Doen in de Bollenstreek

Tulpen in de Bollenstreek

 

Het is voorjaar en weer tijd om een bezoek te brengen aan de Bollenstreek rond Lisse. De Bollenstreek is het gebied rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. Het is de bekendste streek in Nederland om de bollenvelden te bezoeken.

Sinds een paar jaar fiets ik vanuit mijn woonplaats regelmatig naar dit gebied om de kleurrijke bollenvelden te fotograferen of om een wandeling in het park van Kasteel Keukenhof te maken. Ook bezocht ik een paar keer de Keukenhof. Voor buitenlanders is een bezoek aan de Keukenhof en de bollenvelden een hoogtepunt tijdens hun verblijf in ons land.

Niets is leuker dan hier rond te fietsen en te genieten van de kleurrijke en geurige bollenvelden. Houd je camera bij de hand, want gegarandeerd kom je met mooie kleurrijke foto’s terug.

De Bollenstreek is meer dan alleen de bollenvelden, je vindt hier ook de Keukenhof en in Lisse zijn twee musea gevestigd die het bezoeken waard zijn. Wil je leuke wandelingen maken en uit de drukte blijven of je bezoekt de Bollenstreek buiten het seizoen dan zijn het park van Kasteel Keukenhof of de Amsterdamse Waterleidingduinen een optie.

 

Bezoek aan de bollenvelden

Als je aan de Bollenstreek denkt denk je aan de bollenvelden rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. De Bollenstreek is bekend vanwege de tulpen. Maar er zijn ook krokussen, narcissen en hyacinten te zien en ruiken. De Bollenstreek is tijdens de bloeiperiode vanaf eind maart tot in mei één van de meest kleurrijke plekken ter wereld. Ik vind het geweldig om hier rond te fietsen en te fotograferen. Het is zo kleurrijk. De tulpenvelden in al zijn kleuren zijn een lust voor het oog. Het blauw, wit en roze van de hyacinten in de rechte lijnen is ook typisch voor deze streek. Zelf vind ik de geur van een hyacint te overheersend, maar de kleuren en het lijnenspel zijn prachtig.

Tulpen in de Bollenstreek Tulpen in de Bollenstreek

Een narcis in de Bollenstreek Een narcis in de Bollenstreek

Tulpen in de Bollenstreek Tulpen in de Bollenstreek

 

Voor meer informatie over de bollenvelden en meer foto’s, kijk je op mijn andere website.

 

Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,4 miljoen mensen de Keukenhof.

De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen en 800 soorten tulpen die elk seizoen opnieuw handmatig worden gepoot. De Keukenhof is 32 hectare groot. Naast de vele bloemen buiten zijn er ook bloemenhows in de verschillende paviljoens (deze veranderen regelmatig), inspiratietuinen, kunstwerken en evenementen.

In 2019 is de Keukenhof geopend van 21 maart tot en met 19 mei. Het thema in 2019 is Flower Power met felle kleuren, hippies, peace & music en de sfeer van begin jaren ’70.

Adres: Stationsweg 166a, 2161 AM Lisse
Entree: Volwassenen € 17,– per persoon online/€ 18,– per persoon aan de kassa. Kinderen van 4 t/m 17 jaar: € 8,– per persoon.
Openingstijden: dagelijks van 08.00-19.30 uur. De kassa sluit om 18.00 uur.

Website Keukenhof

De Keukenhof

De Keukenhof

De Keukenhof De Keukenhof

 

Meer foto’s die ik maakte tijdens mijn bezoeken in 2015 en 2018 aan de Keukenhof, zie je op mijn andere website.

 

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof dateert uit 1641. Het oorspronkelijke landhuis werd daarna tot een kasteel omgebouwd. Door een restauratie is het kasteel op het moment van publicatie van deze blog niet te bezoeken. Maar niet getreurd, een wandeling door de kasteeltuinen en het park zijn zeer zeker de moeite waard.

Op het terrein zijn naast het kasteel ook het koetshuis, de Hofboerderij met bijv. kippen, varkens en schapen, Frederik’s Hof en het washuis te zien.

In de kasteeltuin lopen vanaf het kasteel verschillende zichtassen. De tuin is in Engelse landschapsstijl aangelegd.

In het park rond Kasteel Keukenhof bevindt zich een collectie kunstwerken die heel mooi passen in de rustieke omgeving van het landgoed.

Geniet van je wandeling over het terrein van Kasteel Keukenhof.

Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse
Entree: De toegang tot het landgoed/park en het parkeren is gratis.
Openingstijden: Het kasteel is op het moment niet te bezoeken. Het Landgoed is dagelijks geopend van 08.30-17.00 uur en in de zomermaanden tot 19.30 uur.

Website Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof in Lisse

Kasteel Keukenhof in Lisse

Kasteel Keukenhof in Lisse Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Voor meer informatie over het kasteel en meer foto’s, kijk je op mijn andere website.

