Street art wandeling in het Central District van Rotterdam

Street art van Franky Sticks en Speto tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Een tijdje terug las ik een item in de Libelle over Street art in Rotterdam. Er zijn verschillende wandelroutes in verschillende wijken uitgezet. Dit is mijn tweede wandeling langs street art in Rotterdam. Dit keer maak ik een street art wandeling in het Central District in Rotterdam. Ik heb al meer street art wandelingen gemaakt in Rotterdam, Haarlem en Amsterdam. Op naar Rotterdam voor deze Street art wandeling van 5 kilometer in het Central District vanaf Rotterdam Centraal Station.

Rewriters010

Het artikel dat ik las in de Libelle verwijst naar de website Rewriters010. Ik zie hier een aantal leuke wandelingen maar geen uitgebreide informatie over de street art werken en de routes. Daarvoor word ik doorverwezen naar de gratis te downloaden apps. De Rewriters app kun je downloaden via de App Store of Google Play. In deze app lees en hoor je veel achtergrond informatie over de verschillende kunstwerken.

Rewriters biedt begeleide wandelingen aan door negen wijken (Feijenoord, Afrikaanderwijk, Central District, Centrum, Crooswijk, M4H Gebied, Crooswijk, Noord, Delfshaven en het Oude Westen). Deze wandelingen staan onder begeleiding van een gids of je maakt gebruik van de app.

Rewriters maakt zich hard voor straatkunst (graffiti & street art) in Rotterdam. Ze bieden Rotterdamse straatkunstenaars een platform in Rotterdam zodat ze hun eigen werk kunnen etaleren in de buitenruimte.

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn naast Rotterdam, ook Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda en Den Haag. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat. Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat daar jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

 

Mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

Ik reis met de intercity direct van Schiphol naar Rotterdam Centraal Station.

Het beginpunt van mijn wandeling ligt niet ver van het station. Ik wandel op deze koude ochtend in een rustig tempo naar het eerste punt van mijn route. Dit deel van Rotterdam heb ik ook al bezocht tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. De meeste street art werken zijn me toen niet opgevallen. Het Central District ligt direct naast het Centraal Station van Rotterdam op een plek waar creatieve en culturele ondernemers samenkomen om te werken en om na het werk een drankje te drinken.

Ik verlaat aan de kant van de trams het stationsgebouw. Voor mij staat een hoog glaspaleis, de Delftse Poort. Ik loop er langs op weg naar de Luchtsingel en de street art werken in deze buurt en dat zijn er best veel. Dat is een klein stukje lopen.

 

Gele steeg

De gele steeg is door illustrator en grafisch vormgever Friso Blankevoort voorzien van een nieuwe look. Freshco deed dit in opdracht van designbureau Opperclaes. Hij schilderde er werk op dat hij de naam ‘Abstract Throwups II’ gaf. Een throwup is een snelle en grafische weergave van een naam, een schildering die ergens halverwege tussen een tag en een piece inzit. De throwups bestaan uit de buitenste vorm die een ingebeelde throwup aan zou kunnen nemen, zonder dat ze letters vormen. De vormen werden in egaal zwart en wit geschilderd op een gele achtergrond.

Gele steeg tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Via deze knalgele tunnel die vies is en ruikt/stinkt, kom ik op een plein die er deze ochtend nog verlaten bij ligt.

 

RUL3RS

Via een tunnel kom ik uit in de Delftsestraat waar RUL3RS zijn kunstwerk heeft gemaakt bij Oud & Breur. RUL3RS onderzoekt wat nieuwe als oude beeldtaal teweeg brengt bij toeschouwers. Wat voor gevoel roept bepaalde symboliek op en hoe komt dat? De inspiratie haalt hij uit religie of hedendaagse kunst.

