De Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Markering van het Westerborkpad

 

Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden.

De Lange-Afstand-Wandelpaden worden beschreven op de website van Wandelnet en van elk Lange-Afstand-Wandelpad is een aparte gids te koop.

In deze blog neem ik je in het kort mee langs de 23 Lange-Afstand-Wandelpaden.

 

Wat zijn Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW)

Lange-Afstand-Wandelpaden zijn een landelijk dekkend routenetwerk in Nederland. De totale lengte van alle Lange-Afstand-Wandelpaden is ongeveer 7500 kilometer.

De routes gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door dorpen en steden en door natuurgebieden. De routes zijn afwisselend.

Een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) is een wandelroute met een totale lengte van tenminste 150 kilometer. Deze wandelroutes zijn in twee richtingen te lopen omdat ze van beide kanten bewegwijzerd zijn. De bewegwijzering van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) is een wit-rode markering. Er zijn op het moment 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland.

Naast 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) kent Nederland ook nog 18 streekpaden. De streekpaden zijn te herkennen aan de geel-rode markering.

De Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden zijn opgedeeld in deeltrajecten. Elke LAW heeft zijn eigen wandelgids. Bij de beschrijving hieronder van de 23 Lange-Afstand-Wandelpaden heb ik een link toegevoegd om de wandelgids met de routebeschrijving, een kaart en de achtergronden te kunnen aanschaffen.

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Markeringen van het Westerborkpad, Floris V-pad en het Waterliniepad

 

Wandelnet

Sinds 1980 werkt Stichting Wandelnet samen met bijna 1000 vrijwilligers en partners als de provincies, NS en NIVON aan de kwaliteit van het wandelen in Nederland.

Wandelnet zorgt voor het uitzoeken van de routes, toestemming om ergens de markeringen aan mogen te brengen of om er te mogen lopen.

Op de website van Wandelnet staan alle Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s), Streekpaden, boswachterspaden, stadswandelingen en OV-wandelingen. Bij elke wandeling vind je kaarten, de routebeschrijving en GPS-bestanden. Alles kun je downloaden zodat je onderweg dingen kunt nalezen, de kaart kunt raadplegen of je GPX kunt raadplegen.

Wandelnet bepaalt of een wandeling het predicaat Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) krijgt. Vrijwilligers onderhouden de Lange-Afstand-Wandelpaden.

 

De 23 Lange-Afstand-Wandelpaden van Nederland

LAW 1-1 – Friese Woudenpad

 Naam: Friese Woudenpad / LAW 1-1

Aantal etappes: 14 etappes en 2 alternatieve etappes

Route: Lauwersoog – Steenwijk

Provincies: Friesland, Drenthe en Overijssel

Kilometers: 147 kilometer

Uitleg:
Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk over een afstand van 147 kilometer. Deze route koppelt Nationaal Park Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Er zijn naast de oorspronkelijk route van 147 kilometer ook drie routevarianten: Holwerd (15,7 km), Duurswouderheide (19,2 km) en het Domelapad (51,1 km). Dit zijn 86 extra kilometers. Het pad in Holwerd sluit aan op het Friese Kustpad.
Je loopt in een open Friese zeekleigebied, via het stadje Dokkum, langs de Dokkumer Wâlden naar Drachten. Hier beginnen de eigenlijke Wâlden met zandruggen waartussen mooie riviertjes stromen. Op de weg naar Steenwijk maak je kennis met het typische esdorpen-landschap van Zuidwest-Drenthe

Routebeschrijving en GPX-bestand: Friese Woudenpad

Wandelgids:

 

LAW 1-2 – Pionierspad

Naam: Pionierspad / LAW 1-2

Aantal etappes: 11 etappes

Route: Steenwijk – Muiden

Provincies: Overijssel, Flevoland en Noord-Holland

Kilometers: 200 kilometer

Uitleg:
Deze wandelroute van 200 kilometer loopt dwars door Flevoland. Je loopt het Pionierspad van Steenwijk, via Lelystad, Zeewolde, Almere naar Muiden en eindigt bij het Muiderslot. Je wandelt over de bodem van de Zuiderzee.
Het Pionierspad gaat door bossen en moerassen, laagland, over onverharde paadjes langs akkers, sloten en grasdijken langs natuurgebied de Oostvaardersplassen. Deze wandeling is gebaseerd op de jonge geschiedenis van de polders en van de mensen die het land in gebruik namen.
Het Pionierspad is het tweede deel van de LAW 1, de wandelroute van Lauwersoog naar Bergen op Zoom. De LAW 1 bestaat uit drie delen.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Pionierspad

