Kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

Kunst op de zichtlijn tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond Kasteel Keukenhof in Lisse. Wandel je mee? Het startpunt van deze kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof is bij de ingang van Landgoed Keukenhof waarop Kasteel Keukenhof ligt. De ingang van Kasteel Keukenhof is aan de Stationsweg tegenover het terrein van bloemententoonstelling Keukenhof. Ik ben al vaker op het terrein van Kasteel Keukenhof geweest, maar deze wandeling kende ik nog niet. De meeste kunstwerken heb ik al vaker gezien, maar recent zijn er een aantal nieuwe kunstwerken geplaatst en is er een aparte kunstroutewandeling gemaakt. Wat wel opviel is dat er bij de meeste kunstwerken geen bordje met de naam van de maker en de naam van het kunstwerk staat. Dit was in het verleden wel het geval. De route staat niet aangeven met bordjes op het landgoed. Op de plattegrond bij de ingang staat de route wel ingetekend, maar dit is de oude (korte) route. De kaart met de nieuwe route staat op de website van Kasteel Keukenhof.

 

Wat is de Kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

De kunstroutewandeling loopt over landgoed Keukenhof in Lisse. Tijdens je wandeling ontdek je tientallen kunstwerken die passen in de rustieke omgeving van het landgoed. De route is volgens de website van Kasteel Keukenhof 1,5 kilometer lang maar ik heb meer dan 4 kilometer gelopen en ben bijna niet van de route afgeweken. Ik denk dat de kilometers hier niet helemaal kloppen.

Zichtlijn op Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Zichtlijn op Kasteel Keukenhof

 

Mijn wandeling

Mijn kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof begint op de parkeerplaats. Ik ben op de fiets gekomen, zoals ik altijd op de fiets naar de Bollenstreek reis. Na mijn fiets te hebben gestald, loop ik langs de kerstbomen het hek van landgoed Keukenhof binnen.

Ik sla rechtsaf en loop voor het kasteel langs. Het eerste kunstwerk: Vlucht van Wim van Hoorn staat hier tussen het groen. Voor het kasteel staan ook een paar beelden en mooie vazen. Ik loop vanaf het Kasteel in de richting van de Stationsweg. Vanaf de weg is hier het kunstwerk al te zien.

Het kunstwerk aan de Stationsweg tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het kunstwerk aan de Stationsweg

 

Het pad loopt verder naar het LAM (Lisser Art Museum). Het museum is gesloten als ik hier loop. Maar ook buiten is genoeg te zien: de rode koe met de naam dwarsliggen of herkauwen, een blok chocolade voor de deur van het museum en op de hoek het kunstwerk ‘Artisjok’ van Rob Voerman. Helaas is dit kunstwerk niet aan de binnenkant te zien, iets wat in het verleden wel kon. De foto’s staan op JTravel.

De rode koe bij het LAM (Lisser Art Museum) tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse De rode koe bij het LAM (Lisser Art Museum)

 

Ik loop om het museum heen en sinds kort staan hier ook een aantal (7 heb ik er geteld) kunstwerken. Eén van de kunstwerken die verplaatst is, is The Harlekin’s Demise (Opera) van Paul Kubic. En volgens mij stond het rode kunstwerk vorig jaar nog in een weiland aan de rand van de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof.

Rood kunstwerk naast het LAM tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Rood kunstwerk naast het LAM

 

Dit pad loop ik terug tot net na de koningslinde ter ere van de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Het is een smal paadje die ik volg naar mooie lijn waar maar liefst 12 kunstwerken staan. Een voorbeeld van een kunstwerk is Jolly Green Giant van Paul Kühle. Bij de rest van de kunstwerken staan helaas geen bordjes. Ik probeer te achterhalen wie de makers van de kunstwerken zijn en wat de naam van het kunstwerk is. Maar op het moment van schrijven/publiceren van deze blog is dat nog niet gelukt. Als je achteraan staat met het beeld van de man en vrouw in handstand heb je een mooie zichtlijn over het veld met de 12 kunstwerken en de zijkant van het kasteel.

Kunst op de zichtlijn tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Kunst op de zichtlijn

 

Ik loop terug naar het kasteel. Schuin voor het kasteel staat een stenen beeld en bij de vijver staan aan weerszijden twee stenen beelden van vogels.

Kunst bij de vijver tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Kunst bij de vijver

 

Vanaf de vijver loop ik bospad op die me voert tot aan de trap die me weer uitzicht geeft op de zichtlijn met kunst en het kasteel. Voor ik bij de trap ben, zie ik nog 3 kunstwerken: het Zwembadmozaïek van Ger van Iersel, een werk zonder titel van Louise Schouwenberg en De hemel vangen in een ijzeren hoed van Maya van Hall.

Het kunstwerk Zwembadmozaïek van Ger van Iersel tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het kunstwerk Zwembadmozaïek van Ger van Iersel

 

Mijn wandeling gaat verder achter de trap. Op dit veld staan twee kunstwerken, waaronder het werk zonder naam van David van de Kop. Dit werk stond tot 2017 bij De Rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Ook liggen hier een beetje achteraf een aantal grafstenen.

Werk zonder naam van David van de Kop tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Werk zonder naam van David van de Kop

 

Via een mooi bospad met aan beide kanten ook weer een aantal paddenstoelen loop ik langs het kunstwerk Tic Tac Toe van Frans en Truus van der Veld uit 1978.

Aan het eind van dit bospaadje stuit ik op het hek om het landgoed. Aan de andere kant van het hek loop het pad door het Keukenhofbosch, een pad waarop ik tijdens mijn wandeling van de Trage Tocht Lisse gelopen heb. Nu loop ik via een bospad langs het hek naar het toegangshek. Hier staat het kunstwerk Tempeltje voor de wetenschap van Pjotr Muller uit 1991. Dit kunstwerk heb ik vaker gezien.

Tempeltje voor de wetenschap van Pjotr Muller tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Tempeltje voor de wetenschap van Pjotr Muller

 

Ik loop een stukje terug en loop via de tuin aan de achterkant van de hofboerderij naar de kinderboerderij en om het lege terras van horecagelegenheid De Hofboerderij naar de zijkant van Kasteel Keukenhof.

De achterkant van de Hofboerderij bij Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling De achterkant van de Hofboerderij

Een geit op de kinderboerderij bij Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Een geit op de kinderboerderij

 

Voor het washuis staat een kunstwerk. Het washuis wordt op het moment gerestaureerd. Daar is niets van te zien omdat het ingepakt is. Rond het koetshuis staan zeven kunstwerken, waaronder Orakel (profetie) van Wim van Hoorn, Signaal van Pearl Perlmuter, Omhelzing van H.J.A. van Loo, Animus, Anima van Peter Schuijren, Transformatie van Peter Schuijren en Vrouw van Lot van Peter Schuijren. De laatste drie zijn de drie witte beelden langs de muur rond de Frederik’s Hof. Dit is in het voorjaar en najaar een fantastisch deel van het landgoed als de bollen en dahlia’s in bloei staan. Nu is er geen bloem te zien.

Het kunstwerk Omhelzing van H.J.A. van Loo tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het kunstwerk Omhelzing van H.J.A. van Loo

Het kunstwerk Transformatie van Peter Schuijren tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het kunstwerk Transformatie van Peter Schuijren

 

Vanaf dit deel heb je een mooie zichtlijn naar de zijkant van het kasteel. Rond dit deel van het kasteel staan een aantal stenen beelden en een aantal mooie vazen.

Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Kasteel Keukenhof

 

Aan de rand van het landgoed ligt het eendenhuis.

Het eendenhuis op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Het eendenhuis

 

Het laatste kunstwerk dat ik heb gezien is Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic in de tuin voor de Frederik’s Hof. Je ziet in dit kunstwerk allerlei figuren. De Frederik’s Hof is een Zwitsers speelhuis met binnen de ommuring een moestuin. Dit is ook een fantastisch stukje als in het voorjaar en najaar de bloemen bloeien.

Frederiks Hof op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Frederik’s Hof

Het kunstwerk Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het kunstwerk Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic

 

Via de deur in de ommuring ben ik aangekomen bij het einde van deze kunstroutewandeling. Ik loop terug naar mijn fiets om naar huis te gaan.

Er zijn meer leuke wandelingen op Landgoed Keukenhof te maken, zoals de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof of aan de overkant vanaf het voormalig station van Lisse, een eindje verderop aan de Stationsweg, kun je de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof maken. Vanaf voormalig station van Lisse, bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse start ook de Trage Tocht Lisse, die deels over Landgoed Keukenhof loopt en er zijn er nog twee Laarzenpad wandelingen uitgezet. Deze laarzenpadwandelingen heb ik nog niet gelopen, maar zodra ik deze routes wel gelopen heb, zullen mijn belevenissen in een blog verschijnen.

In augustus en september bloeien de dahlia’s rond Kasteel Keukenhof. Ben je in de gelegenheid, bezoek het terrein van Kasteel Keukenhof ook eens in deze periode. Het is een kleurrijk spektakel.

