Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Kabouters in Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ik bezocht het kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is voor mij bekend terrein. Ik kom zeer regelmatig in dit gebied dat op fietsafstand van mijn huis ligt. Meestal fiets ik naar ingang Panneland omdat dit voor mij de dichtsbijzijnde ingang is. Dit keer fiets ik naar ingang De Zilk omdat op ongeveer 1,2 kilometer afstand van de ingang het kabouterdorp ligt.

 

Kabouterdorp De Zilk

In 1990 is het Kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen ontstaan. De eerste kabouter werd hier door de boswachter neergezet. Daarna namen bezoekers bij een bezoek een nieuwe kabouter mee. Er ontstond een heus kabouterdorp met meer dan 200 kabouters. In maart 2020 vernielden een paar vandalen het hele kabouterdorp. Datzelfde jaar is het kabouterdorp weer opgebouwd. Heb je een kabouter over, dan kun je deze meenemen en in het kabouterdorp plaatsen bij de rest van de kabouterfamilie.

Het Kabouterdorp is te volgen via Facebook.

Kabouterdorp De Zilk is het makkelijkst bereikbaar via Ingang De Zilk, één van de vier ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het kabouterdorp ligt op ongeveer 1,2 kilometer wandelen vanaf de hoofdingang De Zilk (Joppeweg 1, De Zilk). Vanaf de ingang volg je het verharde wandelpad. Op een gegeven moment moet je het verharde pad verlaten om het dorp te bereiken.

Er staan geen bordjes die je naar het kabouterdorp wijzen, maar met een telefoon met de geopende Google Maps kom je een heel eind. Het kabouterdorp is te vinden in Google Maps.

Een clown kabouter in Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik bezocht de Amsterdamse Waterleidingduinen in 2015 voor de eerste keer. Toen om te ontspannen na een hele heftige periode op mijn werk en de daarop volgende burnout. Later kwam ik er vaker en vaker, om te ontspannen, maar meer nog om damherten en vooral vossen te spotten en te fotograferen. In totaal heb ik inmiddels meer dan 30 keer wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt. Vervelen doet het nooit. Meestal fiets ik naar ingang Panneland en soms naar ingang Oase en nu dus via De Zilk. Ingang Zandvoort ken ik niet. Dat is voor mij te ver weg op de fiets.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het waterwinningsgebied voor Amsterdam. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwinningsgebied van Nederland. De Amsterdamse Waterleidingduinen is 3.400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang en ligt tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk op de grens van Noord-Holland en Zuid-Holland.

Het voordeel van de Amsterdamse Waterleidingduinen is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Je mag overal struinen, tenzij er aangegeven staat dat het een rust- en infiltratiegebied is. Sommige delen zijn niet toegankelijk voor wandelaars. Dit staat ook duidelijk aangegeven. Houd je daar ook aan, de borden staan er niets voor niets, het zijn rustgebieden voor bijv. de vossen die hier met de jongen in burchten zitten. De boswachters schrijven direct een boete uit van € 90,– als je snappen in een verboden gebied.

Wat is er naast dit kabouterdorp te zien? Veel, zoals een schitterende natuur met bos, stuifzand, moerassige en vochtige valleien en droge vlakten, wild zoals damherten en met een beetje geluk kom je misschien wel een vos tegen, vogels, insecten (zoals libellen) en reptielen zoals de boomkikker en zandhagedissen.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft vier hoofdingangen.

 • Ingang Panneland, Vogelenzangseduinenweg 2 in Vogelenzang
 • Ingang Oase, Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang
 • Ingang Zandvoortselaan, Zandvoortselaan 130 in Zandvoort
 • Ingang De Zilk, Joppeweg 1 in De Zilk

Elke ingang heeft twee eigen uitgezette en bewegwijzerde routepaaltjes met elk hun eigen kleur. Vanaf ingang De Zilk zijn dat de paarse route van 5 kilometer en de zwarte route van 9 kilometer.

Paars-zwarte routepaaltjes bij ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen Paars-zwarte routepaaltjes bij ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Lees meer: Tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Mijn wandeling

Ik fiets op een mooie winterdag naar Ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn doel: een bezoek aan het Kabouterdorp De Zilk. Het is druk bij de ingang. Ik heb mijn route thuis al een beetje uitgewerkt. Dit omdat het Kabouterdorp wel op Google Maps staat aangegeven, maar niet met bordjes in het gebied. Het eerste stuk loop ik via verharde weg, de Nieuwe Haasvelderweg.