Street art van RUL3RS tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Delftsehof

Tussen de Delftsestraat en het plein waar je uit de gele steeg kwam  ligt een tunnel. Ook hier is veel street art te zien, Saïd Kinos en Levi Jacobs hebben deze tunnel bewerkt. Saïd Kinos is een grafisch kunstenaar, gespecialiseerd in illustraties en illustratieve letters. Levi Jacob maakt beelden die kunnen bestaan uit zeefdrukken, illustraties en muurschilderingen. Het thema voor de Delftsehof is HipHop. Daarom zie je hier breakdancende figuren. De tunnel is beschilderd tijdens het festival Rotterdam Beats in 2014.

Street art van Saïd Kinos & Levi Jacobs tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Ik loop weer door de tunnel terug naar het plein bij de gele tunnel. Aan de andere kant van de ingang zijn ook een paar street art werken.

All We’ve Got Iz Us verwijst naar een nummer van de rapgroep Onyx en naar het gelijknamige nummer van het rapduo Capone-N-Noraga. De typografie roept associaties op met het logo van het honkbalteam van de New York Yankies. Het verwijst naar de geboorteplaats van hiphop en de teamgeest die voor het nabijgelegen HipHopHuis belangrijk is. De dansende handen doen denken aan breakdance bewegingen en aan de in hiphop gebruikelijke handsignalen. Dit werk is van Franky Sticks, een DJ, kunstenaar en illustrator.

Street art van Franky Sticks tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Boven het werk van Franky Sticks zie je het werk van Speto, een pionier in de graffitiscene van Sao Paulo. Zijn werk is herkenbaar aan simpele figuren in zwart wit en soms een andere basiskleur. Deze schildering is onderdeel van de vele Braziliaanse werken in Rotterdam.

Street art van Speto tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Op de hoek van het Delftseplein en de Schiestraat is het werk van Onio te zien. Het is een abstracte, zwart-witte schildering.  Het character boven het werk van Onio is van Ox-Alien.

Street art van Onio en Ox Alien tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Aan de overkant van het plein is het werk ‘No place for beginners or sensitive hearts’ van design agency Opperclaes te zien. Zij werkten samen met Joren Joshua. De rustende arbeider is van Joshua. Hij verwerkt vaker arbeiders in zijn werk. Het past bij de aanpakkers-mentaliteit van Rotterdam. Het is goed rust na gedane arbeid.

Street art van Opperclaes tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Om de hoek is de blauwe deur het werk van Thomas Bevelander en Jurgen Wiegeraad. De deur is de toegang tot hun studio. Deze studio ligt dichtbij het spoor. Het werk symboliseert de verschillende disciplines van de kunstenaars die op dit adres, Schiestraat 12, werken. De naam SS12 is hiervan afgeleid. Dit vond ik het minste werk van deze route.

Street art van SS12 tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Heer Bokelweg

Ik loop onder het spoor door en naar de overkant van de weg. Aan de zijkant van het huis van de Heer Bokelweg zie je al van verre het werk van Ozon. Dit is een mislukt keramisch werk dat hij ooit heeft gemaakt tijdens een project in Amerika. Het is een sanitairfabriek waarbij deze wasbak gemaakt is. Het is een abstract en organisch werk. De mural is uitgevoerd in twaalf tinten grijs, van zwart naar wit. Je moet goed kijken en je fantasie gebruiken om hier de verfrommelde wasbak in te zien die bedoeld is.

Street art van Ozon tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Luchtsingel

Ik heb al eerder over de Luchtsingel gelopen. De Luchtsingel is een voetgangersbrug van 390 meter lang die Rotterdam Centrum verbindt met Rotterdam Noord. De voetgangersbrug heeft verschillende aftakkingen en zelfs een heuse rotonde en is helemaal geel geverfd. Op veel van de 17.000 gele planken aan de zijkanten van de brug staan namen. Aan de buitenkant staan teksten uit het gedicht Mi have een droom, een gedicht van Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands van 2009 tot 2013. De binnenkant van de Luchtsingel is opvallend knalgeel geschilderd. Op de planken staan teksten van gewone mensen.

Luchtsingel tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Aan de kant van Luchtpark Hofbogen is een mural te zien. Deze schijnt nog wel eens te veranderen.

