Museumtip #35 : Zandvoorts Museum – Zandvoort

Stijlkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Mijn museumtip van vandaag is Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto’s en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. In deze blog lees je alles over het Zandvoorts Museum in Zandvoort.

 

Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is gevestigd in het oude centrum van Zandvoort, achter het gemeentehuis van de badplaats. Het museum is het centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het erfgoed van Zandvoort wordt door middel van actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, lezingen en rondleidingen getoond.

Het Zandvoorts Museum is gevestigd in een historisch pand uit 1897. Het gebouw kwam in 1925 in handen van de gemeente Zandvoort. Het gebouw heeft tot 1973 dienst gedaan als het Gemeentelijk Oude Mannen en Vrouwengasthuis, later het Gemeentelijk Verzorgingstehuis.

Men wilde het pand inrichten als Oudheidskamer. In 1977 werd het heropend als een Cultureel Centrum. Het Culturele Centrum kreeg vanaf 1985 steeds meer museale taken. Hierdoor ontstond het Zandvoorts Museum. In 2018 is het Zandvoorts Museum zelfstandig verder gegaan. Het Zandvoorts Museum beheert naast de eigen collectie ook de collectie van de gemeente Zandvoort.

Het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Wat is er te zien in het Zandvoorts Museum in Zandvoort?

De collectie van het Zandvoorts Museum bestaat uit schilderijen, meubels, oude gereedschappen, glaswerk, aardewerk, klederdrachten en oude strandkleding. Het museum vertelt over de ontwikkeling van Zandvoort van een arm vissersdorp tot een chique badplaats. De collectie schilderijen bestaat uit schilderijen van 19e eeuwse schilders. In de verschillende stijlkamers zie je de nostalgie van oud Zandvoort. Boven is naast het Kees de Muis Huis en de Wonderkamer nog een ruimte te zien waar, toen ik er was, vooral keramiek te zien was.

Vaste tentoonstelling in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

Vaste tentoonstelling in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

Keramiek in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Stijlkamers

In het museum zijn twee stijlkamers ingericht: een kamer met bedestee en een water en vuurwinkel zoals het vroeger bestond.

Stijlkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Wonderkamer

In de Wonderkamer zie je een collectie bijzondere voorwerpen. Je ziet hier hoe Zandvoort zich in de 19e eeuw heeft ontwikkeld van vissersdorp tot de huidige badplaats. De voorwerpen in de vitrines vertellen allemaal een verhaal zoals het verhaal van de visloopsters die dagelijks met 30 kilo vis op hun rug door de duinen van Zandvoort naar Haarlem via het Visscherspad liepen om daar hun vis te verkopen of het verhaal van Keizerin Sissy die kwam kuren in Zandvoort of het verhaal uit de Tweede Wereldoorlog toen de kustbebouwing werd gesloopt door de bezetter en dat het puin werd gebruikt voor de aanleg van de fundering van het circuit van Zandvoort.

Wonderkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

Wonderkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Kees de Muis Huis

Het Kees de Muis Huis is ingericht voor jonge kinderen. Het Kees de Muis Huis is een plek waar kinderen kunnen ontdekken, spelen en leren. Ouders kunnen hier met hun kinderen heen gaan om te spelen. Hier ontdekken, spelen en leren ze met Kees de Muis. Je kunt hier Zandvoort ontdekken in al zijn facetten: de zee en het strand, maar ook de historie: oude beroepen als visser en dorpsomroeper, oude voorwerpen die in het dagelijks leven gebruikt werden in en rondom huis en oude gebouwen zoals de watertoren, het stadhuis en andere karakteristieke oude huizen. Kees de Muis en zijn vriendinnetje Julia wonen op zolder van het museum. Kees de Muis heeft een eigen website: Kees de Muis.

Kees de Muis Huis in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Wisseltentoonstelling : Zeeschilders

Ik bezocht het tweede deel van de wisseltentoonstelling Zeeschilders. De tentoonstelling omvat schilderijen, grafisch werk en keramiek. Centrale thema is maritiem. De expositie is samengesteld met een selectie kunstenaars van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders.

