Fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

De Reuzenbol 'Jan Six' in Hillegom tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek rond Lisse in de provincie Zuid-Holland. Dit is zeker niet mijn eerste kennismaking met de Bollenstreek, ik kom hier sinds een aantal jaren regelmatig om in april de bollenvelden de fotograferen. Ook dit jaar ben ik van plan een paar keer naar de Bollenstreek af te reizen. Maar daarvoor is het op het moment dat ik deze fietstocht maak nog te vroeg. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee?

 

Bollenstreek

De Bollenstreek is het gebied tussen Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom. Hier liggen de mooiste bollenvelden van Nederland. Bekende plaatsen in de Bollenstreek zijn de bollendorpen Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, De Zilk en Vogelenzang.

Het beste kun je de Bollenstreek wandelend en of per fiets verkennen. Houdt wel rekening met de drukte in april en mei. Zelf vind ik het niet handig om de Bollenstreek met de auto te verkennen. Dit omdat er geen parkeerplaatsen zijn aangelegd bij de bollenvelden. Ik zie het vaak gebeuren dat er auto’s rondrijden en als er bollenveld gesignaleerd wordt, dat er op de rem getrapt wordt en de auto op rare plekken geparkeerd wordt waardoor het overige verkeer gehinderd wordt. Dit geldt trouwens ook voor fietsers. Houdt rekening met andere weggebruikers en kijk uit, want iedereen wil genieten van de bollenvelden en zonder kleerscheuren thuis komen. De wegen in de Bollenstreek zijn smal. Ik heb deze fietstocht in maart gemaakt, de kleur begint te komen. De velden kleuren voornamelijk geel van de narcissen en in de verte zie ik paars/roze velden met hyacinten. De toeristen voor de bollenvelden zijn er nog niet.

Narcissen naast 't Huys Dever in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek Narcissen naast ’t Huys Dever in Lisse

 

Reuzenbollen

Het kunstproject van de reuzenbollen in de Bollenstreek is in 2018 gestart. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Deze reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. uit Bollenstreek en omgeving. Een adoptie is mogelijk vanaf € 5.900,– (excl. BTW). Tussen Leiden tot aan Haarlem (ook in de Haarlemmermeer) worden deze 80 reuzenbollen geplaatst. In Galerie De Zwarte Tulp op de Kanaalstraat 33 in Lisse worden de reuzenbollen beschilderd. Je kunt hier iedere donderdag, vrijdag en zaterdag de kunstenaars aan het werk zien. Tijdens mijn fietstocht Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk heb ik al een beschilderde reuzenbol (Langeveld) gezien. Dat smaakte naar meer.

De Reuzenbol 'Langeveld' tijdens mijn fietstocht Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk De reuzenbol ‘Langeveld’ tijdens mijn fietstocht Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk

 

Een leuk project is dit en ik wil hier in de toekomst nog een blog aan wijden, maar eerst moeten er meer reuzenbollen geplaatst zijn. Er zijn nu 26 bollen geplaatst en 71 beschilderd. Naast de reuzenbollen staan borden met uitleg in de vorm van een tulp en een QR code. Wat mij opviel is dat op meerdere plekken deze borden verdwenen waren. Soms stond er alleen een paal, soms alleen de QR code en soms helemaal niets. Ook zijn de borden slecht te lezen. Ik denk dat deze informatieborden vervangen worden, want nadat ik deze fietsroute gefietst had, zag ik op sociale media metalen borden bij de nieuw geplaatste reuzenbollen staan.

Uitleg over de Reuzenbol 'Jan Six' in Hillegom tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek Uitleg over de Reuzenbol ‘Jan Six’ in Hillegom

 

Ook viel mij op dat de plaatsing niet altijd geweldig is om mooie foto’s te maken. Bijv. de reuzenbol ‘De eeuwige bollenvelden’ aan de Veldhuyzen van Zantenpark 11 in Lisse staat voor een verzorgingstehuis in een afgesloten tuin. Je moet van grote afstand over een heg en/of hek fotograferen. Soms staat de bol strak in een heg waardoor je maar één kant ziet, zoals bij Museum de Zwarte Tulp. Al begreep ik daar dat de bol zou moeten kunnen ronddraaien maar dat het mechanisme kapot was. Je kunt de Gildemeesters Bollenstreek volgen op Instagram. Sinds kort is er een fietsroute langs 30 reuzenbollen.

