Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’

De wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Deventer' van Uitgeverij Gegarandeerd

 

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met tien wandelingen in en rond de stad Deventer. De wandelgids is geschreven door Marycke Janne Naber. Deze wandelgids bevat 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Deventer is een bezoek meer dan waard. Niet alleen het centrum is interessant maar ook buiten het middeleeuwse centrum is al wandelend veel moois te ontdekken.

Deze wandelgids krijg ik toegestuurd door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager. Ik open, zoals altijd, nieuwsgierig de envelop die in mijn brievenbus ligt.

Deze wandelgids is geschreven door Marycke Janne Naber. Marycke Janne Naber is beeldend kunstenaar, fotograaf en medewerker beeldbank bij het Historisch Centrum Overijssel. Sinds zij in 2000 het Pieterpad heeft gelopen, is het ontwikkelen van wandelroutes haar grote passie. Inmiddels heeft zij verschillende wandel- en fietsgidsen op haar naam staan, zoals Wandelen buiten de binnenstad van Groningen, Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle, De mooiste landgoedwandeling in Salland en De mooiste landgoedwandeling in de Achterhoek.

Ik heb verschillende wandelingen in en rond Deventer op Mijn bucketlist – Wandelingen geplaatst. Er staan een paar mooie wandelingen in deze wandelgids.

 

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig veroverde in 2022 de Oscar onder de wandelprijzen: voor haar gehele oeuvre werd Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig door de Fiets- en Wandelbeurs beloond met de prestigieuze Gouden Wandelschoen. Gefeliciteerd Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig!

 

Deventer

Ik ken Deventer niet, helaas, maar na het doorbladeren van deze wandelgids komt daar zeker verandering in. Deventer is vooral bekend van het Dickensfestival, de Boekenmarkt en Deventer op Stelten. Deventer ligt aan de rivier de IJssel. Deventer maakte in de Middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond.

Rond het jaar 700 vestigden de eerste boeren zich langs de IJssel. Er ontstond een handelsnederzetting en de bisschop van Utrecht vluchtte na de Vikingaanval naar Deventer. De Proosdij uit 1130 is het oudste stenen woonhuis van Nederland. Dit was vroeger een poort naar het kerkelijk gebied.

Deventer sloot zich aan bij het Noord-Europese handelsverbond, de Hanze. Ook andere steden aan de rivier de IJssel sloten zich aan. Het Hanzeverbond vierde van 1100 tot 1500 hoogtij. De rijkdom zie je nu nog terug in monumenten.

In 1591 werd Deventer veroverd door Staatse troepen. Dit na een beleg van 10 dagen onder leiding van prins Maurits. Rond 1800 was Deventer bezet door 2000 Franse soldaten. Na de nederlaag van Napoleon in Rusland werd Deventer vanaf 12 november 1813 belegerd door Russische kozakken. Zij werden later bijgestaan door Hollandse en Pruisische troepen. De Fransen gaven zich pas in1814 over.

In de Tweede Wereldoorlog werd Deventer zwaar getroffen door geallieerde bommenwerpers die de spoorbrug probeerden te raken om het vervoer van de Duitse raketten naar het westen van Nederland te stoppen. De brug werd niet of nauwelijks geraakt maar de stad des te meer.

Tot in de jaren zeventig bestond de bevolking van Deventer grotendeels uit arbeiders die werkzaam waren in de textiel-, metaal- en andere fabrieken. De oude fabrieken zijn verhuisd of failliet. De oude gebouwen zijn gesloopt en maakten plaats voor woningen of kregen een andere bestemming.

Een deel van Deventer is een beschermd stadsgezicht. Het centrum van Deventer is de Brink, een langgerekt marktplein omzoomd door bomen en terrassen. Een blikvanger op het plein is de Waag, een laatgotisch waaggebouw uit 1528 waar nu Museum De Waag is gevestigd. De bekendste kerk van Deventer is de Lebuinuskerk, een laatgotische kerk met romaanse delen uit de 11e eeuw. Tegenover de Lebuinuskerk staat het stadhuis van Deventer, een gebouw uit de 17e eeuw.

 

Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’

In deze wandelgids neemt Marycke Janne Naber je mee naar de binnenstad van Deventer. In tien rondwandelingen tussen tien en vijftien kilometer ontdek je de onbekende plekken van Koekstad Deventer ontdekken. Ga je mee op de ontdekkingstochten? Je zwerft langs de IJssel, door parken en mooie landgoederen rondom Deventer en Twello, langs oude begraafplaatsen, kerken en ziekenhuizen en het voetbalstadion van Go Ahead Eagles. Ook het oorlogsverleden van Deventer komt aan bod. Een aantal wandelingen herinneren aan de bloeiende industrie vanaf het eind van de 19e eeuw. Ook de gerenoveerde arbeiderswijken en de moderne architectuur in het Havenkwartier zijn de moeite waard. Alle 10 wandelroutes beginnen bij station Deventer of station Deventer Colmschate.

De gidsen in de reeks ‘Wandelen buiten de binnenstad van …’ zijn geschreven om het langesafstandsgevoel van bijv. het Pieterpad of het Trekvogelpad dichtbij huis te ervaren. De wandelingen in de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ combineren het langeafstandswandelen met de aantrekkelijke kanten van een stedelijke omgeving ‘urban walking’: relaxed lopen langs water, groen, historie en onbekende mooie plekken.

De wandelgids is voorzien van overzichtelijke routekaartjes, veel achtergrond informatie over de bezienswaardigheden die je tegenkomt maken je wegwijs in en rond de oude Hanzestad en gedetailleerde routebeschrijving, zoals alle wandelgidsen uit de serie ‘Wandelen buiten de binnenstad van …’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ook deze wandelgids heeft een standaard opbouw:

 • Lengte in kilometers
 • Start- en eindpunt
 • Bezienswaardigheden tijdens de wandeling
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Deze QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

Het start- en eindpunt zijn goed bereikbaar en onderweg zijn horecagelegenheden die op het kaartje worden aangegeven en in wandelbeschrijvingen worden vermeld.

De wandelingen zijn niet gemarkeerd maar met behulp van de routebeschrijving in deze wandelgids en eventueel het GPX-bestand van je gekozen wandeling die je kunt vinden op de website van Wandelzoekpagina kun je niet verdwalen.

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids 'Wandelen buiten de binnenstad van Deventer' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Wandelingen

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ bevat 10 wandelingen met een afstand van 10 tot 15 kilometer.

 • Bathmenpad : 15 kilometer
 • Diepenveenpad : 14 kilometer
 • Havenkwartierpad : 8 kilometer
 • Lindepad : 14 kilometer
 • Oxepad : 15 kilometer
 • Randepad : 14 kilometer
 • Schalkhaarpad : 14 kilometer
 • Steenenkwamerpad : 12 kilometer
 • Twellopad : 15 kilometer
 • Wechelerveldpad : 15 kilometer

 

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 128 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog

De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog De wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Deventer’ is een wandelgids met 10 rondwandelingen van 10 tot 15 kilometer rond de binnenstad en het landelijk gebied daarbuiten. Wandel je mee? #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #devennter #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com