Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 10 – HOEVE / Badhoeve

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve

 

Deze week laat ik je kennismaken met de tiende verhalenpaal: nr. 10 – HOEVE / Badhoeve. Deze verhalenpaal vind je langs het fietspad van de Nieuwemeerdijk tegenover de brug over de Ringvaart naar Langsom aan de overkant van het water in Badhoevedorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 10 – HOEVE / Badhoeve

Deze verhalenpaal staat op de plek waar de tweede burgemeester van de Haarlemmermeer, Jacob Paulus Amersfoordt, zijn boerderij bouwde. In 1854 kocht hij ruim 200 hectare drooggevallen land. Dit was een stuk land aan de Sloterweg langs de Ringdijk. Jacob Paulus Amersfoordt was een Amsterdamse jurist en letterkundige die in 1861 hoofd werd van de heemraad van de gemeente en tussen 1863 en 1869 was hij de burgemeester.

De naam van de boerderij was De Badhoeve. De naam komt van het feit dat de Amsterdammers hier in de zomer kwamen pootjebaden.

Boerderij De Badhoeve was een modelboerderij. Door zijn experimentele karakter en de moderne machines had de boerderij veel invloed op de mechanisatie van de Nederlandse landbouw.

De boerderij werd in 1990-1991 gesloopt. Aan de Toevluchtstraat 19 in Badhoevedorp is een historische villa gebouwd, geen exacte kopie van de boerderij, maar dit gebouw heeft een historische waarde, omdat het staat op de plek waar het melkhuisje dat vroeger op het terrein van De Badhoeve stond behouden is gebleven. Het woonhuis stond op de plek waar de waterbouwkundige Cruquius zijn eerste peiling nam voor zijn versie van het droogmakingsplan van de Haarlemmermeerpolder.

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve

Verhalenpaal nr. 10 - HOEVE / Badhoeve Verhalenpaal nr. 10 – HOEVE / Badhoeve

 

Locatie van verhalenpaal nr. 10 – HOEVE / Badhoeve

Deze 10e verhalenpaal staat langs het fietspad van de Nieuwemeerdijk tegenover de brug over de Ringvaart naar Langsom aan de overkant van het water in Badhoevedorp.

 

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de tiende verhalenpaal: nr. 10 - HOEVE / Badhoeve in Badhoevedorp. In deze en 14 andere blogs neem ik je mee langs de 15 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de tiende verhalenpaal: nr. 10 - HOEVE / Badhoeve in Badhoevedorp. In deze en 14 andere blogs neem ik je mee langs de 15 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com