Deze wisseltentoonstelling loopt tot en met zondag 7 januari 2024.

Wisseltentoonstelling Zeeschilders in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

Wisseltentoonstelling Zeeschilders in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Wat vond ik van het Zandvoorts Museum in Zandvoort

Het Zandvoorts Museum is een leuk klein museum. Dit keer een leuke tentoonstelling met zeegezichten in al zijn vormen. Ook de schilderijen, in wat volgens mij de vaste collectie is, zijn schitterend. In de stijlkamers, die ik het mooiste van het hele museum vind, zijn veel voorwerpen die ik van vroeger herken. Een leuk museum als je in Zandvoort bent.

Wisseltentoonstelling Zeeschilders in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Het Zandvoorts Museum heeft een museumwinkel. In de museumwinkel kun je Zandvoortse producten, souvenirs, cadeaus en kunstobjecten die samenhangen met de lopende tentoonstelling te koop. De museumwinkel doet ook dienst als VVV-kantoor voor Zandvoort.
 • Vanuit het museum worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals verschillende wandelingen. De wandelroutes staan op de website van het museum of zijn te koop in de museumwinkel. Meer informatie staat op de website van het Zandvoorts Museum.
 • Het Zandvoorts Museum is alleen op de begane grond rolstoeltoegankelijk. Het Kees de Muis Huis op de eerste verdieping is met een traplift bereikbaar.
 • Huisdieren zijn niet toegestaan in het Zandvoorts Museum, met uitzondering van een hulphond.
 • Er zijn gratis kluisjes in het Zandvoorts Museum.
 • Voor kinderen van de basisschool geeft het Zandvoorts Museum educatie met onderwerpen als wonen en werken, leren kijken naar kunst, kinderkunstlijn en duurzaamheid. Het educatieprogramma is ingedeeld in thema’s. Het thema kan voor elke groep aangepast worden naar de leeftijd van de kinderen.
 • Voor kinderen van groep 3 en 4 en kleuters is er een speurtocht door het museum.
 •  Voor de ingang van het Zandvoorts Museum staan 3 beelden: Dorpsomroeper Klaas Koper, Arendje van der Meije en Dorpsomroeper Floris Molenaar. Deze drie beelden zijn opgenomen in de Beeldenroute door Zandvoort langs 32 beelden in Zandvoort.

Museumwinkel in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Bereikbaarheid

Zandvoort is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar.

 • Auto:
  Zandvoort twee toegangswegen. Als je de N201 neemt, rijd je via Haarlem Zuid, Heemstede en Aerdenhout langs de Amsterdamse Waterleidingduinen naar Zandvoort. Via de Zeeweg rijd je vanaf Haarlem via Overveen en Bloemendaal naar Zandvoort. Er is genoeg gelegenheid om te parkeren. Overal in Zandvoort geldt betaald parkeren of voor vergunninghouders.
 • Openbaar vervoer:
  Zandvoort heeft een eigen station. Vanaf Amsterdam reis je in 25 minuten naar Zandvoort en vanaf Haarlem duurt de treinreis 15 minuten.
  Je reist met Connexxion buslijn 80 of 81 vanaf Haarlem Station naar Zandvoort v.v.
 • Fiets:
  Kom je op de fiets, dan kun je je fiets bij de ingang van het museum plaatsen.

 

Openingstijden

Woensdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur.
Maandag en dinsdag gesloten.

 

Entree

Volwassenen: € 6,– per persoon.
Kinderen t/m 18 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

 

Adres

Zandvoorts Museum
Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort

 

Website

Zandvoorts Museum

 

Sociale media

Facebook
Instagram

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is het Zandvoorts Museum in Zandvoort. In het Zandvoorts Museum zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto's en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis. #zandvoortsmuseum #zandvoort #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com