De leukste wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling

De leukste wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling

 

Nederland is sinds het begin van de pandemie massaal gaan wandelen. Hartstikke goed. Ter inspiratie heb ik de leukste wandelboeken voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Ik wandel en lees graag, wat is nu leuker om dat te combineren. Enne de feestdagen komen er aan, ook leuk om een wandelboek cadeau te krijgen of te geven.

Boeken over lange afstandswandelingen, de camino of bizarre voettochten. Doe vanuit je luie stoel of vanaf de bank inspiratie op voor je volgende wandeltocht. Ik geef je een aantal tips met de leukste wandelboeken. Lees je mee?

 

52 Zondagen wandelen & lunchen – Ellie Brik

In het boek 52 Zondagen Wandelen & Lunchen – Nooit meer een saaie zondag! is schrijfster Ellie Brik op zoek gegaan naar de allermooiste plekjes in Nederland en België. De ene zondag is het een stadswandeling langs historische gebouwen of door kleine straatjes, de andere zondag een wandeling over oude vestingen of door een mooie kasteeltuin. Bij elke wandeling hoort een heerlijk restaurant om uit te blazen en te genieten van een kop koffie, een broodje of een uitgebreide lunch. 52 zondagen en 52 plekken om te genieten! Je ziet met dit boek dat Nederland een schitterend land is.  Je hebt nooit meer een saaie zondag.

De leukste wandelboeken: 52 Zondagen wandelen & lunchen – Ellie Brik

 

Alleen – Tim Voors

In het wandelboek Alleen beschrijft Tim Voors zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat de schrijver intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Je wordt meegenomen door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Tim Voors gaat in het boek in op alles wat er komt kijken bij het lopen van de PCT. Hij gaat uitgebreid in op zijn uitrusting en praktische zaken die je kunnen helpen tijdens de PCT. Ook vertelt hij waarom hij zijn gezin achterlaat en zes maanden alleen op pad gaat. Het boek is geïllustreerd met foto’s en schilderijen van de schrijver.

Alleen – Tim Voors

 

Alleen op avontuur – Lidewey van Noord

Ik vind het heerlijk om alleen te gaan wandelen. Ik kan meer genieten, hoef met niemand rekening te houden als ik ergens wil stoppen om bijv. een foto te maken. Je hoort beter, ziet meer en ervaart het landschap anders. Bovendien: wie zich aan de natuur overgeeft, is nooit alleen. Maar dat is de theorie. Veel mensen zijn bang om in er in hun eentje op uit te trekken. Schrijvers en filosofen zijn het erover eens: om echt van een wandeling te kunnen genieten, moet je alleen op pad gaan. Maar in je eentje door uitgestrekte natuurgebieden lopen heeft ook minder romantische kanten, zo ontdekte Lidewey van Noord. Op haar solotochten door de Piëmontese Apennijnen, zonder mobiel bereik, kwam ze al haar angsten tegen. Zonder mobiel kun je in de problemen komen. Stel dat je bijvoorbeeld een been breekt of verdwaald raakt? In het boek ‘Alleen op avontuur‘ vertelt Lidewey van Noord waarom je alleen op avontuur zou moeten gaan, je krijgt tips voor de veiligheid als je alleen op pad bent en hoe je angsten overwint.

Alleen op avontuur – Lidewey van Noord

 

Buitenluchtleven – Petra de Hamer

Wandelen in Nederland kan echt overal. Het wandelboek ‘Buitenluchtleven‘ van Petra de Hamer laat dat zien. Je hoeft niet veel tijd te hebben, een wandeling van een uurtje is al heerlijk. Maar wandelen kan natuurlijk ook een hele middag of zelfs een lang weekend. Er zijn talloze mogelijkheden, ook in jouw buurt. Je moet soms alleen even weten waar. Buitenluchtleven inspireert om Nederland verder te ontdekken. Te voet! In dit boek worden meer dan 160 natuurgebieden, landgoederen en wandelingen beschreven. Met tips van experts en wandelaars vanuit het hele land, overzichtskaarten en veel fotografie. Doe inspiratie op met dit wandelboek, strik je veters, neem je rugzak op, neem je fotocamera mee en trek er op uit.

