Mijn allereerste vliegreis-Tag

Uitzicht vanuit het vliegtuig op Rotterdam

 

Dit keer een tag lijst met vragen over mijn allereerste vliegreis. Dat is lang geleden, maar gelukkig heb ik mijn reisverslagen allemaal bewaard. Na enig speur- en zoekwerk (ook naar de nog niet gedigitaliseerde en analoge foto’s) heb ik deze tag ingevuld.

Ik zag deze allereerste vliegreis-tag bij collega-blogger Jacoba van Op reis met Co. De tag is later door nog een paar collega-bloggers overgenomen. Ik heb de vragen over mijn eerste vliegreis op een rijtje gezet. De vragenlijst is in de loop van de tijd aangepast door een paar bloggers. Ik heb een aantal van deze extra vragen overgenomen. Bij deze, mijn antwoorden op mijn allereerste vliegreis-tag.

 

Wanneer maakte jij je allereerste vliegreis?

Mijn allereerste vliegreis was in 1995. Ik reisde met een vriendin naar Verona (Italië) om aan het Gardameer vakantie te vieren. De keuze was toen een busreis naar Italië of tegen een kleine meerprijs vliegen naar Verona en daar ter plekke met het openbaar vervoer naar het Gardameer reizen. Wij kozen voor een vliegreis, omdat ik het niet zag zitten om zo’n eind met de bus te reizen en gebroken op mijn vakantiebestemming aan te komen.

 

Vanaf welke luchthaven vertrok je?

Ik vertrok vanaf Schiphol. Ik woon en woonde, toen ook al, dichtbij Schiphol. Gelukkig wel, want ik zie op mijn boardingpass uit 1995 dat we al om 04.30 uur moesten boarden en om 05.00 uur vlogen we. We zijn met de taxi naar Schiphol gereisd.

 

Met welke maatschappij vloog je?

Wij vlogen met Transavia rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Verona.

Het Transavia toestel op de luchthaven van Verona, de bestemming van mijn allereerste vliegreis Het Transavia toestel op de luchthaven van Verona/Italië

 

Later heb ik met veel meer maatschappijen gevlogen, zowel lijndiensten als charters. Zelf 1x businessclass, in de periode dat ik bij een reisorganisatie werkte en ik met een paar collega’s op studiereis naar Kreta gingen. Het was een upgrade van Martinair (bestaat inmiddels niet meer voor passagiersvluchten).

 

Vloog je alleen of met iemand anders?

Ik vloog met een vriendin, die net als ik ook nog nooit gevlogen had. Het was allemaal spannend.

 

Wat herinner je je nog van de vlucht?

Ik moest voor deze vraag mijn verslag nalezen, want ik wist het niet meer. Zenuwachtig ben ik nooit voor een vliegreis, wel gespannen en gelukkig heb ik ook geen last van vliegangst, nooit gehad ook gelukkig.

De eerste vliegreis was ook niet eng, alleen maar spannend hoe alles zou gaan, ik had geen idee van hoe en wat.

Wel heb ik altijd last van oren die dicht gaan zitten.

Foto’s heb ik onderweg niet gemaakt, ik zat niet aan het raam. Toen fotografeerde ik nog met fotorolletjes en kon dus niet door blijven knippen zoals nu met mijn digitale camera. We zaten met zijn tweetjes op een rij van 3 stoelen. Heerlijk geen vreemde mensen naast ons tijdens onze vuurdoop. Toen kreeg je nog gratis ontbijt. Iets wat nu op dit soort vluchten niet meer gebeurt. De terugreis was 17 dagen later ook met Transavia. Nu hadden we een avondvlucht van Verona naar Amsterdam. Ook nu had ik nergens last van en ging alles soepeltjes en kregen we een paar broodjes als maaltijd aan boord.

 

Op welke luchthaven kwam je aan?

Verona, een stad in Noord-Italië. We kwamen daar al om 06.30 uur aan. Vanaf de luchthaven hebben we de bus genomen naar het busstation van Verona, waar we moesten overstappen naar onze vakantiebestemming Garda aan het Gardameer. Ik denk dat ik dat spannender vond dan de vliegreis. Ik spreek geen Italiaans, ben voor het eerst alleen in een vreemd land en moet voor het eerst met het openbaar vervoer in een ander land dan Nederland reizen. Als dat maar goed gaat. Gelukkig ging het goed.

 

Wat deed je op je (vakantie)bestemming?

Wij verbleven in een Hotel Miralago in Garda aan het Gardameer. Een klein hotel op basis van halfpension. Het pension bestaat nog altijd.

