15 redenen om te gaan wandelen

Wandelen in de buurt van Nijverdal

 

In deze blog heb ik 15 redenen om te gaan wandelen voor je op een rijtje gezet. Wandelen is voor mij een goede manier om zowel geestelijk als lichamelijk fit te worden en te blijven. Door mijn CVS/Chronische vermoeidheid wandel ik wel, maar ik kan niet dagen achter elkaar (middel)lange afstanden lopen. Ik heb na een wandeling altijd 1-2 hersteldagen nodig. Daarom trek ik er gemiddeld 1x per week een middag/dag op uit. Daarnaast maak ik af en toe korte wandelingen bij mij in de buurt.

Tijdens mijn cognitieve gedragstherapie in het kader van herstel van CVS/Chronische vermoeidheid koos ik er in de tweede fase voor om te gaan wandelen. Dit omdat ik dit graag doe.

Aan het einde van mijn therapie (begin 2019) ben ik niet hersteld van CVS/Chronische vermoeidheid en wandel ik ook niet meer elke dag 2 x 1 uur zoals aan het eind van de therapie. Ik ga er af en toe op uit en ik ben echt een mooi weer loper en als ik moe ben of als ik erge hoofdpijn/migraine heb, ga ik ook geen uren de deur uit.

Ik wandel af en toe een middag en moet dat vervolgens dus bekopen. Maar dat heb ik er voor over omdat ik anders nergens meer kom. Ik calculeer dat in met mijn planning van de dagen na mijn wandeling.

 

Dit zijn mijn redenen om te gaan wandelen

Wandelen is laagdrempelig

Je trekt je schoenen en jas aan, stapt de deur uit en je kunt gaan. Zeker in deze tijd van corona hebben veel mensen hun eigen omgeving ontdekt. Neem je telefoon, eventueel je fotocamera en sleutels mee en je kunt op pad.

Zelfs in een pauze op je werk, kun je de deur uitstappen om een eindje te wandelen in de omgeving. Het ontspant je. Wandelen kan altijd en overal.

Je hebt geen duur abonnement nodig. Je gaat er op uit wanneer jij dat wilt. Is het slecht weer buiten, dan ga je lekker niet.

Een wandelbankje in de sneeuw tijdens een van wandelingen tijdens mijn therapie Een wandelbankje in de sneeuw tijdens één van wandelingen tijdens mijn therapie

 

Geen alternatieven

Wandelen is naast fietsen één van de weinige bewegingsvormen die voor mij haalbaar is. Ik kan vanwege mijn CVS bijv. niet hardlopen. Dat is voor mij te vermoeiend.

 

Wandelingen zijn elke keer anders

Een wandeling is elke keer anders. Je weet nooit wat je tegenkomt onderweg. Je kunt kiezen voor een stadswandeling of een wandeling in de natuur, over het strand, rond een meer. Maar elke keer is het anders.

Ik weet als ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen loop ook nooit wat ik tegen ga komen. Ik heb meestal wel een route in mijn hoofd en welke dieren ik zou willen zien, maar een garantie dat ik ze ook zie, heb ik nooit. Ik kan wel zeggen dat ik een vos wil spotten, maar ik ben ook wel eens in het gebied geweest dat ik en geen vos en amper damherten tegen gekomen ben. Als ik naar de Amsterdamse Waterleidingduinen ga, fiets ik naar de ingang en vanuit daar loop ik het gebied binnen.

Wandelen zorgt er voor dat je je omgeving veel beter in je opneemt, helemaal als je je wandelingen afwisselt en niet elke keer dezelfde route neemt.
Je ziet meer als je wandelt dan als je ergens met de auto of openbaar vervoer naar toe gaat. Zelfs op de fiets zie je minder dan lopend.

Tijdens een wandeling in de natuur zie je pas hoe mooi een bepaald gebied is. Elk gebied heeft zijn eigen charmes en elk seizoen heeft zijn charme.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en dan dit damhert tegenkomen Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en dan dit damhert tegenkomen

 

Wandelen is (meestal) gratis

Wandelen kost in principe niets. Soms kan het zijn dat je in een natuurgebied wilt wandelen waar je een kleine entreefee moet betalen zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik wandel en fotografeer hier graag. De entree kost € 1,50 per keer of je koopt, als je er veel vaker komt, een jaarkaart voor € 10,–.

Je hebt geen duur abonnement bij een sportschool nodig om een wandeling te maken en conditie op te bouwen.

Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar goede schoenen en eventueel een paar goede wandelsokken. Dit vraagt een kleine investering, maar die verdien je dubbel en dwars terug als je veel wandelt.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Wandelen is toegankelijk

Wandelen is voor iedereen toegankelijk. Je hebt geen dure spullen nodig.

Ik raad je wel aan als je veel wandelt, een paar goede wandelschoenen aan te schaffen. Ik heb vorig jaar een paar Lowa hoge schoenen bij Bever gekocht. Deze passen mij perfect, ik heb nooit geen blaren meer, iets wat ik met mijn oude wandelschoenen wel vaak had.

Wandelen kun je overal en altijd, met anderen of alleen.

Mijn Lowa-wandelschoenen Mijn Lowa-wandelschoenen

 

Wandelen verbrandt calorieën

Tijdens het wandelen verbrandt je calorieën. Veel is het niet, meer altijd meer dan als je thuis op een stoel achter de computer zit.

Met een gemiddeld tempo van 6 kilometer per uur, verbrand je ongeveer 5-8 calorieën per minuut. Dit is wel afhankelijk van je gewicht en lengte. Je verbrandt met dit tempo ongeveer 370 calorieën per uur.

