Museumtip #39 : Flower Art Museum – Aalsmeer

Wall of Flowers bij het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Ik bekeek er de tentoonstelling HOOP, een tentoonstelling die je uitnodigt om de mooie kanten te blijven zien, met de bloem als symbool van hoop. Bloemen vertegenwoordigen de cyclus van het leven. Ze groeien, bloeien en vergaan, maar komen altijd weer op.

 

Flower Art Museum in Aalsmeer

In de voormalige waterkelder tegenover de watertoren aan de Westereinderplassen in Aalsmeer bevindt zich het Flower Art Museum. Het gebouw was van de jaren 60, toen het gebouwd werd, tot in de jaren negentig van de vorige eeuw in gebruik als reinwaterkelder.

De Watertoren tegenover het Flower Art Museum in Aalsmeer De Watertoren tegenover het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

In de jaren negentig deed het pand dienst als galerie. In 2017 werd door de eigenaren van Galerie Sous-Terre besloten dat het een museum moest worden. Centrale thema moest worden: bloemen en planten in de kunst. De bloem is het symbool van schoonheid en vergankelijkheid, van leven en dood, van liefde en vrijheid. Bloemen en planten zijn in de kunst een terugkerend onderwerp. Aalsmeer is de bloemenhoofdstad en daarbij past dit museum uitstekend.

Het is een licht museum met een binnenruimte van ongeveer 1.000 m2. Buiten is een ruime (dak)tuin. Toen ik er was, was hier nog niet veel te zien.

Op 1 juli 2018 is het Flower Art Museum officieel geopend.

Het Flower Art Museum in Aalsmeer is het eerste museum ter wereld dat helemaal in het teken staat van kunst geïnspireerd op bloemen en planten. Elke vier maanden (dit was tot 2023 elk kwartaal) zijn er nieuwe tentoonstellingen te zien met werk van hedendaagse topkunstenaars uit Nederland en het buitenland.

Gebouw van het Flower Art Museum in AalsmeerHet gebouw van het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Wat is er te zien

Toen ik het museum bezocht, was de tentoonstelling HOOP, Bloemen als bakens van hoop, te zien. Deze tentoonstelling is t/m 12 mei 2024 te zien.

Tentoonstelling Hoop in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Het is een tijd met veel onzekerheden. Pandemieën, klimaatproblemen en oorlogsgeweld domineren het nieuws. Wat eens comfortabel voelde, is dat vaak niet meer. Grote groepen mensen zijn boos of onzeker over hun toekomst. Er is meer dan eens behoefte aan een hoopvol perspectief. Aan nieuwe zekerheden en licht in de duisternis.

In deze tentoonstelling wordt de wanhoop met kunst waar hoop uit spreekt, bestreden. Hoop door de schoonheid van de natuur dichtbij te halen. Hoop door kunst waar woorden tekort schieten. Hoop door kleurrijke bloemen als symbool van levenskracht en een betere toekomst. Elke afzonderlijke bloem verbeeldt de cyclus van het leven: ontkiemen, groeien, floreren en vergaan. Het is onontkoombaar maar ook hoopvol. Hoeveel bloemen er ook vergaan, altijd groeien er weer nieuwe. Ook wij leven op deze manier, balancerend tussen hoop en vrees, maar altijd in de hoop op een beter vooruitzicht. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit de mooie kanten te blijven zien, met de bloem als symbool van hoop. Bloemen vertegenwoordigen de cyclus van het leven. Ze groeien, bloeien en vergaan, maar komen altijd weer op. Deelnemende kunstenaars zijn Merel van Beek, Bart Ensing, Jacob Kaptein, Gea Korpel-Beskers, Ena Rutten, Francisca Snel en Hilde Trip. Je ziet stillevens in opvallende kleurcombinaties, bloemen die uit de lijst breken, metersgrote fotografische mandala’s, een installatie van donker naar licht en een wandtapijt met honderden gebreide bloemen. Vergeet ook niet de mooie film te bekijken. De mandela’s die je hier ziet lijken op kaleidoscopen. Echt heel mooi gedaan.

Werk van Ena Rutten in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Ena Rutten in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Gerda Korpel-Beskers in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Gerda Korpel-Beskers in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Francisca Snel in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Francisca Snel in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Merel van Beek in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Merel van Beek in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Hilde Trip in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Hilde Trip in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Bart Ensing in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Bart Ensing in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

De tentoonstelling HOOP, Bloemen als bakens van hoop, is t/m 12 mei 2024 te zien in het Flower Art Museum in Aalsmeer.