Deze verharde weg volg ik tot voorbij het Oosterkanaal. Onderweg zie ik op verschillende plekken damherten in het veld staan. Ik blijf de Nieuwe Haasvelderweg volgen tot ik zie op Google Maps dat ik ongeveer op de hoogte ben waar het Kabouterdorp ligt. Daar loop ik het veld in en via verschillende zandduinen en kinderen die ik hoor praten en zie lopen met opa’s en oma’s weet ik dat het dorp niet ver weg is.

Het Oosterkanaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen Het Oosterkanaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Staand op een duin, zie ik het dorp liggen. Het is best een groot dorp en heel anders dan de kabouters bij Kasteel Keukenhof en op Landgoed Keukenhof waar ik eerder kabouters heb gezien. Dit zijn er veel meer.

Het is druk met kleine kinderen, het blijkt dat de basisschoolkinderen uit Heemstede een middag vrij hebben en nu massaal met vooral opa’s en oma’s de kabouters bezoeken.

De kabouters staan op een redelijke oppervlakte en in groepjes bij elkaar. Er zijn ook redelijk veel beschadigde kabouters. Geen wonder want de kinderen gaan er mee aan de sjouw en verplaatsen de kabouters en dat zal niet altijd zachtzinnig gebeuren.

Kabouters in Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Een kabouter in Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Als je het kabouterdorp bezoekt, kijk ook eens in de bomen, want ook daar staan of hangen kabouters.

Een kabouter in Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Na een fotografierondje door het kabouterdorp struin ik via een andere route (weer met mijn telefoon en Google Maps in de hand) terug naar een zandpad om zo terug te komen op de verharde Nieuwe Haasvelderweg. Vanaf daar loop ik het zelfde stuk terug naar de uitgang.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Openingstijden

De Amsterdamse Waterleidingduinen en dus ook Kabouterdorp De Zilk zijn dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

 

Entree Kabouterdorp de Zilk

Voor een bezoek aan het kabouterdorp De Zilk heb je een toegangsbewijs voor de Amsterdamse Waterleidingduinen nodig. Dit toegangsbewijs kost  € 1,50 per persoon is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

Mocht je de Amsterdamse Waterleidingduinen vaker bezoeken, is het goedkoper om voor € 10,– een persoonlijke jaarkaart aan te schaffen.

De entreekaarten zijn zowel online, als bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen te koop. Bij ingangen kun je alleen te betalen met je pinpas.

Kom je met de auto dan moet je een parkeerkaart voor € 2,– per dag aanschaffen. Kom je vaker in de Amsterdamse Waterleidingduinen en kom je met de auto, dan zijn ook zgn. jaarparkeerkaarten voor € 35,– per jaar te koop. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.

Ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen Ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Afstand

Kabouterdorp De Zilk ligt ongeveer 1,2 kilometer wandelen vanaf ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

 

Ondergrond

Deels verhard, maar het laatste stuk naar het kabouterdorp is onverhard en glooiend.

 

Start- en eindpunt

Kabouterdorp De Zilk is het makkelijkst en snelst te bereiken via ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

 

Bereikbaarheid

Ingang De Zilk van de Amsterdamse Waterleidingduinen is per auto, fiets en bus goed bereikbaar.

 • Auto:
  Ingang De Zilk heeft een uitgebreid parkeerterrein. Een parkeerkaart kost € 2,– per dag. Jaarparkeerkaarten kosten € 35,– per jaar. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.
 • Bus:
  Er is een bushalte van buslijn 57 van Arriva voor de ingang De Zilk. Deze buslijn rijdt overdag 2x per uur vanaf Station Nieuw-Vennep via Hillegom en De Zilk via Noordwijkerhout en Oegstgeest naar Leiden v.v. Voor de precieze bustijden, kijk op ov9292.nl.
 • Fiets:
  Bij ingang De Zilk kun je je fiets gratis stallen. Er is geen toezicht.

 

Horeca

Er is bij Ingang De Zilk GEEN horecagelegenheid en toiletten.

 

Honden

Honden zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen NIET toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in De Zilk en omgeving:

Vanuit De Zilk kun je heel goed de omgeving verkennen en bijv. de Bollenstreek, Leiden Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Bekijk ook: Foto’s van mijn wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen naar Kabouterdorp de Zilk.

 

Heb jij wel eens een kabouterwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kun je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Alles over Kabouterdorp De Zilk lees je in deze blog. #awd #kabouterdorpdezilk #dezilk #kabouterdorp #kabouters #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com