Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof in Lisse

De eerste kabouter tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

 

Ik maakte een kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof bij Lisse. Dit is een korte wandeling van een paar kilometer vanaf Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse bij het oude, niet meer in gebruik zijnde, station van Lisse in de bossen aan de overkant van de weg over een stuk van Landgoed Keukenhof. Onderweg kwam ik een heus kabouterdorp tegen. Wandel je mee?

 

Landgoed Keukenhof

Wie de naam Keukenhof hoort, denk onmiddellijk aan de jaarlijkse bloemententoonstelling die elk jaar van maart t/m mei wordt gehouden. Deze bloemententoonstelling vindt plaats op het terrein van Landgoed Keukenhof. Het landgoed bestaat uit meer dan alleen de bloemententoonstelling.

Aan de overkant van de Stationsweg ligt het grootste deel van Landgoed Keukenhof met het Kasteel, zijn tuinen en de bossen.

In 1432 werd dit gebied voor het eerst genoemd. Toen heette het nog Keukenduin. Het gebied was de jachtgrond van Jacoba van Beieren die in slot Teylingen in Sassenheim woonde.

Het gebied werd het keukenduin genoemd, omdat alle opbrengsten uit het duingebied, zoals kruiden, bessen en wild, bestemd waren voor de keuken van slot Teylingen.

In 1641 wordt het Keukenhof Huis gebouwd en in 1665 het Zandvliethuis. Dit waren toen twee landgoederen. Het Zandvliethuis stond op het terrein waar nu de jaarlijkse bloemententoonstelling wordt gehouden. Deze landgoederen werden in 1803 samengevoegd tot één landgoed.

Tussen 1858 en 1865 wordt het Keukenhof Huis verbouwd in neogotische stijl en worden zes torens aan het huis toegevoegd. De naam veranderd in Kasteel Keukenhof. Het omliggende park werd ingericht in Engelse landschapsstijl. De ontwerpers waren de tuinarchitecten Zocher. Zij zijn ook de ontwerpers van het Vondelpark in Amsterdam.

Het landgoed wordt na de dood van de laatste eigenaar, graaf van Lynden, een stichting.

In 2016 worden de Keukenhof en Kasteel Keukenhof samengevoegd tot één stichting met als doel, het beheer over het landgoed van 238 hectare en de instandhouding en exploitatie van het landgoed.

Entree: De toegang tot het landgoed is gratis. In verband met de restauratie van de tweede etage, is het niet mogelijk om een rondleiding door het kasteel te boeken.
Openingstijden: De openingstijden in de winter zijn van maandag t/m zondag van 08.30 – 17.00 uur en in de zomer is het landgoed geopend van maandag t/m zondag van 08.30 – 19.30 uur.
Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse.
Website: Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof op Landgoed Keukenhof Kasteel Keukenhof

Lees meer: Kasteel Keukenhof

 

Over Landgoed Keukenhof zijn verschillende wandelingen uitgezet, zoals de korte en lange versie van het Laarzenpad, een Trage Tocht Lisse en de kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof.

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof ligt het LAM (Lisser Art Museum), een leuk museum waar het draait om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van. In het museum zijn verrassende schilderijen, beelden, foto’s, video’s, installaties en digitale kunst. Ik heb het museum al een keer bezocht.

Entree: Volwassenen: € 7,50 per persoon, kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– persoon en kinderen t/m 4 jaar: gratis. Met het kopen van je ticket sponsor je het LAM en de kunst. Voor degenen die minder te besteden hebben: er zijn gesponsorde, gratis tickets. Het ticket wordt voor je betaald. De filosofie hierachter is dat de LAM-belevenis voor iedereen beschikbaar is. De Museumkaart is NIET geldig in het LAM! (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: Woensdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. In de vakantieperiode zijn er extra openingstijden.
Adres: Keukenhof 14, 2161 AN Lisse.
Website: LAM (Lisser Art Museum)

LAM (Lisser Art Museum) op Landgoed Keukenhof LAM (Lisser Art Museum)

Lees meer: LAM (Lisser Art Museum)

 

Mijn wandeling

Ik fietste naar het startpunt van deze kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof. Dit is het voormalig treinstation van Lisse. Het gebouw is nu in gebruik als horecagelegenheid, maar toen ik hier was, was het restaurant vanwege de coronacrisis (helaas) gesloten.