 

Mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

Ik fiets vanuit mijn woonplaats in buurgemeente Haarlemmermeer naar de Bollenstreek. Het is heerlijk weer, de zon straalt. Op naar de Bollenstreek voor mijn fietstocht langs 11 reuzenbollen. Op het moment dat ik deze fietstocht maak zijn er 20 reuzenbollen geplaatst, inmiddels zijn het bij publicatie van deze blog 26. Sommige van de bollen liggen voor deze fietstocht te veel uit te route. Ik kom er als alle reuzenbollen geplaatst zijn nog een keer op terug in een aparte blog want het project is te leuk om niets mee te doen. Het is een kleurrijk geheel, al vind ik de ene reuzenbol wel mooier dan de andere.

 

Reuzenbol ‘Jan Six’

De eerste reuzenbol die ik zie is op de hoek van de Weerensteinstraat en de Sixlaan in Hillegom. Deze reuzenbol heeft als thema ‘Jan Six’. Jan Six I leefde van 1618 tot 1700. De vader van Jan Six is rijk geworden door de zijde- en lakenindustrie. De familie Six is een bekende familie in Hillegom want zijn moeder kocht buitenplaats Elsbroek in Hillegom. De zoon van Jan Six kocht de Ambachtsheerlijkheid Hillegom, het Brederode’s duin ‘onder Tetrode en Voglesangh’, drie stukken van het Langevelder duin en het Hof van Hillegom (nu onderdeel van het gemeentehuis van Hillegom). Op de reuzenbol zie je naast Jan Six ook zijn echtgenote Margaretha Tulp. Naast deze twee mensen zie je ook het bollenlandschap en het familiewapen van de familie Six.

Locatie: hoek Weerensteinstraat en Sixlaan in Hillegom in het plantsoen.
Kunstenaar: Nicoline Heemskerk.
Datum plaatsing: 8 september 2021.
Geadopteerd door: Hillegom marketing.

De Reuzenbol 'Jan Six' in Hillegom tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Vanaf de reuzenbol ‘Jan Six’ is het maar een klein stukje fietsen naar de volgende reuzenbol: ‘Flying in full bloom’ voor de deur van het kantoor van Royal Anthos aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

 

Reuzenbol ‘Flying in full bloom’

Flying in full bloom is een vrolijk werk in de tuin bij Royal Anthos. Op deze reuzenbol zie je aan de voorkant een stel op rode tulpenvleugels vliegen. Zij vieren via een lijnenspel hun bloeiende liefde. Aan de andere kant vliegt een oranje vrouw uit een bloem, op vleugels van roze tulpen. Via bloembollen wordt overal vreugde bezorgd. Deze reuzenbol staat in de tuin is niet geheel rondom te fotograferen omdat je niet in de tuin kunt komen.

Locatie: Weerensteinstraat 10 in Hillegom in de tuin van het kantoor van Royal Anthos.
Kunstenaar: Donna Corbani.
Datum plaatsing: 19 juli 2021.
Geadopteerd door: Royal Anthos.

De Reuzenbol 'Flying in Full bloom' in Hillegom tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Ik stap weer op mijn fiets en fiets door Hillegom langs de altijd drukke N208. Bij boerderijwinkel Elsbroekerwei aan de Leidsestraat 189 in Hillegom steek ik de drukke weg over. In de tuin naast de oprijlaan staat de reuzenbol ‘Vlinders’. Dit keer kon ik om de hele reuzenbol heen lopen omdat er geen hek stond. Ik weet niet of dat zo blijft want er liggen delen van een houten hekwerk rondom de reuzenbol.

 

Reuzenbol ‘Vlinders’

De reuzenbol ‘Vlinders’ is een simpele oranje reuzenbol met blauwe vlinders. Niet mijn favoriet. De vlinders herinneren de kunstenares aan haar jeugd waarin zij in de zomervakantie bollen ging pellen. Tijdens de fietsrit naar huis kwam ze langs een rij vlinderstruiken waar ze altijd even stopte om naar de dansende vlinders te kijken. De dansende blauwe vlinders vormen een contrast met de warme rood-oranje tinten van de tulpenvelden vlak bij haar huis.

Locatie: in de tuin van boerderijwinkel Elsbroekerwei, Leidsestraat 189 in Hillegom.
Kunstenaar: Anita van Diemen.
Datum plaatsing: 19 juli 2021.
Geadopteerd door: Gemeente Hillegom.

De Reuzenbol 'Vlinders' in Hillegom tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Ik steek de drukke straat weer over en fiets verder langs de N208 tot aan de rotonde Heereweg-Westelijke randweg. Hier steek ik opnieuw de N208 over. In de tuin van een wooncomplex staat de reuzenbol ‘De Eeuwige Bollenvelden’.  De plek is verschrikkelijk, want omdat het hek dicht is en er een grote heg om het appartement ‘Arcadia’ aan de Veldhuyzen van Zantenpark 11 staat, is fotograferen alleen van grote afstand mogelijk.

 

Reuzenbol ‘De Eeuwige Bollenvelden’

Het plan was om deze reuzenbol te plaatsen aan de Akervoorderlaan, waar het bedrijf Leo Berbee & zonen gevestigd was. Het bedrijf is echter gestopt. De reuzenbol is nu geplaatst in de tuin van appartementen ‘Arcadia’, waar eens de grote bollenvilla ‘Merenburgh’ gestaan heeft en waar dhr. L. Berbee nu woont. Als symbool voor de ontwikkeling van de Bollenstreek geeft deze bol kijk op de bollenvelden van verleden, heden en toekomst.

Locatie: in de tuin van het appartement ‘Arcadia’ op de hoek van de Heereweg en Veldhuyzen van Zantenpark in Lisse.
Kunstenaar: Dorine Putman-Devilee.
Datum plaatsing: 18 februari 2022.
Geadopteerd door: L. Berbee, Lisse.

De Reuzenbol 'De eeuwige bollenvelden' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Ik vervolg mijn weg en laat Lisse links liggen. Aan de andere kant van Lisse, in de tuin van CNB staat de reuzenbol Black Tulip – Vincent van Gogh. Ook hier steek ik de weg weer over. En ook hier kan ik niet om dat bol heenlopen omdat deze in de tuin van een bedrijf en ik niet de durf heb om hier over het hek te stappen.

 

Reuzenbol ‘Black Tulip – Vincent van Gogh’

De kunstenaar heeft geen bollenvelden of bloemstukken geschilderd, maar enkele bloemen. Ook de bol waar die bloem uitkwam, het mes waarmee hij afgesneden werd en het penseel waarmee hij geschilderd is, behoren tot de tekens van zijn beeldtaal. De bloemen zijn meestal zwart, de kleuren die ze hadden zitten in de achtergrond, die soms ook voorgrond wordt.

Locatie: in de tuin voor het pand van CNB, Heereweg 347 in Lisse.
Kunstenaar: Michel Hoogervorst.
Datum plaatsing: 22 juli 2021.
Geadopteerd door: CNB, Lisse.

De Reuzenbol 'Black Tulip - Vincent van Gogh' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Aan de overkant van CNB staat de reuzenbol Ode aan het handwerk. Deze reuzenbol staat op het terrein van Hobaho. Ik fiets een eindje de Professor van Slogterenweg in om het terrein van Hobaho op te kunnen fietsen.

 

Reuzenbol ‘Ode aan het handwerk in de bloembollenteelt’

Dit is een reuzenbol die mij doet denken aan de kruissteken van een borduurwerk. Het is een ode aan het handwerk in de bloembollenteelt dat altijd al erg arbeidsintensief is met veel handwerk. Er wordt nu nog steeds veel met de handen gewerkt, zoals bijvoorbeeld bij het ziek-zoeken, koppen, planten of pellen van bloembollen. De kunstenares eert het handwerk in de bloembollenteelt door deze ‘geborduurde’ reuzenbol.

Locatie: op het terrein van Hobabo, Professor van Slogterenweg 2, in Lisse.
Kunstenaar: Trude Hol.
Datum plaatsing: 19 april 2021.
Geadopteerd door: Hobaho by Dümmen Orange, Lisse.

De Reuzenbol 'Ode aan het handwerk in de bloembollenteelt' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Ik fiets door naar ’t Huys Dever. Dit is een 14e eeuwse middeleeuwse versterkte woontoren. Als ik hier ben, is het huis gesloten, helaas. Ik kom hier nog wel een keer terug. Het huis is woensdag t/m zondag gratis te bezoeken. Nu loop ik om de woontoren. Het ziet er mooi uit. Binnen zijn een paar ruimtes te bezichtigen. Ik loop een rondje rond het huis en ik stap, nadat ik de narcissen naast ’t Huys Dever heb gefotografeerd, weer op de fiets.

't Huys Dever in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek ’t Huys Dever in Lisse

 

Ik fiets via de Heereweg en de Akervoorderweg naar de Oude Herenweg waar de Tulperij in Voorhout is gevestigd. Hier is nu nog rustig want de Tulperij is nog gesloten. De eigenaars zijn druk aan het werk. Ik mag de reuzenbol zien. Ik word door de eigenaar de net verplaatste bol naast de grote schuur geleid.

 

Reuzenbol ‘De Bolle(n)schuur’

De reuzenbol ‘De Bolle(n)schuur’ is een ode aan de bollenschuur. Bollenschuren zijn gebouwd als opslag- en werkruimte voor bollenkwekers. Hier werden vroeger de bloembollen op houten stellingen gedroogd. Ook was er een werkruimte om de bollen te pellen, te sorteren en te verpakken en het kantoor voor de directie en administratie. Bollenschuren zijn beeldbepalende elementen in het cultuurhistorisch erfgoed van de Duin- en Bollenstreek. Deze reuzenbol verbeeld een bolle(n)schuur, die uit zijn voegen barst. Een leuke reuzenbol op een mooie plek. De Tulperij is ook nog een must-see op mijn lijstje in de Bollenstreek.

Locatie: op het terrein van Tulperij, Oude Herenweg 16B in Voorhout.
Kunstenaar: Simon Balyon.
Datum plaatsing: 17 maart 2021.
Geadopteerd door: bloembollenbedrijf ‘de Tulperij’, Voorhout.

De Reuzenbol 'De Bolle(n)schuur' in Voorhout tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Via de Oude Herenweg rijd ik verder naar Ruïne van Teylingen. Hier is niet veel te zien, het hek is gesloten. Deze ruïne is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. De ruïne van het kasteel Teylingen is een ronde waterburcht. Je ziet hier een  rondburcht met een doorsnede van 37 meter op een kasteeleiland omgeven door een brede gracht. Ook de Ruïne van Teylingen staat op mijn lijstje van bezienswaardigheden in de Bollenstreek die ik nog een keer wil bekijken.

Mijn fietstocht gaat verder via de Carolus Clusiuslaan tot aan de rotonde op de Heereweg. Hier begin ik aan mijn terugweg naar Lisse en Hillegom. Bij het bedrijf Menken Beheer steek ik de straat weer over, want hier staat de volgende reuzenbol in de tuin. Om ook de andere kant te kunnen bekijken moet je een stukje doorfietsen en via het hek het terrein op rijden. Ik ben verschillende mensen van het bedrijf tegengekomen en mij is geen strobreed in de weggelegd dat ik op het terrein liep.

 

Reuzenbol ‘Dutch Pour Flowers’

Deze reuzenbol is gemaakt met de techniek pouring medium. Hiermee maak je acrylverf vloeibaar d.m.v. water en andere vloeistoffen (medium) toe te voegen, zodat de verf kan gaan mengen, zonder dat alle kleuren een modderpoel veroorzaken. Technieken die hier gebruikt zijn, zijn Dutch Pour waarbij je gebruik maakt van een föhn om de verf uit te blazen en de Swipe techniek, waarbij je vochtig keukenrolpapier gebruikt om de verf door elkaar heen te laten lopen. Ik weet niet of het zo hoort, maar ik vond de reuzenbol er niet goed uitzien, net of er een laag bladdert. Ook het informatiebord ontbreekt. Alleen een lege paal staat nog voor de reuzenbol. Toen ik een paar weken later nog een keer langs deze plek fietste, was de bol verdwenen. Ik begreep dat deze weggehaald is voor onderhoud.

Locatie: voor het pand van Menken Beheer, Heereweg 466 in Lisse.
Kunstenaar: Mary Willemsen.
Datum plaatsing: 29 oktober 2021.
Geadopteerd door: Menken Beheer, Noordwijkerhout.

De Reuzenbol 'Dutch Pour Flowers' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf ’t Huys Dever rechtdoor te fietsen en dan eerst langs de reuzenbol ‘Dutch Pour Flowers’ te fietsen en dan via de Carolus Clusiuslaan en de Ruïne van Teylingen naar de Tulperij. Vanaf de Akervoorderweg steek je dan de N208 over en vervolgt de route richting Lisse.

 

Mijn route gaat terug naar Lisse. Hier staan nog 3 reuzenbollen die ik vandaag ik mijn route heb opgenomen. Allereerst is dat ‘Genieten’ aan de Achterweg in Lisse. Hiervoor fiets ik via de Heereweg en de Vuursteeglaan Lisse in. Ter hoogte van het praatbankje staat deze reuzenbol.

