Alles over de website en app Komoot

Alles over de website en app Komoot

 

Sinds kort gebruik ik de website en app Komoot regelmatig voor het opdoen van wandelinspiratie. Ik heb nog geen eigen wandelroutes uitgestippeld maar dat ga ik in de toekomst zeker doen. Komoot is een fantastische tool. Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken maar ook je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan.

Wat is Komoot?

Komoot is een gratis te downloaden routeplanner en navigatieapp waarmee je wandelroutes, fietsroutes, MTB-routes en hardlooproutes kunt maken, vinden, plannen en delen.

Komoot is speciaal ontwikkeld voor wandelaars en fietsers. De app is helemaal naar jouw wensen in te stellen, zoals filteren op afstand, hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad en tijdsduur. Zo vind jij routes die bij jou passen.

Voordeel van het kunnen gebruiken van Komoot is dat je thuis achter je laptop of desktop je route op een groter scherm kunt uitstippelen in plaats van op een klein telefoonscherm. Komoot heeft dezelfde functionaliteiten in zowel de app als op de computer. De website is heel overzichtelijk. Alle routes en routepunten die je opslaat op de computer staan ook automatisch op je telefoon en andersom.

Komoot is een mooie app (waarom heb ik die niet eerder ontdekt) om je eigen wandelroutes of fietsroutes te maken. Wat ik ook fijn vind aan deze app/website is dat ik ideeën voor wandelingen opdoe.

De app voor je telefoon kun je downloaden in de Play Store of de App Store.

Alles over de website en app Komoot

 

Een Komoot-account aanmaken

In de browser of in de app maak je een gratis account aan.

Je geeft tijdens het maken van je account je favoriete sport aan. Zo kan Komoot tips en route-inspiratie aan jouw interesses aanpassen.

Een account aanmaken doe je door de stappen te volgen zoals de app of computer aangeeft.

Eenmaal ingelogd gaat er een wereld open met veel wandel-/fietsinspiratie.

Je kunt je Komoot-account koppelen aan een navigatieapparaat, zoals GPS-computers, fietscomputers, e-bikeschermen en smartwatches.

 

Wat kost de Komoot app?

Goed nieuws! Het gebruik van de Komoot routeplanner is gratis.

Na het plannen van je route kun je direct in de app beginnen met navigeren. Met het gratis account kun je de kaarten online gebruiken. Wil je de kaarten offline gebruiken of naar een GPS-apparaat exporteren dan kost het je een paar euro. De kaart van de eerste regio-/provinciekaart is gratis. Extra regio’s kosten € 3,99 per regio. Koop de kaart van de regio waarin het startpunt van je route ligt.

Je kunt ook alle kaarten van de hele wereld in één keer kopen voor € 29,99. Je kunt de kaarten levenslang gebruiken, zoals je lid van Komoot blijft. Je hoeft nooit meer bij te betalen. Met dit abonnement kun je alle kaarten offline gebruiken. Dit scheelt internet en je kunt de app ook gebruiken als je een keer geen bereik hebt. Je kunt hem dan zo vaak gebruiken als je wilt.

Je hebt bij de betaalde pakketten keuze uit deze opties:

 1. Extra losse regio’s ontgrendelen – €3,99 per regio / eenmalig*
 2. Een regiopakket ontgrendelen – € 8,99 per regiopakket / eenmalig*
 3. Een wereldpakket ontgrendelen – € 29,99 voor het wereldpakket / eenmalig*
 • De genoemde bedragen zijn de prijzen in 2024.

Je betaalt slechts 1x. Er zijn geen jaarlijkse kosten dus. Op dit moment heb ik nog de gratis versie omdat ik de app eerst wil uitproberen. Voordelen van een wereldpakkket zijn:

 • Je kunt overal ter wereld wandelroutes uitzetten
 • De kosten voor een wereldpakket zijn zo laag, dat het voordeliger leek om één wereldpakket te ontgrendelen, in plaats van meerdere regiopakketten

Je kunt ook een Komoot premium pakket aanschaffen voor € 59,99 per jaar / € 4,99 per maand. Komoot Premium is de lidmaatschapsvorm vol extra’s. Naast alle offline kaarten  krijg je ook lange afstand routes ingetekend op de kaart, een verzekering voor onderweg en een live volgfunctie voor de thuisblijvers.

