Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’

De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Mari Smits rekent met deze wandelgids af met alle vooroordelen over Almere.

Deze wandelgids krijg ik toegestuurd door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager. Ik open, zoals altijd, nieuwsgierig de envelop die in mijn brievenbus ligt.

Een vooroordeel over Almere is dat het een ingedutte slaapstad is. Mari Smits laat in 10 wandelingen tussen 10 tot 16 kilometer zien dat dit imago volstrekt onterecht is. Je wordt tijdens de wandelingen langs vermakelijke kunstwerken, bijzondere tiny houses, zelfgebouwde ecologische woningen en andere Almeerse pareltjes geleid en leert onderweg over de geschiedenis van de polder.

Er staan al meer wandelingen in Almere staat op Mijn bucketlist – Wandelingen. In 2022 werd de Floriade Expo in Almere gehouden. Tijdens één van deze wandelingen kom je langs een paar plekken die behouden bleven voor Almere.

 

Almere

Almere is ontstaan in 1975. De geschiedenis van Almere gaat veel echter verder terug. Er zijn bodemvondsten uit de Steentijd en Zuiderzeeperiode gevonden. Het gebied waar nu Almere ligt, is volgens archeologen één van de oudst bewoonde gebieden van Nederland. Bij opgravingen zijn bewoningssporen gevonden van circa 6700 voor Christus. Vermoedelijk leefden de bewoners van het gebied van de jacht of visvangst. In de Romeinse tijd lag midden in het huidige Nederland het Flevomeer. De naam Aelmere werd voor het eerst genoemd in een kroniek van de Engelse missionaris Bonifatius, die in 753 na Christus vanuit Utrecht het meer overstak om de Friezen te gaan bekeren. De Germaanse benaming Almere betekent ‘zeer groot meer’. In de middeleeuwen groeide het relatief kleine Flevomeer door afslag van veengronden uit tot een groot watergebied, dat sinds de 14e eeuw wordt aangeduid als Zuiderzee.

Vanaf het midden van de 19e eeuw werden er plannen ontwikkeld om de Zuiderzee af te dammen en delen in te polderen. Oorspronkelijk zouden de polders worden ingericht als landbouwgebied. De oorspronkelijke plannen voorzagen in de bouw van een polderhoofdstad, Lelystad, en regionale verzorgingskernen in elk van de polders, zoals Emmeloord en Dronten met daaromheen een ring van dorpen.

Om de bevolkingsgroei in Nederland te kunnen opvangen en met name Amsterdam te ontlasten werd er gekeken naar de IJsselmeerpolders. Zuidelijk Flevoland werd drooggelegd. Er kwamen twee nieuwe steden komen, Lelystad in Oostelijk Flevoland en Almere in de westpunt van Zuidelijk Flevoland. In 1975 startte de bouw van Almere. Er werd begonnen met Almere-Haven, dat het karakter kreeg van een havenstadje aan het water. Na Almere-Haven volgde Almere-Stad – inclusief het centrum, Almere-Buiten, Almere-Hout en Almere-Poort. Almere-Pampus moet nog worden gebouwd.

Nu word je op iedere hoek van de stad verrast door een nieuwe ontdekking. Zoals: een nieuw kasteel dat nu al een ruïne is, experimentele woonboten, gloednieuwe ouderwetse pakhuizen en bijzondere moderne architectuur. Je loopt niet alleen in de stad, er zijn ook leuke wandelingen in de natuur, zoals de Oostvaardersplassen en Pampushout.

De tien rondwandelingen uit deze wandelgids laten zien hoe verrassend een nieuwe stad kan zijn. Onderweg ontdek je dat het er al lang niet meer kaal is. Overal wandel je zo de natuur in en onderweg tref je bijzondere kunstwerken, uitdagende architectuur en alternatieve bouwsels aan. De Britse krant The Guardian noemde Almere ’the Dutch city that’s pioneering alternative housing.’

 

Ga je mee op ontdekkingsreis door Almere!

 

Zoals in elke wandelgids staan ook in deze wandelgids weer een aantal mooie wandelingen die uitnodigen om Almere te verkennen.

