Een dagje Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen die elk seizoen opnieuw worden gepoot. Ik vind dit een walhalla voor fotografen en één van de mooiste attracties die ons land kent. De Keukenhof is slechts een paar weken per jaar geopend. In 2022 was dat van donderdag 24 maart tot en met zondag 15 mei. In deze blog lees je hoe mijn dag in de Keukenhof was en alles wat je over de Keukenhof in Lisse moet weten voor een leuk dagje uit.

De Keukenhof is het mooiste lentepark ter wereld. Je kijkt je ogen uit in deze bloemenwalhalla. Er zijn zoveel kleuren en verschillende soort bloemen, zoals tulpen, hyacinten en narcissen. Ik raak opnieuw niet uitgekeken in de Keukenhof. Ik ben hier als kind al een keer met mijn ouders geweest en ook in 2015 en 2018 bezocht ik de Keukenhof in Lisse. Deze blog is qua bereikbaarheid en prijzen geactualiseerd, de overige informatie dateert uit 2022.

 

De Keukenhof is in 2024 dagelijks geopend van 21 maart t/m 12 mei van 08.00-19.30 uur

 

Wat is de Keukenhof

De Keukenhof is een leuk en fleurig dagje uit. Elk voorjaar staan er meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. Je ziet hier bijna 32 hectare aan bloemen en je kunt genieten van bloemenshows, inspiratietuinen, kunstwerken en evenementen.

De tuinontwerper is in mei klaar met de nieuwe ontwerpen voor het park voor het volgend jaar. Hij houdt hierbij rekening met een zo lang mogelijke bloeitijd van de bollen en de kleurencombinaties. De tuinontwerper maakt voor elk van de bijna 100 hofleveranciers een ontwerp. Hij overlegt met de leverancier over de kleuren, bloeitijd en hoogte. Deze hofleveranciers laten in het park hun mooiste assortiment voorjaarsbloeiende bolgewassen zien. Zij leveren in de herfst hun bloembollen aan, zodat vanaf half september de tuinlieden van de Keukenhof kunnen starten met het handmatig planten van de zeven miljoen bollen. Daar zijn ze ongeveer drie maanden mee bezig. Daarna wordt het gras voor de frisgroene uitstraling gezaaid. Als de Keukenhof in mei weer gesloten is, worden alle bollen gerooid en vernietigd en in september begint alles weer opnieuw.

 

Alle 7 miljoen bloembollen worden elk jaar handmatig geplant!

 

De Keukenhof gebruikt de zogenoemde lasagnebeplanting. Dit houdt in dat de verschillende bolgewassen in meerdere lagen worden geplant. Bovenaan de vroege bloeiers, daaronder de bolgewassen die in de maand april bloeien en daaronder de late bloeiers. Door in de drie lagen te planten, is er ruim 6,5 week een volledig bloeiende Keukenhof.

De Keukenhof in Lisse

 

Waar ligt de Keukenhof?

De Keukenhof ligt in Lisse in de Bollenstreek in de provincie Zuid-Holland. Ik fiets regelmatig tijdens en bollenseizoen en het dahliaseizoen (september) naar Bollenstreek. Lisse ligt niet ver van Leiden, Haarlem en Hoofddorp.

 

De geschiedenis van de Keukenhof

De geschiedenis van de Keukenhof gaat terug tot de 15e eeuw. Landgoed Keukenhof ontstond in 1642. Er werd een hoekige hofstede ‘Keukenhof’ gebouwd in het keukenduin van Slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen door Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) uit het Keukenduin gehaald werd  voor de keuken van kasteel Teylingen.

Kasteel Keukenhof in Lisse werd in 1641 gebouwd. Het landgoed groeide tot een oppervlakte van meer dan 240 hectare. Op het landgoed liggen maar liefst 16 Rijksmonumenten.

Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher (ook bekend van het Vondelpark in Amsterdam) richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Het park werd in Engelse landschapsstijl aangelegd en is nog altijd de basis van de Keukenhof.

Een groep belangrijke bloembollenkwekers en -exporteurs bedacht in 1949 het plan om op het landgoed een voorjaarsbloeiende bloembollententoonstelling te maken. Het lentepark Keukenhof was gesticht. Het park ging in 1950 voor het eerst open. Het werd direct een succes, er kwamen dat jaar 236.000 bezoekers. In 2022 vindt alweer de 73e editie plaats. In 2022 worden tussen de 700.000 en 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld verwacht. Dit is in dit precoronajaar de helft tot tweederde van het aantal bezoekers in 2019.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

In 2020 en 2021 was de Keukenhof vanwege corona gesloten. De Keukenhof was wel ‘virtueel’ open en met video’s en foto’s werden de bloemen naar de mensen toegebracht.

De Keukenhof is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. Veel buitenlandse toeristen bezoeken de Keukenhof via georganiseerde tours.