 

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof dateert uit 1641. Het kasteel was oorspronkelijk een classicistisch landhuis. Een verbouwing het landhuis in een neogotisch kasteel met zeven soorten torens. De tuinen in Engelse landschapsstijl zijn ontworpen voor vader en zoon Zocher. Zij ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam. Op het terrein van Kasteel Keukenhof zijn naast het Kasteel nog meer gebouwen: het Koetshuis, het Washuis, het Eendenhuis, Frederik’s Hof (Zwitsers speelhuis) en de Hofboerderij. De Hofboerderij is de horecagelegenheid op het terrein van Kasteel Keukenhof. 

Voor de kinderen is er achter de Hofboerderij een speeltuin en kinderboerderij Poelepetaat. Bij de kinderboerderij start ook de Kabouterwandeling.

Entree: De toegang tot het landgoed is gratis. Het kasteel is helaas gesloten.

Openingstijden: Landgoed Keukenhof is in de winter dagelijks geopend 08.30–17.00 uur en in de zomer van 08.30–19.30 uur. Kasteel Keukenhof opent regelmatig de deuren zoals tijdens Open Monumentendag of de Dag van het Kasteel. Op deze dagen is het mogelijk om het kasteel van binnen te bezichtigen.

Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse.

Website: Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Kasteel Keukenhof

 

Lees meer: Kasteel Keukenhof in Lisse

 

LAM (Lisser Art Museum)

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof vind je een fantastisch museum, het LAM (Lisser Art Museum). Ik heb dit museum in augustus 2019 bezocht. In het museum draait het om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Zo zie je bij de kunstwerken geen bordjes met de namen van het kunstwerk en de kunstenaar staan. Je volgt een digitale tour op je smartphone of tablet. Zo kom je meer te weten over het kunstwerk en de kunstenaar. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van.

Het thema van het LAM is voedsel, winkelen en consumptie. Alles wat je in dit museum ziet aan kunstwerken heeft hierop betrekking. Binnen dit onderwerp is de verzameling kunst heel gevarieerd. Er zijn veel stijlen, disciplines en periodes met schilderijen, beelden, foto’s, installaties, video’s en digitale kunstwerken te zien. Het is vooral hedendaagse kunst wat je ziet. Kunstkennis heb je niet nodig, de ervaring van jou als bezoeker staat centraal.

Entree: Volwassenen: € 7,50 per persoon, kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– per persoon en kinderen t/m 4 jaar: gratis. Met het kopen van je ticket sponsor je het LAM (Lisser Art Museum) en de kunst. Voor degenen die minder te besteden hebben: er zijn gesponsorde, gratis tickets. Het ticket wordt voor je betaald. De filosofie hierachter is dat de LAM-belevenis voor iedereen beschikbaar is.
De Museumkaart is NIET geldig in het LAM!
(Prijzen zijn van 2021).

Openingstijden: Woensdag en vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. In de vakantieperiode zijn er extra openingstijden.

Adres: Keukenhof 14, 2161 AN Lisse.

Website: LAM (Lisser Art Museum)

Het LAM (Lisser Art Museum) tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse Het LAM (Lisser Art Museum)

 

Lees meer: LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

 

Mijn route

 

Praktische informatie

 

Openingstijden

Landgoed Keukenhof is in de winter dagelijks geopend 08.30–17.00 uur en in de zomer van 08.30–19.30 uur.

 

Entree

De toegang tot Landgoed Keukenhof is gratis.

 

Afstand

1,5 kilometer volgende officiële routebeschrijving. Dit klopt in mijn ogen niet. Ik heb meer dan 4 kilometer gelopen omdat ik af en toe een klein stukje ben afgeweken van de route, maar geen 2,5 kilometer.

Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Kasteel Keukenhof

 

Ondergrond

Schelpenpaden en onverhard.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is op de parkeerplaats van Kasteel Keukenhof.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: Op het terrein van het Landgoed Keukenhof is parkeren gratis.
  • Fiets: Je kunt je fiets gratis stallen bij de ingang van Landgoed Keukenhof.
  • Openbaar vervoer: er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse. Reis je met de bus dan zijn de bushalte Leidsevaart of de bushalte Keukenhofdreef in Lisse op 10-15 minuten lopen van Kasteel Keukenhof in Lisse de dichtstbijzijnde bushaltes.

 

Horeca

Op het landgoed is horecagelegenheid de Hofboerderij gevestigd. De Hofboerderij is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 10.00–17.00 uur.

Horecagelegenheid De Hofboerderij bij Kasteel Keukenhof tijdens de kunstroutewandeling Horecagelegenheid De Hofboerderij

 

Honden

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en omgeving. Wil je een hotel in Lisse boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Je kunt vanuit Lisse ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de rest van de Bollenstreek, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

 

Meer foto’s van mijn bezoeken aan Kasteel Keukenhof en de Bollenstreek zie je op mijn andere website JTravel.

 

Heb jij wel eens een wandeling bij Kasteel Keukenhof of in Lisse gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com