Wandelen in de Haarlemmermeer : de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

 

De Olmenhorstroute rond Lisserbroek in de Haarlemmermeer is een ANWB-wandelroute van 10 kilometer. Deze wandeling gaat vanuit Lisserbroek via een binnenweg naar Landgoed De Olmenhorst en na een stukje over een onverhard pad over het Landgoed via de Lisserweg en de Hoofdvaart naar Abbenes. Vanuit Abbenes loop ik binnendoor terug naar Lisserbroek.

Landgoed De Olmenhorst is een begrip in de Haarlemmermeerpolder. In de herfst kun je hier je eigen appels en peren plukken. Ook de rest van het jaar is er genoeg te beleven op het landgoed. Toen ik hier liep stond de appelbloesem in bloei. De perenbloesem was al uitgebloeid, de eerste contouren van de peren werden al zichtbaar. De route staat aangegeven met bordjes met de groene tekst Olmenhorstroute. Af en toe ontbreekt er volgens mij een bordje want in het eerste deel heb ik geen bordje gezien, maar ik kan het mis hebben.

 

De Olmenhorstroute

Deze Olmenhorstroute wandeling begint op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg voor de brug over de Ringvaart, de grens van de Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten, in dit geval Lisse. Lisse ligt aan de overkant van het water. Op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg is aan de ene kant een bakkerij/kebabzaak gevestigd en aan de overkant staat een groot bord met uitleg over de Olmenhorstroute en een plattegrond.

Informatiebord over de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Informatiebord over de Olmenhorstroute rond Lisserbroek

 

Ik heb de Olmenhorstroute gedownload via de app GPX-Viewer op mijn telefoon.

 

Lisserbroekerweg

Met de Ringvaart en de brug achter me, loop ik via het trottoir langs het fietspad rechtdoor. Aan mijn rechterhand bevindt zich een bedrijventerrein en aan de linkerkant een sloot en huizen met tuinen. Op een gegeven moment loopt de weg iets omhoog en zie ik aan beide kanten een rood betonnen geluidswal. Deze geluidswal is versierd met kunstwerken. Van een bewoner begreep ik dat deze kunstwerken gemaakt zijn door een buurtbewoner om de muren iets minder saai te doen lijken.

Kunst in Lisserbroek tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Kunst in Lisserbroek

 

Aan de kant van de weg is nog meer kunst te zien, ik vermoed dat dit te maken heeft met de bollenteelt in deze omgeving.

Ik loop nog een stukje rechtdoor tot de kruising met de Gansoord. Hier steek ik de Lisserbroekweg over en volg het fietspad richting Abbenes, dit is het Reigerpad. De naam wordt niet aangegeven aan deze kant van dit fietspad. Ook ontbreken er in mijn ogen routebordjes.

 

Reigerpad / Turfspoor

Je kunt hier niet verkeerd lopen, want er zijn op het Reigerpad geen zijwegen. Ik loop buiten Lisserbroek en dat is direct te zien want ik loop langs boerenbedrijven en weilanden. Aan het eind van het Reigerpad steek ik een bruggetje over en sla linksaf, een smalle landweg met de naam Turfspoor op. Het Turfspoor is een rustig boerenweggetje, met knotwilgen en boerderijen. Deze weg dateert nog van voor de drooglegging.

Aan het eind van het Turfspoor steek ik de drukke Lisserweg over en en sla rechtsaf. Na een klein stukje lopen kom ik uit bij de ingang van Landgoed De Olmenhorst.

 

Landgoed De Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst is een begrip in de Haarlemmermeer. Landgoed De Olmenhorst is een landgoed dat al sinds 1890 bestaat. Nu bestaat het landgoed uit biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels, zoals een zijdeatelier, een kaarsenmakerij, een natuurlijk wonen winkel met een stoelenmatterij en er zijn schapenvachten te koop. In de landgoedwinkel kun je streekproducten, jam, biologische tuinbouwproducten, kookboeken en leuke snuisterijen kopen. Tijdens de zelfplukdagen is het hier heel erg druk, in het voorjaar toen ik er was, was het rustig.

Kaarsenmakerij op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Kaarsenmakerij op Landgoed De Olmenhorst

 

In 1854 is Landgoed De Olmenhorst aangekocht door de Amsterdamse koopman Stephan De Clercq. Hij kocht 60 hectare van de nieuwe polder. Als je via de oprijlaan het landgoed oploopt, zie je aan de rechterkant, een houten landhuis uit 1906 in Zaanse stijl en recht voor je de centrale boerderij uit 1894. Op dit moment is het landgoed in het bezit van de vijfde generatie De Clercq.

Aan het begin van de oprijlaan, aan de rechterkant, zie ik een Verhalenpaal. In de hele gemeente Haarlemmermeer staan 20 van deze verhalenpalen. Ze beschrijven het erfgoed van de Haarlemmermeerpolder. En één van het erfgoed is Landgoed De Olmenhorst. De tekst is FRUIT. De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhaalpaal (dit is nummer 15), de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd.