 

Mijn bezoek aan de Keukenhof 2022

Voor ik meer informatie geef over de Keukenhof eerst meer over mijn bezoek aan deze fantastische en supertoeristische attractie in de Bollenstreek.

Op mijn fiets reis ik af naar de Keukenhof. Het is al redelijk druk als ik daar aankom. Voor de fietsen is een aparte hoek gereserveerd.

Bij de ingang laat ik mijn toegangsticket scannen. Hier valt het mee qua wachtrij. Eenmaal binnen blijft iedereen bij de hoofdingang hangen, waardoor het daar heel druk is.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

Ik besluit naar achter te lopen en vanaf de extra ingang weer naar voren te lopen. Bij deze extra ingang is het niet druk op het moment dat ik daar aankom. Ik loop langs de mooie tulpen naar het Beatrix paviljoen. Hier worden anthuriums en orchideeën tentoongesteld. Sommige orchideeën zijn zo lelijk van kleur dat ik me afvraag of ze geverfd zijn. Dit is nl. niet de normale kleur. Wat mij opvalt en later ook in andere overdekte delen, is dat er nog veel mensen zijn die nog een mondkapje dragen.

Na mijn bezoek aan dit paviljoen zigzag ik wat door het deel rond het paviljoen op zoek naar mooie tulpen en andere bloemen en kunst die overal staat. Een leuk beeldje (want het is erg klein) is het tulpenvrouwtje binnen de muren van een tuin bij het Beatrix paviljoen.

Op weg naar de molen staan een paar autowrakken.

Een 2CV in de Keukenhof in Lisse

 

De molen aan de rand op de middenlijn heeft ook altijd aantrekkingskracht. Het valt mee qua drukte om boven te komen. Boven heb ik een mooi uitzicht over de omgeving. Je kunt niet aan de achterkant van de stelling komen. Hier heb je uitzicht over de bollenvelden maar omdat de wieken draaien, zou het te gevaarlijk zijn. Aan de voorkant heb ik een mooi uitzicht over het plein en de brug voor de molen. Hier is ook het verkooppunt en vertrekpunt van de fluisterboot.

Het uitzicht vanaf de molen in de Keukenhof in Lisse

 

Na mijn bezoek aan de molen loop ik naar de kiosk van Nijntje.

Nijntje in de Keukenhof in Lisse

 

Vanaf de Nijntjeshop loop ik door naar het Willem-Alexander paviljoen. Hier is een mengeling van bloemen en planten te zien zijn zoals tulpen, amaryllissen en andere planten.

De kern van een tulp in de Keukenhof in Lisse

De Amaryllisshow in het Wilem-Alexanderpaviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Het is warm in dit paviljoen. Weer buiten zoek ik een bankje om te lunchen. Ik heb mijn eigen eten meegenomen. Gelukkig maar want ik schrik van de prijzen van € 4,75 voor een broodje kroket tot € 4,35 voor een stukje appeltaart. De prijs voor een bekertje gewone koffie valt mee € 2,95 maar deze prijzen zijn wel extreem hoog.

Ik loop terug naar de brug voor de molen. Aan de andere kant liggen een paar inspiratietuinen. Ik vind ze niet echt herkenbaar als inspiratietuinen, in tegenstelling tot voorgaande keren dat ik hier was.

Tropical Beach Garden in de Keukenhof in Lisse

 

De leukste inspiratietuin vind ik de Green Tea Garden met het restaurant. Hier kun je tussen de theepotten en theekopjes genieten van een heerlijk kopje thee.

Het thema is dit jaar Flower Classics, bij navraag is het alleen terug te zien in de tuin met het Mauritshuis. Niet veel dus.

Boeddha tussen de bloemen in de Keukenhof in Lisse

 

Bij de speeltuin met Nijntje speeltoestellen is het druk met de allerkleinsten. Naast de speeltuin ligt de kinderboerderij met varkens, geiten, kippen en konijnen. Ik loop door naar het doolhof. Ik heb al snel het middelpunt gevonden. Vanaf dit punt heb ik een mooi uitzicht over het doolhof en de omgeving.

Ik loop naar het Oranje Nassau paviljoen. Hier wordt, als ik de Keukenhof bezoek, de bloemenshow met alstroemeria behouden. Ik ken deze bloemen wel, maar ik wist niet dat ze zo heetten. Het is een prachtige bloemenshow met een mooie aankleding, zoals altijd. Hier doe ik weer ideeën voor thuis. Recht tegenover het Oranje Nassau paviljoen is een mooie waterpartij met gecultiveerde bomen aan beide kanten. Aan het eind kom ik uit bij een fontein en een soort strandje waar het druk was.

