Street art wandeling in Rotterdam-Centrum

Street art van Ox-Alien tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Een tijdje terug las ik een item in de Libelle over Street art in Rotterdam. Er zijn verschillende wandelroutes in verschillende wijken uitgezet. Ik begin met de street art wandeling in Rotterdam-Centrum. Ik heb al meer street art wandelingen gemaakt in Haarlem en Amsterdam. Op naar Rotterdam voor deze Street art wandeling van 7 kilometer vanaf Rotterdam Centraal Station.

Rewriters010

Het artikel dat ik las in de Libelle verwijst naar de website Rewriters010. Ik zie hier een aantal leuke wandelingen maar geen uitgebreide informatie over de street art werken en de routes. Daarvoor word ik doorverwezen naar de gratis te downloaden apps. De Rewriters app kun je downloaden via de App Store of Google Play. In deze app lees en hoor je veel achtergrond informatie over de verschillende kunstwerken.

Rewriters biedt begeleide wandelingen aan door negen wijken (Feijenoord, Afrikaanderwijk, Central District, Centrum, Crooswijk, M4H Gebied, Crooswijk, Noord, Delfshaven en het Oude Westen). Deze wandelingen staan onder begeleiding van een gids of je maakt gebruik van de app.

Rewriters maakt zich hard voor straatkunst (graffiti & street art) in Rotterdam. Ze bieden Rotterdamse straatkunstenaars een platform in Rotterdam zodat ze hun eigen werk kunnen etaleren in de buitenruimte.

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn naast Rotterdam, ook Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda en Den Haag. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat. Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat daar jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

 

Mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

Ik reis met de intercity direct van Schiphol naar Rotterdam Centraal Station.

Het beginpunt van mijn wandeling ligt niet direct naast het station. Ik wandel op deze koude ochtend in een rustig tempo naar het eerste punt van mijn route.

Oh Sophia van Mondikoe

Het duo Mondikoe bestaat uit kunstschilders Robert Rost en Lennaert Koorman. Ze maakten o.a. een kunstwerk door het Sophia Kinderziekenhuis. Dit kunstwerk bestaat uit zes kinderportretten die in het ziekenhuis behandeld zijn. Het werk kreeg de naam Oh Sophia. Het is een ode aan het ziekenhuis. De werken staan op en rond het Tostihouse, op een plein achter het Fair Play Casino aan de Coolsingel.

Street art van Mondikoe tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

De mozaïekmuur Garden in the City

De mozaïekmuur Garden in the City is een muur van mozaïek bij de ingang van de Scots International Church Rotterdam aan de Schiedamse Vest tegenover het speelplein met de Cruyff Court . De mozaïekmuur is bijna dertig meter lang. Het thema van de mozaïekmuur is Garden in the City. Het is geen street art maar wel een heel mooi werk. Het kunstwerk van Italiaanse keramische tegels en glas is gemaakt door buurtbewoners.

Garden in the City tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Ik loop verder en in de Zwarte Paardenstraat zijn recht tegenover elkaar twee werken te zien.

 

Murals in de Zwarte Paardenstraat

Voor de eerste mural van de Rotterdamse Anuli Croon moet ik me omdraaien omdat ik vanaf de Schiedamse Vest kom. Het is een illustratie die reageert op het werk aan de overkant van Jorge Kata Nunez. In beide werken zie ik paarden. Niet heel toevallig dat deze werken te spotten zijn in de Zwarte Paardenstraat.

Het paard van Anuli Croon is in de verte te zien. De mensen die ik zie hebben geen specifieke functie. Ik ziet grote, egale kleurvlakken.

Street art van Anuli Croon tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Aan de andere kant zie ik het kleurrijke werk van de Chileen Jorge Kata Nunez. Het werk bestaat uit twee delen: in het bovenste deel zie ik de zon en het paard Trotamundo, de wereldreiziger met vlekken die de wereldkaart vormen en in het onderste deel zie ik gezichten en een blauw vlak. De gezichten vertellen een verhaal dat gaat over culturele variatie en sociale samenhang. Het individu staat centraal. De hele voorstelling wordt beschenen door de zon in de linkerbovenhoek. Het werk is een ode aan iedereen die net als de kunstenaar zijn geboortegrond verlaat om tijdelijk ergens anders te wonen, werken en verblijven.

Street art van Jorge Kata Nunez tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Murals in de Kromme Elleboog

In de Kromme Elleboog, een achterafstraatje aan de overkant van de Witte de Withstraat, zijn meerdere murals te zien:

Mr. Serious, een tassen- en accessoiresmerk en de persoonlijke bijnaam van de oprichter. Hij nam zijn graffiti, street art en ontdekkingen in Rotterdam serieus. Het was niet gewoon om als een graffiti-artiest gefocust te zijn op kunt in plaats van een gewone carrière. Het levensmotto van mr. Serious is ‘Serious about the lesser things in life’. Dit werk is de London Police dat zich kenmerkt door LADS karakters.