 

In de Flower Art Gallery kun je kunstwerken zien en kopen van bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het zijn werken van kunstenaars die zich laten inspireren door de natuur. Het aanbod wisselt elke vier maanden. Net als de tentoonstelling Hoop zijn er t/m 12 mei 2024 werken van Hermien Buytendijk, Tarja Laine, Louis La Rooy en Peter Meijer te zien en te koop. De bezoekuren zijn gelijk aan de openingstijden van het museum (donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur). Ik heb mooie kunstwerken gezien.

Werk van Louis La Rooy in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Louis La Rooy in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Hermien Buytendijk in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Hermien Buytendijk in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Tarja Laine in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Tarja Laine in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Werk van Peter Meijer in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van Peter Meijer in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Beeldende kunstenaar en curator van het Flower Art Museum San Sia Karina Tan werkt in de kleine zaal van het museum aan haar project De Lotus. Ze bewerkt een markante wilg die tegenover het museum stond. Deze boom moest worden gekapt. San Sia Karina Tan maakt er een kunstwerk van in de vorm van een lotusbloem. Als je het werk in deze ruimte ziet zou je op het eerste gezicht denken dat de lotusbloemen gemaakt zijn van keramiek. De Lotus verhuisd als het klaar is naar de daktuin.

Werk van San Sia Karina Tan in het Flower Art Museum in Aalsmeer Werk van San Sia Karina Tan in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Het project De Lotus is t/m 12 mei 2024 te zien in het Flower Art Museum in Aalsmeer.

 

In de kleine zaal stonden tijdens mijn bezoek ook 22 tuinstoelen die door zes kunstenaars beschilderd zijn. Dit in het kader van het project Take A Seat. De stoelen zijn tussen 9 november en 8 december 2023 onder het toezicht van bezoekers beschilderd. In het voorjaar worden de stoelen tentoongesteld in de daktuin, zowel als kunstwerken als zitplaatsen voor bezoekers.

Beschilderde stoelen in het Flower Art Museum in Aalsmeer Beschilderde stoelen in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Ook buiten zijn een aantal dingen te zien:

 • Aan de achterkant van het buitenterrein zie je de Wall of Flowers van AlexP. Dit kunstwerk werd in 2020 gemaakt door AlexP en het Flower Art Museum. Het project is gerealiseerd door middel van crowdfunding. Het is een muurkunstwerk 64 meter lang en bestaat uit ruim 34.000 kleine afbeeldingen. De Wall of Flowers is een photile. Dit is een kunstwerk opgebouwd uit kleine beelden. Als je op een afstand kijkt, lijkt het kunstwerk te bestaan uit grote bloemen in vele kleuren. Als je dichterbij komt en gedetailleerd kijkt, zie je dat de bloemen zijn opgebouwd uit duizenden kleine afbeeldingen. In de Wall of Flowers zijn ruim 13.000 unieke afbeeldingen verwerkt, afkomstig van 273 inzenders. De namen van de inzenders hangen aan de uiteinden van de 64 meter lange muur. Een eyecatcher als je het terrein op loopt en de moeite waard om te bekijken.

Wall of Flowers bij het Flower Art Museum in AalsmeerDe Wall of Flowers bij het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

 • De Daktuin van het Flower Art Museum met uitzicht op de watertoren en de Westeinderplassen. De tuin is open en bereikbaar met een trap. In het voorjaar en in de zomer staan hier kunstwerken. Toen ik er was, was er niets te beleven in de daktuin.

Daktuin op het Flower Art Museum in Aalsmeer De daktuin op het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Wat vind ik van het Flower Art Museum in Aalsmeer?

Ik heb schitterende kunstwerken gezien tijdens de tentoonstelling HOOP en ook in de Flower Art Gallery. Het is een mooie tentoonstelling.

Een paar opvallende dingen:

 • De Hemelbloemen van Jacob Kaptein is een prachtige serie. Hij omarmt de geometrische vormen van de mandala die wereldwijd wordt erkend als meditatief hulpmiddel om verbinding te maken met onze innerlijke gevoelens. Het uiterlijk van deze kunstwerken lijken op bloemen. De film te zien is bestaat uit 150 ‘Hemelbloemen’. De foto’s maakte hij overal ter wereld. Je ziet veel kleur, vormen, water, aarde en lucht, de schoonheid van het leven.

Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Film Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer Film Hemelbloemen van Jacob Kaptein in het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

 • De kleurrijke kunst van Peter Meijer. Je moet goed kijken om bijv. bloemen en vogels te ontdekken in zijn schilderijen. Zijn werk is een uitnodiging om te grenzen van je verbeelding te verkennen en je emoties te omarmen, zo lees ik op het informatiebordje.
 • Hilde Trip maakt kunstwerken van natuurlijke materialen, zoals pauwenveren en bladeren. De kunstwerken bestaand aan lijnen gemaakt van vergankelijke materialen. Als je voor de kunstwerken met de pauwenveren staat, moet je ook het werk ook eens de zijkant bekijken, de kleur wordt totaal anders.
 • Neem ook zeker een kijkje bij de Wall of Flowers. Als je van veraf kijkt zie en herken je bloemen, kijk je gedetailleerd zie je dat alle bloemen gemaakt zijn van kleine foto’s. Heel mooi gemaakt.

Wall of Flowers bij het Flower Art Museum in AalsmeerDe Wall of Flowers bij het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Jaarlijks vinden er drie verschillende tentoonstellingen plaats.
 • Er is een museumwinkel aanwezig.
 • In het Flower Art Museum is een ruime koffiecorner aanwezig, waar je kunt genieten van een drankje met vers gebak uit Kudelstaart.
 • In het museum kan uitsluitend per pin worden betaald.
 • Het Flower Art Museum is bijna geheel gelijkvloers. Het museum is ruim opgezet en goed toegankelijk voor mindervaliden. De parkeerplaats is voor de deur. Bij de entree is een kleine hellingbaan die toegankelijk is voor rolstoelen, scootmobielen en rollators. Eén kleinere ruimte is alleen bereikbaar via 3 traptreden. Op de daktuin liggen kiezelstenen, de daktuin is minder geschikt voor rolstoelen, scootmobielen en rollators.
 • WIFI is gratis.
 • Het maken van foto’s zonder flits en statief is toegestaan.
 • Je jas en tas kun je in een gratis kluisje bij de ingang opbergen.
 • Er zijn afwijkende openingstijden. Kijk op de website van Flower Art Museum voor de juiste openingstijden.
 • Er worden regelmatig concerten, workshops en andere activiteiten georganiseerd in het Flower Art Museum. Kijk op de website van Flower Art Museum voor de data.

Museumwinkel van het Flower Art Museum in Aalsmeer Museumwinkel van het Flower Art Museum in Aalsmeer

 

Bereikbaarheid

 • Auto: Het Flower Art Museum ligt tegenover de Watertoren van Aalsmeer. Vanaf de Burgemeester Kasteleinweg neem je de rotonde bij de Zwarteweg. Aan het eind van de Zwarteweg sla je linksaf. Een klein stukje voorbij de Watertoren bevindt het Flower Art Museum zich aan de linkerkant. Het Flower Art Museum heeft over een ruime eigen gratis parkeerplaats.
 • Fiets: Het Flower Art Museum per fiets goed bereikbaar. Je fiets kun je goed bij het museum stallen.
 • Openbaar vervoer: Aalsmeer is per bus vanuit Uithoorn, Haarlem/Hoofddorp en Amsterdam/Schiphol goed bereikbaar. Er rijden meerdere buslijnen naar de dichtstbijzijnde bushalte Busstation Aalsmeer. Deze bushalte ligt aan de N196/Burgemeester Kasteleinweg. Vanaf het busstation steek je de straat over en loopt via de Zwarteweg in ongeveer 15 à 20 minuten naar het museum.

 

Openingstijden

Donderdag t/m zondag: 13.00-17.00 uur.

Groepen zijn op afspraak ook welkom buiten de reguliere openingstijden.

 

Entree

Volwassenen: € 6,50 per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: 50% korting.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Adres

Flower Art Museum
Kudelstaartseweg 1
1431 GA Aalsmeer

 

Website

Flower Art Museum

 

Sociale media

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer museumtips

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Flower Art Museum in Aalsmeer. Het Flower Art Museum organiseert tentoonstellingen met als centrale thema bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst. Meer lees je in deze blog. #flowerartmuseum #aalsmeer #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com