Een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Het meisje met de parel in het Vermeer Centrum Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Delft staat al een tijdje op mijn lijstje van Nederlandse steden die ik wil bezoeken. Het weer is er naar om een stadswandeling te maken. Als het regent kan ik zo een winkel of toeristische hotspot binnen stappen. Ik besluit een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken.  Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht.

Podwalk Vermeer wandeling Delft

Mijn wandeling is gebaseerd op de podwalk De stad van de meesterschilder Vermeer. Ik heb vooraf de app van Vizgu gedownload via Google Play.

Tijdens deze podwalk hoor, lees en zie je de beroemde schilder en zijn muze Pearl (Het meisje met de parel). Je maakt kennis met de meester zelf, zijn muze Pearl en vertelster Carolina. Een podwalk is wandeling die wordt aangestuurd wordt door de GPS van je telefoon. Je ziet en hoort op de plek waar je bent het betreffende deel van het verhaal. Tijdens deze podwalk hoef je niet op de plaats van bestemming te zijn om het verhaal te horen en te lezen. Ik heb thuis tijdens mijn voorbereiding en het schrijven van deze blog de podwalk ook beluisterd.

 

Johannes Vermeer en Delft

Johannes Vermeer werd in 1632 in de toen welvarende stad Delft geboren. Zijn vader, Reynier Vermeer, was een kunsthandelaar en kunstliefhebber. Johannes groeide op tussen penselen, schilderezels en verfkleuren. Zijn vader stimuleerde hem om verder te gaan als kunstenaar. Johannes Vermeer trouwde jong, al op 21 jarige leeftijd. Hij en zijn vrouw, Catharina Bolnes, bleven in Delft wonen. Het is in Delft dat Vermeer met schilderen begon. Hij specialiseerde zich in schilderijen met scènes uit het dagelijks leven en portretten. In zijn werk schonk hij veel aandacht aan detail, licht en kleur. Delft was voor Vermeer een inspiratiebron voor zijn schilderijen. Delft was voor veel van zijn meesterwerken het decor. Een goed voorbeeld hiervan is het werk ‘Gezicht op Delft’. Johannes Vermeer wordt ook wel de meester van het licht genoemd. Hij heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Hij heeft in zijn leven ongeveer 45 schilderijen gemaakt, hiervan zijn er nog 37 over de hele wereld te zien.

Ik maak deze wandeling in Delft, in de voetsporen van Johannes Vermeer door het historische centrum van Delft, via de Oude en de Nieuwe Kerk, de grachten en herenhuizen naar het Vermeer Centrum Delft.

Zet je koptelefoon maar op en maak deze mooie wandeling in Delft langs plekken die voor Vermeer belangrijk waren.

Het graf van Johannes Vermeer in de Oude Kerk in Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Ik reis met de trein van Schiphol naar Delft. Vanaf het station is het paar minuten lopen naar het oude centrum van Delft.

 

Geboortehuis van Johannes Vermeer

De eerste stop is het geboortehuis van Johannes Vermeer. Johannes Vermeer is in 1632 op de Voldersgracht 25 geboren. Hier woonde hij met zijn moeder Digna en vader Reynier. Johannes had een oudere zus Geertrui. Vader was de uitbater van de herberg. Johannes en zijn zus groeiden hier op tussen de herberggasten en kunstenaars. Nu is het een café met de naam Johannes.
Adres: Voldersgracht 25/26

Geboortehuis van Johannes Vermeer tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

De Nieuwe Kerk

Johannes Vermeer werd op 31 oktober 1632 in de Nieuwe Kerk gedoopt. Dopen was een toen een manier om ergens bij te horen. De doop was het ticket tot de verlichting. In de kerk zul je niets vinden dat je kunt linken aan Vermeer. Maar een bezoek aan de Nieuwe Kerk is absoluut de moeite waard. De Nieuwe Kerk staat nu bekend van de plaats waar leden van het Koninklijk Huis begraven liggen in een grote ondergrondse grafkelder die niet te bezichtigen is. De grafkelder wordt afgesloten met een grote sluitsteen. Willem van Oranje was in 1584 de eerste die in deze kerk is bijgezet. Zijn praalgraf is wel zichtbaar. De Nieuwe Kerk staat bekend om zijn architectuur, het orgel en de glas-in-loodramen. De Nieuwe Kerk is tussen 1383 en 1510 gebouwd. De toren van de Nieuwe Kerk is gebouwd tussen 1396 en 1496. De toren is 108,75 meter hoog en daarmee de op één na hoogste kerk van Nederland. De Domtoren in Utrecht is hoger. De toren kun je beklimmen.
Adres: Markt 80
Openingstijden: november t/m januari, maandag t/m vrijdag van 11.00-16.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur. Februari t/m oktober, maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur.
Entree voor de Nieuwe en de Oude Kerk: Volwassenen: € 8,50 per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 4,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar: gratis.
Wil je alleen de toren beklimmen:  Volwassenen: € 6,– per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 3,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar hebben geen toegang tot de toren.
Kerk + toren: Volwassenen: € 13,– per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 5,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar hebben geen toegang tot de toren.
TIP: Als je aangeeft dat je een museumkaart hebt, is de entreeprijs voor beide kerken samen € 7,– per persoon.

De Nieuwe Kerk tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Het graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Glas-in-lood ramen in de Nieuwe Kerk in Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Huis Mechelen

Ook aan de Markt staat ook Huis Mechelen. Samen met zijn zus en ouders verhuisde hij in 1641 naar dit huis. In de achterkamer zette hij zijn eerste doek op. Huis Mechelen is afgebroken om de weg te verbreden. Een tegel in de muur in de muur herinnert aan Vermeer. Bij de ingang van de winkel op hoek is een mooi mozaïek te zien.
Adres: Markt 54-56

Huis Mechelen tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Wonen bij schoonmama

Ik steek de Grote Markt weer om bij het huis te komen waar hij met zijn vrouw heeft gewoond. Hij trouwde, toen hij 21 jaar was, boven zijn stand met Catharina Bolnes, de dochter van Maria Thins. Vermeer trouwde als protestant met een katholieke, iets wat haar moeder niet zag zitten. Vermeer liet zich katholiek dopen om toch te kunnen trouwen. Vermeer woonde bij zijn schoonmoeder in. Johannes Vermeer en zijn vrouw kregen 11 kinderen. Vermeer werkte op de eerste etage bij de ramen met de rode gordijnen.
Het is de moeite waard om even het smalle gangetje in te lopen. Je kunt hier bij de kapel naar binnen lopen. In de Mariakapel is een houten Mariabeeldje te zien.
Adres: Oude Langendijk 25

Wonen bij schoonmama tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Een dag uit het leven van Johannes Vermeer

Via de Voldersgracht kom ik uit op de Cameretten waar de Vleeshal en de Vishallen zouden moeten zijn. Ik zie geen apart gebouw, maar de vishandel die hier staat zou de Vishallen moeten zijn. Hier werd vanaf de 14e eeuw riviervis en zeevis verkocht. Vermeer kwam hier dagelijks langs.
Adres: Cameretten 2

Visbanken tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

De Oude Kerk

In de Oude Kerk ligt het graf van Johannes Vermeer. De kerk uit 1246 wordt ook wel de Oude Jan of Scheve Jan genoemd, want de toren staat scheef.  Vermeer is bijgezet in het familiegraf. In de kerk, aan de noordkant, is een speciale gedenksteen te zien voor Vermeer. Andere bekende personen die in de Oude Kerk begraven liggen zijn Maarten Tromp, Piet Hein en Anthonie van Leeuwenhoek. Het praalgraf van Piet Hein wordt gerestaureerd. De Oude Kerk heeft mooie glas-in-lood ramen en twee orgels. Dit is van oorsprong de katholieke kerk van Delft. Toen ik de Oude Kerk bezocht, was in de Oude Kerk een duo-tentoonstelling te zien waarin het leven en de tijd van de beroemde zeevaarder Piet Hein worden gekoppeld aan actuele thema’s zoals (moderne) slavernij en uitbuiting ‘Piet Hein: de dood van een zeeheld‘ en ‘De Dicht-bij-je-bed-show: Daisy Ranoe en IJM over moderne slavernij‘.
Adres: Heilige Geestkerkhof 25
Openingstijden: november t/m januari, maandag t/m vrijdag van 11.00-16.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur. Februari t/m oktober, maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur.
Entree voor de Nieuwe en de Oude Kerk: Volwassenen: € 8,50 per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 4,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar: gratis.
Wil je alleen de toren beklimmen:  Volwassenen: € 6,– per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 3,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar hebben geen toegang tot de toren.
Kerk + toren van de Nieuwe Kerk: Volwassenen: € 13,– per persoon, kinderen 6 t/m 11 jaar: € 5,– per persoon, kinderen t/m 5 jaar hebben geen toegang tot de toren.
TIP: Als je aangeeft dat je een museumkaart hebt, is de entreeprijs voor beide kerken € 7,– per persoon.

