Street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

Street art van Insane51 tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Ik las een item in de Libelle over Street art in Rotterdam. Er zijn verschillende wandelroutes in verschillende wijken uitgezet. Dit is mijn vierde wandeling langs street art in Rotterdam. Dit keer maak ik een street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam. Ik heb al meer street art wandelingen gemaakt in Rotterdam, Haarlem en Amsterdam. Op naar Rotterdam voor deze Street art wandeling van 7 kilometer vanaf Rotterdam Centraal Station.

Rewriters010

Het artikel dat ik las in de Libelle verwijst naar de website Rewriters010. Ik zie hier een aantal leuke wandelingen maar geen uitgebreide informatie over de street art werken en de routes. Daarvoor word ik doorverwezen naar de gratis te downloaden apps. De Rewriters app kun je downloaden via de App Store of Google Play. In deze app lees en hoor je veel achtergrond informatie over de verschillende kunstwerken.

Rewriters biedt begeleide wandelingen aan door negen wijken (Feijenoord, Afrikaanderwijk, Central District, Centrum, Crooswijk, M4H Gebied, Crooswijk, Noord, Delfshaven en het Oude Westen). Deze wandelingen staan onder begeleiding van een gids of je maakt gebruik van de app.

Rewriters maakt zich hard voor straatkunst (graffiti & street art) in Rotterdam. Ze bieden Rotterdamse straatkunstenaars een platform in Rotterdam zodat ze hun eigen werk kunnen etaleren in de buitenruimte.

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn naast Rotterdam, ook Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda en Den Haag. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat. Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat daar jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

 

Mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

Ik reis met de intercity direct van Schiphol naar Rotterdam Centraal Station.

Het beginpunt van mijn wandeling ligt niet ver van het station.

 

Onesto

Ik wandel deze ochtend in een rustig tempo naar het eerste punt van mijn route: het werk van Onesto op de hoek van de West-Kruiskade en Diergaardesingel. Het zijn reusachtige, oranje blije mannetjes. Onesto is de alias van Alex Hornest, een van meest invloedrijke personen van de Braziliaanse street artscene. In zijn werk laat hij, beïnvloedt door hiphop en comics uit de jaren ’80, het straatleven van Brazilië zien. Dit werk laat zich vormen door het gebouw waarop het geschilderd is. De muren lijken op een paar panelen. Beide figuren zijn bijna gelijk, maar zijn in tegengestelde richting geschilderd. Dit werk van Onesto heb ik al eerder gezien tijdens de Street art wandeling in het Central District van Rotterdam.

Street art van Onesto tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Sharon van Dams

De mural van Sharon van Dams op de hoek van West-Kruiskade en de Anna Paulownastraat staat niet in de app staat maar hij is te mooi om hier niet te noemen. De tekening is gemaakt met kleurpotlood. De tekening stelt een Japans meisje voor in een roze kimono met gele bladeren. Ze zit op een oranje stoel. Ze draagt ​​een grote roze strik in haar opsteekkapsel. In haar linkerarm draagt ​​ze een oranje knuffelkonijn. Op de achtergrond zijn groene en witte bladeren getekend, die op de muur doorlopen tot aan een aantal ramen eromheen.

Street art van Sharon van Dams tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

WD

De mural is in 2017 gemaakt door Wild Drawing/WD. Het lijkt wel 3D, alsof het kunstwerk omringd is door de ronde muren. Je ziet een klassiek uitziend figuur gevormd uit een draaiend lint. De rondingen die het lint maakt volgen de rondingen van de niche waar het figuur in geplaatst is en de ramen aan beide kanten zijn aan elkaar verbonden door de gebogen achtergrond. Deze mural vind je op de hoek van West-Kruiskade en de Coolsestraat.

Street art van WD tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Telmo Miel

Ook op de hoek van de Coolsestraat en de West-Kruiskade is een muurschildering van Rotterdamse rapper Faysal Msyeh, alias Feis van Temo Miel te zien. Hij werd op 1 januari 2019 doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg nadat hij een ruzie probeerde te kalmeren. Vrienden en familie vonden dat Feis een blijvend eerbetoon verdiende. Het werk dat hij maakte, maar vooral de persoon die hij was, maken hem tot iemand waar velen op vertrouwen. Vooral als het moeilijk is, vooral als het beter kan. Hem opnemen in het straatbeeld van zijn geliefde Rotterdam-West is het minste wat ze voor hem en zijn nalatenschap kunnen doen. Een relatief klein gebaar, van grote waarde voor veel Rotterdammers.

Street art van Telmo Miel tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Peeta

Anamorphic wall is een muurschildering van de Italiaanse graffitikunstenaar Peeta. In het schilderij lijken driedimensionale vormen te zijn aangebracht in de kleuren geel, bruin en rood, wit, blauw. De vormen lopen steeds weer in elkaar over. Als je er vanaf de zijkant naar kijkt, lijkt het alsof de ramen uit de muur steken. Dit werk maakt onderdeel uit van het Rotterdam Street Art Museum die je vindt rond de West-Kruiskade en de 1e Middellandstraat. Er zijn acht grote muurschilderingen geschilderd. Dit werk is er één van.

Street art van Peeta tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Ready2Rumble

In de Van Speijkstraat, op een muur bij afvalbakken, vind je dit werk Ready2Rumble/Danny Rumbl. Het schilderij heet De koolmees, een verwijzing naar het in Rotterdam bekende grillrestaurant Koolmees, gevestigd op de hoek van de 1e Middellandstraat en ’s Gravendijkwal. De koolmees is onderdeel van de natuur, spelende kinderen en de hamburger die staat voor ‘lekker eten brengt mensen samen’. De muurschildering is een illustratieve collage van de omgeving. Ready2Rumbl haalde zijn inspiratie uit bekende food- en fastfood karakters.