Doorkijkje naar het Oranje Nassaupaviljoen in de Keukenhof in Lisse

Doorkijkje in de Keukenhof in Lisse

 

Het Oranje Nassau paviljoen ligt recht tegenover de hoofdingang. Ik heb het deel aan de linkerkant van de hoofdingang tot aan de vijver nog niet gezien. Naast het Oranje Nassau paviljoen is een verhoging waar je op een een silhouet van een paar tulpen uitkijkt. Deze bloemen bestaan uit blauwe druifjes en kalanchoë in de kleuren geel en roze. De naam van kalanchoë vergeet ik nooit weer. Tot de Floriade 2002 in de Haarlemmermeer wist ik nl. nooit hoe dit plantje heette en ik kon de naam ook niet onthouden. Tot ik ze daar ongelooflijk vaak tegenkwam en van mijn ouders hoorde/leerde dat dit een kalanchoë is. Sindsdien vergeet ik dat nooit meer. Ook nu kom ik ze op Keukenhof op verschillende plekken tegen.

Kalanchoë in de Keukenhof in Lisse

 

Wat opvalt is dat in de Keukenhof de bloesem aan de bomen nog rijkelijk bloeit. Vooral het wit steekt ontzettend mooi af tegen de strak blauwe lucht.

Bloesem in de Keukenhof in Lisse

 

Aan het eind van het pad ligt een ommuurde tuin, het is de historische tuin met o.a. de Clusiustuin en soorten narcissen. Ook groeien hier nog authentieke tulpen uit de 16e en 17e eeuw.

Ik steek de brug over en bekijk het laatste deel van de Keukenhof rond het Wilhelmina paviljoen, het Juliana paviljoen met Tulpomania (hier leer je alles de tulpen). Het deel achter het Juliana paviljoen is de natuurtuin. Ik vind het minder interessant.

Natuurtuin in de Keukenhof in Lisse

 

Vlakbij zie ik eindelijk het een stukje van het lint met de blauwe druifjes.

Lint van blauwe druifjes in de Keukenhof in Lisse

 

Het laatste stuk dat ik bezoek is bij de oude ingang rond het Irene paviljoen. Hier is een mooie fontein en draait het draaiorgel mooie muziek.

Ik loop terug naar de nieuwe ingang. Het is mooi geweest voor vandaag. Het is al rustig aan het worden.

Ik ga op zoek naar mijn fiets en fiets op mijn stalen ros naar huis. Het was een prachtige maar vermoeiende dag met mooie bloemen en een heerlijk zonnetje. Ik heb genoten. Tot over een paar jaar.

Hieronder een impressie van de mooie tulpen die ik deze dag gezien heb:

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Paarse bloem in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

Plattegrond van de Keukenhof in 2022

Plattegrond van de Keukenhof in Lisse

 

Flower Classics – het thema in 2022

Het thema in 2022 is ‘Flower Classics’. Bloemen zijn belangrijk voor mensen: ze horen al eeuwenlang bij ons leven. Bloemen kom je overal tegen, zoals in kunst, architectuur en design. De roos staat symbool voor de liefde en de tulp voor de nieuwe lente. In Keukenhof worden de klassiekers samengebracht. De tulp is het stralende middelpunt.

De Keukenhof werkt samen met het Mauritshuis in Den Haag. Het Mauritshuis in Den Haag bestaat 200 jaar. De Keukenhof en het Mauritshuis maken samen het onmogelijke boeket met bloemen die bloeien in verschillende seizoenen en die op de beroemde 17e eeuwse stillevens zo vaak vereeuwigd zijn.

Kunst uit het Mauritshuis in Den Haag in de Keukenhof in Lisse

 

Inspiratietuinen

Zoals elk jaar zijn er ook in 2022 weer een aantal inspiratietuinen in de Keukenhof. Ik vond dat ze dit jaar niet duidelijk herkenbaar waren als inspiratietuinen.

Reconnection garden: met duurzame materialen en terug naar de natuur.

Reconnection Garden in de Keukenhof in Lisse

 

Tropical Beach garden: in deze Ibiza lifestyle inspiratietuin krijg je een vakantiegevoel door de relaxte sfeer tussen palmbomen, golvende bloemenborders, zand, een bootje & hangmatten.

Tropical Beach Garden in de Keukenhof in Lisse

 

Green Tea garden: deze theetuin kun je in elke tuin of op balkon maken omdat  elk balkon of elke tuin wel een plekje om iets te kweken. In de theetuin zie je munt, citroenmelisse, kamille, chocolademunt, anijs en andere kruiden. In de kas kun je een kopje koffie of thee kopen.

Green Tea Garden in de Keukenhof in Lisse

 

Cottage garden: een bostuin met inheemse wilde planten en bloembollen in stoere combinaties en de perfecte plek om na een dag buiten bij elkaar te komen, verhalen te vertellen, te eten en muziek te maken.

Red Romance garden: dit is de meest romantische plek in de Keukenhof.

Red Romance Garden in de Keukenhof in Lisse

 

Paviljoens

In de Keukenhof 6 paviljoens. De paviljoens dragen namen van het koningshuis.

Wilhelmina paviljoen: in het Wilhelmina paviljoen zijn toiletten, een winkel en een restaurant gevestigd.