 • Wereldwijde kaarten en navigatie, inclusief spraaknavigatie en offline kaarten.
 • Sport-specifieke kaarten.
 • On tour weerbericht en weersverwachtingen.
 • Live tracking voor het delen van je realtime locatie met familie en vrienden.
 • Meerdaagse planner voor het plannen van je lange-afstandswandelingen.
 • Persoonlijke collecties om je favoriete tours en highlights te bundelen.
 • Premium protection, een verzekeringspolis voor jou en je uitrusting.

Alles over de website en app Komoot

 

Hoe maak je zelf een route in Komoot?

Het voordeel van Komoot is dat je ook zelf je route kunt maken. Je bepaalt zelf waar je route start, welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt en de lengte van je route.

Open het menu op de website van Komoot om je route in de routeplanner uit te stippelen.

Linksboven staat routeplanner. Klik hierop en je kunt in een paar stappen je eigen route samenstellen.

 

Bepaal je vertrekpunt

In de routeplanner geef je aan in welke stad of regio je een route wilt plannen. Je kunt met 1 klik in de balk zoeken op plaats of adres, treinstations of bushaltes of bijvoorbeeld parkeerplekken zoeken als er een keuzemenu uitklapt waar je kunt aangeven wat je zichtbaar wilt hebben op de kaart. Voor de een is dat het treinstation/bushalte, voor de ander of er een hond mee mag of waar de parkeerplaatsen zijn of waar de openbare toiletten of winkels zijn. De plekken waar bushaltes en stations zijn, worden zichtbaar. Als je inzoomt worden er meer bushaltes en treinstations zichtbaar. Als je de plek hebt gevonden, kies je op hier starten.

 

Wandelpaden kiezen en waypoints aanmaken

Vanaf het station zet ik via de wandelpaden een route uit. Uitleg over welke kleur lijnen wat betekent, lees je op de website van Komoot. Wanneer je een weg in wilt slaan, ga op dat punt staan, klik met je rechtermuisknop en kies voor als bestemming instellen of nieuwe bestemming. Er verschijnt een blauwe lijn vanaf de start naar het punt dat je het gekozen. Een klein rood rondje met een wandelaar erin betekent een highlight. Als je een highlight wilt toevoegen aan je wandelroute, klik met je rechtermuisknop op dit punt en kies voor toevoegen aan de wandelroute. Je maakt met elk stuk dat je toevoegt aan je wandelroute, een nieuwe waypoint. Een waypoint zijn coördinaten, die aangeven dat je dit wilt toevoegen aan je route. De lijn in de kaart is blauw.

 

Lengte aanpassen

Onderin zie je het aantal kilometers en de hoogteverschillen van je route. Als je een stukje wandelroute toevoegt, wordt het het aantal kilometers bij elkaar opgeteld. Links zie je lang je erover loopt (uitgaande van gemiddeld een 5 kilometer per uur) en de wegtypes en ondergronden. Mocht de lengte van je wandeling te kort/lang zijn, kun je dat makkelijk aanpassen door paden toe te voegen of om wandelpaden te verwijderen. Het toevoegen of verwijderen van wandelpaden kun je op twee manieren doen:

 • Drag & Drop: het verslepen van de blauwe lijn
  Drag & Drop: het verslepen van de blauwe lijn is de makkelijkste manier. Klik op de blauwe lijn en sleep deze naar een ander wandelpad.
 • Vergeten highlights toevoegen
  Vergeten highlights toevoegen is een andere manier om een route aan te passen. Klik onder het beginpunt en de bestemming op het plusje voor ‘waypoint toevoegen’. Er verschijnt een menu ‘op de kaart tonen’. Het is hetzelfde menu als bij het zoeken naar trein/busstations of parkeerplaatsen. Vink de vakjes aan waar je interesse in hebt onderweg, zoals bijvoorbeeld highlights, natuurlijke bezienswaardigheden, bezienswaardigheden, drinkwater, horecagelegenheden of openbare toiletten kiezen. Op de kaart verschijnen punten, die je kunt toevoegen aan je route.

Op de website van Komoot zie je een uitgebreide uitleg van het uitzetten van routes, het aanmaken van punten en het verslepen van routes.

In de kaart zelf kun je het kaarttype wijzigen. Je kunt de kaartlaag bijvoorbeeld veranderen in een satellietkaart, zodat je meer details in het terrein ziet. Dat vind ik zelf altijd makkelijker.

Alles over de website en app Komoot

 

Sla je route op

Ben je tevreden met de route die Komoot voor je berekend heeft? Dan kies je voor ’tour opslaan’ rechtsboven de kaart.