De leukste wandelboeken: Buitenluchtleven – Petra de Hamer

 

Gelukkig kunnen we wandelen – Annabel Streets

In ‘Gelukkig kunnen we Wandelen’ geeft Annabel Streets tips om wandelen (weer) leuk te maken. Wandelen is zo gewoon dat we er niet altijd meer over nadenken. In dit boek zorgt Annabel Streets er voor dat je weer plezier krijgt in het wandelen. Het doel van dit boek is om je te stimuleren om de verrukkingen, geheimen, verwondering en vreugde van wandelen te (her)ontdekken. Je leert in 52 hoofdstukken 52 verschillende wandelingen, zoals ‘Wandel in de kou’, ‘Een langzame wandeling’, ‘Adem terwijl je loopt’, Wandel binnen een uur na opstaan’, Wandel alleen’, ‘Verzamel afval terwijl je loopt’ en ‘Wandel bij volle maan’ kennen. Je blijft jezelf uitdagen en je blijft plezier blijft houden in het wandelen. Waarom moet je wandelen, wat heb je eraan, wat levert lopen in de regen, hoe doen je ogen en armen mee, wat betekent een wandeling aan zee en wat ervaart je brein zodat jij je zo fijn voelt.

Gelukkig kunnen we wandelen – Annabel Streets

 

Het zoutpad – Raynor Winn

Raynor Winn besluit na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, om de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel. Het zoutpad is een inspirerend, mooi en ontroerend waargebeurd wandelverhaal. Raynor Winn en haar man Moth gaan, nadat ze binnen een paar dagen alles hebben verloren (huis en gezondheid), wandelen om de draad weer proberen op te pakken in het leven. De South West Coast Path is een tocht van duizend kilometer door het oeroude, verweerde landschap langs de zuidkust van Engeland. Het zoutpad van Raynor Winn is een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt. Het wordt een bijzondere ontdekkingsreis met elke stap en door iedere ontmoeting onderweg.

De leukste wandelboeken: Het zoutpad – Raynor Winn

 

Hike

Trek je wandelschoenen aan en beleef de mooiste wandeltochten ter wereld. Dit prachtige boek Hike bevat de 125 meest spectaculaire wandelingen. Volg de kustpaden in Europa, bedwing de bergtoppen van Afrika of trek door de canyons van Noord-Amerika. De prachtige fotografie en uitgebreide routebeschrijvingen zijn de ultieme inspiratie voor je volgende wandeltocht. Stel gemakkelijk je wandeling samen met de handige kaarten, afstandsaanwijzingen, hoogteprofielen en nog veel meer praktische informatie, bijvoorbeeld plekken om tussendoor te rusten. Of je nu een beginnende wandelaar bent, een ervaren hiker, op zoek bent naar een dagtocht of een meerdaagse route: met dit boek kun je meteen op pad. En het leuke is: wandelen is helemaal gratis, dus behalve een paar goede wandelschoenen, heb je verder niks nodig. Waar wacht je nog op?

De leukste wandelboeken: Hike

 

Ik ben er even niet – Hape Kerkeling

Het boek ‘Ik ben er even niet‘ van de Duitse komiek Hape Kerkeling is een verslag van zijn voettocht naar Santiago de Compostela. Hij moet van de dokter een pauze inlassen. Hij besluit om de beroemde voettocht naar Santiago de Compostella te gaan lopen. Regelmatig vraagt hij zich af waar hij aan begonnen is als hij weer eenzaam en uitgeput door het landschap loopt. Hij loopt hij in zes weken 800 kilometer, vergezeld van zijn zware rugzak. Hij voelt de eenzaamheid en stilte op zijn weg, uitputting en grote twijfel, maar ondervindt ook gastvrijheid en vriendschap. Onderweg komt hij tot zichzelf en denkt met medepelgrims na over de vraag: Wie ben ik? Het wordt de reis van zijn leven. Het boek is bestseller geworden.

Ik ben er even niet – Hape Kerkeling

 

Liefde in de wildernis – Miriam Lancewood

Het boek ‘Liefde in de wildernis’ van Miriam Lancewood is het vervolg op ‘Mijn leven in de wildernis’. Dit boek begint drie en half jaar later als Peter en Miriam de natuur van Europa ontdekken. Ze starten in Frankrijk en belanden via Zwitserland, Duitsland en Bulgarije in Turkije waar ze de Lycische Weg wandelen. Daarna beleven ze in Australië verschillende avonturen totdat Peter ernstig ziek wordt en overleven in een heel ander daglicht komt te staan. Heeft ze genoeg geleerd in de wildernis van Nieuw-Zeeland om ook dit persoonlijke drama te overleven? Miriam vertelt in dit boek wat zij denkt en voelt.