Juliana paviljoen: in het Juliana paviljoen vind je de tentoonstelling over Tulpomania over de geschiedenis van de tulp.

Het Julianapaviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Beatrix paviljoen: in het Beatrix paviljoen zie je de anthurium- en orchideeënshow en zijn toiletten, een winkel en een restaurant gevestigd.

Het Beatrix Paviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Irene paviljoen: in het Irene paviljoen zijn toiletten, een winkel en een restaurant gevestigd. Dit paviljoen is bij de oude ingang van de Keukenhof. Voor de gezelligheid staat hier ook vaak het draaiorgel en is er een mooie fontein te zien.

Het draaiorgel in de Keukenhof in Lisse

Fontein bij de oude ingang in de Keukenhof in Lisse

 

Willem-Alexander paviljoen: in het Willem-Alexander paviljoen zie je de bloemen- en plantenshow en zijn toiletten, een winkel en een restaurant gevestigd.

Oranje Nassau paviljoen: in het Oranje Nassau paviljoen zie je de wisselende bloemenshows en zijn toiletten, een winkel en een restaurant gevestigd. Naast dit paviljoen is het bloemenmozaïek te zien.

Het Oranje Nassau Paviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Bloemenshows

In de verschillende paviljoens worden elke week andere bloemenshow georganiseerd met bolbloemen, snijbloemen, potplanten en heesters. In totaal zijn er tussen 24 maart en 15 mei 2022 8 korte bloemenshows en twee shows die de hele periode te zien zijn. De bloemenshows zijn te zien in het Oranje Nassau paviljoen, het Willem-Alexander paviljoen en in het Beatrix paviljoen.

 • Anthuriums en orchideeën in het Beatrix paviljoen: 24 maart – 15 mei 2022.
 • Bloemen- en plantenshow in het Willem-Alexander paviljoen: 24 maart – 15 mei 2022.
 • Tulpen en hyacinten in het Oranje Nassau paviljoen: 24 maart – 29 maart 2022.
 • Freesia en gerbera in het Oranje Nassau paviljoen: 31 maart – 5 april 2022.
 • Rozen in het Oranje Nassau paviljoen: 7 april – 12 april 2022.
 • Narcissen en bijzondere bolgewassen in het Oranje Nassau paviljoen: 14 april – 18 april 2022.
 • Alstroemeria in het Oranje Nassau paviljoen: 20 april – 25 april 2022.
 • Lisianthus in het Oranje Nassau paviljoen: 27 april – 2 mei 2022.
 • Chrysant en calla in het Oranje Nassau paviljoen: 4 mei – 9 mei 2022.
 • Anjer en zomerbloemen in het Oranje Nassau paviljoen: 11 mei – 15 mei 2022.

Anthuriumshow in het Beatrixpaviljoen in de Keukenhof in Lisse

De Amaryllisshow in het Wilem-Alexanderpaviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Toen ik de Keukenhof bezocht, was er de bloemenshow met Alstroemeria in het Oranje Nassau paviljoen.

De Alstroemeriashow in het Oranje Nassaupaviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Tulpomania

Ken je het verhaal van de tulp? Tijdens de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana paviljoen zie je het verhaal over de beroemde bollen. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal, een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlandse klimaat. In 1593 kwamen de eerste tulpenbollen naar Nederland. In 1620 werden ze voor het eerst gecultiveerd. Je ziet hier ook het verhaal van de zwarte tulp en die van beroemdheden die hun eigen tulp kregen. In het verleden hebben verschillende beroemdheden hun eigen tulp gekregen, zoals Koning Maxima, Prinses Beatrix, Jan Smit.
Je ziet hier hoe tulpen worden gekweekt, je kunt uw eigen tulp dopen en je kunt van de experts tips en adviezen krijgen voor het gebruik van bloembollen in je eigen tuin.

Tulpomania in het Julianapaviljoen in de Keukenhof in Lisse

 

Kunst in de Keukenhof

Beelden en andere kunstobjecten geven de Keukenhof een extra dimensie. Ieder voorjaar krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om één of meer van hun kunstobjecten in het park te laten zien. De kunstvoorwerpen zijn door het hele park te vinden en zijn na het sluiten van de Keukenhof in mei ook te koop. De Keukenhof heeft een samenwerking met het Kröller-Müller Museum in Otterlo en 25 kunstenaars. Een leuk kunstwerk die je snel over het hoofd ziet is het tulpenmeisje in de buurt van het Beatrix Paviljoen.

Voorbeelden van kunstwerken die in de Keukenhof te zien zijn/waren. Ik heb niet alle kunstwerken gezien en ik heb ook weinig bordjes met de makers gezien.

 • Drie duiven – Carlo E. van Kervel
 • Tree of Life – Jos Naus & Marjan Tabak
 • Ruiter te paard – De Koning
 • Golvend Licht – Frans Kegels
 • Green purple blue and red fishes – Ellen Kuijl
 • Meisje – Marij Janssen
 • Zittende vrouw – PazSansFle
 • Gehurkte vrouw – Nic Jonk
 • Dynamic Baccata – Will Schropp

Kunst in de Keukenhof in Lisse

 

Molen

Midden in het park staat de molen van meer dan een eeuw oud. Deze molen werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. De Holland Amerika Lijn kocht de molen in 1957 en schonk de molen aan Keukenhof.

Je kunt de molen binnen bezoeken en naar boven lopen om vanaf de bovenloop van het uitzicht over de nabijgelegen bollenvelden genieten of de drukte op het plein voor de molen van bovenaf gade te slaan. Ik heb het niet kunnen nalaten om hier naar boven te gaan om van het mooie uitzicht te genieten. Omdat de wieken draaiden kon ik niet vooraan over het grote plein uitkijken maar moest het doen met het uitzicht vanachter de houten afzetting. Anders wordt het voor de bezoekers levensgevaarlijk met de draaiende wieken.

De molen in de Keukenhof in Lisse

 

Overige informatie

 • Bij de kassa, informatiebalie en entree zijn gratis plattegronden (dateren nog uit 2020) te krijgen.
 • Bij de hoofdingang zijn gratis lockers aanwezig voor je bagage.
 • De parkgids geeft je informatie over Keukenhof en handige tips om thuis je eigen Keukenhof te maken. De parkgids is voor € 5,– te koop bij de kassa en de souvenirshop.
 • Je kunt in de paviljoens gebruik maken van de gratis WiFi.
 • Verspreid over het terrein van de Keukenhof zijn verschillende toiletvoorzieningen te vinden. Deze worden zeer regelmatig schoongemaakt.
 • Alle gevonden artikelen worden binnen een week online geplaatst op iLost. Als je je gevonden voorwerp in de lijst vindt, moet je het de Keukenhof laten weten. Zij stellen je ter verificatie een aantal vragen. Het gevonden artikel kun je in Lisse ophalen of het wordt met kosten naar je toegestuurd.

Plattegrond van de Keukenhof in Lisse

 

Winkels

Verspreid over de Keukenhof zijn 16 souvenirwinkels. Naast souvenirs van de Keukenhof zelf zijn hier ook Holland merchandising te koop.

Te koop in de winkels van de Keukenhof in Lisse

Te koop in de winkels van de Keukenhof in Lisse

Te koop in de winkels van de Keukenhof in Lisse

 

Honden

In de Keukenhof zijn aangelijnde honden toegestaan. Er geldt een maximum van 1 hond per persoon.

Honden worden niet toegelaten in de paviljoens en restaurants, behalve geleidehonden voor hulpbehoevenden.

Bij de toegangscontroleurs zijn gratis hondenpoepzakjes af te halen.

 

Rolstoel

De Keukenhof is goed toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over aangepaste toiletten. De rolstoelen kosten € 5,– per rolstoel en zijn beschikbaar bij de ingang. Er wordt een borg gevraagd van € 20,– (contant betalen), die je bij inlevering van de rolstoel weer terugkrijgt. Je reserveert de rolstoel in de ticketshop bij het kopen van je entreeticket.

Een scootmobiel kun je NIET huren. Scootmobiels zijn wel toegestaan in de Keukenhof.

Ook rollators, kinderwagens of kinderbuggies zijn toegestaan. Andere middelen zijn niet toegestaan.

 

Kinderen en de Keukenhof

Voor kinderen is de Keukenhof zijn er ook leuke dingen te doen:

 • een gratis speurtocht (gratis op te halen bij de informatiebalie). Het boekje staat vol weetjes, opdrachten en breinbrekers over de tulp. Heb je het boekje uit? Dan ben je een echte tulpenexpert en kun je bij de informatiebalie een cadeautje ophalen.
 • een kinderboerderij, met lammetjes, geitjes en hangbuikzwijnen en andere dieren.
 • een doolhof.
 • een speeltuin.
 • Nijntje-speeltuin met een speelmuur, veerwip, schommel en glijbaan en het Huis van Nijntje. Hier staat een groot beeld van Nijntje.

De kinderboerderij in de Keukenhof in Lisse

Het doolhof in de Keukenhof in Lisse

Speeltuin in de Keukenhof in Lisse

Nijntje speeltuin in de Keukenhof in Lisse

 

Fluisterboot

Rondom de Keukenhof kun je fluistervaren, genieten van de eindeloze bollenvelden rondom de Keukenhof in een elektrisch aangedreven fluisterboot. Deze boten varen milieuvriendelijk en geruisloos door het Hollandse landschap. De elektrische boten zijn speciaal geschikt om door de smalle en ondiepe slootjes in de omgeving te varen. Er is geen mogelijkheid voor rolstoelen op de boten. Bij slechte weersomstandigheden wordt de afvaart geannuleerd.

De vaartocht duurt 45 minuten.

Prijzen van de tickets voor de fluisterboot zijn exclusief de entree voor de Keukenhof.