 

Deel je route

Zodra je tevreden bent met je route, kun je deze opslaan en delen met de Komoot-community of met je vrienden en familie. Je kunt ook de details van je route bekijken, zoals de afstand, het hoogteprofiel en de duur van de tour.

 

Download je route en/of gebruik de Komoot app

Je kunt de route downloaden als een GPX-bestand en uploaden naar een GPS-apparaat. Je kunt ook de Komoot app zelf gebruiken.

Kom je er niet helemaal uit bij het plannen van je route? Dan klik je op de kaart in de browser rechtsonder op het vraagtekentje. Je vindt hier heel overzichtelijk de instructies voorzien van korte filmpjes. Dit is ook waar je de legenda in kunt zien.

 

Uitleg over de route informatie in de Komoot app

Er zijn drie items die je in de informatie bij je route kunt vinden:

 1. Lengte van de route
  De lengte van de route wordt gegeven in kilometers en tijdsduur. Bij de tijdsduur wordt uitgegaan van een gemiddelde wandelsnelheid van 5 kilometer per uur (dat haal ik nooit, ik zie veel te veel onderweg en wil foto’s maken).
 2. De moeilijkheidsgraad
  Er zijn drie soorten routes qua moeilijkheidsgraad: makkelijk, gemiddeld en zware wandelingen. Komoot heeft een overzicht van de omschrijvingen per routesoort op de website staan.
 3. Informatie over de wegen en paden
  De informatie over wegen en paden geeft vooral informatie over de wegtypen en de ondergrond

Alles over de website en app Komoot

 

Highlights in de Komoot app

Highlights zijn te vinden als je linksboven op het kopje Inspiratie klikt. Highlights zijn de favoriete plekken van andere gebruikers van de app Komoot. De highlights worden aanbevolen door de mensen die de highlights tijdens hun routes zijn tegengekomen. Highlights zijn te herkennen als de kleine rode stippen op de kaart. Highlights zijn bijvoorbeeld bijzondere wandelpaden, uitzichtpunten, pauze plekjes/wandelbankjes, monumenten, gebouwen, parken of andere interessante plekken. Het zijn plekken die iets toevoegen aan je wandeling. Het zijn tips van experts.

Als je langs een highlight wandelt, die door andere mensen zijn aangemaakt, kun je deze beoordelen. Je kunt je stem uitbrengen, foto’s toevoegen en een omschrijving of tip achterlaten. Andere mensen kunnen jouw tips bij de highlights weer (dis)liken. Komoot is op deze manier ook een social platform. Je kunt je eigen highlight toevoegen als je tijdens je wandeling een bijzondere plek of een mooi gebouw tegenkomt en die staat nog niet in Komoot. Na je wandeling geef je aan op welk punt van je wandelroute de highlight geplaatst moet worden, geeft een omschrijving en plaatst er foto’s bij. Komoot heeft een video gemaakt voor het aanmaken van een highlight.

Hoe verder je inzoomt op de kaart, hoe meer rode bolletjes je ziet. De bolletjes die je op de uitgezoomde kaart ziet, zijn de populairste highlights.

Je kunt interessante highlights, routes en collecties die je op tegenkomt opslaan voor later. Ze staan onder highlights in je profiel. Je kunt opgeslagen highlights handig gebruiken om bij het uitzetten van je route alleen de highlights weer te geven die jij opgeslagen hebt.

 

Inspiratie in de Komoot app

Komoot is onderverdeeld in Inspiratie en Routeplanner. Linksboven zie je naast het logo van Komoot inspiratie en routeplanner.

Bij inspiratie geef je aan voor welke regio of stad je inspiratie wilt.

Klik op zoeken. Je krijgt routes van andere mensen te zien in het gebied waar jij zoekt.

Op je scherm zie je links een lijst met wandelroutes en rechts een kaart. Bij filters bovenaan kun je filteren op de lengte van de route, moeilijkheidsgraad en of de bereikbaarheid van de route met het openbaar vervoer.

Via de kaart in het gebied waar jij een route zoekt kun je in- en uitzoomen.

Als je op de route gevonden hebt klik je op de route, dan verschijnt de routelijn op de kaart.

Je kunt bekijken hoe de route loopt, wat de lengte van de route is en waar je kunt opstappen. Via de linkerbalk op de pagina scroll je door meer informatie over de route. Hier zie je de lengte, moeilijkheid, startpunt en de highlights.

Alles over de website en app Komoot

 

 

Hoe je de routeplanner gebruikt heb ik eerder in deze blog uitgelegd bij Hoe maak je zelf een route in Komoot? leg ik je uit hoe je in een paar stappen je eigen route kunt samenstellen.

