Rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Schotse Hooglanders tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin. Middenduin is één van de ingangen van dit Nationaal Park tussen Zandvoort en IJmuiden. Deze wandeling vanaf de ingang Middenduin in Overveen is uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland en Staatsbosbeheer. Het is een prachtig gebied dat uitnodigt tot een mooie wandeling. Wandel je mee?

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is 38 vierkante kilometer groot. Sinds 1995 is Nationaal Park Zuid-Kennemerland officieel een nationaal park. Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt vlakbij Haarlem tussen IJmuiden en Zandvoort aan de Noordzee. Het park ligt op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Het nationaal park heeft een divers landschap met stranden, een golvend duinlandschap, bossen, meertjes en een aantal landgoederen. Tijdens je wandeling kun je veel vogelsoorten spotten en grote zoogdieren zien. In het gebied komen damherten, vossen, konikpaarden en Schotse hooglanders voor. De wisenten (Europese bizons) leven in een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ze zijn vanaf een uitzichtpunt te zien.

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn meerdere landgoederen en buitenplaatsen, zoals Elswout, Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de natuur voorrang. Dat zie je in het landschap. Je wandelt hier door prachtige duinlandschappen, die ongemerkt overgaan in de andere duingebieden van het nationale park. Elk landgoed heeft zijn karakter behouden.

Schotse Hooglanders tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt beheerd door Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, IVN, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft 25 ingangen. Vanaf elke ingang zijn één of meerdere wandelingen uitgezet.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 nationale parken in Nederland.

 

Middenduin

Middenduin van Staatsbosbeheer is een prachtig wandelgebied. Middenduin ligt verstopt tussen de Zeeweg en horecagelegenheid Kraantje Lek. Vooral het contrast tussen drie mini-landschappen bij Overveen maakt wandelen hier zo boeiend. De omgeving van de Kamperberg is een halfopen duin. Duizenden schapen vraten hier ooit de duinen kaal, met zandverstuivingen tot gevolg. Daarnaast ligt de voormalige zanderij, waar tot 1948 zand werd afgegraven. Het duinzand werd via de Zanderijvaart afgevoerd richting Haarlem en Amsterdam. Daarna werd de vlakte gebruikt voor de bollenteelt, maar daar heeft Staatsbosbeheer in 1992 een einde aan gemaakt. De natte duinvallei is nu verschraald en door de instroom van schoon kwelwater groeien er bijzondere planten als waterviolier en parnassia. Landgoed Duinlust aan de andere kant van het spoor is anders. Op de steile hellingen groeien immens grote Corsicaanse en grove dennen.

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ik start mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij op de parkeerplaats ingang Middenduin, Zanderijvaart 2 in Overveen. Hier kun je je fiets of auto goed parkeren. De parkeerplaats ligt een eindje van de weg af. Toen ik er was, zaten er veel diepe kuilen aan het begin van het pad vanaf de Duinlustweg naar de parkeerplaats. Let dus op als je hier met de fiets of auto arriveert. De parkeerplaats is niet groot.

Ik loop vandaag de rode route. Deze wandelroute begint bij routepaaltje 27. Deze staat bij de ingang van de parkeerplaats en fietsenstalling. Het eerste stuk is verhard en is de aanloop naar het wandelgebied. Na de paal met de richtingen van de twee wandelroutes steek ik bij routepaaltje 17 het bruggetje over.

Rode routepijl tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Langs de Zanderijvaart loop ik verhard richting een spoortunneltje.

Zanderijvaart tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Na het spoortunneltje kom ik in een open gedeelte. Dit is de voormalige zanderij, waar tot 1948 zand werd afgegraven. Nu is het een nat duinvallei dat verschraald is. Het schijnt dat hier door de instroom van schoon kwelwater bijzondere planten groeien. Ik ben hier in het verkeerde seizoen, want ik zie geen planten. Wel een mooi bruggetje dat me doet denken aan Groningen. Het bruggetje is net een hoogholtje, een hoge vaste voetgangersbrug met aan beide zijden een trap of steile opgang, vaak met dwarslatten, die je op het hogeland van Groningen nog ziet. Hier staat routepaaltje 90. Het pad loopt om de zanderij.

Bruggetje tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zanderij tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Aan het eind van dit pad sta ik bij routepaaltje 70. Vanaf hier wordt het wandelpad onverhard. Ik loop door het klaphek. Een bord waarschuwt dat ik in een begrazingsgebied loop en Schotse Hooglanders kan tegenkomen.

Nou dat duurt niet lang want ik zie er eentje langs de kant van het pad grazen en de rest van de groep staat een eindje vanaf de route tussen de bomen te grazen. Ik heb ontzag voor deze runderen. Ik ben ze al vaker tijdens andere wandelingen tegengekomen. Ik blijf op een afstand. Na een tijdje loop ik verder.

Schotse Hooglander tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Het is herfst en dus paddenstoelentijd. Ik zie tijdens deze wandeling verschillende soorten.

Stinkparasolzwammen tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik kan onderweg zien dat hier beesten leven, want ik zie overal koeienvlaaien, waarschijnlijk van de Schotse Hooglanders.

Parasolzwammen tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Na het passeren van het wildrooster staat daar routepaaltje 34. Mijn route loopt rechtdoor, maar rechts is een meertje en een uitzichtpunt voor de wisenten, ofwel een Europese bizon. Ik loop via het zandpad naar het uitzichtpunt. Helaas ik zie geen wisenten.

