Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’

De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

De wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. Van Dorestad naar Dokkum is geen klassiek pelgrimspad, al is Dokkum nog altijd een levend bedevaartsoord. De hedendaagse wandelaar gaat niet op boetevaart, maar loopt voor zijn plezier. De ‘Camino Bonifacio’ is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee?

Deze wandelgids krijg ik toegestuurd door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog moeten worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager.

Weer een mooie wandelgids met een thema: een modern pelgrimspad van Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht, via de Vechtstreek en Flevoland, een stukje Overijssel naar het Friese Dokkum. Weer een leuke, nieuwe lange afstandswandeling. Deze wandelgids is geschreven door Kees Volkers, historisch geograaf en schrijver. Kees Volkers publiceerde veel boeken, gidsen en artikelen over (cultuur)historische en geografische onderwerpen. Bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig publiceerde hij al verschillende wandelgidsen, zoals ‘Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht’, ‘De mooiste vinexwandelingen’ en ‘Wandelen in havensteden’. Ik heb al een paar wandelingen uit deze wandelgids gemaakt. Dit pelgrimspad komt op Mijn bucketlist – Wandelingen.

 

Van Dorestad naar Dokkum – in de voetsporen van Bonifatius, een modern pelgrimspad

In de vroege middeleeuwen kwamen Engelse missionarissen naar ons land om het christendom te verbreiden. De bekendste was Bonifatius, die in 716 voet aan wal zette in Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Zijn zendingsdrang moest hij in 754 bij Dokkum bekopen met de dood. Met de wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ in de hand treed je al pelgrimerend in zijn voetsporen.

Bonifatius en zijn tijdgenoten vormen de inspiratie voor de langeafstandsroute van Dorestad naar Dokkum die in deze wandelgids wordt beschreven. Bonifatius begint zijn pad in een tijd waarover we weinig weten en voert door woest en ledig land. Inmiddels is dat land door de mens ingericht en vormgegeven en slingert de wandeling zich 340 kilometer lang door 1300 jaar geschiedenis. De ‘Camino Bonifacio’ is een modern pelgrimspad: ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving.

 

Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’

‘Van Dorestad naar Dokkum’ is geen klassiek pelgrimspad. Dokkum is een levend bedevaartsoord. Op je pad doorkruis je de provincies Utrecht, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Bonifaius-kenner Kees Slijkerman vond bij een bezoek aan Dokkum meer dan twintig jaar geleden geen verwijzing naar Dorestad, terwijl Bonifatius meerdere keren, voor het eerst in 716, voet aan wal zette in Dorestad. 1300 jaar later, in 2016, vierde Wijk bij Duurstede daarom het Bonifatiusjaar. Museum Dorestad nam naar aanleiding van dit jubileumjaar het initiatief voor de lange-afstandswandeling naar Dokkum. Het heeft zeven jaar geduurd voordat de wandelgids naar de drukker gestuurd werd. Het pad toont de vele gedaanten van het Nederlandse landschap. In bijna elke etappe komt de bijzondere relatie van de Nederlanders met het water voorbij. Het is ook het verhaal van de christelijke wortels van onze cultuur. Bonifatius was één van de grondleggers. Het nodige voorwerk werd verricht en aan Kees Volkers werd gevraagd om deze wandelgids te maken.

De Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ bevat 24 etappes, variërend van 2 tot 19 kilometer. De ondertitel is in de voetsporen van Bonifatius, een modern pelgrimspad.

Voorin een uitgebreide beschrijving over Bonifatius.

Deze wandelgids heeft een iets andere opbouw dan de andere wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig. De wandelingen zijn ingedeeld per gebied: De Kromme Rijn (etappes 1-4 van Wijk bij Duurstede naar Utrecht Weerdsluis), Vechtstreek (etappe 5-8 van Utrecht Weerdsluis naar Muiderberg), Zuid Flevoland en Lelystad (etappe 9-12 van Muiderberg naar Lelystad Havens), Oost Flevoland en Noordoostpolder (etappe 13-16 van Lelystad Havens naar Vollenhove), Fries-Overijsselse Venen (etappe 17-20 van Vollenhove naar Lippenhuizen) en Friese Wouden (etappe 21-24 van Lippenhuizen naar Dokkum).

Per gebied een uitgebreide uitleg en:

 • Een uitgebreide beschrijving van de wandelroute
 • De lengte in kilometers
 • Het start- en eindpunt
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Zoek op ‘Van Dorestad naar Dokkum’ en je krijgt de beschrijvingen en GPS track van de wandelingen uit deze wandelgids. De QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden.
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

In deze gids worden geen parkeermogelijkheden, uitgebreide bereikbaarheid met het openbaar vervoer en horecagelegenheden onderweg genoemd.

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids 'Wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids ‘Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Wandelingen

De wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ bevat 24 etappes met een afstand tussen 2 en 19 kilometer.

 • Etappe 1 : Wijk bij Duurstede – het oude Dorestad : 2 kilometer
 • Etappe 2 : Wijk bij Duurstede – Werkhoven : 12 kilometer
 • Etappe 3 : Werkhoven – Utrecht : 16 kilometer
 • Etappe 4 : Utrecht stad – Ledig erf – Weerdsluis : 3 kilometer
 • Etappe 5 : Utrecht – Maarssen : 10 kilometer
 • Etappe 6 : Maarssen – Vreeland : 14 kilometer
 • Etappe 7 : Vreeland – Weesp : 15 kilometer
 • Etappe 8 : Weesp – Muiderberg : 11 kilometer
 • Etappe 9 : Muiderberg – Almere Centrum : 16 kilometer
 • Etappe 10 : Almere Centrum – Almere Oostvaarders : 16 kilometer
 • Etappe 11 : Almere Oostvaarders – Lelystad Buitencentrum : 14 kilometer
 • Etappe 12 – Lelystad Buitencentrum – Lelystad Havens : 15 kilometer
 • Etappe 13 : Lelystad Havens – Swifterbant : 17 kilometer
 • Etappe 14 : Swifterbant – Nagele : 15 kilometer
 • Etappe 15 : Nagele – Ens : 20 kilometer
 • Etappe 16 : Ens – Vollenhove : 19 kilometer
 • Etappe 17 : Vollenhove – Kalenberg : 17 kilometer
 • Etappe 18 : Kalenberg – Wolvega : 19 kilometer
 • Etappe 19 : Wolvega – Olderbekoop : 15 kilometer
 • Etappe 20 : Olderbekoop – Lippenhuizen : 16 kilometer
 • Etappe 21 : Lippenhuizen – Drachten : 14 kilometer
 • Etappe 22 : Drachten – Earnewâld : 16 kilometer
 • Etappe 23 : Earnewâld – Feanwalden : 18 kilometer
 • Etappe 24 : Feanwalden – Dokkum : 15 kilometer

 

De wandelgids ‘Wandelgids ‘Van Dorestad naar Dokkum’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 176 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog

De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Van Dorestad naar Dokkum' is een wandelgids met een wandelroute van 340 km van Wijk bij Duurstede naar Dokkum. De 'Camino Bonifacio' is een modern pelgrimspad. Je loopt dit pad ter ontspanning, om nieuwe indrukken op te doen en te genieten van de omgeving. Wandel je mee? #dorestad #wijkbijduurstede #dokkum #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com