Wandelen is geen wondermiddel als je kilo’s wilt verliezen, maar het helpt wel als je meer beweegt.

 

Met wandelen bouw je conditie op

Wandelen is heel goed om je conditie op te bouwen. Ik ben in de tweede fase van mijn cognitieve gedragstherapie begonnen met 2x per dag 8 minuten en daarna elke dag 1 minuut per keer langer, 6 dagen per week een wandeling tot uiteindelijk een uur per keer, dus 2 uur wandelen op een dag. Niet 2 uur achter elkaar. Eén van deze dagen liep ik hetzelfde aantal minuten als de dag er voor, dit om vast te houden met dat wat ik had. De andere dag was een dag rust. Ik merkte dat tijdens deze 5 minuten opbouw per week mijn conditie verbeterde.

 

Wandelen kan samen of alleen

Ik wandel bijna altijd alleen. Ik houd er niet zo van om samen met anderen te lopen. Ik zie altijd van alles onderweg en omdat ik altijd mijn fotocamera bij me heb, fotografeer ik ook veel als ik aan de wandel ben. Ik heb een paar keer meegemaakt dat anderen zich irriteren als ik weer eens een stop maak om iets te fotograferen. Dat is de reden dat ik liever alleen wandel.

Je kunt ook gezellig met een vriend/vriendin samen lopen en lekker onderweg kletsen en genieten van alles om je heen.

Wandelen rond Rheden Wandelen rond Rheden

 

Met wandelen maak je je hoofd leeg

Wandelen is voor mij dubbel: aan de ene kant is het ontspanning en een moment om mijn hoofd leeg te maken en aan de andere kant weet ik ook dat als ik een middag op pad geweest ben, dat ik dat de volgende dag moet bekopen. Maar je wilt toch ook niet de hele dag thuis zitten. Daar moet ik een balans in vinden. Ik neem inmiddels op de koop toe dat ik een dag weinig kan als ik de vorige dag gewandeld heb.

 

Wandelen prikkelt je zintuigen

Ik kan ontzettend genieten van een mooie wandeling in de natuur. De bloeiende bloemen, fluitende vogels en soms kilometers niemand tegenkomen.

Als je veel in de natuur wandelt, begin je dingen te herkennen. Thuis ben je nieuwsgierig naar de naam van een vogel of plant en bij de volgende wandeling herken je steeds meer planten en dieren.

Wandelen prikkelt mijn zintuigen.

Wees bewust van de prachtige natuur en omgeving waarin je loopt.

 

De afwisseling in mijn wandelingen

Ik houd van de afwisseling in mijn wandelingen. Zo mag ik heel graag in de natuur lopen, zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar ik maak ook zeer regelmatig een stadswandeling in combinatie met een museumbezoek.

Zo heb ik begin deze maand (juli 2020) de eerste etappe van het Westerborkpad (LAW 15) vanaf Amsterdam Centraal naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam gelopen. Dit is een lange termijn project, want na deze eerste etappe was ik twee dagen heel erg vermoeid.

Wandelen tijdens de eerste etappe van het Westerborkpad in Amsterdam

 

Wandelen is goed voor je humeur

Ik word altijd blij van wandelen. Ik zie mooie dingen. Zeker de combinatie van natuur en wandelen maakt mensen blij en minder humeurig.

Als je stress hebt of depressief bent, is het aan te raden om regelmatig een wandeling te maken. Wandelen werkt goed tegen stress en depressies. Je ziet mooie dingen waar je weer blij en gelukkig van wordt. Wandelen is goed voor je hersenen. Je hersenen worden geactiveerd tijdens een wandeling waardoor je je angsten en depressieve gevoelens minder aandacht geeft.

 

Wandelen geeft weinig blessures

Je hebt met het maken van een mooie wandeling weinig kans op blessures. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste schoenen hebt. Ik heb heel snel last van blaren en met een paar wandelschoenen die ik vorig jaar had, had ik elke keer last van blaren. Op een gegeven moment merkte ik dat er een hard deel in mijn hielgedeelte zat die op de een of andere manier kapot is gegaan en daardoor precies op een bepaalde plek op mijn hak drukte waar ik elke keer een blaar had. Tijd voor andere schoenen en sinds ik mijn huidige wandelschoenen heb, heb ik geen last meer van blaren.

Het enige waar ik altijd last van heb, zijn zwaar vermoeide benen en spierpijn als ik een paar uur gelopen heb. Dit komt door mijn ziekte en heeft niets met schoenen en blessures te maken.

Goede schoenen met een goede pasvorm en demping zijn essentieel om geen blessures op te lopen.

Wandelen rond Nijkerk Wandelen rond Nijkerk

 

Wandelen is goed voor de gezondheid

Wandelen is goed voor je gezondheid. Zo heb je minder risico op diabetes, minder risico op hart- en vaatziekten, minder risico op kanker. Wandelen is goed voor je botten en gewrichten en goed voor je geheugen, wat de kans op dementie vermindert.

 

Wandelen verbetert je nachtrust

Na een heerlijke wandeling is het goed rusten. Wandelen in de buitenlucht is bevorderlijk voor je nachtrust. Wandelen stimuleert het dag- en nachtritme. Een verblijf in de buitenlucht zorgt er voor dat je ’s avonds heerlijk en ontspannen kunt slapen.

 

Veel wandelplezier.

 

Wat zijn jouw redenen om te gaan wandelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland

In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland In deze blog geef ik je mijn 15 redenen om te gaan wandelen. Waarom is wandelen zo gezond? En waarom kan je dit prima alleen doen? Je ziet nog eens wat onderweg. Veel wandelplezier. #wandelen #hiken #gezondblijven #beweging #jtravel #jtravelblog #nederland

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com