Ik zet mijn fiets wel bij het gebouw neer. Kom je met de auto, dan kun je Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse op je navigatie invoeren. Er is hier ruimte om je auto gratis te parkeren.

Vanaf de parkeerplaats steek ik de drukke Stationsweg over.

Mijn wandelroute over Landgoed Keukenhof begint bij knooppunt 45. Voor ik het terrein op kan, moet ik eerst een hek door met de tekst Landgoed Keukenhof. Ik kom in een holte in een boom direct de eerste kabouter tegen. Voor de foto heb ik hem uit de boomholte gehaald en half in de holte gezet.

Knooppunt 45 tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Knooppunt 45

Het hek van Landgoed Keukenhof Het hek van Landgoed Keukenhof

 

Ik loop verder, niet bang dat ik zal verdwalen want ik heb al ergens gelezen dat dit hier onmogelijk is met slechts één wandelpad zonder zijpaden. Ik volg het pad en loop over een graspad door een zogenaamd broekbos. De naam van dit bos is de Grote Looster. Dit broekbos is weer onderdeel van het Laarzenpad, een andere wandeling. Deze route heeft een lange en korte versie. Het Laarzenpad staat inmiddels op mijn bucketlist met wandelingen die ik nog een keer wil lopen. Dat lijstje wordt steeds langer. Zodra ik deze beide routes gelopen heb, zullen de routes uiteraard op deze website verschijnen.

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

 

Ik snap nu ook direct waarom aangeraden wordt om stevige schoenen of laarzen aan te trekken. Het is hier, ondanks dat het de laatste tijd amper geregend heeft, behoorlijk drassig.

Het wandelpad tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

 

Trek stevige schoenen of laarzen aan voor deze wandeling want het kan er behoorlijk drassig zijn, zeker na een flinke regenbui.

 

In het eerste rechte stuk zie ik op verschillende plekken aan de rechterkant kabouters. Er is zelfs een heel dorpje met allemaal tuinkabouters. Grappig om te zien.

Een kabouter tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Een kabouter tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Een kabouter tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Een kabouter tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Kabouters tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

 

Er zijn in deze omgeving meer kabouterwandelingen/-dorpen, zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen als je via de ingang De Zilk naar binnen gaat en ook aan de overkant, bij Kasteel Keukenhof is een korte kabouterwandeling langs 16 kabouterpaaltjes uitgezet. Ik kom in een latere blog nog een keer terug op deze laatste wandeling, want deze wandeling heb ik na deze kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof ook nog gelopen.

Er zijn leuke doorkijkjes met veel water. De vegetatie is gevarieerd met bijv. mooie gele lissen die hier in het natte gebied goed gedijen. Helaas zijn er ook veel brandnetels. En daar heb ik een pesthekel aan. Ik was hier in het voorjaar, een tijd waarin alles ontluikt en alles nog fris is.

Een doorkijkje tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Een doorkijkje

 

Ik blijf het pad volgen en buig met het pad mee naar rechts langs de weilanden waar de koeien aan de overkant van het water me aan zitten te staren.

Koeien onderweg tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Koeien onderweg

 

Op een kruising waar ik naar rechts of links kan, houd ik links aan en loop verder langs de sloot.

De paden zijn op sommige plekken met knuppelhout verstevigd.

Het wandelpad tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Het wandelpad tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Het wandelpad

 

Ik volg het pad. Ik kan hier niet verdwalen. Er zijn onderweg maar twee plekken waar ik zou kunnen twijfelen welke richting ik moet volgen. Het eerste punt ben ik net gepasseerd en bij het tweede punt, een driesprong loop ik naar links. Als ik naar rechts zou gaan kom ik op een punt waar ik al langs gelopen ben.