Street art van Mr. Serious tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Om de hoek zie ik het werk van de Braziliaan Ramon Martins. Hij gebruikt explosieve kleuren en verschillende technieken. De laatste tijd gebruikt hij subtielere kleuren en een variatie van de natuurlijke elementen in combinatie met vrouwelijk, veelal Aziatische, figuren in hun meest elegante vorm. Er naast zijn nog een paar werken te zien, ik heb geen idee om die ook van Ramon Martins zijn.

Street art van Ramon Martins tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Aan het einde van de Kromme Elleboog zie ik het werk van Daan Botlek. Hij houdt zich bezig met tekenen en schilderen. Zijn werken zijn minimalistisch. Dit werk, The Principles of Organization, refereert aan het uitdagende proces om dit werk te maken. De schildering is gemaakt aan de achterkant van architectenbureau Kuhne & Co. Mij zegt dit werk niet zoveel.

Street art van Daan Botlek tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Ik loop verder en om de hoek van de Witte de Withstraat en de Boomgaardstraat zie ik Love Birds.

 

Love Birds

Love Birds is een muurschildering van de raaf met trouwring. Het werk is van Tymon de Laat. Love Birds is gemaakt in samenwerking met Robert Rost, kunstenaar en organisator van The Fine Art Collective. Tymon heeft zijn geliefde Sam via deze schildering ten huwelijk gevraagd.

Street art van Tymon de Laat tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Eendrachtstraat

Op de hoek van de Witte de Withstraat en de Eendrachtstraat zijn 2 kleurrijke murals te zien: Witte Aap en mr. Merida.

De Witte Aap zie ik op de zijgevel van café De Witte Aap. In het midden van een kleurige omgeving zie ik een witte aap. Dit is een mural van Ox-Alien en Mark van Goss. Een mooi kleurrijke mural.

Street art van Ox-Alien tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Er tegenover zie ik een portret van Tymon de Laat: Mr. Merida. Mr. Merida is gebaseerd op een portret dat gemaakt is in het Mexicaanse Merida. Veel van het werk van Tymon de Laat is geïnspireerd door Latijns Amerikaans kleurgebruik.

Street art van Tymon de Laat tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

In de Eendrachtstraat  zijn verrassend veel kleine kunstwerkjes te spotten.

In de Eendrachtstuin zie ik aan beide panden street art werken: links het florale stilleven van Floor Milou Smit (Floor Vloer), een werk dat ik niet interessant vind. Dit werk is gemaakt ter ere van het 50-jarig jubileum van de Eendrachtstuin. Dit stilleven bestaat uit egale kleurvlakken, typerend voor het werk van de kunstenaar. De kalmte van de kleuren en compositie sluiten aan op de rust en gemoedelijkheid van de tuin.

Street art van Floor Vloer tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Interessanter is het werk aan de andere kant van de Eendrachtstuin. Het werk ‘Don’t say nothing’ van TelmoMiel laat het leven zien van moderne kinderen die zich afsluiten van de buitenwereld. De meerderheid van de kinderen leert niet hoe ze hun brein en wereld kunnen vergrote zonder het gebruik van technologie en sociale media. Kinderen zijn meer afhankelijk van hun elektronica dan van menselijk contact. TelmoMiel is de naam van het duo Telmo Pieper en Miel Krutzmann. Zij zijn ook de makers van het indrukwekkende portret van de overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Street art van TelmoMiel tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Vanaf de Eendrachtstuin is het een stukje lopen naar het volgende kunstwerk.

 

Lastpak & Friends

Lastpak bestaat uit negen street Art kunstenaars: Ox-Alien, Edo Rath, Sake, Pinwin, Grrt, Boortorrie, Oles, June, 6of7 en KBTR. Lastpak is een gevestigde naam in de Rotterdamse Street Art scène. Dit werk is een cartooneske muurschildering op de Baan aan de zijkant van Atithi Indian Restaurant Rotterdam. Kijk eens goed naar dit werk, ik zie de skyline van Rotterdam voor me met herkenbaar haven, de kubuswoningen, de markthal, de Erasmusbrug en de Euromast. Een grote mural die niet in één foto te vatten is.