 

Reuzenbol ‘Genieten’

Deze mooie kleurrijke reuzenbol is een collage van alles wat de bollenstreek biedt, zoals het Europese Space Research and Technology Centre, ESTEC, het duinlandschap met een rijke flora en fauna en dat zich leent voor wandelingen, fietstochten en paardrijden, polders, met sloten, molens en uitgebreide fietspaden, meren zoals de Kagerplassen en strand. Een mooie reuzenbol. Dit is de 18e reuzenbol die geplaatst is. Deze reuzenbol verhuisd later naar het project Nieuw Trompenburg. Omdat de bouw nog moet starten, heeft de Reuzenbol een tijdelijke plek gekregen aan de Achterweg ter hoogte van het ‘praatbankje’.

Locatie: op de Achterweg (ter hoogte van het praatbankje) in Lisse.
Kunstenaar: Kees Putman.
Datum plaatsing: 21 januari 2022.
Geadopteerd door: Wilma Wonen, Utrecht.

De Reuzenbol 'Genieten' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Vanaf de Achterweg fiets ik door het centrum van Lisse naar Museum de Zwarte Tulp.

Museum de Zwarte Tulp vertelt je alles over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de bloembollencultuur met zijn eeuwenoude geschiedenis, de werkzaamheden op het land, de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten, de export en promotie van het gebied om toeristen naar de Bollenstreek te trekken. Ook zijn er wisselende kunsttentoonstellingen te zien. Ik breng een bezoek aan dit museum. Later zal hier nog een museumtip over volgen. In de tuin van het museum staat de reuzenbol met de toepasselijke naam ‘Iconen van de Tulpenteelt’.
Adres: Heereweg 219. 2161 BG Lisse.
Entree: Volwassenen: € 8,– per persoon, kinderen van 15 t/m 18 jaar: € 3,50 per persoon, kinderen 0-14 jaar: gratis. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00- 17.00 uur. Maandag gesloten.

Museum de Zwarte Tulp in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek Museum de Zwarte Tulp in Lisse

 

Reuzenbol ‘Iconen van de Tulpenteelt’

Op de reuzenbol ‘Iconen van de Tulpenteelt’ staan enkele sleutelfiguren uit de geschiedenis van de tulpenteelt, zoals Carolus Clusius (belangrijke plantkundige en de 1e directeur van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij zorgt dat de eerste tulp in de Nederlanden aankomt), Hans Gillisz. Bollongier (kunstschilder gespecialiseerd in bloemstillevens), Judith Leyster (schilder van gedetailleerde Brabantsson tulpen), Prof. Dr. E. van Slogteren (vond de oplossing voor een parasiet en was buitengewoon hoogleraar door de Landbouwhogeschool in Wageningen) en Dirk Lefeber (kweker uit Lisse die tulpensoorten ontwikkelde, de tulpenexport bevorderde en mede-oprichter was van de Keukenhof). Wat mij opviel is dat de achterkant niet te zien was. Dit kwam door de manier waarop de reuzenbol geplaatst is. Ik begreep dat de bol normaal gesproken rond zou moeten draaien maar dat het mechanisme kapot was.

Locatie: in de tuin van Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219 in Lisse.
Kunstenaar: Kees Putman.
Datum plaatsing: 11 augustus 2021.
Gedoneerd aan: Museum de Zwarte Tulp door Stichting Gildemeesters Bollenstreek.

De Reuzenbol 'De Iconen van de Tulpenteelt' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

De laatste reuzenbol staat om de hoek van Museum de Zwarte Tulp: ‘Bol vol natuur’ aan de Achterweg.

 

Reuzenbol ‘Bol vol natuur’

Deze reuzenbol vol natuur laat de dieren in de Bollenstreek zien. De kunstenares wordt geïnspireerd door de beesten die elke dag in de duinen, op het strand en door de bollenvelden tegenkomt.

Locatie: op een grasveldje naast het pand van Work2Work Personele diensten, Grachtweg 2 in Lisse.
Kunstenaar: Corine Buskop.
Datum plaatsing: ?.
Geadopteerd door: Work2work Personele diensten B.V., Lisse.