Het wandelpad tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Een driesprong

 

Ik loop langs de bosrand met uitzicht over weilanden en sloten. Langs de kant van de sloot staan knotwilgen die aan het ontkiemen zijn. Onderweg zie ik ook veel gele lissen. Ik blijf het pad volgen.

Een gele lis tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Een gele lis

Knotwilgen tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Knotwilgen

 

De hele weg is onverhard en niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, rolstoelen en kinderwagens/buggy’s.

Onderweg naar het einde van mijn wandeling over Landgoed Keukenhof geniet ik weer van de vele doorkijkjes.

Een doorkijkje tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

 

Ik sta aan het eind van het pad weer voor een klaphek met daarop Landgoed Keukenhof. Net achter het hek staat een paaltje van knooppunt 43 en met de richting voor andere knooppunten.

Het hek van Landgoed Keukenhof

Knooppunt 43 tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Knooppunt 43

 

Ik verlaat het onverharde pad en loop over het fietspad langs de drukke Stationsweg. Onderweg passeer ik knooppunt 44. Deze wijst o.a. naar de overkant van de Stationsweg waar een andere wandeling is uitgezet.

Knooppunt 44 tijdens mijn kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof Knooppunt 44

 

Ik loop verder over het fietspad, bij gebrek aan een wandelpad en kom uit bij mijn beginpunt, knooppunt 45.

Dit is het eind van deze korte wandeling die volgens een beschrijving die ik gevonden heb, 2,4 kilometer lang is, maar volgens mijn wandelapp heb ik 4 kilometer gelopen.

Ik steek opnieuw de drukke weg over en pak mijn fiets. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om op een terrasje te gaan zitten, want die zijn op het moment dat ik deze wandeling maak, nog altijd gesloten. Ik fiets door naar Kasteel Keukenhof om daar een korte kabouterwandeling te maken en rond te kijken in de tuinen van Kasteel Keukenhof. In latere blog meer over deze wandeling.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

De Kabouterwandeling, Wandelroute 989869 van het VVV Lisse. De route, de routebeschrijving en GPS track lees je hier.

Knooppunt: 45 – 43 – 44 – 45.

 

Afstand

± 4 kilometer volgens mijn app, 2,4 kilometer volgende officiële routebeschrijving.

 

Ondergrond

95% onverhard.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse.

 

Openbaar vervoer

Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse.

Reis je met de bus dan is de bushalte Leidsevaart op 4 minuten lopen van het oude Station van Lisse de dichtstbijzijnde bushalte.

 

Horeca

Bij de start van de route is in het oude station Lisse horecagelegenheid ‘Het Tussenstation Lisse’ gevestigd.

 

Honden

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

Station Lisse Station Lisse

Meer foto’s zie je op mijn andere website JTravel.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en omgeving. Je kunt vanuit Lisse ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de Bollenstreek, Leiden Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.Booking.com

 

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Heb jij wel eens een kabouterwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof bij Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #landgoedkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof bij Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #landgoedkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Nell schreef:

  Wat een informatie, geweldig !
  Zodra mijn gezondheid ( benen ) het weer toelaten ga ik zéker de kabouterwandelingen maken , lijkt me echt leuk .
  Ik ben opgegroeid in Lisse, en het Keukenhofbos, toen nog zonder kabouters was bekend speelterrein .
  Leuk om te lezen !

  • Jaquelien schreef:

   Dank je voor je reactie Nell. Graag gedaan en ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik heb intussen meerdere kabouterwandelingen gemaakt (bij Kasteel Keukenhof en in de Amsterdamse Waterleidingduinen). De links naar deze blogs zijn in deze blog verwerkt. Ik hoop dat je snel weer een mooie wandeling kunt maken. De kabouters wisselen nog eens. Dit was vorig jaar en begin deze maand heb ik dit stuk opnieuw gelopen in het kader van de Trage Tocht Lisse en toen zag ik veel andere kabouters.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com