 

Fietsen

Vanuit verschillende plaatsen in de Bollenstreek is het mogelijk om een fietstocht langs de bollenvelden te maken. Je kunt natuurlijk (zoals ik) op je eigen fiets de streek verkennen, maar overal kun je een fiets huren, zoals bij station Leiden en zelfs de bij de Keukenhof. Door de Bollenstreek zijn verschillende fietsroutes uitgezet. Een paar van deze routes vertrekken vanaf de Keukenhof.  De afstanden zijn verschillend.

Mijn favoriete ronde is vanaf de Nieuweweg in Hillegom, via de Noorder Leidsevaart naar De Zilk. In De Zilk rijd ik via de Zilkerweg naar de Delfweg. Voor de spoorwegovergang fiets ik door naar Halfweg. Hier maak ik een rondje langs de golfbaan en via dezelfde weg terug naar de Delfweg of ik fiets via een mul, zanderig landweggetje (volgens mij gewoon het erf van een boer, maar iedereen fietste hier) langs de bollenvelden terug naar het punt waar ik mijn rondje begon. Daarna fiets ik langs Kasteel Keukenhof. Hier kun je genieten van de rust van het park rondom het kasteel of even uitrusten op het terras van het restaurant. Mijn terugweg loopt via de Zuider Leidsevaart, Noorder Leidsevaart naar de Nieuweweg in Hillegom, terug naar huis.

Onderweg geniet ik van de vele bollenvelden en maak ik veel fotostops. Ik stap af als ik een mooi veld met hyacinten of tulpen of iets anders zie.

De Bollenvelden met de kerk in De Zilk Bollenvelden met de kerk in De Zilk

Tulpen in de Bollenstreek Tulpen in de Bollenstreek

Hyacinten in de Bollenstreek Hyacinten in de Bollenstreek

 

Meer foto’s die ik maakte tijdens mijn bezoeken aan de bollenvelden zie je op mijn andere website.

 

Museum de Zwarte Tulp – Lisse

Museum De Zwarte Tulp vertelt je alles over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de bloembollencultuur met zijn eeuwenoude geschiedenis, de werkzaamheden op het land, de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten, de export en promotie van het gebied om toeristen naar de Bollenstreek te trekken. In het museum zijn wisselende kunsttentoonstellingen te zien. Tijdens deze tentoonstellingen zie je hoe kunstenaars elke keer weer worden geïnspireerd door bolgewassen en bloemen. Het museum is gevestigd in een oude bollenschuur.

Adres: Heereweg 219, 2161 BG Lisse
Entree: Volwassenen: € 8,– per persoon. Kinderen 15 t/m 18 jaar: € 3,50 per persoon. Kinderen van 0 t/m 14 jaar: gratis. Museumkaarthouders: gratis.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Website Museum de Zwarte Tulp in Lisse

Museum de Zwarte Tulp in Lisse

Museum de Zwarte Tulp in Lisse Museum de Zwarte Tulp in Lisse

 

Meer informatie over dit museum en de foto’s die ik maakte tijdens mijn bezoek aan dit museum zie je op mijn andere website.

 

Lisser Art Museum (LAM) – Lisse

In augustus 2019 heb ik dit gloednieuwe museum nog niet bezocht. Binnenkort verschijnt er ook een museumtip over het LAM in Lisse.

Het Lisser Art Museum (LAM) ligt op Landgoed Keukenhof. Het museum is in 2018 geopend. Het museum laat kunst zien dat te maken heeft met eten en drinken. Je mobiel is onmisbaar in het museum, want op je mobiel krijg je informatie over de kunstwerken. Of je krijgt een detail van een bepaald kunstwerk en daarna mag jij op zoek naar dat kunstwerk. In totaal krijg je vijf kunstwerken te zien. Maar als je kiest voor een andere optie kun je van alle kunstwerken de  weetjes, kijktips, achtergrondinformatie en filmpjes lezen en zien om op deze manier nieuwe dingen te ontdekken. Het draait in dit museum om zelf ontdekken. Er zijn geen tekstbordjes met informatie over wie de kunstenaar is, het formaat en wanneer het werk gemaakt is te vinden in het LAM. Daarvoor heb je je mobiele telefoon nodig. Je logt in op het WIFI netwerk van het museum en via de website kun je inloggen om de informatie te zien. Je kunt een beperkt aantal opslaan, zodat je thuis op je gemak alles nog eens kunt nalezen. Ik vind het een aanwinst, want dit is een museum waarvan er bij mijn weten geen tweede is in Nederland. Het museum prikkelt je om dieper na te denken en de kunstwerken hebben een diepere betekenis dan je op het eerste gezicht denkt.

Adres: Keukenhof 14, 2161 AN Lisse
Entree: Volwassenen: € 7,50 per persoon. Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– per persoon. Kinderen van 0 t/m 14 jaar: gratis.
Openingstijden: woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00-17.00 uur en zaterdag + zondag van 11.00-17.00 uur.