Hotel Miralago in Garda aan het Gardameer in Italië Hotel Miralago in Garda aan het Gardameer in Italië

 

Tijdens deze vakantie zijn we bijna dagelijks met het openbaar vervoer op pad geweest. We hebben bijna alle plaatsen aan het Gardameer bezocht. Ook zijn we met de bus een paar keer naar Verona gereisd, een keer om de stad te verkennen en een keer met een georganiseerde tour om in de arena van Verona de operavoorstelling ‘Aida’ bij te wonen. Van die avond weet ik nog dat we blij waren dat we kussens gehuurd hadden, want het was een lange zit op een stenen trap in de Arena en we hebben niets kunnen verstaan van dat wat er gezongen werd. Maar ik kan zeggen dat ik de Aida in de Arena van Verona live gezien heb.

Ik in de Arena in Verona in Italië, de bestemming van mijn allereerste vliegreis Ik in de Arena in Verona in Italië

 

Een ander iets wat me ontzettend is bijgebleven is het feit dat mijn vriendin doodsbang is voor vuurwerk. Wij verbleven er eind augustus en op de avond van de 28e werd er ter ere van Maria ter Hemelopneming een groots vuurwerk boven het Gardameer afgestoken. Ik stond met mijn neus vooraan, want ik heb en had totaal geen angst voor vuurwerk, maar mijn vriendin zat bibberend in het verste hoekje van het restaurant van het hotel waar wij verbleven. Helemaal over haar toeren.

We hadden in Nederland halfpension geboekt. Daardoor hebben we de hele vakantie twee gerechten van de menukaart van het hotel mogen kiezen. Ik heb er heerlijk gegeten.

 

Wanneer maakt je je tweede vlucht?

In 1999 vloog ik via een reisagentenaanbieding met luchtvaartmaatschappij Air Alfa (bestaat niet meer) naar Istanbul om daar in een paar dagen deze Turkse stad te verkennen.

 

Wat was je ergste vlucht ooit?

Mijn ergste vlucht ooit was mijn tweede vlucht met Air Alfa naar Istanbul. Het begon al met vluchtwijzigingen in Nederland, vervolgens hadden we bij het vertrek uit Amsterdam een uur vertraging en vlogen we eerst naar de Turkse hoofdstad Ankara om daar in de kou (het was februari) een uur met open deuren te wachten tot iedereen uit- en ingestapt was en toen vertrokken we naar Istanbul.

Ook op de terugreis regende het vluchtwijzigingen. Zo erg zelfs dat het hotel waar we verbleven is gebeld dat er weer een vluchtwijziging was. Toen we uit de stad terugkwamen kregen we te horen dat we nog een paar uur later zouden vertrekken. Gelukkig verbleven we in het centrum van Istanbul en hebben ons de uren er na prima vermaakt. De vlucht zou oorspronkelijk om 14.45 uur vertrekken uit Istanbul, het werd uiteindelijk 19.15 uur.

De toestellen van Air Alfa en de service waren ook niet om over naar huis te schrijven. Niet voor niets zijn ze een paar jaar later failliet verklaard.

 

Wat was je beste vlucht ooit?

Ik heb nu een paar keer met KLM gevlogen en dat beviel me prima. Zelfs zo goed dat ik er voor mijn reis door Zuid-Afrika en Namibië voor koos om rechtstreeks naar Kaapstad te vliegen met KLM i.p.v. een vlucht via Dubai naar Kaapstad en terug zelfs Windhoek-Johannesburg-Dubai-Amsterdam. Ik vloog ook vanaf Windhoek naar Johannesburg en daarna rechtstreeks met KLM naar Amsterdam. Dit scheelde veel tijd. Het was iets duurder maar dat had ik er wel voor over.

Het KLM vliegtuig van Amsterdam naar Kaapstad. Vanuit Kaapstad reisde ik verder naar Namibië Het KLM vliegtuig van Amsterdam naar Kaapstad in 2014. Vanuit Kaapstad reisde ik verder naar Namibië.

 

Hoeveel vluchten heb je inmiddels gemaakt?

Veel want ik heb op reisbureaus en bij reisorganisaties gewerkt en de jaren dat ik in het toerisme werkte, ging ik jaarlijks 1 en soms meerdere keren op studiereis, meestal met het vliegtuig. Het totaal aantal weet ik niet, ik heb het nooit exact  bijgehouden. Denk dat ik niet ver van 50 vluchten afzit.

 

Ben je ooit bagage verloren bij een vliegreis? 

Nee. Maar tijdens een studiereis naar Gran Canaria had ik wel de angst dat ik mijn koffer kwijt was, dit omdat hij maar niet op de bagageband verscheen en vervolgens apart met een trolleykarretje naar de wachtenden werd gebracht. Ik was niet de enige die dacht zijn koffer kwijt te zijn.

 

Heb je ooit een vlucht gemist? 

Nee maar wel bijna, buiten mijn schuld om. Ik werkte in die tijd bij een Duitse touroperator op Schiphol en was uitgenodigd voor een studiereis naar Gran Canaria, maar ik moest vertrekken vanaf Frankfurt. De vlucht was in de loop van de ochtend. Ik heb de eerste internationale trein van die dag vanaf Amsterdam naar Frankfurt genomen en onderweg liep ik met de trein ontzettend vertraging op. Het zou spannend worden of ik mijn vlucht zou halen. Nu dat ging maar net goed, want de gate was officieel al gesloten, maar ik had onderweg naar de begeleidster gebeld dat het krap zou worden of ik het zou halen. Bovendien was Frankfurt een voor mij onbekende luchthaven en wist ik dus niet waar ik moest zijn voor de check-in. De vertraging had geen 5 minuten langer moeten duren, want dan waren ze zonder mij vertrokken. Op Gran Canaria heb ik vooral veel hotels bezocht, dit omdat hier op studiereis was en het toen heel gebruikelijk was om veel hotels te bekijken om ze bij terugkeer in Nederland goed te kunnen verkopen.

Een hotel op Gran Canaria (welke?) tijdens mijn studiereis Gran Canaria in 2004 Een hotel op Gran Canaria (welke?) tijdens mijn studiereis Gran Canaria in 2004

 

De terugreis vanuit Gran Canaria via Madrid was nog erger, want de vlucht vanuit Madrid naar Frankfurt was zo vertraagd dat ik sowieso die avond niet meer kon terugreizen naar Amsterdam. Dat had ik aan zien komen want ik had, als het vliegtuig op tijd zou landen op Frankfurt, minder dan een uur tijd tussen landing en het vertrek van de trein en intussen moest ik dus ook nog mijn bagage halen en door de douane. Ik had in Nederland al een hotel bij de luchthaven van Frankfurt geboekt en was, in tegenstelling tot mijn Duitse collega’s, heel relaxed want ik hoefde geen aansluitende trein/vliegtuig te halen, in tegenstelling tot mijn collega’s die bijv. nog een vliegtuig naar Hannover of Berlijn moesten halen. Nadeel was wel dat de Duitse reisorganisatie mijn hotel niet wilde vergoeden en ik dit zelf moest regelen. Ook na afloop heb ik dit geld (in tegenstelling tot mijn treinticket) niet vergoed gekregen.

 

Wat was je kortste vlucht en wat je langste? 

Mijn korte vlucht was vanaf Rotterdam naar Kopenhagen. De vluchtduur was ongeveer 1.30 uur.

Rotterdam Airport in 2004 voor vertrek naar Kopenhagen Rotterdam Airport in 2004 voor vertrek naar Kopenhagen

 

Mijn langste vlucht waren de vluchten naar en van Vietnam vanaf Amsterdam via Hongkong naar Hanoi en terug vanaf Ho Chi Minh City via Hongkong naar Amsterdam. Qua vluchtduur maakte dat niet veel verschil, ongeveer 16.30 uur, inclusief de overstap in Hongkong.

Vliegtuig van Cathay Pacific naar Hongkong, mijn langste vlucht Vliegtuig van Cathay Pacific naar Hongkong, mijn langste vlucht

 

En de volgende vliegreis gaat naar…. 

Geen idee. Ik heb niets gepland staan. Mijn laatste vliegreis dateert van 2014 (terugreis Windhoek – Johannesburg – Amsterdam). Daarna heb ik vanwege mijn chronische vermoeidheid niet meer gevlogen. Bovendien leven we nu in een rare tijd met het coronavirus dat de hele reiswereld en dus ook de luchtvaart bijna plat legt.

 

De mijn allereerste vliegreis tag overnemen? 

Wil jij deze tag overnemen? Dat kan. Vergeet niet te linken naar degene die deze tag heeft bedacht (ik merk bij het schrijven van deze blog dat de link naar haar blog inmiddels niet meer werkt, vandaar dat je deze link mist in mijn blog). Ik ben benieuwd naar je antwoorden als je deze allereerste vliegreis-tag invult. Laat een reactie achter dat je hem overneemt.

 

PS: veel van deze oude foto’s zijn ingescand, ofwel de foto ofwel de negatieven. Dit omdat de foto’s gemaakt zijn met een analoge fotocamera. Dit is de reden dat de kwaliteit minder is dan van de digitale camera.  

 

Wat was de bestemming van jouw eerste vliegreis?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel

Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel Mijn allereerste vliegreis was van Amsterdam naar het Italiaanse Verona. Je leest meer over eerste vliegreis en de vele vliegreizen die volgden in deze blog. #allereerstevliegreistag #allereerstevliegreis #vliegreis #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com