5x doen voor de douane op Schiphol

Luchthaven Schiphol

 

Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Lees je mee? Wie is er nog nooit op Schiphol geweest. Waarschijnlijk iedereen die deze blog leest, is wel eens van Schiphol vertrokken voor een (verre) reis en/of aangekomen na een (verre) reis. Onze nationale luchthaven Schiphol is meer dan alleen maar vertrekken en aankomen. Er zijn genoeg dingen te doen om tijdens het wachten je tijd vol te maken of als je op Schiphol bent om wat voor reden dan ook, om iets meer van de luchthaven te zien.

 

Schiphol

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. De luchthaven ligt in de gemeente Haarlemmermeer, 15 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam. Jaarlijks komen hier 71 miljoen passagiers. Het is na Londen Heathrow en Parijs Charles De Gaulle de drukste luchthaven van Europa.

In 1920 vertrok de eerste lijndienst vanaf de luchthaven naar Londen. De luchthaven heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad onder bombardementen, door zowel de geallieerden als de Duitsers. Alles is herbouwd en nu telt Schiphol 6 banen en 4 vertrek- en aankomsthallen, werden in 2018 71 miljoen passagiers verwelkomd en zijn er bijna 50.000 vliegbewegingen per jaar.

Schiphol is zo groot dat je er makkelijk kunt verdwalen. Er zijn talloze winkels en horecagelegenheden. Maar er is meer te doen.

 

Wat is er te doen voor de douane

Panoramaterras

Breng een bezoek aan het Panoramaterras. Op het Panoramaterras kun je vliegtuigen spotten en genieten van het mooie uitzicht over de luchthaven. De toegang tot het Panoramaterras en de Fokker 100 van de KLM is gratis. Op het terras staat een echte Fokker100 van KLM Cityhopper. Dit vliegtuig is van binnen te bekijken. Neem een kijkje in de cockpit, luister naar aanwijzingen vanuit de verkeerstoren en lees over de historie van Fokker. Vanaf het terras heb je een goed zicht op de vliegtuigen bij de C, D en E-pier. Er zijn, tegen betaling, verrekijkers aanwezig om de vliegtuigen nog dichterbij te kunnen zien.

De route naar het Panoramaterras is na de heropening in oktober 2019 gewijzigd. Het Panoramaterras is nu bereikbaar via de roltrap of lift bij Aankomsthal 1 (ter hoogte van Café Rembrandt) of via de roltrap of lift bij Vertrekhal 1 (ter hoogte van balierij 1). Ben je op de tweede etage, dan word je naar het Panoramaterras geleid.

Openingstijden: In de zomermaanden (vanaf de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in september) is het Panoramaterras open van 07.00 tot 21.00 uur. In de wintermaanden (vanaf de laatste zondag in september tot de laatste zondag in maart is het Panoramaterras open van 09.00 tot 17.00 uur.
Bij slecht weer, zoals storm, ijzel en sneeuw, is het terras uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Door de corona perikelen kan het zijn dat het Panoramaterras (tijdelijk) gesloten is.

Entree: gratis.

De Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol De Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol

De cockpit van de Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol De cockpit van de Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol

De cabine van de Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol De cabine van de Fokker 100 van KLM Cityhopper op het Panoramaterras op Schiphol

 

Schiphol Experience

Schiphol Experience is een multimediatour over de luchthaven Schiphol. Je krijgt onder begeleiding van de gezagvoerder van de bus een kijkje achter de schermen van de luchthaven en komt op plekken waar je normaal gesproken niet komt, zoals de brandweerkazerne, de hangars, de sneeuwvloot en het platform van Schiphol Oost. Je krijgt een kijkje in de geschiedenis van de luchthaven met verhalen over de start van het vliegveld en de eerste vlucht die hier ooit vertrok. Met de Schiphol Experience bus rijd je een rondje over de luchthaven. De tour duurt iets meer dan een uur. Om mee te mogen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en is vooraf reserveren verplicht.

Tours: van dinsdag tot en met zondag zijn er dagelijks drie tours: om 11.00, 13.00 en 14.30 uur. De tour begint in de Planes@Plaza winkel op Schiphol Plaza. Hier bevindt zich een balie waar je je kunt aanmelden voor de tour.

Prijzen: Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 8,– per persoon.