Website LAM Lisse

Het LAM Museum op Landgoed Keukenhof in Lisse Het LAM Museum op Landgoed Keukenhof in Lisse

Kunstwerk van Itamar Gilboo met in porselein dat wat hij in 1 jaar at en dronk in het LAM Museum op Landgoed Keukenhof in Lisse Kunstwerk van Itamar Gilboo met in porselein dat wat hij in 1 jaar at en dronk in het LAM Museum op Landgoed Keukenhof in Lisse

Kunstwerk Nihilist Table (II) van kunstenaar Folkert de Jong in het LAM Museum in Lisse Kunstwerk Nihilist Table (II) van kunstenaar Folkert de Jong in het LAM Museum in Lisse

 

Meer informatie over dit museum en de foto’s die ik maakte tijdens mijn bezoek aan dit museum zie je op mijn andere website.

 

Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang De Zilk

Meestal maak ik mijn wandelingen door de Amsterdamse Waterleidingduinen niet vanaf de ingang De Zilk maar vanaf de ingang Panneland. In 2018 stonden de bollenvelden nog niet in bloei toen ik een eerste poging waagde. Ik ben doorgefietst naar de ingang De Zilk om vanuit hier een wandeling door mijn favoriete gebied, de Amsterdamse Waterleidingduinen, te maken. Dit is voor mij een onbekend deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vanaf deze ingang zijn er twee wandelroutes uitgezet: de gele route van 5 kilometer en de blauwe route van 9 kilometer. Ik heb de gele route gelopen. Bij de andere ingangen loop ik meestal geen routes, omdat ik daar inmiddels redelijk de weg weet. Hier ben ik nog nooit geweest en omdat ik ook geen kaart bij me heb, lijkt het me verstandiger een uitgezette route te lopen. Onderweg heeeel veel mannelijke damherten, heel veel kikkers en padden en zelfs een vos gezien, die ineens voor mij een pad overstak. Een vos had ik niet in dit deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen verwacht.

Adres: Joppeweg 1, 2191 AW De Zilk
Entree: € 1,50 per persoon, dagparkeerkaarten voor de auto: € 2,– per auto.
Openingstijden: De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Honden en fietsen zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen NIET toegestaan.
Bij deze ingang is geen restaurant aanwezig.

Website Amsterdamse Waterleidingduinen

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Parende padden in de Amsterdamse Waterleidingduinen Parende padden in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Meer foto’s die ik maakte tijdens mijn bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang De Zilk, zie je op mijn andere website.

 

Kabouterwandelingen

Op een zonnige dag maakte ik twee korte kabouterwandelingen op het terrein van Landgoed Keukenhof. De eerste kabouterwandeling begon bij het oude station van Lisse en leidde mij aan de overkant een paar kilometer over Landgoed Keukenhof en langs een heus kabouterdorp.
De tweede kabouterwandeling was op het terrein van Kasteel Keukenhof. Deze korte route leidde mij langs 16 paaltjes met schilderingen van kabouters. Een leuke route om met kinderen te maken.
Mijn blogs over deze twee kabouterwandelingen zijn nog niet verschenen. Houd mijn website in de gaten.
Er zijn meer wandelingen in de Bollenstreek. Ik wil sowieso de Laarzenpadroute een keer lopen.

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof in de Bollenstreek Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in de Bollenstreek Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in de Bollenstreek

 

Meer foto’s die ik maakte tijdens mijn twee wandelingen over Landgoed Keukenhof en bij Kasteel Keukenhof, zie je op mijn andere website.

 

Praktische informatie

Bloeitijden

Het bollenseizoen duurt ongeveer van eind maart tot half mei.
De hyacinten worden half april geplukt en gebruikt voor de mozaïeken en het bloemencorso.
De bloeiperiode van de tulpen is vanaf half april. De totale bloeiperiode loopt door tot in mei.

Bloemencorso

Het bloemencorso van de Bollenstreek wordt altijd in april gehouden. Vanwege corona gaat het corso, net als in 2020, in 2021 niet door.

Andere streken met bollenvelden

In de Kop van Noord-Holland, West-Friesland, de provincie Groningen en de Noordoostpolder zijn ook bollenvelden te vinden.

Drukte

Het kan tussen half april en half mei in deze regio erg druk zijn. De reden: dagjesmensen die de bollenvelden en/of de Keukenhof bezoeken. Het beste is om door de weeks te gaan, dan is het minder druk en heb je alle tijd en ruimte om mooie foto’s van de bollenvelden te maken. Of je bezoekt de streek in een ander jaargetijde, maar dan zie je dus niet de pracht van de kleurrijke bollenvelden. Maar ook dan is de Bollenstreek de moeite waard.
Ben jij weleens in de Bollenstreek geweest? Wat vond je ervan?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Er is het hele jaar door genoeg te doen in de Bollenstreek. De streek biedt meer dan alleen de bollenvelden in het voorjaar. Ik heb alles voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #lisse #bollenstreek #wandelen #fietsen #museum #keukenhof #kasteelkeukenhof #jtravel #jtravelblog Er is het hele jaar door genoeg te doen in de Bollenstreek. De streek biedt meer dan alleen de bollenvelden in het voorjaar. Ik heb alles voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #lisse #bollenstreek #wandelen #fietsen #museum #keukenhof #kasteelkeukenhof #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids