Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

Kubuswoningen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Nog niet zo lang geleden las ik over de Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een leuke wandeling langs een paar leuke plekken in Rotterdam. Niet dat ik nu zo van de Food, Fashion & Design ben, maar de hotspots trekken me wel. De winkels en eetgelegenheden laat ik wel links liggen. Op naar Rotterdam voor deze wandeling van 9 kilometer vanaf Rotterdam Centraal Station.

 

Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

Luchtsingel

Mijn wandeling begint op Rotterdam Centraal. De routebeschrijving geeft aan dat ik aan de kant van de trams het stationsgebouw moet verlaten. Dat doe ik ook braaf. Voor mij staat een hoog glaspaleis, maar of dat de Delftse Poort is weet ik niet want ik zie nergens een naam. Ik vraag het na en inderdaad ik sta voor de Delftse Poort. Hij wijst me ook direct door naar de Luchtsingel. Dat is een klein stukje lopen. Via een knalgele tunnel die vies is en ruikt en waar graffiti is gespoten kom ik op een plein die er deze ochtend nog verlaten bij ligt.

Tunnel naar de Luchtsingel tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Aan de overkant van het plein ligt de gele luchtsingel. Maar door werkzaamheden is de opgang hier gesloten. Ik loop om het gebouw heen.

Dit is het gebouw Schieblock. Ik loop naar binnen want boven zou een dakakker moeten zijn. Ik neem de lift naar de zesde verdieping. Om bij de zevende etage te komen moet ik nog een trap naar boven. Omdat ik geen toegangsdeur zie naar de dakakker vraag ik dit na bij Restaurant Teds. Het blijkt de deur naar buiten zich in het restaurant bevindt. De dakakker vind ik ontzettend tegenvallen, ik zie wat pompoenen maar de groenten en bloemen zie ik niet (misschien verkeerde seizoen). Ik mag ook niet in de tuin zelf lopen, alleen het houten terras is toegankelijk. Om de dakakker staan hoge kantoorgebouwen. Het Schieblock is een verzamelgebouw met werkruimtes voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Met lift ga ik weer naar beneden. Via een trap kom ik op de Luchtsingel. De Luchtsingel is een knalgele houten voetgangersbrug van 390 meter, die in 2015 werd geopend. De Luchtsingel verbindt Rotterdam Noord met Rotterdam Centrum. Dit stuk van Rotterdam deed al jaren niet meer mee en werd gedomineerd door leegstand en verwaarlozing. De Luchtsingel is via 9 verschillende ingangen te bereiken.

Luchtsingel tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Wat een gave brug. Ik loop deze brug over en via een trap naar beneden.

 

Hofbogen

Op het dak van de Hofbogen, een voormalig spoorviaduct, is het Hofbogenpark aangelegd. De Hofbogen is een Rijksmonument met een verleden als elektrische spoorlijn. Het verpauperde viaduct is in 2006 gekocht door Havensteder en Vestia. Het dak is bijna twee kilometer lang. In de Hofbogen zijn nu allemaal kleine winkels en horecagelegenheden gevestigd. Ik lees later dat in 2025 gestart wordt met de aanleg van het langste dakpark van Nederland. Het dakpark wordt 2 kilometer lang. Bovenop de Hofbogen kun je straks wandelen tussen de toppen van de bomen.

Hofbogen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Aan de andere kant van de Hofbogen kom ik uit in het ZOHO kwartier.

 

Het ZOHO kwartier

Het ZOHO kwartier is het Rotterdamse Maakkwartier. Het is een woon- en werkplek voor creatievelingen op diverse vakgebieden. ZOHO wordt omgevormd, in samenwerking met de gemeente omgebouwd tot een bruisende plek om te wonen, werken en verblijven. ZOHO kwartier staat voor ZOmerHOfkwartier.

Voor een blauwwit gebouw ligt de regentuin. De regentuin vangt regenwater (is wel nodig na al het hemelwater wat de laatste maanden is gevallen) op. Dit gebeurd via een beplante wadi en regentonnen die naam ZOHO vormen.

Regentuin tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Op het blauw-witte gebouw staat ook heel groot ZOHO.

ZOHO tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Noordplein en het oude Noorden

Via de Zomerhofstraat en de Zomerhofbrug loop ik naar het Noordplein. Er is geen markt als ik hier loop. Op zaterdag wordt hier de weekmarkt gehouden, waar boeren uit de regio hun producten verkopen. Nu is het rustig.

Noordplein tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Via de Zwaanshals met aan beide kanten (design) winkels, galerieën en eettentjes loop ik door tot aan de Zaagmolendrift. Via de Zaagmolendrift kom ik uit bij De Rotte. Langs het water vervolg ik mijn weg tot aan de Zaagmolenkade nr. 46. Hier is op het binnenhof Brouwerij Noordt gevestigd. Deze brouwerij is sinds 2015 gevestigd in een oude brandweergarage.