Liefde in de wildernis – Miriam Lancewood

 

Mijn leven in de Wildernis – Miriam Lancewood

In ‘Mijn leven in de Wildernis’ schrijft Miriam Lancewood over haar leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Ze verruilde in 2010 de Achterhoek voor een leven ver van de bewoonde wereld. Tijdens het backpacken door India kwam Miriam de 30 jaar oudere Peter tegen uit Nieuw Zeeland tegen. Na een tijdje samen in Nieuw Zeeland gewoond gewerkt te hebben, besluiten Miriam en Peter het roer om te gooien en back to basic te gaan in Nieuw Zeeland. Ze wandelen rond op het Zuidereiland, waar ze leven op possums, konijnen en geiten. Ze leven zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Je leest over de wandeling, het jagen, het leven zonder luxe en de relatie tussen Miriam en Peter. Je kent Miriam Lancewood wellicht van het televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Floortje Dessing zocht in het programma het echtpaar op. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk.

De leukste wandelboeken: Mijn leven in de Wildernis – Miriam Lancewood

 

Mythische trektochten in de wereld – Lonely Planet

Het boek ‘Mythische trektochten in de wereld’ is een mooie uitgave van Lonely Planet. In dit koffietafelboek en naslagwerk staan de mooiste routes op alle continenten van de wereld. Het boek bevat 50 indrukwekkende wandelroutes in 30 landen, van Nieuw-Zeeland tot Peru, en 150 suggesties doen je zin krijgen om er meteen op uit te trekken. Van dagtrips en stedelijke wandeltochten tot lange afstand wandelroutes, culturele uitstapjes en bergexpedities. Alle tochten hebben één ding gemeen: ze garanderen een mythisch avontuur.

Mythische trektochten in de wereld – Lonely Planet

 

Niet alleen – Tim Voors

In het wandelboek ‘Niet alleen’ beschrijft Tim Voors zijn wandeltocht van 3100 kilometer dwars door Nieuw-Zeeland. Dit keer verliet Tim Voors zijn gezin voor 5 maanden en trok hij dwars door Nieuw-Zeeland. Zijn avontuurlijke voettocht voert hem van het Noordereiland naar het Zuidereiland, langs de Te Araroa Trail. Eerst is hij alleen, maar al snel ontmoet hij twee vrouwen die zijn reisgenoten en trail family worden. Samen trotseren ze stormen en wilde rivieren en bivakkeren ze in de wildernis. Het weer is onvoorspelbaar, de natuur ruig en adembenemend mooi. Ook dit boek is geïllustreerd met foto’s en schilderijen van de schrijver. In dit boek vertelt Tim Voors over de ontberingen, over het weg zijn van huis en over de voordelen van het samen lopen met vreemdelingen. Een verhaal over vrijheid, vriendschap en verbondenheid, dat je niet weg kunt leggen. Een vervolg op Alleen.

De leukste wandelboeken: Niet alleen – Tim Voors

 

Onderweg – Francine Postma

In ‘Onderweg‘ beschrijft Francine Postma haar pilgrimage langs het St. Olavspad van Zweden naar Noorwegen. Ze maakte deze lange wandeling omdat er iets moest veranderen in haar leven. Ze liep gedurende 5 weken in haar eentje het St. Olavspad. Dit pelgrimspad is bijna 600 kilometer lang en loopt van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoet ze verschillende mensen met wie ze uiteenlopende gesprekken voert. Maar ze komt vooral zichzelf tegen. Onderweg is haar dagboek en je krijgt praktische tips ter inspiratie. Het boek is makkelijk leesbaar en heeft prachtige foto’s van de natuur. Naast de foto’s en het verhaal zijn er kaders aangebracht met extra informatie. Een inspiratiegids voor je eigen tocht over het St. Olavspad.

Onderweg – Francine Postma

 

SimpelWeg Gelukkig op reis naar Santiago de Compostela – Anne-Marie Kruiper

Het lezen van het wandelboek SimpelWeg Gelukkig op reis naar Santiago de Compostela van Anne-Marie Kruiper is een goede voorbereiding als je in de toekomst de Camino naar Santiago de Compostela wilt lopen. De schrijfster neemt je mee tijdens haar wandeling en leert je hoe deze tocht voor te bereiden. Ze geeft veel handige tips voor iedereen die ook de camino naar Santiago wil lopen. Ze stelt en beantwoordt veel vragen die ze zelf vooraf had en waar iedereen van tevoren over nadenkt, dus naast het relaas over haar camino is het ook een erg fijn handboek voor een ieder die de camino wil gaan lopen. Ook het aparte hoofdstuk met handige tips op het einde van het boek geven je de nodige praktische informatie over het lopen van de camino en wat erbij komt kijken. Ze geeft je een indruk van de personen die je zoal tegenkomt tijdens de camino naar Santiago en waar mensen tegenaan lopen tijdens de camino.