Website

Er zijn kortingsacties. Zo spaar ik al een paar jaar punten via Eurosparen van Friesland Campina. Punten die bijv. op de pakken van Optimel, Campina vla/yoghurt/kwark staan en waarmee je voor de helft van de prijs en het inwisselen van punten bijv. uitjes kunt maken, zoals Schiphol Experience. Kortingen zijn altijd mooi meegenomen toch?

De bus voor de Schiphol Experience De bus voor de Schiphol Experience

Follow de buschauffeur voor de Schiphol Experience Follow gezagvoerder/buschauffeur Ron naar de bus voor de Schiphol Experience
De eerste verkeerstoren van Schiphol (=nu een restaurant) tijdens de Schiphol Experience (deze foto is door het raam van de bus gemaakt, misschien dat je daardoor reflectie in het raam ziet) De eerste verkeerstoren van Schiphol (= nu een restaurant) tijdens de Schiphol Experience (deze foto is door het raam van de bus gemaakt, misschien dat je daardoor reflectie in het raam ziet)

 

Schiphol challenge

Leuk voor kinderen is de Schiphol Challenge. Kinderen kunnen op deze manier de luchthaven ontdekken. Ze krijgen een vragenlijst (gratis te downloaden via de website van Schiphol) waarmee ze verspreid over de luchthaven leuke plekken ontdekken. Een speurtocht die gaat van reizen tot kunst en geschiedenis. De plattegrond geeft precies aan waar de kinderen het antwoord op een vraag kunnen vinden. Voorbeelden van vragen zijn: Naar welke twee landen kun je met de trein reizen vanaf Schiphol Plaza of Hoeveel start- en landingsbanen heeft Schiphol of Noem drie klusjes die je bij een servicepoint kunt laten regelen. Weet jij de antwoorden? Onderaan dit artikel geef ik je de antwoorden.

 

Vliegtuigspotten

Op Schiphol zijn verschillende plekken waar je vliegtuigen kunt spotten.

Vanaf het Panoramaterras heb je een mooi zicht op de platforms bij de C, D en E-pier en vliegtuigen die hier opstijgen of landen.

Andere spottersplekken zijn langs de Buitenveldertbaan en de Polderbaan. Je hebt een mooi uitzicht over de start- en landingsbaan. De spottersplekken zijn gratis. De meeste kans voor het spotten van vliegtuigen is langs de Polderbaan. Hier vertrekken en landen de meeste vliegtuigen. De spottersplaats langs de Polderbaan is aan het einde van de IJweg aan de westkant van de baan. Vanaf de spottersplek van de Buitenveldertbaan heb je ook en beetje zicht op de Aalsmeerbaan en de Oostbaan. De spottersplek langs de Buitenveldertbaan ligt in Schiphol Oost.

Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol
Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol
Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol Vliegtuigspotten vanaf het Panoramaterras op Schiphol

 

Winkelen bij Schiphol Plaza

Voor en achter de douane kun je heerlijk winkelen. De laatste jaren is het winkelaanbod op de luchthaven gevarieerd geworden. Je kunt er voor alles terecht, nog iets eten, kleding, bloemen, cadeautjes, sieraden, parfum, drank, reisbenodigdheden, drogisterijartikelen, elektronica, boeken, enz.

Schiphol Plaza werd in juli 1995 geopend toen het oude stationsgebouw werd gesloopt. Voor Schiphol Plaza staat een rood met wit geblokt Meetingpoint. Dit punt wordt gebruikt als herkenningspunt voor ophalers

Achter de douane heb je de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke prijzen bij See Buy Fly de laatste dingen in te slaan.

Er zijn talloze horecagelegenheden op Schiphol Plaza, van de Hema tot aan Starbucks en La Place en van sushibars tot Per Tutti, voor een heerlijke pizza. Daarnaast zijn er cafés en bars voor een drankje.

De meeste winkels op Schiphol Plaza zijn dagelijks geopend van 07.00 tot 22.00 uur. De grote Albert Heijn zelfs tot middernacht, net als een paar horecagelegenheden. Schiphol Plaza en de aankomst- en vertrekhallen zijn tussen middernacht en 04.00 alleen toegankelijk voor reizigers, afhalers en personeel. De winkels van Schiphol Plaza vind je in het openbare gedeelte van de luchthaven.

Schiphol Plaza is ook de plek waar je de lift of (rol)trap neemt naar de treinen. Buiten Schiphol Plaza bevindt zich het busstation.