Street art van Ready2Rumble tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Insane51

Op deze muurschildering van Insane51 zie je een portret van John Travolta. Hij is hier de gangster Vincent Vega in de bekende film Pulp Fiction uit 1994 van regisseur Quentin Tarantino. Het schilderij is op een bijzondere manier gemaakt, het lijkt alsof het 3D is. Het is een dansscène. Dit werk is te bewonderen op de hoek van de Josephstraat. Ik vind het één van de mooiste werken van deze street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam.

Street art van Insane51 tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Rul3rs

Dit werk op een klein stukje muur aan de Gaffelstraat bij het Toni Koopmanplein is van Rul3rs. Dit werk heet Outer Focus. Deze ruimte heeft hij gebruikt voor een beeld met grote symboliek: de focus ligt bij de mensheid op zaken doen en doelen die er niet toe doen. Mensen zijn blind voor alles wat de aarde biedt, en alleen maar gefocust om zich te verrijken met materiële armoede.

Street art van Rul3rs tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Het werk van de Nederlandse kunstenaar I am Eelco aan de Gouvernestraat heb ik niet gevonden. Het kan zijn dat het overgeschilderd is want ik zag wel een schildering die niet genoemd wordt in de app.

 

André Smits

Deze muur aan de Gouvernestraat is beschilderd door André Smits. Hij vond dat de muur van de kapperszaak waar hij altijd zijn haren liet knippen een opknapbeurt moest krijgen. Het is een zwartwittekening waarin hij vastlegt welke wandelroutes hij gelopen heeft, met de namen van de mensen die via crowdfunding deze schildering in Rotterdam mogelijk hebben gemaakt.

Street art van André Smits tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Stickerdeur

Aan de Nieuwe Binnenweg zie je een stickerdeur. Deze deur werd in de loop van het millennium een hotspot voor stickers. De deur werd bijna nooit schoongemaakt en heeft de afgelopen jaren meerdere lagen gehad. De reden waarom juist deze deur is volgeplakt is niet bekend. Ook de reden dat deze stickerdeur is opgenomen in een street art wandeling is mij niet duidelijk.

Stickerdeur tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Joren Joshua en Ilse Weisfelt

Dit werk van Joren Joshua en Ilse Weisfelt zie je aan de Boomgaardhof. Het is een jazzvoorstelling met twee figuren die dansen er op pianotoetsen. De toetsen vormen met de ogen bovenin de tekening een toekijkend gezicht. Een verwijzing naar de ingang want die had een vorm van een duivelshoofd. Deze mural is gemaakt als verwijzing naar een jazzclub die hier vlakbij gezeten heeft.

Street art van Joren Joshua en Ilse Weisfelt tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Rotterdam 2115

Om het hoekje van het eerste pand aan de Jacobusstraat zie je het halve werk van Rotterdam 2115. Ik zeg halve werk want het onderste deel van deze mooie schildering is overgeschilderd door Ox-Alien. De mural van Rotterdam 2115 laat een toekomstbeeld van Rotterdam zien waarin de mens is verdwenen en de natuur is teruggekeerd. Het werk moet mensen wakker schudden met de boodschap dat we beter moeten omgaan met de eigen omgeving en dat de mens de natuur moet gaan waarderen in plaats van de natuur te vernietigen.

Street art van Rotterdam 2115 tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Onio

Het werk van de Brazilaan Onio vind je naast de Pauluskerk aan de Mauritsweg. Het is een abstracte, zwart/wit mural. Zijn kunst staat voor de chaos in de maatschappij. Dit kunstwerk ligt naast de Pauluskerk. De kerk helpt mensen waarmee het niet goed gaat. Het is een plaats waar de minder bedeelden het nieuwe geld ontmoeten. Deze favella schildering is zeer relevant.

Street art van Onio tijdens mijn street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam

 

Dit is het laatste street art werk van deze wandeling. Ik loop terug naar het station. Vanaf Rotterdam Centraal Station neem ik de intercity direct naar Schiphol.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

Deze street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam heeft een lengte van 7 kilometer. Dit is exclusief de aanloop van en naar Centraal Station naar het eerste en vanaf de laatste mural.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Rotterdam Centraal Station.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: In Rotterdam moet je voor het parkeren van je auto in de binnenstad, in het gebied rond Rotterdam Centraal Station.
  • Openbaar vervoer: Het makkelijkst is om met de trein naar Rotterdam Centraal Station te reizen. Deze street art wandeling in het Oude Westen in Rotterdam start en eindigt voor Rotterdam Centraal Station. Ik reisde met de IC direct vanaf Schiphol in een half uur naar Rotterdam CS.
  • Fiets: Mocht je met de fiets komen, op Rotterdam Centraal Station is een fietsenstalling.

 

Horeca

Onderweg kom je zoveel horeca tegen dat ik ze hier niet ga opnoemen.

 

Overnachten

In Rotterdam zijn meer dan 200 hotels. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Rotterdam een mogelijkheid.

 

Wandelingen in Rotterdam

Wil je nog meer wandelen in Rotterdam? Bestel dan hier de wandelgidsen ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ en ‘Rotterdam acht keer anders’ rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Oude Westen in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Oude Westen in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com