Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

Een kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

 

Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Een korte wandeling van een kilometer achter Kasteel Keukenhof. Deze wandeling loop je door een route langs 16 verschillende kabouterpaaltjes te volgen. Leuk voor de kinderen om ze vooruit te sturen om het volgende kabouterpaaltje al vast te zoeken. Wandel je mee?

Het startpunt van deze kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof is bij de speeltuin en kinderboerderij achter de Hofboerderij op het terrein van Kasteel Keukenhof. Een mooie plek om te starten met een kop koffie/thee met iets lekkers.

De Hofboerderij tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof De Hofboerderij

 

De ingang van Kasteel Keukenhof is aan de Stationsweg tegenover het terrein van bloemententoonstelling Keukenhof.

Ik ben al vaker op het terrein van Kasteel Keukenhof geweest, maar deze wandeling kende ik nog niet. De wandeling bestaat een jaar. En de laatste keer dat ik bij het Kasteel was, was in augustus 2019.

 

Wat is de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

De kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof bestaat sinds oktober 2019. Het doel van deze wandeling is om kinderen meer te laten bewegen, omdat het goed is voor kinderen. Ze krijgen een gezonder gewicht en een betere conditie.

De kabouterwandeling is een korte wandeling van ongeveer een kilometer die je loopt door een route langs 16 verschillende kabouterpaaltjes te volgen. Het is een leuke wandeling voor de kinderen. Verdwalen kunnen ze niet, want er zijn geen zijpaden.

De zevende kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof De zevende kabouterpaal

 

Keukenhofbosch

De kabouterwandeling gaat door het wandelbos aan de achterkant van Kasteel Keukenhof. Dit is het Keukenhofbosch. Dit bos maakte vroeger deel uit van het Landgoed Keukenhof.

Het Keukenhofbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. In het bos kun je heerlijk wandelen door een oud bos met grote, dikke bomen midden tussen de bollenvelden. Het Keukenhofbosch is een bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. In de holtes van de oude bomen nestelen verschillende vogelsoorten. Ik heb maar een heel klein deeltje van het Keukenhofbosch gezien. Maar wat ik gezien heb, was een afwisselend bos.

Een bospad tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof Een bospad tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

 

Het bos was het keukenduin voor het slot Teylingen. De opbrengsten uit het duinbos, zoals wild, vee, kruiden en bessen, waren bestemd voor de keuken van het Slot. Vandaar de naam Keukenhofbosch.

Lees meer: Landgoed Keukenhof

 

Mijn wandeling

Mijn korte wandeling bij Kasteel Keukenhof begint achter het kasteel bij de speeltuin achter de Hofboerderij. Hier staat ook het eerste paaltje en het tweede paaltje zie ik dan al staan.

De eerste kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof De eerste kabouterpaal

 

Ze staan redelijk dicht op elkaar. Ik vind dit grappig gedaan, want elk paaltje heeft zijn eigen beschildering. In totaal zijn er 16. Heb jij ze alle zestien gevonden? Ik wel.

De achtste kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

De dertiende kabouterpaal tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof De achtste en dertiende kabouterpaal

 

In het bos is het schitterend. Ik loop door de bossen, langs het water, langs een bamboebos en onderweg passeer ik bijenkasten met honingbijen en een insectenhotel. Bijna aan het eind van mijn wandeling kom ik ook nog een heus kabouterdorp tegen.

Het insectenhotel tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof Het insectenhotel

Mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

Mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof Tijdens mijn kabouterwandeling

Een kabouter uit het kabouterdorp tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof Een kabouter uit het kabouterdorp tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

 

Het is een korte wandeling die eindigt bij Kinderboerderij Poelepetaat. Ook leuk voor de kinderen. Ze mogen die dieren aaien. In de kleine speeltuin kunnen ze nog meer energie kwijt.

De kinderboerderij bij Kasteel Keukenhof De kinderboerderij bij Kasteel Keukenhof

 

Dit is het eind van deze korte wandeling, die volgens een beschrijving die ik gevonden heb, 750 meter lang is, maar volgens mijn wandelapp heb ik 1,2 kilometer gelopen.

Er zijn meer leuke wandelingen op Landgoed Keukenhof te maken. Ik heb op dezelfde dag ook een andere Kabouterwandeling gemaakt. Deze wandeling start bij het voormalig station van Lisse, een eindje verderop aan de Stationsweg en gaat over Landgoed Keukenhof.

Vanaf voormalig station van Lisse, bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse start ook de Trage Tocht Lisse, die deels over Landgoed Keukenhof loopt.

Ook zijn er zijn er nog twee Laarzenpad wandelingen uitgezet. Deze heb ik nog niet gelopen, maar zodra ik deze route wel gelopen heb, zullen mijn belevenissen in een aantal blogs verschijnen.