Schiphol Plaza op Luchthaven Schiphol Schiphol Plaza op Luchthaven Schiphol

Mooie reisboeken bij de Ako op Schiphol Plaza Mooie reisboeken bij de Ako op Schiphol Plaza

Typisch Nederlands in één van de winkels op Schiphol Plaza Typisch Nederlands in één van de winkels op Schiphol Plaza

 

Bereikbaarheid van Schiphol

 • Trein
  Schiphol heeft een eigen treinstation. Er zijn verbindingen vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, Groningen en Maastricht en internationale bestemmingen. Er rijdt ’s nachts een trein naar Utrecht, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam. Schiphol is ook bereikbaar per hogesnelheidstrein (HSL-Zuid).
 • Auto
  Schiphol ligt vlak langs de A4, de snelweg die Amsterdam en Den Haag verbindt.
  Parkeren op Schiphol is duur! Er zijn verschillende parkeermogelijkheden.
  Kort parkeren (tot 48 uur): P1 en P2. Dit zijn overdekte parkeergarages. Deze parkeergarages zijn direct verbonden met het terminalgebouw.
  Lang parkeren: P3. Dit parkeerterrein ligt vlak langs de snelweg A4. Vanaf dit parkeerterrein vertrekt om de paar minuten een bus naar de vertrekterminal. Een busrit van ongeveer 5 minuten.
 • Bus
  Het busstation bevindt zich voor de uitgang van Schiphol Plaza. Er zijn veel buslijnen. De zogeheten ‘R-Net’ biedt een snelle en comfortabele busverbinding met plaatsen als Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost. Er is een rechtstreekse verbinding met buslijn 397 naar de binnenstad van Amsterdam.
 • Taxi
  Taxi’s hebben hun standplaats voor Schiphol Plaza. Heb je een taxi nodig, Sneleentaxi brengt en haalt je vanuit heel Nederland van en naar Schiphol. Een reservering kun je via deze link maken.

 

De antwoorden op de vragen bij de Schiphol Challenge:  de trein gaat naar België en Frankrijk, Schiphol heeft 6 start- en landingsbanen en klusjes die je bij het servicepoint kunt regelen zijn kleding stomen, pakketjes verzenden en schoenen repareren.

 

Heb jij wel eens één van bovenstaande punten bezocht? Wat vond je ervan? Heb je nog andere suggesties, laat het me weten via onderstaand reactieformulier.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog

Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog Ik heb 5 dingen die je voor de douane op Schiphol kunt doen voor je op een rijtje gezet, zoals een bezoek aan het Panoramaterras, Schiphol Experience, vliegtuigen spotten en winkelen. Meer lees je in mijn blog. Lees je mee? #schiphol #jtravel #jtravelblog

4 reacties

 • Natalie schreef:

  Wat een leuke vakantietip, die Schiphol challenge. Die kende ik helemaal niet. Ik moet overigens zeggen dat ik Schiphol in vergelijking met bijvoorbeeld de luchthavens in Berlijn erg goed uitgerust vind. Het shoppen, ook bij See Buy Fly vind ik overigens duur. Dat geldt ook voor het gebruik maken van de horeca.

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Natalie,
   Dank je wel voor het lezen van mijn blog en het reageren op de blog over Schiphol.
   Ik hoor van meer lezers dat de challenge onbekend is. Het is wel een leuke manier om Schiphol te leren kennen. Ik ben het helemaal met je eens dat de prijzen op Schiphol voor See Buy Fly en de horeca (te) hoog liggen. Ik maak hier ook nooit gebruik van. De meeste winkels voor de douane hebben de prijzen zoals die ook gehanteerd worden in de andere vestigingen maar niet alle. Ik vind het leuk om daar rond te neuzen maar iets kopen doe ik zelden of nooit. Schiphol is zeker goed uitgerust maar ik heb meerdere luchthavens gezien die ook heel goed uitgerust zijn, zoals Bangkok en Johannesburg. Windhoek (Namibië) stelt bijvoorbeeld weer niets voor.

 • Fleur schreef:

  Leuke tips! Wij hadden afgelopen vakantie wat vertraging op Schiphol en toen heb ik ieder kind één voor één meegenomen naar de winkels. Die vragenlijst klinkt ook erg leuk!

  • JTravelBlog schreef:

   Hallo Fleur,
   Dank je wel voor je reactie. Winkelen op Schiphol is altijd leuk maar ik vond het Panoramaterras (die zo las ik gisteren waarschijnlijk het hele jaar nog gesloten is) ook leuk.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com