Street art van Lastpak tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Het laatste onderzoek van Bier & Brood

Bier & Brood zijn de kunstenaars Koen Harmsma en Jelmer Noordeman. Zij zijn geïnspireerd  door machines, natuur en architectuur. Dit zwart-wit kunstwerk, het laatste onderzoek, vind  je de hoek van Ketelaarstraat. Hier was vroeger de Keuringsdienst van Waren gevestigd. Nu zijn hier een paar creatieve bedrijven gevestigd. Het kunstwerk geeft een futuristische kijk op de Keuringsdienst van Waren en de laboratoria en experimenten. Ik zie allerlei vreemde voorwerpen en dieren. Ik word meegenomen naar verschillende stadia van experimenten. De muur is helemaal vol geschilderd, alles bij elkaar ongeveer 100 meter.

Street art van Bier & Brood tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Serre Marlijn

De reden dat deze boot in de haven bij het Maritiem Museum nog in de route is opgenomen snap ik niet, want dit is geen street art boot meer. Op de foto in de app is het een mooi beschilderde boot, de realiteit is een saaie boot aan de overkant van het water. De boot is te zien bij de halte van de watertaxi of als je over de steiger loopt.

Sterre Marlijn tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

2e Blekerhof

CES53 begon zijn carrière als graffiti spuiter. Naarmate hij ouder werd, maakte hij er meer en meer kunst van. Welke demonen hier bezworen moeten worden, is niet duidelijk maar Painting in de global tradition, slight return is een kleurrijk, indrukwekkend geheel met zijn felle kleuren. Dit werk is te zien op de hoek van de Blekerstraat en de 2e Blekerhof.

Street art van CES53 tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Omdat er werkzaamheden zijn in de Blekerstraat kan ik niet via de Blekerstraat lopen maar moet ik achterom via de naargeestige 2e Blekerhof. Om de volgende hoek zie ik het werk van Simon Schrikker. Hij schildert honden, inktvissen en haaien. Deze inktvis ‘Octozilla’ is enorm uitvergroot. De kronkelende tentakels hebben een effect waarbij het moeilijk voelt om een totaalbeeld te krijgen. ’s Avonds schijnt er een lamp in het midden van de schildering.

Street art van Simon Schrikker tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Make it happen van Daan Botlek

Een naam die ik al eerder tegengekomen ben tijdens deze wandeling is de naam van de Rotterdamse Daan Botlek. Op de muur van het pand op de hoek van de Schiedamse Vest en de Schilderstraat zie ik het kunstwerk make it happen. Het is een interactief kunstwerk. Vanaf de voet van het pand heb je de mogelijkheid een stuk met de mannetjes mee omhoog te klimmen. De kunstenaar heeft een toren van mannetjes gemaakt met 3 trapjes waar je zelf op kunt gaan staan. Zo wordt je onderdeel van het kunstwerk en ben je zelf ook één van de mannetjes.

Street art van Daan Botlek tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Steeg aan de Witte de Withstraat

In beide kanten in een steeg aan de linkerkant van de Witte de Withstraat zie ik het werk van Thijs Lansbergen. In zijn werk beeldt de kunstenaar fantasierijke locaties zoals jungles, bossen en tropische eilanden. Dit werk bestaat uit strakke kleurvlakken met figuren met imposante baarden, op een paard en omgeven door honden.

Street art van Thijs Lansbergen tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum

 

Dit is het laatste street art werk van deze wandeling. Ik loop door het centrum van Rotterdam terug naar het station. Vanaf Rotterdam Centraal Station neem ik de intercity direct naar Schiphol.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

Deze street art wandeling in het centrum in Rotterdam heeft een lengte van 7 kilometer. Dit is inclusief de aanloop van en naar Centraal Station naar het eerste en vanaf de laatste mural.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Rotterdam Centraal Station.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: In Rotterdam moet je voor het parkeren van je auto in de binnenstad, in het gebied rond Rotterdam Centraal Station.
  • Openbaar vervoer: Het makkelijkst is om met de trein naar Rotterdam Centraal Station te reizen. Deze Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam start en eindigt voor Rotterdam Centraal Station. Ik reisde met de IC direct vanaf Schiphol in een half uur naar Rotterdam CS.
  • Fiets: Mocht je met de fiets komen, op Rotterdam Centraal Station is een fietsenstalling.

 

Horeca

Onderweg kom je zoveel horeca tegen dat ik ze hier niet ga opnoemen.

 

Overnachten

In Rotterdam zijn meer dan 200 hotels. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Rotterdam een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Wandelingen in Rotterdam

Wil je nog meer wandelen in Rotterdam? Bestel dan hier de wandelgidsen ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ en ‘Rotterdam acht keer anders’ rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in Rotterdam Centrum. In deze blog lees je waar je de street art in Rotterdam Centrum kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com