De Reuzenbol 'Bol vol natuur' in Lisse tijdens mijn fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek

 

Via de Heerenweg fiets ik terug naar de N208 om vanaf daar terug te fietsen naar Hillegom. Je kunt de reuzenbollen Vlinders, De Eeuwige Bollenvelden, Black Tulp – Vincent van Gogh en ’t Huys Dever ook op de terugweg bekijken, zodat je de drukke N208 niet elke keer hoeft over te steken.

Alle 11 reuzenbollen op mijn lijstje heb ik gevonden. Ik fiets met een voldaan gevoel via Hillegom en Beinsdorp langs de Ringvaart terug naar huis.

 

De route

Praktische informatie

Afstand

Deze fietsroute langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek heeft een lengte van ongeveer 22 kilometer.

 

Start- en eindpunt

Ik begon mijn fietstocht bij de reuzenbol ‘Jan Six’ op de hoek van de Weerensteinstraat en de Sixlaan in Hillegom. De fietsroute langs de reuzenbollen kun je overal beginnen. Maar dit was voor mij de dichtsbijzijnde reuzenbol.

 

Horeca

Zowel in het centrum van Hillegom als in het centrum van Lisse zijn veel horecamogelijkheden. Ook langs de N208 buiten de centra zijn meerdere horecagelegenheden gevestigd. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er te veel.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en Hillegom (bijv. De Groene Bollenschuur) of één van andere hotels in de Bollenstreek.

In de Bollenstreek zijn ook leuke natuurhuisjes te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je fietstocht en bezoek aan de Bollenstreek.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

Vanuit Hillegom en Lisse kun je heel goed de rest van Bollenstreek verkennen, breng een bezoek aan de Keukenhof of aan de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam.

 

Heb jij wel eens een fietstocht in de Bollenstreek gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol die door lokale kunstenaars beschilderd worden. Ik stelde zelf deze fietsroute langs 11 van deze reuzenbollen samen. Fiets je mee? #reuzenbollen #bollenstreek #fietsen #jtravel #jtravelblog

6 reacties

 • Brenda schreef:

  Superleuk dat je een blog schrijft. Ik mis er nog 3 in Sassenheim . Bij Akzo o.a. rijksstraatweg en Hoofdstraat staan deze bollen. https://gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute/

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Brenda, Dank voor je reactie. Het klopt dat ik niet alle reuzenbollen in deze blog heb opgenomen. Ik heb deze route langs 11 reuzenbollen zelf samengesteld en heb niet de fietsroute vanaf de website van Gildemeestersbollenstreek.nl gefietst. Sassenheim was voor mij net te ver vandaar dat deze niet in deze blog zijn opgenomen. En na het fietsen van deze route zijn er weer een paar reuzenbollen bijgeplaatst. Er komt in de toekomst nog wel weer een blog over de reuzenbollen.

 • Trudy schreef:

  Leuke route, is het ook een leuke looproute? Mijn lievelingsbol staat er niet bij, ik vroeg me af of je een selectie had gemaakt en dat er misschien wel meer bollen zijn. Ik ben benieuwd, groetjes Trudy

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Trudy, dank je wel voor je reactie. Je kunt dit ook lopen, al is de afstand best groot, je kunt er ook voor kiezen om alleen de bollen in en rond Lisse te bekijken. Welke bol is jou lievelingsbol. Zoals ik al schrijf in deze blog heb ik een fietstocht langs 11 reuzenbollen gemaakt. Toen ik deze fietstocht maakte waren er 20 geplaatst, inmiddels zijn het er 27. In totaal worden er 80 geplaatst. Sommige lagen te ver uit mijn route, anderen zijn na mijn fietstocht geplaatst, zoals die op de van Lyndenweg bij het Keukenhofbosch.

 • Franca schreef:

  Wat een mooie route en leuk alles te lezen over de bollen. Bij kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest staat er sinds kort ook een.
  Zelf vind ik die niet mooi maar dat wordt misschien anders als ik de betekenis ervan weet. Een leuk initiatief voor deze streek.
  Dank voor je mooie verslag.

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Franca, Dank je wel voor je leuke bericht. Het was zeker een leuke route. Dit is een heel leuk project waar ik meer over wilde weten. Daarom op mijn stalen ros gestapt voor een fietstochtje in de Bollenstreek. Ik weet dat er meer zijn, inmiddels al 26 maar sommige liggen uit deze route. Oegstgeest is voor mij ook een eindje fietsen. Maar ik wil ze graag allemaal nog een keer bezoeken en ik kom er zeker nog een keer op terug in een andere blog. Ik vind ook niet alle bollen even mooi maar ieder zijn smaak.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com