De leukste wandelboeken: SimpelWeg Gelukkig op reis naar Santiago de Compostela – Anne-Marie Kruiper

 

Wandellust – Cynthia Schultz

Wandelen is leuk. Hoe leuk dat laat blogger Cynthia Schultz zien in het boek ‘Wandellust‘. Het boek is een inspiratieboek met mooie wandelplekken in elke provincie. Wandelen is ook heerlijk als je er geen sport van maakt. Je ervaart ook zonder dure attributen als wandelstokken en wandelkleding alle voordelen van wandelen. Want wandelen is eenvoudig, je hebt er weinig voor nodig en het kan overal. Je hoofd waait leeg en lopen is goed voor lijf en brein. Wandelen is makkelijk te integreren in je dagelijkse leven, en hoe heerlijk is het om Nederland te voet te ontdekken? Veel wandelplezier. Nederland kent zoveel mooie plekken om te wandelen.

Wandellust – Cynthia Schultz

 

Wandellust – Twan Huys

Twan Huys ken je waarschijnlijk als journalist maar wist je dat hij een fervent wandelaar is? In zijn boek ‘Wandellust’ beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. Hij vindt tijdens de lange tochten rust. Hij wandelt soms met zijn vader en moeder (beiden ver in de tachtig) en soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak en Jane Goodall. De routes zijn een inspiratie om zelf ook bijvoorbeeld te lopen. Door de beschrijvingen van de mooie wandelgebieden in het boek doe je weer inspiratie op voor jouw volgende wandeling. routebeschrijving aan het eind van elk hoofdstuk. In Wandellust worden zeventien beschreven natuurgebieden beschreven zoals, waaronder Tiengemeten, de Duivelsberg, de Schoorlse Duinen, Gaasterland, de Marker Wadden en het Gerendal. ‘Go out and Walk’ is de titel van het laatste hoofdstuk. En dat is precies waar dit boek over gaat.

Wandellust – Twan Huys

 

Wanderlust : Europa – Uitgeverij Gestalten

Wanderlust : Europa is een schitterend uitgevoerd boek dat je langs de mooiste en meest legendarische wandelroutes van Europa voert. Het boek ‘Wanderlust: Europa’ bevat legendarische hikes en wandelingen in Europa, zoals de spectaculaire natuur van IJsland, de uitgestrektheid van Zweden en het unieke landschap van de Baltische Staten, de pareltjes van Georgië, Roemenië en Italië. In Wanderlust: Europa vind je korte en lange tochten die je voeren langs stranden, over heuvels en bergen en door vlaktes. In een prachtige uitvoering met de indrukwekkendste foto’s, duidelijke kaarten en heldere teksten. Voor wandelaars van alle niveaus. De wandelingen worden heel beschreven en het boek bevat schitterende foto’s en handige kaarten.

Wanderlust : Europa

 

Wild – Cheryl Strayed

Cheryl Strayed bevindt zich op het dieptepunt van haar leven. Ze heeft een heftige jeugd gehad, haar moeder is overleden, ze scheidt op 26-jarige leeftijd van haar man en leeft een leven met heroïne en losbandige seks. Ze besluit de Pacific Crest Trail (PCT) van het zuiden naar het noorden van Amerika te gaan lopen. Een wandeltocht van 1700 kilometer. Ze heeft geen ervaring. Ze heeft te kleine wandelschoenen en een te zware rugzak. Ze gaat zonder ervaring drie maanden lang wandelen. Een wandeltocht die zowel emotioneel als fysiek zeer zwaar is. Ze maakt leuke en minder leuke avonturen mee. De tocht zal haar leven voor altijd veranderen. ‘Wild’ is een mooi boek dat veel wandelaars inspireert en ontroert. Het boek Wild is in 2014 verfilmd met Reese Witherspoon als Cheryl.

Wild – Cheryl Strayed

 

Wat zijn jouw favoriete boeken over wandelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog

Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog Voor de wandelliefhebbers: Ik heb een aantal inspirerende wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling op een rijtje gezet. Lees je mee? #wandelboeken #wandelen #jtravel #tips #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com