 • Volwassenen (incl. 65+) € 10,– per persoon.
 • Kinderen (4 t/m 11 jaar) € 5,– per persoon.
 • Kinderen (0 t/m 3 jaar): gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

De Fluisterboot in de Keukenhof in Lisse

 

Eten en drinken

In de Keukenhof zijn vijf paviljoens met restaurants waar je kunt genieten van een kopje koffie, een drankje of een lunch met uitzicht op miljoenen bloemen.

In de Keukenhof zijn verschillende kraampjes waar je wafels, poffertjes, broodjes rookworst of lekkere Hollandse Nieuwe kunt kopen. Koop je je eten in de Keukenhof zelf, dan moet je rekening mee houden dat het aan de prijs is. Een broodje kroket kost al gauw € 4,95.

In de restaurants kan alleen met pin worden betaald!

 • In het Wilhelmina paviljoen krijg je het echte Oudhollandse huiskamergevoel met een vleugje nostalgie. Hier worden direct aan de vijver authentieke gerechten met een moderne twist geserveerd.
 • Het Juliana paviljoen is het oudste paviljoen met een terras waar je kunt genieten van een kopje koffie, warme dranken en lekkernijen.
 • In het Oranje Nassau paviljoen zijn pannenkoeken te koop. Je hebt hier uitzicht op de drie bekendste landschappen van Nederland: duin, polder en dijk.
 • In het Willem Alexander paviljoen geniet je Koninklijk in het hart van Keukenhof. Er is een verrassend effect door de moderne en kleurrijke inrichting. Het restaurant biedt een uitgebreide kaart met warme gerechten. Op het binnenterras met kleurrijk uitzicht geniet je van een kopje koffie.
 • Het Beatrix paviljoen is het luxueuze restaurant en bevindt zich naast het orchideeën showpaviljoen. Hier worden authentieke gerechten met een Italiaans tintje geserveerd.
 • In het Thee paviljoen zijn allerlei soorten thee met zoetigheden te koop. Hier heb je uitzicht op de bollenvelden. Het Thee paviljoen bevindt zich bij de inspiratietuinen.
 • Het Poffertjeshuis bevindt zich naast de speeltuin en de dierenweide. Hier kunnen jong en oud genieten van de heerlijkste poffertjes.

Je mag ook je eigen eten en drinken meenemen. Door het hele park staan bankjes waar je rustig van je meegenomen eten en drinken kunt genieten en intussen kijk je je ogen uit naar de andere bezoekers die door het park lopen.

Restaurant in het Wilhelminapaviljoen in de Keukenhof in Lisse

Food Trucks in de Keukenhof in Lisse

 

Bereikbaarheid

De Keukenhof is per auto, fiets en met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Auto

De Keukenhof ligt in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den Haag en is bereikbaar via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag 3 Lisse). Vanaf daar volg je de borden ‘Keukenhof’.

Parkeerkosten bedragen € 8,– voor een dag parkeren bij de Keukenhof. Er zijn voldoende plekken om je auto te parkeren op één van de 2 parkeerterreinen.

Op het parkeerterrein bij de hoofdingang zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De parkeerterreinen sluiten om 19.30 uur.

De parkeerplaats bij de Keukenhof in Lisse

 

Combitickets openbaar vervoer

Je kunt ook heel makkelijk met het openbaar vervoer naar de Keukenhof reizen. Er zijn voordelige combitickets (vervoer en entree tot het park) te koop. Je kunt hiermee zonder wachten in het park komen.

Reis je vanaf Schiphol Plaza, Station Haarlem, Leiden Centraal Station, Amsterdam RAI of Amsterdam Centraal Station koop van te voren je de combiticket bustours. De bussen rijden zonder tussenstops naar de hoofdingang van de Keukenhof. Combitickets zijn meestal voordeliger dan de reiskosten en de toegangstickets van de Keukenhof bij elkaar.

Het combiticket vanaf vanaf Schiphol Plaza, Leiden Centraal Station en Station Haarlem kost € 31,50 per persoon en vanaf Amsterdam RAI en Amsterdam Centraal Station kost een combiticket € 36,50 per persoon. Voor kinderen van 4 t/m 17 jaar kost een combiticket € 17,50 per kind. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Keukenhof Express

Met Arriva kun je vanaf Leiden Centraal Station, Schiphol Plaza, Amsterdam RAI, Station Haarlem met de Keukenhof Express naar de Keukenhof reizen.

 • Leiden Centraal Station: buslijn 854 rijdt tot 6 keer per uur en brengt je in 30 minuten naar Keukenhof. De bus vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van het NS-station.
 • Schiphol Plaza: buslijn 858.
 • Amsterdam RAI: vanaf Europaplein (RAI) Amsterdam reis je rechtstreeks met de Keukenhof Express buslijn 852 naar Keukenhof. Deze buslijn rijdt tot 10 keer per uur en zet je in ongeveer 35 minuten af bij Keukenhof.
 • Station Haarlem: buslijn 850 rijdt tot 2 keer per uur en brengt je in 40 minuten naar Keukenhof. De bus vertrekt vanaf het busstation aan de linkerzijde van station Haarlem.
 • Vanaf Amsterdam Centraal reis je met buslijn 397 van Connexxion naar Schiphol Plaza en vanaf Schiphol Plaza neem je de Keukenhof Express buslijn 858.
 • Vanuit Amsterdam Bijlmer en Amstelveen reis je met buslijn 300 van Connexxion naar Schiphol Plaza en vanaf Schiphol Plaza neem je de Keukenhof Express buslijn 858.
 • Vanuit Station Zuid reis je met buslijn 341 van Connexxion naar Schiphol Plaza en vanaf Schiphol Plaza neem je de Keukenhof Express buslijn 858.

De Keukenhof Express rijdt tot 10 keer per uur vanaf vertrekpunt bij uitgang hal 1  op Schiphol Plaza op slechts 5 minuten loopafstand en zet je in ca. 30 minuten af bij Keukenhof.

Dagkaarten voor de Keukenhof Express kosten ook € 12,– per persoon. Uitzondering is buslijn 852. Deze kost € 17,– euro per persoon. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar kost de dagkaart € 7,50 per kind. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis.

Je plant je reis vooraf via de website van 9292.nl.

De Keukenhof Express bij de Keukenhof in Lisse

 

Combinatietickets trein + bus + entree

Er zijn ook combitickets trein + bus + entree Keukenhof voor € 50,– voor 2e klas ticket. Een combiticket voor de 1e klas trein + bus + entree Keukenhof kost € 56,50 per persoon. Kinderen van 12 t/m 17 jaar betalen voor een combiticket 2e klas € 40,– per kind en voor de 1e klas € 51,– per kind. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 20,50 voor een combiticket. Kind 0 t/m 3 jaar reizen gratis.

Dit is een arrangement van de NS en brengt je vanaf alle stations in Nederland naar Schiphol, Station Amsterdam RAI, Station Haarlem Centraal of Station Leiden Centraal. Hiervandaan neem je één van de Keukenhof Express buslijnen.

 

Fiets

Kom je op de fiets dan kun je je stalen ros gratis stallen in de fietsenstalling. Ook een scooter kun je hier gratis parkeren.

Op het parkeerterrein is het voor noodgevallen mogelijk om je elektrische fiets op te laden bij de fietsverhuur.

Bij de Keukenhof kun je ook fietsen huren om zo de omgeving met de bollenvelden te ontdekken. Of boek een georganiseerde fietstour.

Je mag NIET fietsen in de Keukenhof.

Fietsverhuur bij de Keukenhof in Lisse

 

Openingstijden

De Keukenhof is in 2024 geopend vanaf donderdag 21 maart tot en met zondag 12 mei.

De Keukenhof is dagelijks geopend van maandag t/m zondag van 08.00 – 19.30 uur. De kassa sluit om 18.00 uur.

De uitgang van de Keukenhof in Lisse

 

De beste tijd voor een bezoek aan Keukenhof

De bloei van de bollen in de Keukenhof loopt parallel aan de bloei in de natuur. Aan het begin van het seizoen bloeien de vroegbloeiende soorten zoals krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen. Later in het seizoen bloeien de latere bloeiers zoals (grotere) tulpen.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

De beste tijd is voor 10.30 uur en na 16.00 uur. Rond deze tijden is het rustiger in de Keukenhof. Op maandag, dinsdag en woensdag is het rustiger dan op andere dagen. Vermijd de weekenden voor een bezoek aan de Keukenhof en de hele Bollenstreek. Het is er dan megadruk en wegen kunnen afgezet zijn.

 

De beste tijd is voor 10.30 uur en na 16.00 uur op maandag, dinsdag en woensdag.

 

Entree

De verkoop van tickets gaat via de website van de Keukenhof. Je kunt je tickets alleen online kopen. De tickets zijn geldig op een vaste datum in een vooraf vastgesteld tijdslot.

Volwassenen: € 19,50 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 17 jaar: € 9,– per persoon.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.

Groepen van 20-200 personen: € 19,– per persoon.

Parkeren auto’s: € 8,–. Het parkeerterrein sluit om 19.30 uur.

Je hebt, als je tijdens de openstelling tussen 21 maart tot en met 12 mei 2024, gebruik maakt van de Keukenhof Lentepas onbeperkt toegang tot de Keukenhof.
Volwassenen betalen voor de Lentepas € 50,– per persoon. Als je een Lentepas voor volwassenen inclusief parkeren koopt, kost de pas € 65,– per persoon.
De Lentepas voor kinderen van 4 t/m 17 jaar kost € 17,50 per kind.

(Prijzen zijn van 2024).

Mijn entreekaart van de Keukenhof in Lisse

 

Koop je entreetickets en eventuele parkeerkaart online en skip the line!