 

Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’

In deze wandelgids neemt Mari Smits je mee naar de binnenstad van Almere. Met deze gids rekent Mari Smits af met alle vooroordelen over Almere. In tien wandelingen logenstraft deze polderaar het imago van ingedutte slaapstad en leidt hij de wandelaar langs vermakelijke kunstwerken, bijzondere tiny houses en zelfgebouwde ecologische woningen en vertelt hij over de geschiedenis van de polder waar het ook in de omliggende natuur prachtig wandelen is.
Op iedere hoek van deze nieuwe stad wacht de wandelaar weer een nieuwe verrassing: een nieuw kasteel dat nu al een ruïne is, experimentele woonboten, gloednieuwe ouderwetse pakhuizen en bijzondere moderne architectuur. En onderweg wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Op elke route bevindt zich wel een leuke, hippe horeca-gelegenheid of een fijne zorgboerderij waar de wandelaar even bij kan komen van alle indrukken. Deze gids is voor de toerist een geweldige manier deze stad in al zijn geledingen te leren kennen en voor de mensen die er al wonen een feest der herkenning vol verrassingen.

Mari Smits is zelfstandig onderzoeker. Na zijn werkzaamheden als historicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen verbreedde hij zijn aandacht door het samenstellen van wandelroutes.  Met het schrijven of samenstellen van boeken, artikelen, blogs, het verzorgen van lezingen, interviews en deze wandelgids wekt hij zijn verhaal tot leven. Hij trekt er regelmatig op uit om de mooiste plekjes in de omgeving te verwerken in een routekaart of -beschrijving of om groepen rond te leiden.

De gidsen in de reeks ‘Wandelen buiten de binnenstad van …’ zijn geschreven om het langesafstandsgevoel van bijv. het Pieterpad of het Trekvogelpad dichtbij huis te ervaren. De wandelingen in de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ combineren het langeafstandswandelen met de aantrekkelijke kanten van een stedelijke omgeving ‘urban walking’: relaxed lopen langs water, groen, historie en onbekende mooie plekken. De 14 gidsen uit de reeks ‘Wandelen buiten de binnenstad van …’ zijn bij de uitgever te koop voor € 140,–. Je bespaart hiermee meer dan 40%. Van het uitgespaarde bedrag kun je tijdens één van de wandelingen op een terras een drankje en een plaatselijke lekkernij bestellen. Niet de geijkte hotspots van de stad, maar bijzondere plekken buiten de binnenstad met heel veel wetenswaardigheden opgetekend door ter plaatse deskundigen. Een must voor wie een stad nog niet kent. Een verrassing voor wie er thuis dacht te zijn.

De wandelgids is voorzien van overzichtelijke routekaartjes, veel achtergrond informatie over de bezienswaardigheden die je tegenkomt maken je wegwijs in en rond Almere en gedetailleerde routebeschrijving, zoals alle wandelgidsen uit de serie ‘Wandelen buiten de binnenstad van …’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ook deze wandelgids heeft een standaard opbouw:

 • Lengte in kilometers
 • Start- en eindpunt
 • Bezienswaardigheden tijdens de wandeling
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Deze QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

Het start- en eindpunt zijn goed bereikbaar en onderweg zijn horecagelegenheden die op het kaartje worden aangegeven en in wandelbeschrijvingen worden vermeld. Informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden ontbreken in deze wandelgids. Dit in tegenstelling tot de meeste andere wandelgidsen die ik al beschreven heb.

De wandelingen zijn niet gemarkeerd maar met behulp van de routebeschrijving in deze wandelgids en eventueel het GPX-bestand van je gekozen wandeling die je kunt vinden op de website van Wandelzoekpagina kun je niet verdwalen.

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Wandelingen

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ bevat 10 wandelingen met een afstand van 10 tot 16 kilometer.

 • Buitenpad  : 12,0 kilometer
 • De Blocq van Kuffelerpad : 14,7 kilometer
 • Havenpad : 14,5 kilometer
 • Herdenkingspad  : 12,8 kilometer
 • Kemphaanpad  : 15,5 kilometer
 • Muziek- en Literatuurpad  : 10,3 kilometer
 • Oosterwoldpad  : 13,3 kilometer
 • Oostvaarderspad  : 13,1 kilometer
 • Poort- en Duinpad  : 11,1 kilometer
 • Weerwaterpad  : 11,7 kilometer

 

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Almere’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 136 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog

De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Almere' is een gids met tien wandelingen in en rond Almere. De wandelingen gaan door verschillende delen van Almere. De routes tellen 10 tot 16 kilometer. Er wordt afgerekend met alle vooroordelen over Almere. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #almere #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com