Bij Brouwerij Noordt tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik loop verder langs de Rotte tot aan het Noordplein. Hier neem ik een korte break. Het is heerlijk weer na alle regen van de afgelopen weken. Zittend op een bankje aan het water geniet ik van het mooie uitzicht.

Ik wandel verder langs de Rotte en Rechter Rotte. Aan eind van de Rechter Rotte staan, zo lees ik in een artikel, de oudste huizen van Rotterdam. Deze koopmanshuizen zijn ongeveer in het jaar 1700 gebouwd. De woningen, die als ik dit niet gelezen zou hebben, niet echt opvallen, hebben bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en sloopdreigingen na de oorlog overleefd. Aan de zijkant is een muurgedicht te lezen.

Koopmanshuizen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Laurenskerk

Via de Meent en de Oppert loop ik langs de vele winkels en horecagelegenheden naar de Laurenskerk. Op de Binnerotte, het plein naast de kerk, is een markt gaande. Ik neem een kijkje maar de vislucht van de verse vis bedwelmd me en het is me er iets te druk. Ik loop verder naar de voorkant van de Laurenskerk. Het plein voor de kerk staat in het groen op het Grotekerkplein een standbeeld van Erasmus. De filosoof Erasmus werd hier vlakbij geboren.

Beeld van Erasmus tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

De Laurenskerk is open. Mocht je zin hebben kun je deze kerk bezichtigen. Ik sla het dit keer over, ik kom nog wel een keer weer in Rotterdam. De Grote of Sint-Laurenskerk is een kerk is tussen 1449-1525 in gotische stijl gebouwd. Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werd de Laurenskerk zwaar beschadigd.

De Laurenskerk tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Binnenrotte en Het Industriegebouw

Ik loop om de kerk en kom weer uit op de markt op de Binnenrotte. De Binnenrotte is het grootste plein van Rotterdam. Omdat er markt is als ik hier wandel, is het niet te zien dat hier een geplaveid pad ligt dat herinnert aan de denkbeeldige rivier, want het plein maakte oorspronkelijk deel uit van de rivier de Rotte. De rivier werd gedempt voor de aanleg van een spoorwegviaduct. Op dit plein wordt op dinsdag en zaterdag een grote markt gehouden.

Via de Binnenrotte, de Nieuwemarkt en de Bredestraat kom ik uit bij Het Industriegebouw. Het gebouw is het icoon van de wederopbouw. Huig Maaskant was de architect. Nu is het een creatief bedrijfsverzamelgebouw.

Industriegebouw tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik loop via het Oostplein en de Hoogstraat met een kattencafé, kleine winkels en horecagelegenheden terug naar de Binnenrotte.

 

Markthal

Ik kom uit bij de Markthal. De Markthal is een grote overdekte markthal met beneden eetgelegenheden. De Markthal is op 1 oktober 2014 geopend. De markthal omvat een overdekte markt, 228 appartementen, winkels en horeca. De woningen zijn boven. De muren zijn één groot kunstwerk. Het kunstwerk Hoorn des Overvloeds is gemaakt door Arno Coenen en Iris Roskam. Het kunstwerk bestaat uit sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Op de achtergrond zie je ook de St. Laurenskerk met de toren. De Markthal heeft de bijnaam ‘Nederlandse versie van de Sixtijnse Kapel’.

De Markthal tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik loop een rondje door de Markthal. Het is hier rustig. Ik denk dat het buiten op de markt voor de Markthal drukker is dan binnen.

 

Kubuswoningen

Langs het opvallende Station Blaak loop ik naar de andere kant. Daar staan de bekende kubuswoningen. De kubuswoningen zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen. De kubuswoningen zijn gebouwd tussen 1982 en 1984. Het ontwerp is van architect Piet Blom. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. De kubuswoningen bestaan uit drie woonlagen: onderin het zogenoemde straathuis met de keuken en de woonkamer, tussenin het hemelhuis met ruimte voor studeer- en slaapkamers, en bovenin de loofhut, een driezijdige piramide met plaats voor een serre, een balkon of een bescheiden tuintje. In de zeshoekige kolom waarop de woning rust, bevinden zich de entree en het trappenhuis. De kubuswoningen zijn in particulier bezit en worden bewoond.

Kubuswoningen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

In twee van de kubuswoningen zijn musea gevestigd: nr. 70 is de Kijk-kubus, een klein museum over het leven in en inrichten van paalwoningen. Ik heb dit museum bezocht omdat ik wilde weten hoe een kubuswoning er van binnen uitzag. Na het beklimmen van een paar trappen sta ik in de ruimte waar in de hoek de receptie is ingericht. Ook bevindt zich hier een kleine winkel met o.a. koelkastmagneten en ansichtkaarten. De rest van deze etage is de woonkamer en in een hoek is de keuken. Ik ga met een trap naar boven en kom in een ruimte die ingericht kan worden als studeerkamer of werkkamer. Een ander deel is de slaapkamer. Ik vind het allemaal maar krap.
Entree: € 3,– per persoon; kind t/m 12 jaar € 1,50 per persoon.
Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur.
Website

Kijk Kubus tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Op nr. 94 is Schaakstukkenmuseum gevestigd. Dit laatste museum heb ik niet bezocht. Heb je een museumjaarkaart, dan is de toegang gratis, anders betaal je € 2,– per persoon.