Ik maak ook nog een wandeling over het terrein van het kasteel zelf, waar op dat moment schitterende rododendrons in bloei staan. De tuinen zijn op dat moment niet heel bijzonder want er staat niet veel meer in bloei. In augustus bloeien de dahlia’s. Ben je in de gelegenheid, bezoek het terrein van Kasteel Keukenhof ook eens in deze periode.

Rododendron in de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof Rododendron in de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof

Een dahlia in de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof Een dahlia in de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof

 

Er is genoeg te zien nadat je de kabouterwandeling hebt gemaakt.

 

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof dateert uit 1641. Het kasteel was oorspronkelijk een classicistisch landhuis. Een verbouwing het landhuis in een neogotisch kasteel met zeven soorten torens. De tuinen in Engelse landschapsstijl zijn ontworpen voor vader en zoon Zocher. Zij ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam.

Op het terrein van Kasteel Keukenhof zijn naast het Kasteel nog meer gebouwen: het Koetshuis, het Washuis, het Eendenhuis, Frederik’s Hof (Zwitsers speelhuis) en de Hofboerderij. De Hofboerderij is de horecagelegenheid op het terrein van Kasteel Keukenhof.

Kasteel Keukenhof tijdens mijn kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof Kasteel Keukenhof

 

Voor de kinderen is er achter de Hofboerderij een speeltuin en kinderboerderij Poelepetaat.

Naast de kabouterwandeling in het bos, kun je ook een wandeling maken door de kasteeltuin.

In de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof In de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof

 

Aan de zijkant van het kasteel en opzij van het LAM is een beeldentuin met veel kunst.

Entree: De toegang tot het landgoed is gratis. In verband met de restauratie van de tweede etage, is het niet mogelijk om een rondleiding door het kasteel te boeken.
Openingstijden: De openingstijden in de winter zijn van maandag t/m zondag van 08.30 – 17.00 uur en in de zomer is het landgoed geopend van maandag t/m zondag van 08.30 – 19.30 uur.
Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse.
Website: Kasteel Keukenhof

Lees meer: Kasteel Keukenhof

 

LAM (Lisser Art Museum)

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof vind je een fantastisch museum, het LAM (Lisser Art Museum). Ik heb dit museum in augustus 2019 bezocht.

In het museum draait het om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Zo zie je bij de kunstwerken geen bordjes met de namen van het kunstwerk en de kunstenaar staan. Je volgt een digitale tour op je smartphone of tablet. Zo kom je meer te weten over het kunstwerk en de kunstenaar. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van. Het museum bestaat sinds 2018.

Het LAM (Lisser Art Museum) Het LAM (Lisser Art Museum)

 

Het thema van het LAM is voedsel, winkelen en consumptie. Alles wat je in dit museum ziet aan kunstwerken heeft hierop betrekking. Binnen dit onderwerp is de verzameling kunst heel gevarieerd. Er zijn veel stijlen, disciplines en periodes met schilderijen, beelden, foto’s, installaties, video’s en digitale kunstwerken te zien. Het is vooral hedendaagse kunst wat je ziet. Kunstkennis heb je niet nodig, de ervaring van jou als bezoeker staat centraal.

Entree: Volwassenen: € 7,50 per persoon, kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– per persoon en kinderen t/m 4 jaar: gratis. Met het kopen van je ticket sponsor je het LAM en de kunst. Voor degenen die minder te besteden hebben: er zijn gesponsorde, gratis tickets. Het ticket wordt voor je betaald. De filosofie hierachter is dat de LAM-belevenis voor iedereen beschikbaar is. De Museumkaart is NIET geldig in het LAM! (Prijzen zijn van 2020).
Openingstijden: Woensdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. In de vakantieperiode zijn er extra openingstijden.
Adres: Keukenhof 14, 2161 AN Lisse.
Website: LAM (Lisser Art Museum)

Lees meer: LAM (Lisser Art Museum)

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand

0,75 kilometer volgende officiële routebeschrijving.

 

Ondergrond

100% onverhard.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is achter Kasteel Keukenhof bij de speeltuin achter de Hofboerderij.

 

Openbaar vervoer

Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse.

Reis je met de bus dan is de bushalte Leidsevaart op 10-15 minuten lopen van het oude Station van Lisse de dichtstbijzijnde bushalte.

 

Horeca

Bij de start van de route is horecagelegenheid de Hofboerderij gevestigd.

 

Honden

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en omgeving. Je kunt vanuit Lisse ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de Bollenstreek, Leiden Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.Booking.com

 

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Meer foto’s zie je op mijn andere website JTravel.

 

Heb jij wel eens een kabouterwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com