Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

Wandelen met behulp van GPX-bestanden en GPS op je telefoon

 

In deze blog vertel ik je alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen op je smartphone. Maar wat is GPX en wat is GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Wandelroutes zijn niet altijd bewegwijzerd, andere wandelroutes staan in een wandelgids of zijn te downloaden op internet. En je wilt niet altijd met een geprinte versie van je wandeling of een boekje met je wandeling op pad gaan. Dan is het handig om je wandelroute op je smartphone te downloaden met behulp van een GPX-bestand. E zijn ook websites die geen uitgeschreven routes hebben, zoals RouteYou. Andere websites hebben een combinatie van zowel de uitgewerkte route als een GPX-bestand, zoals bijv. de ANWB, de wandelroutes op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen, Wandelzoekpagina of Wandelnet.

 

Wat is GPS

GPS is Global Positioning System. Het systeem is in 1967 ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. GPS is ontwikkeld om een nauwkeurige locatiebepaling te kunnen doen.

Er zijn voor het gebruik van GPS satellieten in een baan rond de aarde gestuurd. Deze satellieten bepalen tot op een meter nauwkeurig waar jij je bevindt.
GPS maakt het mogelijk om te navigeren met behulp van je navigatieapparaat. Iedereen gebruikt deze techniek tegenwoordig en het is ook niet meer voor te stellen dat je vroeger met je routeboek op schoot in de auto zat om een bepaalde straat in een drukke binnenstad te vinden. Nu bepaalt jouw navigatieapparaat de route (dat wil niet zeggen dat dit altijd goed gaat of volgens de snelste route, soms sta je alsnog voor een weg met éénrichtingsverkeer en moet je anders rijden). Je moet wel blijven opletten als je je navigatie gebruikt.

 

Wat is GPX

GPX is het GPS Exchange Format, een op XML (een standaard van het World Wide Web Consortium om gestructureerde gegevens om te zetten in platte tekst) gebaseerde standaard opmaaktaal voor geografische data. GPX wordt gebruikt voor het uitwisselen van geografische data tussen applicaties en internettoepassingen.

Om te kunnen navigeren heb je een GPX-bestand nodig. Een GPX-bestand is een bestand dat je route aangeeft via zogenaamde waypoints. Deze waypoints zijn plekken op de aarde die zijn aangegeven met een coördinaat. Een coördinaat wordt weergegeven door twee getallen, een hoogte- en een breedtegraad (latitude en longitude).

Ik heb de bunkerroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen met behulp van GPX gelopen. Als je deze route opent in bijv. een worddocument of het kladblok op je computer ziet een deel van het GPX-bestand er zo uit:

<name>Bunkerroute</name>
<src>https://awd.waternet.nl/</src>
<type>Wandelroute</type>
<trkseg>
<trkpt lat=”52.364294″ lon=”4.553239″>
<ele>0</ele>
<time>2021-04-04T13:01:33+00:00</time>
</trkpt>
<trkpt lat=”52.364263″ lon=”4.553271″>
<ele>0</ele>
<time>2021-04-04T13:01:33+00:00</time>
</trkpt>
<trkpt lat=”52.364144″ lon=”4.553305″>
<ele>0</ele>
<time>2021-04-04T13:01:33+00:00</time>
</trkpt>

Je route wordt bepaald door verbinding van de verschillende waypoints, bijvoorbeeld lat=”52.364294″ lon=”4.553239″.
Hier kun je dus niets mee. Door de app op je smartphone te downloaden worden deze waypoints aangepast naar een route op de kaart.

De keukenbunker tijdens de bunkerroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen, een wandeling gelopen met behulp van GPX De keukenbunker tijdens de bunkerroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Wat is GPS-wandelen?

Je loopt bij GPS-wandelen niet via een beschreven of op een kaart ingetekende route. Je loopt via waypoints. Deze zgn. waypoints vind je met behulp van een GPS-apparaat. Deze GPS-ontvanger weet waar je naartoe wilt, waardoor het apparaat kan bepalen of je in de goede richting loopt. Deze waypoints van een bepaalde wandeling zijn vanaf het internet op te halen. Je kun ze overtypen of in een GPS-ontvanger laden. Het GPS-apparaat weet nu hoe je wilt lopen en wijst je de weg.