 

Tours

Je kunt je bezoek aan de Keukenhof combineren met verschillende tours in de omgeving.

 

Rondleiding

In 60 minuten ontdek je onder leiding van een professionele gids de highlights van de Keukenhof. De gids geeft uitleg over de historie, het thema, de verschillende planttechnieken, de inspiratietuinen, de molen en over de verschillende bloemenshows.

De rondleidingen kunnen gegeven worden in het Nederlands, Engels, Duits, Frans.

Per gids mogen er maximaal 25 personen mee. De beschikbaarheid per gids is onder voorbehoud.

De prijs per rondleiding bedraagt € 150,– (exclusief entreekaarten voor het park).

 

De Keukenhof en de corona maatregelen in het park?

Nederland kent tijdens de opening van de Keukenhof in 2024 geen coronaregels. Je hebt geen coronatoegangsbewijs nodig om de Keukenhof te bezoeken.

Ik raad je wel aan om rekening te houden met andere bezoekers en 1,5 afstand te houden als het mogelijk is. Dit lukt helaas vanwege de drukte niet. Wat mij opviel is dat zeker in de paviljoens veel bezoekers met mondkapjes op liepen.

Per dag wordt een maximum aantal bezoekers per tijdslot en per dag toegelaten. De Keukenhof werkt met tijdsloten om het park te kunnen bezoeken.

De wachtrij bij de ingang van de Keukenhof in Lisse

 

Weetjes over de Keukenhof

 • De Keukenhof is 8 weken per jaar geopend.
 • In 2021 hebben 1,1 miljoen bezoekers de Keukenhof bezocht.
 • Keukenhof ontving in 2019 1,5 miljoen bezoekers, waarvan 80% uit het buitenland. In 2022 worden tussen de 700.000 en 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld verwacht. Ik heb tijdens mijn bezoek veel toeristen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gehoord. Aziaten waren er amper.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

 • De Keukenhof is 32 hectare groot. Landgoed Keukenhof inclusief Kasteel Keukenhof is 240 hectare groot met 16 rijksmonumenten.
 • Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant in meer dan 1600 variëteiten.
 • De bollen worden door bijna 100 hofleveranciers aangeleverd.
 • Jaarlijks wordt ruim 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid.
 • Er zijn 15 fonteinen, 280 bankjes, 32 bruggetjes, 6 restaurants, 7 souvenirwinkels en 4 plekken waar je bloembollen kunt kopen in de Keukenhof.

Bloemen te koop in de Keukenhof in Lisse

 

 • Er loopt totaal 15 kilometer wandelpad door Keukenhof.
 • Er staan in Keukenhof meer dan 2.500 bomen in meer dan 100 verschillende soorten.
 • Er is een collectie van ongeveer 100 kunstobjecten van diverse kunstenaars.
 • In de historische tuin bloeien authentieke tulpen uit de 16e en 17e eeuw, die de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland uitbeelden.
 • Zes inspiratietuinen geven tuin-ideeën en tips voor de consument.
 • In de hele Keukenhof staan richtingaanwijzers die je de weg wijzen naar de verschillende paviljoens en de uitgangen.

Richtingaanwijzer in de Keukenhof in Lisse

 

 • In de omgeving van Keukenhof kunnen diverse fietstochten worden gemaakt.
 • Met fluisterboten kan gevaren worden door de bollenvelden rond Keukenhof.
 • De molen uit 1892 staat al sinds 1957 op Keukenhof.
 • Carolus Clusius in 1592 bracht de eerste tulpen naar Nederland. Zijn borstbeeld staat in de historische tuin.
 • Rond 1865 werd het oorspronkelijke parkontwerp gemaakt door vader en zoon Zocher, tuinarchitecten uit Haarlem.
 • In 1949 ontwikkelde een groep bloembollenkwekers en exporteurs het idee voor een tentoonstelling als etalage voor het bloembollenvak.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en Hillegom (bijv. De Groene Bollenschuur) of één van andere hotels in de Bollenstreek.

In de Bollenstreek zijn ook leuke natuurhuisjes te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je bezoek aan de Keukenhof en aan de Bollenstreek.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Vanuit Lisse en omgeving kun je heel goed de rest van Bollenstreek verkennen, breng een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam.

 

Adres

Keukenhof
Stationsweg 166a
2161 AM Lisse

 

Website

Keukenhof

Entree van de Keukenhof in Lisse

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

 

Bekijk ook: Keukenhof 2022

 

Ben jij al eens in De Keukenhof geweest? Zo ja, wat vond je ervan?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel

De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel De Keukenhof in Lisse is weer geopend. Een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. Ik bracht een bezoek aan de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen. In deze blog geef ik je alle informatie die jij nodig hebt voor een dagje Keukenhof in Lisse. Lees, kijk en geniet mee van dit fleurig dagje uit. #keukenhof #lisse #bollenstreek #bloemententoonstelling #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com