 

Wandelen met Komoot app

Alles is klaar, je hebt je route uitstippelt en bent aangekomen bij het beginpunt van je wandeling.

Dan zijn er twee opties:

 1. Je hebt je route gedownload als een GPX-bestand en geüpload in een speciaal gps-apparaat of via bijvoorbeeld GPX-viewer.
 2. Je kunt er ook voor kiezen om je route te volgen via de Komoot app. Je maakt de route geschikt voor offline gebruik, selecteert de kaart en volgt de blauwe route tijdens je wandeling. Net als in de GPX-viewer zie je als je verkeerd loopt, er verschijnt een blauwt bolletje op je scherm. Dit bolletje geeft je locatie aan. Dit bolletje moet op de blauwe lijn van de route blijven. Zo niet, dan loop je dus verkeerd.

 

Een route zoeken in Komoot

Je kunt je routes opslaan in Komoot. Zo kunnen anderen inspiratie opdoen. Op de Inspiratiepagina kun je zoeken door wandelroutes van andere mensen in de omgeving van een door jou gekozen plaats. Hier kun je ook naar beneden scrollen om geordende collecties en verzamelingen van opgeslagen routes te zien, zoals bijvoorbeeld Wandelen in Noord-Holland of Wandelen rond Texel met een overzicht van wandelroutes inclusief afstanden, wandeltijd en foto’s die onderweg gemaakt zijn. Het zijn niet alleen wandelingen in Nederland maar ook bijvoorbeeld Schotland of in de Duitse Eifel.

Zoek je een wandelroute in een specifieke plaats, zoals je woonplaats of vakantieadres? Ga naar inspiratie linksboven en gebruik de zoekbalk, je selecteert linksboven je sport en voert de gewenste locatie in. Je kunt daarna je resultaten filteren op

 • Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
 • Duur (gebaseerd op het door jou aangegeven conditieniveau)
 • Moeilijkheidsgraad (wordt bepaald door het type terrein en de afstand)

 

Voordelen van Komoot

Komoot maakt het je makkelijk om eigen routes te maken en volgen. Naast de inspiratie via de app Komoot zijn er nog zoveel andere manieren om wandelroutes te volgen. Er zijn knooppuntenwandelingen, wandelgidsen, apps en websites. Veel wandelroutes werken via knooppunten. Zelf gebruik ik bij heel veel wandelingen GPS. Ik gebruik zelf GPX Viewer.  Deze zal ik ook blijven gebruiken maar om inspiratie om te doen is de app van Komoot een handige tool.

Voordelen van Komoot

 • Te gebruiken via de website en de app
 • Makkelijk in gebruik en uitgebreide hulpgidsen als je er niet uitkomt
 • Spraaknavigatie onderweg, zodat je niet de hele tijd op een schermpje hoeft te kijken
 • Vind er inspiratie voor gebieden en wandelroutes
 • Maak je eigen routes
 • Highlights op de kaart
 • Mis geen enkel bijzonder punt door gebruik te maken van de highlights
 • Maak eigen routes die aansluiten op jouw behoefte met kaartinformatie als openbaar vervoer, parkeerplaatsen, horeca, openbare toiletten en losloopgebieden voor honden
 • Markering van gebieden die beperkt toegankelijk zijn
 • De wandelroutes zijn ook offline te volgen
 • Deel routes makkelijk met vrienden of bekenden
 • Volg andere wandelaars zoals experts, pioniers en vrienden / bekenden
 • Gebruik Komoot gratis of voor een éénmalig, laag bedrag

 

Volg JTravel op Komoot

Ik heb inmiddels een account. Er staat bij het schrijven van deze blog nog niets op, maar vanaf nu zal ik mijn wandelingen in Komoot gaan bijhouden. Zo kun jij zien welke wandelingen ik waar maak en welke mooie dingen ik onderweg tegenkom. Als je mij volgt op Komoot kunnen we elkaar inspireren voor nieuwe gebieden, routes en highlights.

Volg JTravel op Komoot

 

Veel wandelplezier met de app Komoot.

 

Heb jij wel eens een gebruik gemaakt van de app Komoot? Zo ja, welke wandelroute kun je aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel

Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel Met de Komoot website en app kun je niet alleen nieuwe routes ontdekken, je eigen routes maken en je favorieten opslaan en delen met vrienden. In deze blog vertel ik je alles over de website en app Komoot zodat jij ook aan de slag kunt gaan. #komoot #wandelen #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com