Wandelgids:

 

LAW 1-3 – Floris V-pad

 Naam: Floris V-pad / LAW 1-3

Aantal etappes: 13 etappes

Route: De Dam in Amsterdam – Bergen op Zoom

Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Kilometers: 245 kilometer

Uitleg:
Het Floris V-pad is een lange afstand wandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Dit wandelpad is vernoemd naar Floris, graaf van Holland en Zeeland. Het Floris V-pad leidt dwars door een oer-Hollands landschap over onverharde dijken en paden, vaak apart opengesteld voor wandelaars. Deze route begint op de Dam in Amsterdam, via Diemen en de vestingsteden Weesp en Muiden (met het Muiderslot waar Floris V is ontvoerd en vermoord), langs de Hollandse Waterlinie, Kinderdijk, de Biesbosch, Oudewater en Willemstad naar Bergen op Zoom. Het Floris V-pad is een tocht door de geschiedenis, waar je de wegen kruist die de graaf ooit ging.
Dit eerste deel van de internationale route voert van Amsterdam naar Parijs. Vanaf het eindpunt van het Floris V-pad in Bergen op Zoom kan de wandeling worden vervolgd over GR12 naar Parijs. Deze hele route maakt deel uit van de GR12, de wandeling van Amsterdam naar Parijs.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Floris V-pad

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Westerborkpad, Waterliniepad en Floris V-pad

 

LAW 2 – Trekvogelpad

 Naam: Trekvogelpad / LAW 2

Aantal etappes: 23 etappes

Route: Bergen aan Zee – Station Enschede

Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel

Kilometers: 414 kilometer

Uitleg:
Het Trekvogelpad loopt van Bergen aan Zee naar het Station van Enschede. Het is een van populairste lange-afstands-wandelpaden. Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. Je loopt van de Noord-Hollandse duinen naar de polders, de glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe naar de Achterhoek. Kenners vinden dit het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. Je ziet onderweg veel flora en fauna, trek- en strandvogels van duinen, polders, veenweiden en wetlands, bossen en landgoederen, boerenland en rivierengebied. De bijbehorende wandelgids geeft veel informatie over voorzieningen als openbaar vervoer, vogelkijkhutten en horeca en achtergrondinformatie over de natuur en de geschiedenis van het gebied.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Trekvogelpad

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Westerborkpad en Trekvogelpad

 

LAW 3 – Marskramerpad

 Naam: Marskramerpad / LAW 3

Aantal etappes: 20 etappes

Route: Bad Benthheim – Scheveningen

Provincies: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland

Kilometers: 372 kilometer

Uitleg:
Het Marskramerpad gaat dwars door Nederland van de Duitse grensplaats Bad-Bentheim naar Scheveningen. De afstand van dit lange-afstand-wandelpad bedraagt 372 kilometer en is onderverdeeld in 20 etappes. Je treedt in de voetsporen van de marskramers die langs oude handelssteden, zoals bijv. Oldenzaal en Deventer, trokken. Vanaf Amersfoort gaat de route dwars door het Groene Hart via Leiden naar badplaats Scheveningen. De laatste etappe gaat via de landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag. Dit is het Nederlandse deel van de internationale route E11 die doorloopt naar de grens tussen Polen en Litouwen.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Marskramerpad

Wandelgids:

 

LAW 4 – Maarten van Rossumpad

Naam: Maarten van Rossumpad / LAW 4

Aantal etappes: 24 etappes

Route: ’s Hertogenbosch – Steenwijk

Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Kilometers: 385 kilometer

Uitleg:
Het Maarten van Rossumpad is genoemd naar een krijgsheer die leeft van 1478 tot 1555 en de Gelre en de omgeving onveilig maakte en niet naar de bekende televisiepresentator. Hij zou willen. Het Maarten van Rossumpad wordt gekenmerkt door rivierdorpen, kastelen, burchten en jachtterreinen. Je loopt door natuurgebieden als de uiterwaarden in de Betuwe, de nieuwe natuur langs Maas en Waal, de Bommeler- en Tielerwaard, de heuvelachtige Veluwe, dan Salland, de vallei van de Vecht, Overijsselse veengebieden en het Drentse esdorpenlandschap.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Maarten van Rossumpad