Ben je slecht ter been, houd er rekening mee dat hier overal trappen zijn.

Wist je dat je zelfs kunt overnachten in een kubuswoning. Stayokay Hostel Rotterdam is gevestigd op nr. 85-87.

Na het kubuswoningmuseum en het complex met alle kubuswoningen te hebben bewonderd en van het uitzicht op het Witte Huis en de haven te hebben genoten loop ik via de uitgang Oude haven naar het Witte Huis. Dit gebouw was lange tijd het hoogste gebouw van Europa. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam dat het bombardement heeft doorstaan.

Witte Huis tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Wijnhaven en Maritiem Museum

Ik loop langs de Wijnhaven. Hier liggen veel woonboten. Opvallend is het knalrode lichtschip Vessel 11, dit is nu een Britse pub.

Vessel 11 tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik kom uit op het plein bij het Maritiem Museum. Ik bezoek het museum niet. Op het plein voor het museum staat het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Het monument herinnert de inwoners van Rotterdam aan de bombardementen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geteisterd. Het monument staat symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement.

Monument 'De Verwoeste Stad' van Zadkine tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik loop via het buitenterrein van het Maritiem Museum naar de Coolsingel.

Buitenterrein van het Maritiem Museum tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Stadhuis van Rotterdam

Ik loop de Coolsingel af. Op een kruispunt staat het kunstwerk ‘Cascade’ van Atelier Van Lieshout. Het kunstwerk bestaat uit een toren van achttien olievaten, verbonden door poppetjes, die omhoog klimmen en vallen. Ik loop er omheen om het goed te bekijken en loop verder.

Kunstwerk Cascade tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Ik steek de drukke Coolsingel over en loop langs het WTC naar het stadhuis. Ik neem de zijingang. Hier is nl. een verborgen parel: een groene binnenplaats, een oase van rust.

In de binnentuin staan drie kunstwerken: twee beelden en een fontein. De fontein bestaat uit drie lachende putti. Zij symboliseren: handel (met mercuriusstaf en -helm), techniek (met hamer) en landbouw en visserij (met korenaren en visnet). Uit de top springt een waterstraal omhoog. De beelden aan de beide kanten van de fontein zijn: Mercurius met slang (god van de handel) en Neptunus (god van de zee). Ik loop de andere kant weer naar buiten.

Fontein op het binnenplein van het stadhuis tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

 

Naar Rotterdam Centraal Station

Ik steek weer de Coolsingel over en loop de Kruiskade naar het Schouwburgplein en door naar het Kruisplein naar het stationsplein voor Rotterdam Centraal Station.

Voor het Station staat sinds het voorjaar van 2023 het standbeeld ‘Moments Contained’ van Thomas J Price. Dit beeld van een jonge vrouw van bijna vier meter hoog zal vijf jaar lang op het Stationsplein te zien zijn. Daarna wordt de locatie geëvalueerd. Het beeld is een fictieve, anonieme, jonge bronskleurige vrouw. De vrouw staat rechtop en lijkt zelfverzekerd. Maar in haar broekzakken zijn de knokkels van haar gebalde handen zichtbaar, waardoor de vrouw misschien ook minder nonchalant is dan ze op het eerste gezicht lijkt.

Standbeeld 'Moments Contained' tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Vanaf Rotterdam Centraal Station neem ik de intercity direct naar Schiphol.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

Deze Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam heeft een lengte van 9 kilometer.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Rotterdam Centraal Station.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: In Rotterdam moet je voor het parkeren van je auto in de binnenstad, in het gebied rond Rotterdam Centraal Station.
  • Openbaar vervoer: Het makkelijkst is om met de trein naar Rotterdam Centraal Station te reizen. Deze Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam start en eindigt voor Rotterdam Centraal Station. Ik reisde met de IC direct vanaf Schiphol in een half uur naar Rotterdam CS.
  • Fiets: Mocht je met de fiets komen, op Rotterdam Centraal Station is een fietsenstalling.

 

Rotterdam Centraal Station tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam

 

Horeca

Onderweg kom je zoveel horeca tegen dat ik ze hier niet ga opnoemen.

 

Overnachten

In Rotterdam zijn meer dan 200 hotels. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Rotterdam een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Wandelingen in Rotterdam

Wil je nog meer wandelen in Rotterdam? Bestel dan hier de wandelgidsen ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ en ‘Rotterdam acht keer anders’ rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel

Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel Ik liep de 9 kilometer lange Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam. Een wandelroute door het centrum van Rotterdam met talrijke hotspots zoals de luchtbrug, de kubuswoningen, de markthal en de Laurenskerk. Wandel je mee? #wandelen #rotterdam #luchtsingel #kubuswoningen #markthal #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com