Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’

Wandelgids 'Wandelen in havensteden'

 

De wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ is een gids met 9 historische havenwandelingen met een lengte tussen 8 en 13 kilometer in Nederlandse zeehavens, van Amsterdam Noord tot Rotterdam en van Delfzijl tot Vlissingen. Wandel je mee?

Deze wandelgids bestel ik opnieuw online rechtstreeks bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog moeten worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager. Weer een mooie wandelgids met zo te zien prachtige wandelingen met een leuk thema: havens. Daar is altijd wel iets te zien. Het maakt mij wel nieuwsgierig. Deze wandelgids is geschreven door Kees Volkers en zijn broer Hans Volkers. Hans en Kees Volkers weten waarover ze praten: Hans is voorlichter bij Havenbedrijf Rotterdam, Kees is omgevingshistoricus. Kees heeft al diverse zeer populaire wandelgidsen gemaakt voor uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

Havensteden

De negen wandelroutes voeren door havensteden waar zeeschepen komen. De havens zijn nog steeds actief als zeehaven of hebben een roemrucht zeehavenverleden. De havensteden zijn: Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Amsterdam Noord, Vlaardingen, Rotterdam, Dordrecht en Vlissingen. Uiteraard zijn de routes goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De wandelingen in deze gids komen niet op plekken als Eemsmond, Maasvlakte en Europoort en havengebieden die streng beveiligd zijn en slecht bereikbaar zijn.

De havens die in deze wandelgids beschreven staan ademen het oude havengevoel uit: wat ouder, kleinschaliger en toegankelijk en deels nog als zeehaven in gebruik. Ook zijn er wandelingen door havens in een overgangsfase, die hun oorspronkelijke functie hebben verloren maar waar het havengevoel nog kan worden beleefd. De zeehavens liggen meestal aan de kust en hadden een strategische positie. Tijdens deze wandelingen maak je ook kennis met fortificaties, sluizencomplexen, het strand of een dijk met verre zeegezichten. Er zijn ook havensteden met een mooie historische binnenstad.

Nederland telt officieel zeven zeehavens of zeehavenbedrijven. Het zijn geprivatiseerde ondernemingen met een gemeente of provincie als belangrijkste aandeelhouder. Het komt voor dat een zeehavenbedrijf meerdere havensteden telt, zoals ‘Port of Amsterdam’ met IJmuiden, Amsterdam, Zaanstad en Beverwijk of ‘Port of Rotterdam’ met Europoort, Maasvlakte I en II, Vlaardingen, Schiedam en Dordrecht.

Rotterdam is de grootste zeehaven van Europa. Hier wordt jaarlijks 469,40 ton overgeslagen per jaar en werken 237.154 mensen. Rotterdam was jarenlang ook e grootste haven ter wereld maar dat is al niet meer. Nu is Ningbo-Zhoushan in China de grootste haven ter wereld. De goederenoverslag was hier een paar jaar geleden al 2x zo groot als die van Rotterdam.

Harlingen en Den Helder zijn de kleinste zeehavens van Nederland. De haven van Den Helder is vooral gericht op de marine en bedienen van boorplatforms en windparken.

 

Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’

De gebroeders Volkers nemen je mee naar Nederlandse zeehavens: van Amsterdam Noord tot Rotterdam Heijplaat, van het vergeten Vlaardingen tot Nieuwediep en het verguisde Delfzijl tot Vlissingen, van het spuugmooie IJmuiden tot het pittoreske Harlingen en Dordrecht. Van vergane glorie tot bruisend havenleven: soms rauw en ongepolijst, soms verstild en lieflijk, maar altijd schilderachtig. Weg met de saaie bospaden! Dit is voor wandelaars die houden van uitwaaien, het gekrijs van meeuwen, de geur van zeewater en stookolie, het schuren van scheepsstaal langs kademuren, van struinen door havenbuurten, van dijken en sluizen, strand- en zeegezichten, van haring en kibbeling en een stukje Atlantikwall toe.

Deze wandelgids is gemaakt met hulp van Deltaport Donatiefonds, Gemeente Den Helder, Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Harlingen en Podium Projectcommunicatie. De auteurs en de uitgever doneren een deel van de verkoopprijs van elke wandelgids aan Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

De Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ bevat 9 wandelroutes van 8 tot 13 kilometer.

Zoals alle wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig heeft ook deze wandelgids een standaard opbouw maar toch ook weer anders dan de laatste wandelgidsen die uitgekomen zijn:

 • Lengte in kilometers
 • Start- en eindpunt met parkeermogelijkheden
 • Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
 • Parkeermogelijkheden
 • Horecagelegenheden onderweg
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Zoek op havenwandeling en je krijgt de beschrijvingen van de wandelingen uit deze wandelgids. De QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden. Ik heb het idee dat dit niet opgaat voor deze wandelgids, want elke wandeling heeft code 1962 en een QR code die bij mij niet werkt.
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

Wandelgids 'Wandelen in havensteden'

Een voorbeeld van een wandeling uit de wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Wandelingen

De wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ bevat 9 wandelingen met een afstand tussen 8 en 13 kilometer.

 • Amsterdam : 12 kilometer
 • Delfzijl : 10 kilometer
 • Den Helder : 13 kilometer
 • Dordrecht : 9 kilometer
 • Harlingen : 8 kilometer
 • IJmuiden : 12 kilometer
 • Rotterdam : 11 kilometer
 • Vlaardingen : 8 kilometer
 • Vlissingen : 9 kilometer

De wandelgids ‘Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 160 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen in havensteden' bevat 9 historische havenwandelingen in Nederlandse zeehavens variërend van 8 tot 13 kilometer. Wandel je mee? #wandelen #havensteden #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com