Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Mijn eigen appels plukken op Landgoed de Olmenhorst

 

Landgoed De Olmenhorst is een landgoed in Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Het landgoed is een begrip in de wijde omgeving. Tijdens de zelfpluk in september en oktober is hier van alles te beleven voor groot en zeker ook voor klein.

In deze periode mag je je eigen appels en peren plukken en geloof me, ze worden massaal geplukt en gekocht. Ik heb mensen met tassen vol appels en peren zien lopen toen ik er tijdens één van de zelfplukdagen was. Daarnaast zijn er verschillende winkeltjes, worden er workshops gegeven en zijn er verschillende horecagelegenheden waar biologische producten verkocht worden.

Peren plukken op Landgoed De Olmenhorst Peren plukken op Landgoed De Olmenhorst

 

Wat is Landgoed De Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst is een landgoed met 19 hectare biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels. Hier vind je maar liefst 50.000 appelbomen en meer dan 10.000 perenbomen, maar ook pruimenbomen en kersenbomen.
In het najaar kun je je eigen appels en peren plukken. Dit zijn de Zelfplukdagen op het landgoed.

Landgoed De Olmenhorst bestaat al meer dan 165 jaar. Vanaf de oprichting tot heden zijn er 5 generaties De Clercq eigenaar geweest van het landgoed: Stephanus de Clercq kocht de grond in 1854 en startte hier een akkerbouwbedrijf met aardappelen, tarwe, vlas en erwten. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste fruitboomgaard gepland. Daarna waren Willem De Clercq, Stephen Willem, Govert en tot op heden Florian eigenaren van Landgoed De Olmenhorst. De naam De Olmenhorst is te danken aan het feit dat Willem na het afbranden van de eerste boerderij een nieuwe boerderij bouwde en deze boerderij kreeg een andere plaats dan de eerste, nl. in een bosstrook van olmen (iepen).

In de 20e eeuw werd de fruitteelt belangrijk en er werden nieuwe boomgaarden geplant en nieuwe schuren gebouwd.

Landgoed De Olmenhorst was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten. Govert De Clercq zat in het verzet.

Florian De Clercq richt zich alleen nog op de fruitteelt. Er zijn geen akkerbouwactiviteiten meer op het landgoed. Naast de fruitteelt zijn er veel andere activiteiten en evenementen.

Landgoed de Olmenhorst Landgoed de Olmenhorst

 

Zelfpluk

In 2019 is de zelfpluk op 14 september t/m 27 oktober. Op woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur kun je biologische appels plukken en in de weekenden soms ook biologische peren.

In de herfstvakantie (van 19 t/m 27 oktober) is er elke dag de mogelijkheid om je eigen fruit te plukken.

De kosten van de appels en peren zijn € 2,25 per kilo.

Welke soorten appels en peren er geplukt kunnen worden, is elke week verschillend.

Neem een tas mee en kom plukken!

Mijn eigen appels plukken op Landgoed de Olmenhorst Mijn eigen appels plukken op Landgoed de Olmenhorst

 

Wil je meer foto’s van Landgoed De Olmenhorst zien, kijk dan op mijn andere website.

 

Wat is er nog meer te doen op Landgoed De Olmenhorst

Op het landgoed worden biologische appels en peren van bekende soorten als de Goudrenet, Elstar, Jonagored, Jonagold, Santana, Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Gieser Wildeman.

 

Op het landgoed zijn verschillende andere bedrijven gevestigd, zoals:

 • Kaarsenmakerij Willemijn, met workshops kaarsenmaken.
 • VinBeau voor wijnproeverij of een glas wijn.
 • Linea Verde, creatieve workshops taarten decoreren en sieraden maken.
 • Companymap Studio Kessler met workshops teambuilding, bedrijfscommunicatie en veranderingsmanagement en cartografische kunst.
 • Atelier Prager met beelden, portretten en relatiegeschenken in glas, brons en keramiek.
 • Kind Voorhout met duurzaam speelgoed en seizoen decoratie.
 • Hiro Natuurlijk wonen met workshops en cursussen leem, stoelenmatten en verkoop voor ecologisch duurzaam bouwen.
 • Zijdeatelier Le Bonthi.

Kaarsenmakerij op Landgoed De Olmenhorst Kaarsenmakerij Willemijn op Landgoed De Olmenhorst

 

Voor kinderen is er op het landgoed veel te doen, zoals een zweefmolen (op zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur € 2,– per persoon), een huifkartocht met trekpaard Jos (op zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur € 2,50 per persoon), een rondje met een shetlandpony (op zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur voor € 2,– per rondje en 3 rondjes achter elkaar € 5,–) en boogschieten (op zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur voor € 2,– per persoon).

Een huifkartocht op Landgoed De Olmenhorst Een huifkartocht op Landgoed De Olmenhorst

 

Adopteer een boom

Tegen betaling van € 29,75 per jaar kun je een appelboom adopteren. Je kunt als je een boom geadopteerd hebt dagelijks tijdens de openingstijden van het landgoed je eigen appels plukken. Je hebt de keuze uit 7 appelrassen. De medewerkers van Landgoed De Olmenhorst zorgen voor het onderhoud, en jij plukt er de vruchten van.

Adoptiebomen op Landgoed De Olmenhorst Adoptiebomen op Landgoed De Olmenhorst

 

Praktische informatie

 • Er zijn verschillende horecagelegenheden en winkels gevestigd op het landgoed. Voorbeelden hiervan zijn de Fruitloods, In de Tent (alleen in de weekenden tijdens de zelfpluk). Hier kan genoten worden van een high tea en biologische drankjes en andere lekkers.
 • Landgoed De Olmenhorst is zeer geschikt voor bruiloften, zakelijke afspraken, bedrijfsfeesten, verjaardagsfeesten of andere activiteiten. Toen ik hier eind september was, werd er een Puur Natuur Markt met ongeveer 20 verschillende standhouders, van eigengemaakte zeep tot wol, van honing tot sieraden.

Puur Natuur Markt op Landgoed De Olmenhorst Puur Natuur Markt op Landgoed De Olmenhorst

 

 • Rond Landgoed De Olmenhorst is een ANWB wandelroute van 9,5 kilometer uitgestippeld. Ben je uitgekeken op het landgoed en heb je nog geen zin om naar huis te gaan, misschien is dit een optie.
 • Bij Landgoed De Olmenhorst staat één van de 15 verhalenpalen die in de hele gemeente Haarlemmermeer staan. Ik kom hier in een serie artikelen nog een keer op terug (houd mijn website dus in de gaten). Ik las het toevallig later dat ook bij Landgoed De Olmenhorst zo’n verhalenpaal staat, ik heb hem (nog) niet gezien en gelezen.

 

Openingstijden
De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend.
Het landgoed is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

 

Entree
De entree is gratis.

Parkeren tijdens de Zelfplukdagen kost op zaterdag en zondag € 3,– per auto. Parkeren van de fiets is gratis.

(Prijzen zijn van 2019).

 

Adres
Landgoed De Olmenhorst
Lisserweg 481
2165 AS Lisserbroek

 

Website
Olmenhorst

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer lezen over de Haarlemmermeer

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Lesly schreef:

  Wat een leuk stukje! Ik kende het nog niet, maar ga zeker een keer een kijkje nemen.

  Liefs Les

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Lesly,
   Ik kende deze plek ook niet tot ik ergens iets over het zelfplukken las en ik woon er niet heel ver vandaan. Een paar weken geleden op mijn fiets gestapt en deze plek bezocht en een paar zelfgeplukte peren en appels gekocht. Echt heel leuk om een paar uurtjes heen te gaan.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com