Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

 

Deze week laat ik je kennismaken met de negende verhalenpaal: nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk. Deze verhalenpaal vind je aan het fietspad bij Schipholweg 695 naast de doodlopende weg in Lijnden. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Deze verhalenpaal staat op de plek waar van de 15e tot eind 17e eeuw het dorp Nieuwerkerk lag. Het dorp lag tussen Haarlem en Sloten. In deze periode is het dorp verschillende keren door het water verwoest en herbouwd. In de verwoesting van 1690 kreeg het dorp zijn derde plek, vlakbij wat nu Lijnden heet. Na de droogleggen van de Haarlemmermeer bleven enkele huizen over.

Vijfhuizen behoorde oorspronkelijk ook tot Nieuwerkerk. Uit deze periode in de 19e eeuw zijn nog een paar huizen en de eendenkooi Stokman over. Het huidige Vijfhuizen is verderop gebouwd. Ten zuiden van Sloten is nog een stuk land dat overbleef na alle waterverwoestingen.

Nieuwerkerk (vroeger Boesinghelee genoemd), Vijfhuizen, Schalkwijk, Rijk (hoorde bij Schalkwijk), Sloten en Osdorp (de laatste 2 dorpen zijn opgeslokt door Amsterdam) zijn in de 11e eeuw door ontginningen in het moerasbos ten oosten van Haarlem ontstaan. Vanaf de 14e eeuw werd het land afgegraven en het turf verkocht. Het land werd gebruikt voor landbouw en het houden van vee. Door het turfsteken ontstond vanaf 1250 het grote Haarlemmermeer. Voor die tijd waren een paar kleine meren, Leidsemeer, het Lubkemeer en het Spieringmeer.

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Verhalenpaal nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk Verhalenpaal nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

 

Locatie van verhalenpaal nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Deze 9e verhalenpaal staat langs het fietspad bij Schipholweg 695 naast de doodlopende weg in Lijnden.

 

 

Bijzonderheid over verhalenpaal nr. 9 – DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk

Het NAP peil op het bord klopt niet. Dit moet -4,2 zijn. Het huidige NAP bord moet nog vervangen worden.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de negende verhalenpaal: nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk bij Lijnden. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de negende verhalenpaal: nr. 9 - DORP / Verdwenen dorp Nieuwerkerk bij Lijnden. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com