Street art bij de Luchtsingel tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Royyal Dog

Ik loop via het Hofplein en de Weena naar hoek met de Karel Doormanstraat. Op de muur van Seoul Sista Korean BBQ zie je het werk van Royyal Dog. Het is een Afro-Amerikaanse vrouw gekleed in een traditionele Koreaanse hanbok. Dit street art werk is hier door Royyal Dog gemaakt naar aanleiding van de opening van het tweede filiaal van restaurant Seoul Sista in 2020.

Street art van Royyal Dog tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Horizonte

Op de hoek van de Kruiskade met de Lijnbaan, naast Mimoza Shoarma, vind je de mural ‘Horizonte’ van Tymon Ferenc de Laat. Horizonte is een inheemse vrouw die uitkijkt over het dagelijks leven in de westerse wereld om een groter beeld te krijgen van de samenleving, een wereld die vergelijkbaar is met de tijd dat de eerste kolonisten Latijns-Amerika ontdekten.

Street art van Horizonte tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

West-Kruiskade

Via de Kruiskade en het Schouwburgplein loop ik naar de hoek van de West-Kruiskade en Diergaardesingel. Op de hoek zie je het werk van Onesto, reusachtige, oranje blije mannetjes.

Street art van Onesto tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Ik loop terug naar de hoek van de West-Kruiskade en de Kruislaan. Hier zie je op een paar vierkante meter nog een paar street art werken:

  • Astro: op de hoek bij het Ayla restaurant, een geometrisch werk met patronen en mooie vormen die symmetrie en diepte geven.
  • Venour: dit werk is het beste te zien als je op het middendeel van het Kruisplein staat. Venour is een creatieve studio met vernieuwende concepten en exclusieve ontwerpen. Dit werk bestaat ui zwart-witte gezichten.
  • JDL: dit werk is direct naast het werk van Venour. Dit is rapper Winne, gemaakt door Judith de Leeuw (JDL Street Art). Het werk is metershoog. De rapper is een icoon van Rotterdam (eerlijk, ik heb nog nooit van hem gehoord).

Street art van Astro tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

Street art van Venour tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

Street art van JDL Street Art tijdens mijn street art wandeling in het Central District van Rotterdam

 

Dit is het laatste street art werk van deze wandeling. Ik loop terug naar het station. Vanaf Rotterdam Centraal Station neem ik de intercity direct naar Schiphol.

De street art werken die ik tijdens mijn street art wandeling in Rotterdam-Centrum zag, vond ik mooier dan de murals tijdens deze street art wandeling in het Central District van Rotterdam.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

Deze street art wandeling in het Central District van Rotterdam heeft een lengte van 5 kilometer. Dit is inclusief de aanloop van en naar Centraal Station naar het eerste en vanaf de laatste mural.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Rotterdam Centraal Station.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: In Rotterdam moet je voor het parkeren van je auto in de binnenstad, in het gebied rond Rotterdam Centraal Station.
  • Openbaar vervoer: Het makkelijkst is om met de trein naar Rotterdam Centraal Station te reizen. Deze street art wandeling in het Central District van Rotterdam start en eindigt voor Rotterdam Centraal Station. Ik reisde met de IC direct vanaf Schiphol in een half uur naar Rotterdam CS.
  • Fiets: Mocht je met de fiets komen, op Rotterdam Centraal Station is een fietsenstalling.

 

Horeca

Onderweg kom je zoveel horeca tegen dat ik ze hier niet ga opnoemen.

 

Overnachten

In Rotterdam zijn meer dan 200 hotels. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Rotterdam een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Wandelingen in Rotterdam

Wil je nog meer wandelen in Rotterdam? Bestel dan hier de wandelgidsen ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ en ‘Rotterdam acht keer anders’ rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in het Central District in Rotterdam. In deze blog lees je waar je de street art in het Central District in Rotterdam kunt vinden. #streetart #streetartrotterdam #rotterdam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com