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Maarten van Rossumpad

 

LAW 5-1 – Nederlands Kustpad deel 1

 Naam: Nederlands Kustpad / LAW 5-1

Aantal etappes: 15 etappes

Route: Sluis – Hoek van Holland

Provincies: Zeeland, Zuid-Holland

Kilometers: 210 kilometer

Uitleg:
Het Nederlands Kustpad bestaat uit 3 delen (deel 1 van Zeeland naar Zuid-Holland, deel 2 van Zuid-Holland naar Noord-Holland en deel 3 van Friesland naar Groningen. Dit deel gaat over het stuk tussen Hoek van Holland tot aan de Afsluitdijk. De totale lengte van het Nederlands Kustpad is 725 kilometer.
Het Nederlands Kustpad deel 1 gaat langs Zeeuwse kust, van Zeeuws-Vlaanderen via Walcheren en Noord-Beveland en Schouwen Duiveland naar Zuid-Holland, van Sluis naar Hoek van Holland. Je loopt door het deltagebied en biedt veel, van robuuste Zeeuwse vestingen en fortificaties, immens hoge duinen op Walcheren, nieuwe natuur op Neeltje Jans, oude parkbossen op Schouwen en Goeree, langs het stadjes Veere, Sluis, Brielle, langs de indrukwekkende en te voet overweldigende werken van het Deltaplan. Een geschiedenis van gewonnen en verdronken land, van dijken en dijkdoorbraken, van stormvloeden en wederopbouw. De route van de GR5 (Hoek van Holland – Bergen op Zoom) mag er ook zijn. Je wandelt door de Duinen van Voorne, dwars door de Slikken van Flakkee, over Tholen naar markiezaatsstad Bergen op Zoom.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Nederlands Kustpad deel 1

Wandelgids:

 

LAW 5-2 – Nederlands Kustpad deel 2

 Naam: Nederlands Kustpad / LAW 5-2

Aantal etappes: 13 etappes en 3 extra etappes

Route: Hoek van Holland – Afsluitdijk

Provincies: Zuid-Holland, Noord-Holland

Kilometers: 213 kilometer

Uitleg:
Het Nederlands Kustpad bestaat uit 3 delen (deel 1 van Zeeland naar Zuid-Holland, deel 2 van Zuid-Holland naar Noord-Holland en deel 3 van Friesland naar Groningen. Dit deel gaat over het stuk tussen Hoek van Holland tot aan de Afsluitdijk. De totale lengte van het Nederlands Kustpad is 725 kilometer. De Nederlandse kust is meer dan alleen strand, er zijn ook veel schitterende natuurgebieden waar je tijdens deze wandeling door heen loopt, zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen, Nationaal Park de Kennemerduinen en de duinen bij Bergen aan Zee. In het voorjaar staan de bollenvelden in bloei. Ook loop je over de boulevards van Egmond aan Zee, Katwijk en door Den Haag.
Er zijn 3 extra etappes, V, A en B. V is een etappe van De Nollen naar het station van Den Helder, B is een dagwandeling in en rond Den Helder en A is een dagwandeling in Wieringen.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Nederlands kustpad deel 2

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Nederlands Kustpad deel 2

 

LAW 5-3 – Nederlands Kustpad deel 3

 Naam: Nederlands Kustpad / LAW 5-3

Aantal etappes: 17 etappes en 1 extra etappe en 8 dagwandelingen

Route: Afsluitdijk – Bad Nieuweschans

Provincies: Friesland, Groningen

Kilometers: 268 kilometer

Uitleg:
Het Nederlands Kustpad bestaat uit 3 delen (deel 1 van Zeeland naar Zuid-Holland, deel 2 van Zuid-Holland naar Noord-Holland en deel 3 van Friesland naar Groningen. Dit deel gaat over het stuk tussen Hoek van Holland tot aan de Afsluitdijk. De totale lengte van het Nederlands Kustpad is 725 kilometer.
Het landschap loopt over oude zeedijken met mooie vergezichten. Aan de kant van de zee liggen kwelders, wadden, geulen en kolken. Het Waddengebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Landinwaarts strekken zich de polders uit met graanakker, koolzaadvelden, terpen en wierden.
Er zijn 7 extra etappes, A t/m G. Dit zijn zgn. dagwandelingen. De extra etappe is de etappe die halverwege de Afsluitdijk naar Zürich gaat om in Friesland met deel 3 van het Nederlands kustpad te beginnen.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Nederlands kustpad deel 3

