is geplaatst. In 2022 wordt in de twee tegenover elkaar liggende gebouwen een nieuw Nationaal Holocaust Museum geopend.
Entree: Voor de Hollandsche Schouwburg hoef je geen ticket aan te schaffen. De Hollandsche Schouwburg maakt onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken. (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur.
Adres: Plantage Middenlaan 24, 1018 DE Amsterdam.
Website: Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam tijdens etappe 0 van het Westerborkpad De Hollandsche Schouwburg: eindpunt van etappe 0 van het Westerborkpad

 

Vanaf deze plek reis ik per metro, trein en bus terug naar huis. De volgende etappe begint weer bij de Hollandsche Schouwburg en loopt tot het station van Diemen. Binnenkort meer over deze 1e etappe.

Wachtend op de metro in Amsterdam na het lopen van etappe 0 van het Westerborkpad Wachtend op de metro in Amsterdam

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

 

Gids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand etappe 0 van het Westerborkpad

Etappe 0 (of proloog) van het Westerborkpad loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg door de stad Amsterdam. De afstand van deze proloog is 6,7 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 0 van het Westerborkpad

Amsterdam Centraal Station is vanuit heel Nederland per trein goed bereikbaar.

Je kunt met de auto naar Amsterdam reizen, maar gezien de hoge parkeerkosten in onze hoofdstad zou ik dit niet aanraden.

Vanaf de Hollandsche Schouwburg ben ik via metro station Waterlooplein en station Amsterdam Zuid teruggereisd naar mijn eigen huis. Voor de deur van de Hollandsche Schouwburg stopt GVB tramlijn 14 (halte is Artis). Deze tramlijn gaat vanaf het Flevopark via de Hollandsche Schouwburg, het Waterlooplein, de Dam naar het Centraal Station v.v.

 

Horeca onderweg

Er zijn onderweg genoeg restaurants en cafés.

Ook supermarkten kom je zeker in het centrum van Amsterdam genoeg tegen.

Overnachten onderweg

Etappe 0 van het Westerborkpad loopt door Amsterdam. In het centrum van Amsterdam is geen gebrek aan overnachtingsplekken.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest
Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 0 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze proloogetappe loopt van Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amsterdam #westerborkpad #etappe0 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

2 reacties

 • Esther schreef:

  Hoi Jaquelien,
  Ik ben afgelopen zaterdag begonnen aan het pad.
  Ik heb helaas het Auswitz monument gemist.
  Maar ik het wel het Nationaal Holocaust Namenmonument gezien wat ook veel indruk op me maakte.
  Ik ben een paar keer het spoor wat bijster geraakt maar gelukkig met de app weer teruggevonden.
  Donderdag staat etappe 01 op het programma

  Succes met je volgende wandelingen

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Esther, Leuk dat je begonnen bent met het Westerborkpad. Als je de volgende etappe vanaf de Hollandsche Schouwburg begint, kun je een klein stukje teruglopen door de Plantage Middenlaan en de straat oversteken dan ben je al in het Wertheimpark met het Auschwitzmonument. Daarna kun je vanaf de Hollandsche Schouwburg je etappe vervolgen. De app met de GPX is altijd handig om te gebruiken onderweg.
   Veel wandelplezier donderdag en alle andere etappes.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com