Verhalenpaal 15 bij Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Verhalenpaal 15 bij Landgoed De Olmenhorst

 

Tijdens de wandeling over het Landgoed zie je overal appelbomen met naambordjes. Dit zijn zgn. adoptiebomen. Een project waar je tegen betaling van een bedrag tussen € 26,– en de € 36,– per jaar een appelboom kunt adopteren. De prijs per jaar is afhankelijk van het appelras. In het plukseizoen kun je je eigen appels van je eigen boom plukken.

Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Landgoed De Olmenhorst

 

Ik was er in de lente. De perenbomen waren al uitgebloeid en het begin van de vruchtvorming was al te zien. De appelbomen stonden nog wel in bloei maar dat duurt niet lang meer.

Peren op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Peren op Landgoed De Olmenhorst

Appelbloesem op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Appelbloesem op Landgoed De Olmenhorst

 

Aan de achterkant in de fruitloods kun je koffie/thee en versgebakken appeltaart kopen. De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend. Hier kun je ook verschillende andere producten kopen, zoals flessen biologische appel- en perensap.

Biologische sap te koop op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Biologische sap te koop op Landgoed De Olmenhorst

 

Landgoed De Olmenhorst is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
De entree is gratis.

De website van Landgoed De Olmenhorst

 

Lees ook: Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

 

De Olmenhorstroute loopt over het Landgoed en staat goed aangegeven met de routebordjes. Eén van de routebordjes lag tussen de struiken, denk niet dat dat de bedoeling is maar deze lag op een plek waar ik niet fout kan lopen. Ik loop om de boomgaard heen en kom uit aan de Nieuwekerkertocht. Ik vervolg mijn weg parallel aan de Nieuwekerkertocht met aan mijn rechterhand de fruitbomen.

Aan het eind van dit pad langs de Nieuwekerkertocht kom ik bij een hek. Via dit hek verlaat ik Landgoed De Olmenhorst.

Hek aan het einde van Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Hek aan het einde van Landgoed De Olmenhorst

 

Lisserweg en Hoofdweg Oostzijde

Het deel langs de Lisserweg is saai. Het is een drukke doorgaande weg in de polder. Er is niets te beleven. Het water langs de Lisserweg is de Lissertocht. Langs de Lissertocht werden boerenhoeven gebouwd. Deze zien er allemaal anders uit, zoals De Olmenhorst in de stijl van de Zaanstreek. De Clercq had zijn roots in de Zaanstreek. De andere boerderijen langs de Lissertocht kregen namen als Cats’ Zorgvlied, Vondel’s Landleeuw, Potters Stier en Hoogendorps Grondwet, namen die verwezen naar kopstukken uit de vaderlandse geschiedenis.

Aan het eind van de Lisserweg, steek ik voor de rotonde de weg over, linksaf steek ik weer een weg over in de richting van Abbenes. Het water dat ik passeer is de Hoofdvaart, een vaart die de Haarlemmermeer doorkruist. Ik loop aan de Hoofdweg Oostzijde, parallel aan de Hoofdvaart. Na ongeveer een kilometer loop ik Abbenes binnen. Dit is ook niet de mooiste weg in deze route. Rechts de drukke doorgaande weg richting Nieuw-Vennep en Hoofddorp en daarachter de Hoofdvaart, links de landerijen en in de lucht de vele vliegtuigen die in dit geval naar Schiphol vliegen om daar te landen.

De Hoofdvaart tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek De Hoofdvaart

 

Abbenes 

Abbenes ligt aan de Hoofdvaart, de centrale waterweg van de Haarlemmermeerpolder. Abbenes lag op een landtong in de Haarlemmermeer. Het dorp werd bedreigd door de ‘waterwolf’. Dit zijn de stormen die het water opzweepte en de slappe veenoevers wegvraten. De Haarlemmermeer (het meer) werd groter en groter. Maar daar was de inpoldering en werd Abbenes behouden. Abbenes ligt aan de centrale waterweg van de polder, de Hoofdvaart.

In Abbenes sla ik na het plaatsnaambordje Abbenes, rechtsaf, de Neeltje Borremanbrug over.

Neeltje Borremanbrug in Abbenes tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Neeltje Borremanbrug in Abbenes

 

Ik loop nog een eindje door, want daar staat, iets van de route af, de Kerk van Abbenes aan de Hoofdvaart. Deze kerk dateert uit 1869. De kerk werd betaald met de inkomsten van een geschiedenisboek over de Haarlemmermeerpolder. Het boek werd geschreven door schoolmeester Pieter Boekel.

De Kerk van Abbenes tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek De Kerk van Abbenes

 

Ik loop terug naar de brug en steek de Neeltje Borremanbrug over en sla rechtsaf en direct linksaf. Dit is de Langerak. Na ongeveer 250 meter sla ik rechtsaf het Pieter Boekelpad in, een fietspad dat genoemd is naar de schoolmeester. Toen ik hier liep ontbrak het bordje met de naam Pieter Boekelpad. Ik verlaat via dit fietspad het dorp Abbenes.

 

Pieter Boekelpad en de Lissertocht

Op het Pieter Boekelpad kun je niet fout lopen. Er zijn geen zijwegen.