De Oude Kerk tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Tentoonstelling in de Oude Kerk tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Keramieken kaart

In de Papenstraat zie je een kaart van Delft in de 17e eeuw. Dit werk is gemaakt van mozaïek en keramiek. Er is door meer dan 500 vrijwilligers 15 maanden aan dit kunstwerk gewerkt.
Adres: Papenstraat

Keramieken kaart tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Vermeer Centrum Delft

In het Vermeer Centrum Delft zijn 37 reproducties van Johannes Vermeer te zien. Je leert hier meer over het leven, de technieken en de schilderkunst van de meester van het licht. Het Vermeer Centrum Delft is gevestigd in het voormalige gebouw van het Sint-Lucasgilde. In de kelder is een film van 6 minuten over Vermeer en Delft in de 17e eeuw te zien. Ook in de kelder zie je de 37 reproducties van schilderijen van Vermeer. Het Vermeer Centrum Delft is de enige plek ter wereld waar je alle 37 schilderijen van Johannes Vermeer als reproducties op ware grootte ziet. Dichterbij Vermeer kom je niet. In Nederland zijn alleen in het het Mauritshuis in Den Haag en in het Rijksmuseum in Amsterdam een paar originele werken van Vermeer te zien. Je leert in het Vermeer Centrum Delft meer over het leven en de familie van de kunstenaar en over de stad waar hij woonde. Op de eerste verdieping zie je de werkwijze van Johannes Vermeer, met een camera obscura om met kleuren en perspectieven te spelen, uitleg over hoe hij zijn kleuren koos en zijn schilderspalet en stap letterlijk in een schilderij van Vermeer. Op de tweede verdieping is een tentoonstelling over de liefdesboodschappen in Vermeers schilderijen. Je leert de betekenis en symboliek van bepaalde voorwerpen en details in de schilderijen van Vermeer kennen. Toen ik er was, was er een leuke tentoonstelling: ‘Vermeer Recycle’. De erfenis van Vermeer wordt op een eigentijdse manier belicht. Eerder gebruikte banieren in de stad zijn toegepast in nieuwe modecreaties.
Adres: Voldersgracht 21
Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.
Entree: Volwassenen: € 12,– per persoon, kinderen 12 t/m 17 jaar: € 6,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar: gratis. Museumkaarthouders: € 9,– per persoon. Je krijgt een gratis audiotour mee.

De melkmeid in het Vermeer Centrum Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

In het Vermeer Centrum Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Romantische liefde in het Vermeer Centrum Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

Tentoonstelling Vermeer Recycle in het Vermeer Centrum Delft tijdens mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer

 

Powered by GetYourGuide

 

Dit is het einde van mijn wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer. Ik heb veel opgestoken over de meester van het licht en zijn leven. En ik heb een paar mooie plekken bezocht: de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft.

Ik loop terug naar het station van Delft en neem de directe trein naar Schiphol.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

Deze wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer heeft een lengte van ongeveer 2,5 kilometer, inclusief de wandeling van en naar Station Delft maar exclusief de bezoeken aan de Nieuwe Kerk, Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer is Voldersgracht 25.

 

Bereikbaarheid

  • Auto
    Delft is met de auto goed bereikbaar. Vanuit Den Haag en Rotterdam rijd je via de A13 naar Delft. Op de A13 neem je afslag 9 (Delft) en volg je de borden ‘Centrum’. Vanuit Amsterdam reis je over de A4 richting Den Haag. Ter hoogte van de afslag Rijswijk draai je de A13 op richting Rotterdam. Neem vervolgens afslag 9 (Delft) en volg hierna de borden ‘Centrum’. In Delft kun je (betaald) parkeren in een van de vier parkeergarages aan de rand van het centrum. Volg de borden ‘P-centrum’ om deze garages te bereiken. Vanuit de parkeergarages loop je binnen enkele minuten naar de binnenstad.  Het centrum van Delft is autoluw. Je kunt hier als bezoeker dus niet met de auto komen of parkeren.
  • Openbaar vervoer
    Het makkelijkst is om met de trein naar Delft te reizen. Deze wandeling in de voetsporen van Johannes Vermeer start en eindigt in het centrum van Delft. Je moet als je met de trein reist wel een stukje lopen om naar en van het centrum het station te bereiken. Ik reisde met de rechtstreekse trein vanaf Schiphol in veertig minuten naar Delft.
  • Fiets
    Mocht je met de fiets komen, in het centrum van Delft kun je overal je fiets stallen. Naast het Vermeer Centrum Delft is een gratis fietsenstalling.

 

Horeca

Onderweg kom je zoveel horeca tegen dat ik ze hier niet ga opnoemen.

 

Overnachten

In Delft zijn meer dan 60 hotels. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Delft een mogelijkheid.

 

Wandelingen in Delft

Wil je nog meer wandelen in Delft? Bestel dan hier de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Delft’ rechtstreeks bij de uitgever of via Bol.com.

 

Heb jij ideeën voor leuke stadswandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel

Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling in Delft : in de voetsporen van Johannes Vermeer te maken. Op naar Delft voor deze mooie wandeling in het spoor van een Hollandse meesterschilder en meester van het licht met bezoeken aan de Nieuwe en Oude Kerk en het Vermeer Centrum Delft. Wandel je mee? #johannesvermeer #vermeer #delft #wandelen #oudekerk #nieuwekerk #vermeercentrumdelft #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com