Museumtip #14 : Muiderslot – Muiden

Het Muiderslot in vestingstad Muiden

 

Mijn museumtip van vandaag is het MUIDERSLOT in vestingstad Muiden. Ook in deze rare tijd van gesloten musea door de wereldwijde coronacrisis blijf ik museumtips delen. Ik bezocht het Muiderslot op de dag dat bekend werd dat het voorlopig de laatste dag zou zijn dat de musea in Nederland open zouden zijn. Wanneer de musea weer opengaan is bij publicatie van deze blog nog niet bekend. Op het moment van mijn bezoek was van sluiting van musea nog geen sprake. Het was wel heel rustig met toeristen. Tijdens een gesprek met een begeleider van een schoolgroep maakte ik een opmerking dat ik van deze rust zou gaan profiteren door de komende periode bijv. de Zaanse Schans en de bollenvelden te  bezoeken. Niet wetende dat dit er voorlopig niet inzit, omdat alle musea in  Nederland voorlopig gesloten zullen zijn, maar ik denk dat dit nog wel even gaat duren. Het Muiderslot heeft een leuk idee ontwikkeld om kinderen creatief bezig in deze bizarre tijd dat ze niet naar school gaan en ook geen museum kunnen bezoeken, bezig te houden. Kijk verder in dit artikel onder het kopje handige informatie. ⬇️

 

Muiderslot

Het Muiderslot is een vierkante waterburcht met op iedere hoek van het kasteel een ronde toren en binnen de muren een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug. Het kasteel is gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee. Het Muiderslot hoort, net als de Westbatterij aan de overkant, bij  Muiden vesting.

Het Muiderslot in Muiden is de oudste waterburcht van Nederland. Het Muiderslot als vesting met bijbehorende vestingwerken was een onderdeel en sluitstuk van vier waterdefensie linies: de Utrechtse Waterlinie, de Oude,  de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Muiderslot werd in 1285 gebouwd door Graaf Floris V.  Na de moord op Floris V, in 1296, is het slot vernield om vervolgens 100 jaar later hersteld te worden.  Het slot werd toen ook uitgebreid met de woonvleugel aan de kant van de Zuiderzee. Het slot werd in 1576 versterkt met aarden wallen en bastions.

Schrijver en dichter Pieter Corneliszoon Hooft is de bekendste bewoner van het Muiderslot. Hij woonde hier 38 jaar. Hij is degene geweest die de kasteeltuinen heeft laten aanleggen.

Het Muiderslot werd meestal bewoond door slotvoogden, die het kasteel namens hun heer beheerden; dat was bijvoorbeeld de bisschop of de landgraaf.

Sinds 1878 is het Muiderslot een Rijksmuseum. Het Muiderslot is daarna verschillende keren gerestaureerd. Alles is teruggebracht in 17e eeuwse staat.

Muiderslot Muiderslot

 

Kasteel Muiderslot

Het museum heeft een binnendeel in het kasteel en een buitenterrein. In het kasteel zijn twee routes: de rode ridderroute en de gele torenroute. Voor de ridderroute is op het binnenplein een gratis audiotour beschikbaar.

Het kasteel bereik je via de ophaalbrug. Deze ophaalbrug was de afsluiting van het kasteel. Het gemetselde deel voor de brug is ongeveer 100 jaar oud. Dit deel was van hout gemaakt. De rode houten poort halverwege de ophaalbrug is wel gemaakt van hout.

De ophaalbrug De ophaalbrug

 

Na de ophaalbrug kom je uit op de binnenplaats van het Muiderslot.

In het midden van de binnenplaats zie je de waterput. Het huidige exemplaar dateert uit de 19e eeuw. Bij de verdiepte opstap aan het begin van de eretrap is de oorspronkelijke waterbron van het kasteel te zien. De waterput was vanaf 3 plekken bereikbaar: de bakkerij in de kelder, de slotkeuken op de beletage en van buitenaf.

Vanaf het binnenplein zijn een paar faciliteiten bereikbaar: de garderobe met kluisjes, de toiletten, de museumwinkel, het museumcafé, de informatiebalie en de balie voor de gratis audiotour.

Het binnenplein van het Muiderslot Het binnenplein van het Muiderslot

 

Zoals gezegd zijn er twee routes: de rode ridderroute (met gratis audiotour) en de gele torenroute.

Plattegrond van het Muiderslot Plattegrond van het Muiderslot

 

Rode ridderroute

Er zijn 10 ruimtes die je tijdens deze route bezoekt. De eerste trap heeft 83 treden en is een echte kasteeltrap met smalle treden. Je gaat hier in de toren omhoog.

Kerker
Wie hier belandde, was verloren en de toekomst zag er somber uit. Voor bekentenissen werden de pijnbank, duimschroeven en een gloeiende pook gebruikt. Er werd zwaar gestraft: een dief bijv. verloor zijn hand en een spion zijn oog. Het was bijna onmogelijk om uit deze kerker te ontsnappen. De kasteelheer was ook de rechter. De bekentenissen werden door marteling verkregen. Iets wat in de Middeleeuwen heel gewoon was.

Kerker Kerker

 

Floriskamer
De Floriskamer is genoemd naar Graaf Floris V. Hij liet dit slot aan de Vecht en aan de toenmalige Zuiderzee in 1285 bouwen. Het was een strategische plek voor de verdediging en inkomsten. Voor de verdediging omdat het water bescherming bood. Voor de inkomsten omdat hij iedereen die langs het kasteel van en naar Utrecht reisde, tol moest betalen. Floris V woonde niet op het slot maar op het Binnenhof in Den Haag.
Floris sloot zich aan bij de Franse koning, een fatale fout. De koning van Engeland zette hem eerst gevangen op zijn eigen kasteel. Maar na het horen van een bevrijdingsactie door boeren uit de buurt werd hij weggehaald uit het kasteel en op 42-jarige leeftijd in de polder vermoord. Het Muiderslot werd door zijn aartsrivaal, de bisschop van Utrecht, verwoest maar na 100 jaar weer opgebouwd.

Floriskamer Floriskamer

 

Kemenade
De kemenade is een speciale kamer voor kasteelvrouwen. Kemenade is een samenvoeging van het Latijnse camera caminata, verwarmde kamer. In deze kamer brandde altijd een haardvuur.  De zandstenendragers van de schouw zijn al meer dan 500 jaar oud. Vroeger was dit de rode kamer met felgekleurde tegels, wandkleden, muurschilderingen en tapijten.

Kemenade Kemenade

 

Wapenzaal
Hier zie je in vitrines originele exemplaren van wapens, zwaarden en harnassen die in de 16e eeuw werden gebruikt. Ridders lieten hun harnassen op maat maken en als er genoeg geld was, kreeg ook het paard een harnas. Het is de vraag of de wapens in deze ruimte werden bewaard. Door de aanwezigheid van ‘gemak’, het toilet, zou je denken dat dit vroeger een woonvertrek voor bijv. soldaten is geweest. Er zijn 9 van deze ‘gemak’ (toiletten) in het Muiderslot. De gemakjes hingen aan de buitenkant van het kasteel.
Neem ook eens plaats in één van de vensterbanken en geniet van het uitzicht over het IJsselmeer.

Wapenzaal Wapenzaal

 

Overdekte weergang
De overdekte weergang is onder het hoge, steile dak van het Muiderslot. Dat het zo steil is, heeft een reden: het voorkwam dat water, sneeuw en hagel door het dak kwam. Alles gleed snel naar beneden. Het is ook een isolatielaag voor de vertrekken beneden. De gekromde houtenbalken heten krommers. Deze krommers zijn sinds 1550 niet meer te koop en daardoor is bekend dat de balken heel oud zijn. De uitgestoken houten balken heten kortelingen. Ze werden bij een aanval uitgeschoven, er werd een plank overheen gelegd waardoor een soort steiger ontstond. Deze steigers werden een extra plek voor schutters. Als het gevaar geweken was, werden de balken weer naar binnengeschoven.

Overdekte weergang Overdekte weergang

 

Prinsenkamer
Deze kamer dateert uit de 17e eeuw. Deze kamer is een gastenkamer. Stadhouder prins Maurits heeft hier verbleven. Daarom heeft deze kamer ook de naam Prinsenkamer gekregen. Hier werd ook geslapen. Boven de deur zie je een schilderij waar hij als ruiter is afgebeeld met aan de linkerkant zijn broer Frederik Hendrik.

De Prinsenkamer De Prinsenkamer

 

Ridderzaal
De ridderzaal was het bruisende hart van het Muiderslot. Dit was de plek voor officiële ontvangsten. In de 17e eeuw woonde de schrijver en dichter Pieter Cornelisz Hooft hier 38 jaar. In deze ruimte werden zijn vrienden ontvangen met muziek, gedichten, theater en gesprekken.
In deze kamer werd ook recht gesproken. Er staat nog een betaaltafel waar de boetes met klinkende munt werden betaald.
De haard heeft Delftsblauwe tegels met dieren.
De bank voor de schouw heeft een omklapbare leuning. Zo kon je kiezen of je een warme rug of een warm gezicht wilde krijgen als je voor de haard zat.

De Ridderzaal De Ridderzaal

 

Cuypers Cabinet
In 1878 werd het Muiderslot een Rijksmuseum en werd het slot gerestaureerd. Het interieurontwerp werd gemaakt door architect Pieter Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Hij wilde de sfeer uit de 17e eeuw terugbrengen in het kasteel. De schouw werd voor de Ridderzaal ontworpen maar kwam in de 20e eeuw op de zolder terecht. Na de restauratie is de schouw in deze ruimte in de Noordertoren geplaatst.

Cuypers Cabinet Cuypers Cabinet

 

Slotkeuken
De slotkeuken heeft alles wat je nodig hebt. De grote haard was het centrum van de bereiding van maaltijden. De waterketel was in hoogte verstelbaar. Als de ketel klepperde, kookte het water. En het braadspit draaide half automatisch. Als het vlees klaar was, klonk er een belsignaal.
Het wild, vlees en de vis kwamen uit de omgeving van het kasteel. De groenten, kruiden en het fruit kwamen uit de kasteeltuin. In de werkkeuken beneden was een bakkerij voor het bakwerk.

De Slotkeuken De Slotkeuken

 

Eetkamer
De eetkamer werd gebruikt als er geen gasten in het kasteel waren. Hier zaten vroeger alleen schietgaten in de muren. Dat was wel heel donker. Om meer licht binnen te laten zijn hier in de 17e eeuw grote ramen met vensterbanken gemaakt. Wijn en bier bijvullen gebeurde door een hijs die links van de haard hangt. Met die hijs laat je de kan zakken tot in de kelder en daar werd hij bijgevuld.

De Eetkamer De eetkamer

 

Oostertoren
Van 1609 tot 1647 woonde dichter en schrijver P.C. Hooft in het Muiderslot. Dit was zijn kamer waar hij werkte, sliep en waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woonde. Zij overleden. Hij hertrouwde en kreeg nog twee kinderen.

Oostertoren Oostertoren

 

Gele torenroute

De gele route is de torenroute. Tijdens deze route zie je de drie voorste torens van het Muiderslot. Deze drie torens zijn het strategische hart van het kasteel. De route staat in het teken van de verdediging van het Muiderslot.

Je komt ook hier weer in verschillende ruimtes van het Muiderslot.

Muurwachtersverblijf
De functie van deze ruimte is waken. De weergang in de nok van deze toren moest zo moeilijk mogelijk te bereiken zijn. Daarom is deze hoogte ook zo hoog. In de torenmuur zie je meerdere kijk- en schietgaten. Aan de linkerkant is een dubbel uitgevoerd kijkgat te zien. Deze is zeldzaam. Dit gat heeft zicht op de slotbrug.

Brugwachtersverblijf
Het brugwachtersverblijf was via de binnenplaats te bereiken. Bij een bestorming en inname van de Poorttoren en het slotplein bleven de muurwachters onbereikbaar.
De huidige moderne trappen in het kasteel dateren uit 2006.

Muurwachtersverblijf Muurwachtersverblijf

 

Doodlopende weergang
Dit pad loopt dood op de Zuidertoren. Deze Zuidertoren was alleen via een wenteltrap in de Westertoren te bereiken. De weergangen zijn expres in stukken verdeeld om het veroveren door de vijand moeilijker te maken.
Door de kanteelvensters zie je Muiden en de Vecht. De schietgaten zijn in de kantelen. Dit biedt veiligheid en bescherming tijdens het lopen van de wacht en een evt. gevecht.

Doodlopende weergang Doodlopende weergang

Overdekte weergang
De overdekte weergang is een soldatenverblijf met bewegende kijkkasten. Deze weergang heeft in de 19e eeuw een nieuwe kapconstructie gekregen. Je ziet nog sporen van de oude kap. Kijk maar eens naar de kopse muren van deze weergang. De oude kap was lager en steiler.

Overdekte weergang Overdekte weergang

 

Herautenkamer
De hereaut/wapenkoning was een belangrijk iemand in de Middeleeuwen. Aan de wand hangen vaandels van de wapens van Floris V, de graaf van Holland en Zeeland. De stenen muren in deze kamer dateren uit ongeveer 1500. De nis is een schietgat voor een handkanon. Deze staat gericht op de stenen opening in de vestingmuren bij de kassa.

De Herautenkamer De Herautenkamer

 

Slotkapel
Dit was vroeger een woongedeelte. Het werd in 1386 ingericht als slotkapel. In 1444 is het gebrandschilderde glazen drieluik aangebracht. Het was een voorstelling van de kruisiging en van de wapens van Philips de Goede en zijn vrouw Isabella van Portugal. Hun portretten zijn te vinden op de tijdbalk. Hier lees je ook informatie over zeven eeuwen Muiderslot, de geschiedenis en de bewoners van het kasteel.

De Slotkapel De Slotkapel

 

Werkvertrek van P.C. Hooft
Dit is het bovencantoir, de naam die P.C. Hooft zijn werkvertrek in brieven noemde. Hij schreef hier grote delen van het boek de Nederlandse Historiën. Hij had een schitterend uitzicht over de toenmalige Zuiderzee. De tuinen voor het kasteel zijn door hem aangelegd.

Werkvertrek van P.C. Hooft Werkvertrek van P.C. Hooft

 

Overloop
De overloop is de verbindingsgang tussen het trappenhuis van de Oostertoren en de Kapelaanskamer in de Poorttoren. In de stenen traptreden zijn ingelegde houten planken aangebracht, die bij slijtage werden vervangen.

Kapelaanskamer
De kapelaanskamer ligt boven de doorgang in de Poorttoren. Dit was vroeger waarschijnlijk de huiskapel met een huisaltaar en een slotkapelaan. Deze kapelaan woonde direct boven de poort in de Michaelskapel. Michael is de bewaker van de hemelpoort.
Dit is zeer waarschijnlijk een woonkamer geweest. Dit vanwege de aanwezigheid van de schout en het toilet achter de rode deur.

Vanaf de open weergangen met de kantelen heb je een fantastisch uitzicht over de rivier de Vecht met de grote Zeesluis van Muiden, over de vesting en de tuinen en op de voormalige Zuiderzee, het huidige IJmeer.

 

Buitenterrein

Buiten zijn de tuinen, de kazemat, het theaterbastion, het waterschild, de pruimenboomgaard en de valkerij te bekijken.

Tuinen
Na binnenkomst zijn de tuinen het eerste wat je tegenkomt. De tuinen zijn in 1620 aangelegd door de schrijver en dichter P.C. Hooft. Hij woonde in die tijd in het kasteel. De door hoge hagen omringde tuinen zijn aangelegd in de Hollandse renaissance stijl. Achter deze siertuinen liggen de pluktuinen. De tuinen zijn er om van te genieten en om van te eten. De loofgang verdeelt de kasteeltuin in een Warmoeshof met groenten van vroeger en in een Kruidhof met keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en verf- en sierkruiden. Daarnaast zijn er bijzondere bloemen en planten te zien.
In de tuinen staan een paar beelden.

De tuinen De tuinen van het Muiderslot

 

Kazemat en het theaterbastion
De kazemat en het theaterbastion behoren tot de vestingwallen. Vanaf deze plek kijk je uit over IJburg (Amsterdam) en het IJsselmeer. Het theaterbastion wordt ook gebruikt voor voorstellingen. Je kunt een wandeling maken over dit deel van de Muidense vestingwerken.

Het theaterbastion Het theaterbastion

 

Waterschild
Het waterschild staat aan de rand van de pruimenboomgaard. Het is een bunkerpaviljoen waarin zeven eeuwen geschiedenis van het Muiderslot te zien is.
Het is een kunstwerk, een waterrijk totaaltheater. Het vertelt de rol van water in Nederland. Ik ben hier niet binnen geweest.

Het Waterschild Het Waterschild

 

Pruimenboomgaard
De pruimenboomgaard achter het kasteel is in 1620 aangelegd door P.C. Hooft. Hij nodigde zijn gasten uit Amsterdam uit om met hem van de pruimen uit zijn boomgaard te genieten. Een bekende afscheidsgroet van P.C. Hooft is ‘Tot in de pruimentijd’. De boomgaard bestaat uit oude rassen. De bomen zijn in 2007 opnieuw aangeplant. Het Pruimenfestival wordt hier elk jaar in het eerste weekend van september gehouden.

De Pruimenboomgaard De Pruimenboomgaard

 

De valkenier
De jacht op valken was in de tijd van Floris V een hobby van de rijken. De valkenier vertelt je alles over deze periode. De valkenier is vanaf 1 april tot en met 31 oktober van 11.00-14.00 uur, elk weekend, alle officiële feestdagen en in de schoolvakanties op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag te vinden in de rood witte tent aan de zijkant van het kasteel op het kanonbastion. Hier kun je de roofvogels van dichtbij bekijken. Hij geeft twee vliegdemonstraties per dag van 20 minuten per keer. Deze demonstraties kun je zien op het toernooiveld bij het theaterbastion of op het slotplein. Ik was er in maart, de valkenier en de roofvogels waren afwezig, maar de tent was wel geopend. In het Valkerijpaviljoen zie je veel wetenswaardigheden over roofvogels en de betekenis van de valkerij vroeger en nu.

De valkenierstent De valkenierstent

 

Achter het Valkerijpaviljoen bevindt zich de aanlegsteiger voor de veerdienst.

Het Muiderslot met de aanlegsteiger Het Muiderslot met de aanlegsteiger

Wil je meer foto’s van het Muiderslot in Muiden zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het museum?

Dit museum stond hoog op mijn lijstje van musea die ik dit jaar wilde bezoeken en ik was net op tijd, want een dag later werd door het Nederlandse kabinet een sluiting van alle musea in Nederland afgekondigd als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus die Nederland en de rest van de wereld al het hele jaar 2020 in zijn greep heeft.

Ik vond het een geweldig kasteelmuseum die me weer wat geleerd heeft over de verdediging van Nederland in oorlogssituaties en hoe men leefde in een kasteel. Vooral de woonvertrekken en de mooie inrichting vond ik geweldig. De ruimtes van het Muiderslot zijn ingericht met een mooie collectie schilderijen, meubelen, en voorwerpen uit de tijd dat P.C. Hooft hier woonde. De kamers van het kasteel zijn nog precies ingericht zoals het vroeger was.

Ik heb al meerdere plekken bezocht die deel uit maken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is toch wel één van de indrukwekkendste plekken.

De audiotour is een aanvulling op de teksten die in elke kamer te lezen zijn. Maar ik vind het jammer dat er voor de gele route geen audiotour is.

Het Muiderslot Het Muiderslot

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Voor kinderen heeft het Muiderslot tijdens de gedwongen sluiting vanwege de coronacrisis wekelijks een thuisopdracht. Je vindt de opdrachten hier. Plaats je ontwerp op Instagram of Facebook, je tagt het museum er in (@muiderslot) en je gebruikt de hashtags #muiderslot en #SlotOpSlot.
 • Op de website van het Muiderslot staan een aantal leuke e-books met informatie over het Muiderslot en zijn bewoners.
 • Er is een gratis audiotour verkrijgbaar op het slotplein. Deze is geschikt voor volwassenen en kinderen. Tijdens deze audio hoor je meer over bijv. de bouwgeschiedenis, de strategische ligging, beroemde bewoners en het leven op een kasteel. De gratis audiotour is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russisch, Hebreeuws en Chinees.
 • Voor een eigen groep is het mogelijk om, tegen betaling, een themarondleiding te boeken.
 • De ruimtes in het Muiderslot kunnen gehuurd worden voor evenementen, vergaderingen, recepties, feestjes en borrels.
 • Honden zijn niet toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden en officiële hulphonden.
 • Het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Rolstoelgebruikers kunnen gratis genieten van het buitenterrein van het Muiderslot, zoals van de kasteeltuinen en de valkenier.
 • Het Muiderslot is ook niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Er is geen lift in het 700 jaar oude pand met 300 smalle traptreden.
 • Er is een museumwinkel op het binnenplein. Deze museumwinkel is via een trapje bereikbaar.
 • De Taveerne is gevestigd aan het binnenplein. Ook het restaurant is  via een trapje bereikbaar.
 • De toegang tot de toiletten is aan het binnenplein en ook de toiletten zijn alleen via een trapje bereikbaar.
 • De wandelroutes ‘Het Waterliniepad’ en het ‘Floris V-pad’ lopen langs het Muiderslot.

Restaurant Taveerne Restaurant Taveerne

 

Bereikbaarheid

Kom je met de auto: vanaf de A1 neem je afslag 3: Muiden/Weesp.

Je kunt je auto gratis parkeren bij parkeerplaats P1 (Maxisweg), P2 (Mariahoeveweg). Vanaf deze parkeerplaatsen is het 15 minuten lopen naar het Muiderslot. P+R Muiden is ook gratis. Hiervandaan is het 30 minuten lopen naar het Muiderslot of je neemt de bus naar Muiden Centrum. Daarvandaan is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Muiderslot.

In de buurt van het Muiderslot en in het centrum van Muiden is het betaald parkeren: € 2,40 per uur of € 21,60 voor een dag.

Kom je het het openbaar vervoer dan kun je het beste met de trein vanaf Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid of Utrecht Centraal naar Station Weesp te reizen. Vanaf Station Weesp reis je met buslijn 110 (let op deze gaat 1x per uur) naar bushalte Muiden Centrum. Daarvandaan is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Muiderslot.

Op werkdagen kun je per bus vanaf Amsterdam Bijlmer Arena met buslijn 209 naar P+R Muiden reizen. Hiervandaan is het 30 minuten lopen naar het Muiderslot of je stapt over op buslijn 110 naar Muiden Centrum en loopt vanaf deze bushalte in ongeveer 10 minuten naar het Muiderslot.

Ook vanaf Amsterdam Amstelstation gaan er bussen naar P+R Muiden. Hiervandaan is het 30 minuten lopen naar het Muiderslot of je stapt over op buslijn 110 naar Muiden Centrum en loopt vanaf deze bushalte in ongeveer 10 minuten naar het Muiderslot.

In het zomerseizoen (april t/m oktober) vaart er een veer tussen Amsterdam IJburg naar het Muiderslot.
Elke zaterdag gaat er vanuit Marina Muiderzand in Almere een veerdienst naar het Muiderslot.

 

Openingstijden
1 april t/m 31 oktober: dagelijks (ook op feestdagen): 10.00-17.00 uur.

1 november t/m 31 maart: dinsdag tot en met zondag (ook op feestdagen): 10.00-17.00 uur. Maandag: gesloten behalve in schoolvakanties. Dan is het Muiderslot open van 10.00-17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 15,50 per persoon.
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 9,– per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2020).

Entree bij het Muiderslot Entree bij het Muiderslot

 

Adres
Muiderslot

Herengracht 1
1398 AA Muiden

 

Website
Muiderslot

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Boeken over het Muiderslot

Ik heb onlangs een paar zeer interessante boeken over het Muiderslot ingekeken. Deze kunt u, mocht u interesse hebben, via onderstaande links bestellen.

 

Meer lezen

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest
Ik bezocht tijdens een wandeling door vestingstad Muiden het Muiderslot. Het Muiderslot in Muiden is de oudste waterburcht van Nederland. Een zeer interessant kasteel die van binnen via twee routes is te bekijken. Vergeet ook niet de buitenruimtes te bekijken. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #muiderslot #kasteelmuiderslot #amsterdamcastle #muiden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Ik bezocht tijdens een wandeling door vestingstad Muiden het Muiderslot. Het Muiderslot in Muiden is de oudste waterburcht van Nederland. Een zeer interessant kasteel die van binnen via twee routes is te bekijken. Vergeet ook niet de buitenruimtes te bekijken. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #muiderslot #kasteelmuiderslot #amsterdamcastle #muiden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com