Ik loop hier opnieuw langs de Nieuwekerkertocht. Door de hele polder lopen van deze tochten, zoals ook de Lissertocht (het water langs de Lisserweg), een brede en diepe poldersloot dat gebruikt werd om het overtollig water naar de Ringvaart af te voeren. Deze tochten worden gebruikt om de ontwatering van de polder te bevorderen.
De Haarlemmermeer werd na de drooglegging in de 19e eeuw opgedeeld in stroken van 200 meter breed en 1000 meter lang. Voor de ontwatering werden kilometerslange tochten gegraven, die het overtollig water afvoeren naar de Ringvaart. De Lissertocht is een voorbeeld van een brede en diepe poldersloot. Kolonisten bouwden op het nieuwe land boerderijen in de stijl van hun geboortegrond. De boerenhoeven zien er allemaal anders uit.

 

Turfspoor

Aan het eind van het Pieter Boekelpad sla ik linksaf, het Turfspoor op. Het Turfspoor is de oude dijk van de Lisserbroekpolder. Het Turfspoor is een bochtige weg.

Het turfspoor dateert nog van voor de drooglegging. In 1628 werd de Lisserbroekpolder omdijkt en drooggelegd. Door de aanleg van de Ringvaart werd de polder in tweeën gesneden. Het oostelijk deel werd opgenomen in de Haarlemmermeer Polder, als een landschappelijk relikwie. Het verschil tussen de 17e eeuwse en de 19e eeuwse polder zie je vanaf het traject over het Turfspoor, de oude dijk van de Lisserbroekpolder die aan het begin van de 19e eeuw ook diende voor de afvoer van turf. Er liep een rails overheen en er reden kiepkarretjes. Rechts ligt de oude polder, links de nieuwe, zoals blijkt uit het contrast in verkaveling.

Aan het eind kom ik uit bij de Ringvaart.

Piepers te koop aan het Turfspoor tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek Piepers te koop aan het Turfspoor

 

Lisserdijk

Ik sla hier rechtsaf de Lisserdijk op en loop langs de Ringvaart terug naar startpunt op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekweg.

De Ringvaart is 60 kilometer lang. De Ringvaart werd langs de grens van het Haarlemmermeer gegraven, op drie plaatsen na, zoals de Lisserbroekpolder. In 1839 is men begonnen met het graven van de Ringvaart.

Aan de kant van de Ringvaart, zowel aan de kant van Lisse als Lisserbroek liggen mooie boten. Pas op het met verkeer, want het is een drukke doorgaande weg.

De Ringvaart tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek De Ringvaart

 

Ik ben aan het einde van deze Olmenhorstroute rond Lisserbroek. Het was een leuke route met name over het landgoed maar er zaten ook zeker hele saaie stukken in deze wandelroute.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

 

Afstand

De Olmenhorstroute heeft een lengte van 10 kilometer.

De Olmenhorstroute rond Lisserbroek

 

Ondergrond

95% verhard en 5% onverhard (op Landgoed De Olmenhorst).

 

Start- en eindpunt van de Olmenhorstroute

Het startpunt van de route is vanaf de parkeerplaats aan de Kanaalstraat 270 in Lisse aan de overzijde van de Ringvaart. Vanaf de parkeerplaats loop je naar de hoek van Lisserdijk-Lisserbroekweg waar het officiële begin is van deze wandelroute.

De brug in Lisserbroek tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek De brug in Lisserbroek

 

Bereikbaarheid

Auto:
De parkeerplaats is aan de overzijde van de brug over de Ringvaart, aan de Kanaalstraat 270 in Lisse.

Openbaar vervoer:
Lisserbroek is bereikbaar met buslijn 162 van Connexxion. Dit is de bus van Hoofddorp via Nieuw-Vennep naar Lisse. De dichtstbijzijnde bushalte is Kruisbaak.

Fiets:
Je fiets kun je bij de parkeerplaats aan de Kanaalstraat in Lisse stallen. Ik ben zelf ook op de fiets naar Lisserbroek gekomen en heb mijn fiets bij Bakkerij kebab house De Brug op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekerweg gestald.

 

Horeca

In Lisserbroek en op Landgoed De Olmenhorst zijn horecagelegenheden gevestigd.

De Fruitloods op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute rond Lisserbroek De Fruitloods op Landgoed De Olmenhorst

 

Honden

Honden zijn op Landgoed De Olmenhorst toegestaan, mits aangelijnd. In de Fruitloods en in de speeltuin zijn honden niet welkom.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in de buurt van Lisserbroek. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook een natuurhuisje in Lisserbroek of omgeving boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling en later de rest van de mooie omgeving kunt verkennen.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B.

Vanuit Lisserbroek kun je de mooie omgeving verkennen en bijv. de rest van de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Leiden Haarlem of Amsterdam bezoeken.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog

Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog Ik liep de Olmenhorstroute, een wandeling rond Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer. Plekken die ik bezocht tijdens deze wandeling van 10 kilometer zijn Lisserbroek, Landgoed De Olmenhorst en Abbenes. Alles over de Olmenhorstroute lees je in deze blog. #olmenhorstroute #landgoeddeolmenhorst #lisserbroek #haarlemmermeer #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com