Een voorbeeld van een wandeling met behulp van GPX Nog een voorbeeld van een wandeling met behulp van GPX Voorbeelden van wandelingen met behulp van GPX

 

Waypoints en tracks

Een waypoint is een punt waarlangs jouw GPS-route loopt. Deze waypoints zijn opgeslagen in de GPS-ontvanger. Als je start met je wandeling zet je de GPS aan. Er wordt even gezocht om de juiste plek te vinden. Houdt daarna de markeerknop ingedrukt. Je smartphone slaat je beginpunt op als waypoint.

Je kunt ook via tracks wandelen. Dit is een soort broodkruimelspoor. Je laad voor het begin van je wandeling de waypoints van je wandeling. Tijdens het wandelen zie je op de display van je smartphone een stippellijn van de te volgen route. Je moet wel de hele wandeltocht je GPS-ontvanger aan laten om de track uit te zetten. De hele route wordt op deze manier automatisch vastgelegd als een track.

Een track is ook een route, met waypoints die veel regelmatiger vastgelegd zijn. Dat is de reden dat een track veel preciezer is.

De waypoints van GPS-wandelingen staan op internet. De waypoints kun je via je computer in je GPS-ontvanger plaatsen. De GPS toont precies hoe je moet lopen. Of je download kant-en-klare GPS-wandelroutes waar alles al is vastgelegd.

 

Benodigdheden voor GPS-wandelen

Voor het downloaden van een GPX-bestand heb je een smartphone of een GPS-apparaat nodig. Ik heb geen GPS-apparaat, maar ik gebruik mijn smartphone voor het downloaden van de bestanden.

Wil je een GPS-apparaat aanschaffen, er zijn verschillende GPS-apparaten op de markt.

Je hoeft tegenwoordig niet direct een GPS-apparaat aan te schaffen, want de apps op je smartphone werken prima. Zelf gebruik ik (omdat ik een Android telefoon heb) de gratis GPX Viewer. Deze app heb ik gedownload uit de Play Store. Voor Apple telefoons is de app Topo GPS een goede gratis app om te gebruiken.

 

GPS apps

Er zijn voor Android telefoons behalve de bovengenoemde GPX Viewer nog meer GPS apps beschikbaar. Dit kunnen zowel gratis apps zijn of apps waarvoor je moet betalen. In Play Store en Apple Store kun je ze vinden met de zoekfunctie ‘GPX Viewer’.

Ik heb zelf de app GPX Viewer geïnstalleerd en bij de eerste keer vroeg de app toegang tot de locatiegegevens van mijn telefoon.

 • Ik heb hier voor toestaan gekozen, anders heb ik niets aan de app.
 • Als je een route hebt gevonden, tik je op de link/button om een route te openen. Dit is per website verschillend hoe dat er uit ziet.
 • Tik op Bestand openen.
 • Tik op Toestaan.
 • GPX Viewer heeft nu toegang tot opgeslagen bestanden.
 • Zoek het opgeslagen GPX-bestand en tik op de bestandsnaam.
 • Tik op open.

De gekleurde markeerpunten geven extra informatie over het traject weer. Sommige routebestanden bevatten allerlei interessante wetenswaardigheden.

 

GPX wandelroutes downloaden

 • Zoek een route uit op een website.
 • Download het GPX-bestand naar je telefoon.
 • Als het GPX-bestand door je app wordt herkend, zal het bestand automatisch geopend worden.
 • De route zie je voor je op je telefoon. Je kunt beginnen met wandelen en ziet onderweg precies waar je bent.

Het kan zijn dat je je gedownloade bestand niet terug kunt vinden. Je zult niet de eerste zijn. Ik kan hem bijv. terugvinden in de de map ‘bestanden’. De meest makkelijke manier is om je gedownloade GPX-bestand direct na het downloaden te openen met de wandelapp op je smartphone.

Op je telefoon zie je op de plattegrond continu je huidige positie. Je ziet ook direct of je de goede richting opgaat.

Het routebord van de Olmenhorstroute in Lisserbroek/Haarlemmermeer Het routebord van de Olmenhorstroute in Lisserbroek/Haarlemmermeer

 

Veel wandelplezier met je GPS-wandelroutes.

 

Heb jij wel eens een gebruik gemaakt van een gedownloade GPS-wandelroute? Zo ja, hoe beviel dat en welke wandeling heb je gemaakt?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog

Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog Wat is GPX en GPS? Wat zjjn GPX-bestanden? Wat is GPS-wandelen, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig. Je leest het in deze blog. Veel wandelplezier. #gpswandelen #gpxbestanden #wandelen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com