Wandelgids:

 

LAW 6 – Grote Rivierenpad

Naam: Grote Rivierenpad / LAW 6

Aantal etappes: 20 etappes, incl. 5 variant etappes

Route: Hoek van Holland – Kleef

Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

Kilometers: 282 kilometer

Uitleg:
Het Grote Rivierenpad volgt de Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. Je wandelt langs havens, over kades en dijken. Je struint door de uiterwaarden in de richting van Duitsland. Grote inspiratiebron voor de gids van dit pad is het in 1938 verschenen Verkade-album ‘Onze Groote Rivieren’ van Jac. P. Thijsse (1865-1945).
Deze route gaat vanaf de Noordzeekunst bij Hoek van Holland naar Maassluis en verder ten zuiden Rotterdam langs de Oude Maas. Via Krimpen aan de Lek en Schoonhoven loop je naar Leerdam en door de Betuwe naar Tiel en langs de Waal naar Nijmegen. Vanaf Nijmegen gaat deze route de grens over naar eindpunt Kleef. Hier kruis je de E8 langs de Rijn, Main en Donau.
Er zijn twee varianten: de variant Rottemeren rond Rotterdam en het Erasmuspad dwars door Rotterdam.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Grote Rivierenpad

Wandelgids:

 

LAW 7-1 – Pelgrimspad deel 1

 Naam: Pelgrimspad / LAW 7-1

Aantal etappes: 12 etappes

Route: Station Amsterdam Centraal – Station ‘s Hertogenbosch

Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Kilometers: 206 kilometer

Uitleg:
Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 gaat van Amsterdam naar ’s Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Het tweede deel loopt van ’s Hertogenbosch naar het Belgische Visé en heeft een lengte van 267 kilometer.
Deel 1 van het Pelgrimspad gaat langs de oude en hedendaagse bedevaartscultuur in Nederland. Deze wandelpelgrimage start in Amsterdam en gaat langs de Begijnhof, de plek waar het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Daarna loop je dwars door het Groene Hart over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en boezemkaden. De route gaat via Gorinchem. Vanaf deze plaats gaat het pad langs de slingerdijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden met een bekende Mariakapel. Je loopt door de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen, om via Vught ’s Hertogenbosch te bereiken. Vanaf deze plek gaat deel 2 verder.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Pelgrimspad deel 1

Wandelgids:

 

LAW 7-2 – Pelgrimspad deel 2

 Naam: Pelgrimspad / LAW 7-2

Aantal etappes: 15 etappes

Route: Station ‘s Hertogenbosch – Station Visé (België)

Provincies: Noord-Brabant, Limburg

Kilometers: 267 kilometer

Uitleg:
Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad dat bestaat uit twee delen. Deel 1 gaat van Amsterdam naar ’s Hertogenbosch en heeft een lengte van 206 kilometer. Het tweede deel loopt van ’s Hertogenbosch naar het Belgische Visé en heeft een lengte van 267 kilometer.
Je loopt door het Brabantse en Limburgse landschap langs veldkruizen en kapelletjes en je leert onderweg van alles over het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen. De route gaat langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.
De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Door een extra lus in de route sluit deze route bij Visé aan op de historische wegen naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Ook sluit het pad hier aan op het net van Europese wandelroutes.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Pelgrimspad deel 2

Wandelgids:

LAW 8 – Zuiderzeepad

Naam: Zuiderzeepad / LAW 8

Aantal etappes: 28 etappes

Route: Enkhuizen – Stavoren – Enkhuizen

Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland

Kilometers: 490 kilometer

Uitleg:
Het Zuiderzeepad is 490 kilometer lang en gaat langs het IJsselmeer, monumentale (Hanze)steden als Enkhuizen en Kampen en lopen over speciaal voor jou als wandelaar opengestelde dijken. De route begint en eindigt in Enkhuizen. Het Zuiderzeepad maakt een rondje langs het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, het Gouden Hart van Nederland.
Je loopt van Enkhuizen via Amsterdam, door het Gooi, over de Veluwe, naar Kampen, Lemmer en Stavoren, via de Afsluitdijk terug naar Enkhuizen.
Het Zuiderzeepad is in twee richtingen bewegwijzerd met een wit-rode markering.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Zuiderzeepad

Wandelgids:

 

LAW 9-1 – Pieterpad deel 1

Naam: Pieterpad – deel 1 / LAW 9-1

Aantal etappes: 13 etappes

Route: Pieterburen – Vorden

Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland

Kilometers: 236 kilometer

Uitleg:
Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. Deze wandelroute gaat van Pieterburen in Groningen naar het uiterste zuiden op de Sint Pietersberg in Limburg.
Dit is deel 1 waar je 236 kilometer langs Wierden en Borgen, door de stad Groningen, over de Hondsrug via Veenkoloniën naar het Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek loopt. Een rijke variatie aan boerenlandschappen afgewisseld met de mooiste natuur van Nederland. Bij Vorden heb je aansluiting met deel twee van het Pieterpad.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Pieterpad – deel 1

Wandelgids:

LAW 9-2 – Pieterpad deel 2

Naam: Pieterpad – deel 2/ LAW 9-2

Aantal etappes: 13 etappes

Route: Vorden – Sint Pietersberg bij Maastricht

Provincies: Gelderland, Noord-Brabant, Limburg

Kilometers: 257 kilometer

Uitleg:
Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. Het Pieterpad is uitgezet tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Dit 493 kilometer lange-afstand-wandelpad bestaat sinds 1983 en is het meest populaire LAW van Nederland.
Dit is deel 2 waar je vanaf het Gelderse Vorden naar de Sint Pietersberg bij Maastricht loopt. De totale afstand van deel 2 is 257 kilometer. Vanuit Vorden wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Je ziet dat het landschap overgaat van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn en verderop weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Je wandelt langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint Pietersberg in Maastricht.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Pieterpad – deel 2

Wandelgids:

LAW 10 – Noaberpad

Naam: Noaberpad / LAW 10

Aantal etappes: 23 etappes

Route: Bad Nieuweschans – Kleve

Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland

Kilometers: 432 kilometer

Uitleg:
Het Noaberpad is een Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad van 432 kilometer. Dit wandelpad loopt van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleve in Duitsland. Je loopt langs de Nederlands-Duitse grens. De naam Noaberpad komt van het Twentse woord noaber, dat buren betekent. Tijdens deze wandelingen maak je kennis met vestingstadjes in de provincie Groningen, het hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, het coulissenlandschap in Twente, de boerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland ten noordoosten van Winterswijk en de bossen in Montferland. Onderweg kom je de bewoners, de noabers, tegen voor wie de grens eigenlijk nooit bestaan heeft. Het Noaberpad eindigt in het Duitse Kleve waar je je tocht kunt vervolgen via het Grote Rivierenpad of de Europese route E8.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Noaberpad

Wandelgids:

 

LAW 11 – Grenslandpad

Naam: Grenslandpad / LAW 11

Aantal etappes: 27 etappes

Route: Sluis – Thorn

Provincies: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

Kilometers: 372 kilometer

Uitleg:
Het Grenslandpad loopt van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen langs de grenslijn met België naar het Limburgse witte stadje Thorn. Je steekt tijdens deze wandeling verschillende keren de Nederlands-Belgische grens over. Meestal wandel je in Nederland. Je merkt het als je de grens over en zie je aan de huizen dat je de grens bent overgestoken en in België loopt. Deze route biedt een afwisselend en aantrekkelijk wandellandschap met een boeiende cultuurhistorische geschiedenis.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Grenslandpad

Wandelgids:

LAW 12 – Overijssels Havezatenpad

Naam: Overijssels Havezatenpad / LAW 12

Aantal etappes: 17 etappes

Route: Oldenzaal – Steenwijk

Provincie: Overijssel

Kilometers: 270 kilometer

Uitleg:
Het Overijssels Havezatenpad gaat langs havezaten, kastelen, eeuwenoude boerderijen, historische steden,  esdorpen en landgoederen. De route is 270 kilometer lang en loopt van Oldenzaal naar Steenwijk. Je doorkruist Oost-Twente, het gebied rond Delden en Twickel, Goor en Diepenheim, het dal van de rivier de Regge, de Vecht en het Zwarte Water, de Wieden en Weerribben

Routebeschrijving en GPX-bestand: Overijssels Havezatenpad

Wandelgids:

 

LAW 13 – Hertogenpad

Naam: Hertogenpad / LAW 13

Aantal etappes: 12 etappes

Route: Breda – Station Roermond

Provincies: Noord-Brabant, Limburg

Kilometers: 238 kilometer

Uitleg:
Het Hertogenpad is 238 kilometer lang. Het Hertogenpad begint in Breda en eindigt in Roermond. Je wandelt vanaf de Nassaustad Breda, via het ‘Bosch van de Hertog’ door de prachtige Peel naar de poort van het Bourgondische Limburg, Roermond, langs Brabantse dorpjes in combinatie met natuur, stuifzand, heidevelden en drassige knuppelpaden. Je loopt door natuurgebieden als de Loonse en Drunense Duinen, Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.
De naam komt van de hertogen die in de 13e eeuw de basis legden voor Brabant en Limburg.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Hertogenpad

Wandelgids:

 

LAW 14 – Groot Frieslandpad

Naam: Groot Frieslandpad / LAW 14

Aantal etappes: 23 etappes

Route: Bergen aan Zee – Leer (Duitsland)

Provincies: Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Groningen

Kilometers: 362 kilometer

Uitleg:
Het Groot Frieslandpad is een 362 kilometer route die loopt van Bergen aan Zee naar het Duitse Leer. Je doorkruist de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen en steekt de grens over naar het Duitse OstFriesland.
Je loopt vanaf Bergen aan Zee tot aan Leer door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Vanuit West-Friesland loop je via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steek je het IJsselmeer over naar Stavoren, Sneek, door de Kop van Drenthe en Westerwolde naar het Duitse Leer.
Tijdens het wandelen van deze route komen zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen West-Friesland en Friesland voorbij. Aan beide zijden van het IJsselmeer liggen gezellige Zuiderzeestadjes, evenals terpen, dijken, weilanden en boerderijen.
De bollenteelt, de velden met geurende kool en Kasteel Radboud – de enig overgebleven burcht van graaf Floris V – zijn typisch West-Fries.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Groot Frieslandpad

Wandelgids:

 

LAW 15 – Westerborkpad

 Naam: Westerborkpad / LAW 15

Aantal etappes: 29 etappes en een inleidende etappe

Route: Amsterdam Centraal Station – Kamp Westerbork

Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Kilometers: 342 kilometer

Uitleg:
De inleidende etappe van het Westerborkpad loopt vanaf het Centraal Station van Amsterdam naar de Hollandsche Schouwburg. Daar start het officiële deel van het Westerborkpad. Het eindpunt van dit lange-afstand-pad is Kamp Westerbork. Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Hollandsche Schouwburg, het startpunt van deze wandeling, een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam. Het Westerborkpad gaat langs de spoorlijn Amsterdam-Hooghalen. Het spoor waarover duizenden Joden hun vernietiging tegemoet gingen. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is slechts in één richting gemarkeerd. Dit is in tegenstelling met de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland. De gedachte er achter is dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork vervoerd werden, ook maar in één richting gingen. De wandeling leidt langs sporen van de Jodenvervolging zoals monumenten, voormalige verzamelplaatsen, woningen waar onderduikers werden verborgen, locaties van Joodse werkkampen en andere herinneringen in het landschap. Het Westerborkpad is een unieke lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging. Ik loop op het moment het Westerborkpad. Over deze etappes zijn blogs verschenen die je hier kunt lezen.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Westerborkpad

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Westerborkpad

 

LAW 16 – Romeinse Limespad

 Naam: Romeinse Limespad / LAW 16

Aantal etappes: 19 etappes

Route: Katwijk aan Zee – Xanten (Duitsland)

Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

Kilometers: 275 kilometer

Uitleg:
Het Romeinse Limespad loopt van Katwijk aan Zee via Berg in Dal naar het Duitse Xanten. De 275 lange route gaat via Leiden, Woerden, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Berg en Dal naar Xanten in Duitsland. Tijdens deze wandeling kom je langs gereconstrueerde wachttorens en castella, langs musea als het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur. Het Romeinse Limespad was de Wandelroute van het Jaar 2019.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Romeinse Limespad 

Wandelgids:

 

LAW 17 – Waterliniepad

Naam: Waterliniepad / LAW 17

Aantal etappes: 21 etappes

Route: Volendam – Dordrecht

Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Kilometers: 350 kilometer

Uitleg:
Het Waterliniepad volgt de hele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden tot Werkendam aan de Biesbosch. Het Waterliniepad is 350 kilometer lang. Je loopt langs zeven vestingen, 95 forten en batterijen, inundatiesluizen, de Beemster, de Geniedijk in de Haarlemmermeer, het Naardermeer, Weesp, de Vecht, Amelisweerd, de Linge, Gorinchem, Woudrichem en andere overblijfselen van de 19e eeuwse verdedigingslinie. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland.
Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Er worden hier evenementen gehouden, er zijn restaurants en overnachtingsplekken gevestigd en het zijn pleisterplaatsen en natuurreservaten.
Het water werd de ruggengraat van ons defensiesysteem met een ingenieus stelsel van sluizen, dijken en kanalen waarmee het land onder water gezet kon worden. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met imposante forten. Ze lagen verscholen in het landschap, onzichtbaar voor de vijand. Omdat bebouwing rondom de forten niet was toegestaan, is op veel plekken langs de linie een prachtig open landschap ontstaan waar de natuur haar gang kan gaan.

Routebeschrijving en GPX-bestand: Waterliniepad

Wandelgids:

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Waterliniepad en Floris V-pad

 

Internationale langeafstandswandelingen

Naast de 18 streekpaden en de 23 Lange-Afstand-Wandelpad zijn er ook nog internationale lange afstandspaden. Op 15 plekken sluit een Lange-Afstand-Wandelpad aan op het internationale wandelnet van de Grote Routepaden  in België en de Fernwanderwege in Duitsland. Ook is er de Long Distance Footpaths die door het Verenigd Koninkrijk loopt.

Daarnaast zijn er een paar Europese lange-afstand-wandelroutes, zogenaamde E-paden die door Nederland gaan. Ze gaan deels via de Nederlandse Lange-Afstand-Wandelpaden.

De E-2 loopt vanuit Engeland via Hoek van Holland naar Nice/Frankrijk. Dit stuk in Nederland is de LAW/GR 5 en loopt via het Nederlands Kustpad deel 1.

De E-8 loopt vanuit de Ierse Zee via de Rijn, Main en Donau en de Karpaten naar Rhodopen. Het Nederlandse deel gaat vanuit Hoek van Holland naar Nijmegen. De route staat in de gids van het Grote Rivierenpad (LAW 6).

De E-9 gaat langs de landen aan de Noordzee en de Oostzee. De route begint in Bretagne/Frankrijk via België, Nederland, Duitsland, Polen naar Estland. In Nederland loopt de E-9 van Sluis naar Den Helder, via de Afsluitdijk via de Waddenzeekust van en Friesland en Groningen naar Duitsland. De route staat in de delen 1, 2 en 3 van het Nederlands Kustpad (LAW5).

De E-11 gaat vanuit Den Haag naar Leiden-Amersfoort-Oldenzaal naar Bad Bentheim. Via het Harz naar Mark Brandenburg en Masuren. De route van het Nederlandse deel staat in de gids van het Marskramerpad (LAW 3).

 

LAW-gidsen

Elk Lange-Afstand-Wandelpad heeft zijn eigen LAW-gids. Via de links in dit artikel kun je de wandelgidsen bestellen.

De hoofdroute is opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen. In de wandelgidsen vind je gedetailleerde routekaartjes van het traject met allerlei nuttige dingen, zoals bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden plus veel achtergrondinformatie. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Heb jij wel eens een lange afstand wandeling gemaakt? Zo ja, welke was dat en kan je het aanbevelen?

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog

Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet. #wandelen #langeafstandwandelpaden #law #nederland #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com