Uitkijkpunt wisenten tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Kraansvlak tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik besluit vanaf het uitzichtpunt rechtdoor te lopen, want ik zie dat er een fotogeniek punt zou moeten zijn. Aansluitend wil ik dan het stuk langs de Schotse Hooglanders nog een keer lopen tot ik weer bij routepaaltje 70 ben.

Het fotogenieke punt volgens de app is een uitzicht over de zanderij.

Zanderij tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik loop door en loop vanaf knooppunt 70 opnieuw door het klaphek. De Schotse Hooglanders zijn niet meer te zien. Een eindje verderop zie ik eentje langs de kant van het pad grazen. Een stuk verderop staat de rest van de kudde. Ik blijf op afstand, maar kan en durf er niet langs. De Schotse Hooglanders staan overal en ik heb geen mogelijkheid om links of rechts te gaan. Ze gaan zelfs op het pad liggen.

Schotse Hooglanders tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik loop terug naar het klaphek en loop vanaf daar een stukje de blauwe route langs het uitkijkpunt tot aan knooppunt 34. Langs de kant van het pad staan mooie paddenstoelen.

Inktzwammen tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Paddenstoelen tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Na de tunnel onder het spoor door kom ik uit op de flanken van landgoed Duinlust in Overveen. Het pad loopt flink omhoog. In de diepte ligt het spoor tussen Haarlem en Zandvoort v.v. Bovenop staat routepaaltje 64. Daarna loop ik door een schitterend bos in herfstkleuren verder. Net voor de afdaling staat routepaaltje 1.

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bospad tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

De steile afdaling komt uit bij de voormalige ijskelder aan de bosrand.

IJskelder tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik kom weer uit bij routepaaltje 17. Hier ben ik mijn rondje begonnen.

Bruggetje tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik ben al weer aan het einde van deze korte wandeling van de rode route. Na het passeren van routepaaltje 27 ben ik terug bij de parkeerplaats. Ik heb weer een heerlijke wandeling gemaakt.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

Het rondje Kamperberg, de rode route vanaf ingang Middenduin in Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Ik vond het ook heel handig om de app van Wandelnetwerk Noord-Holland te gebruiken. Zo kon ik precies zien of ik de juiste route nam. De routes staan onderweg heel goed aangegeven met rode pijlen.

De knooppunten voor de rode route zijn: 27, 17, 90, 70, 34, 64, 1, 17 en 27.

Routepaaltje tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Wandelroutes vanaf ingang Middenduin

Op de parkeerplaats staat het informatiebord met de 2 wandelroutes die vanaf startpunt Middenduin beginnen:

 • Op het Rondje Hoge Duin (blauw) wandel je eerst een eindje langs de Zanderijvaart in Overveen. Aan de Zanderij zie je het Schippersduin. Dat heet zo, omdat de zandschippers in het watertje aan de duinvoet hun trekschuit konden keren. Voorbij het spoortunneltje klim je het hellingbos van het Hoge Duin op.
 • Ook het Rondje Kamperberg (rood) volgt de vaart, maar gaat voorbij de zanderij het begrazingsgebied met Schotse Hooglanders in. Ook deze wandeling zigzagt op de flanken van landgoed Duinlust in Overveen. De steile afdaling komt uit bij de voormalige ijskelder aan de bosrand.

Wandelroutes tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Afstand

Dit rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een totale lengte van 4,21 kilometer.

 

Handige weetjes

 • Honden zijn NIET welkom.
 • Fietsen is NIET toegestaan.
 • Heuvelachtig terrein, hierdoor niet voor iedereen goed begaanbaar.
 • Er is geen ruiterroute aanwezig.
 • De wandelroutes zijn maar één kant op bewegwijzerd.
 • Vanaf de verschillende ingangen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn 25 wandelingen uitgezet variërend in lengte van 1 tot 16 kilometer.

Ingang Middenduin van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Entree

De entree bij ingang Middenduin is gratis.

 

Openingstijden

Ingang Middenduin is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

 

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Ingang Middenduin ligt op de hoek Zanderijvaart en Duinlustweg in Overveen. Je auto kun je hier gratis parkeren.
 • Openbaar vervoer:
  Je reist met de trein naar Overveen op de lijn Amsterdam-Haarlem-Zandvoort. Vanaf Station Overveen ligt Ingang Middenduin op ongeveer 20 minuten loopafstand. Er rijdt geen bus langs ingang Middenduin. De dichtstbijzijnde bushalte voor buslijn 81 (Haarlem-Zandvoort) en buslijn 481 (Haarlem-Ramplaankwartier) is Ramplaankwartier in Haarlem. Vandaar loop je een stukje langs de Duinlustweg. Kijk voor actuele tijden op 9292.
 • Fiets:
  Voor het stallen van je fiets zijn fietsenrekken aanwezig.

Parkeerplaats Middenduin tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Horeca

Bij ingang Middenduin zijn geen horecagelegenheden. Verderop aan de Duinlustweg is horecagelegenheid Kraantje Lek gevestigd. Kraantje Lek is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00-20.00 uur. Op maandag en dinsdag is Kraantje Lek gesloten.

 

Honden

Honden zijn op deze wandelroute NIET toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in Overveen, Aerdenhout, Heemstede en Vogelenzang. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in de regio rond Overveen een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Adres

Ingang Middenduin
Zanderijvaart 2
2051 AC Overveen

 

Website

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Sociale media

Facebook
Instagram
X, het voormalige Twitter

 

Wandelnetwerk Noord-Holland

Sinds februari 2023 is Wandelnetwerk Noord-Holland uitgebreid met Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Tegelijk met de opening Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland werden ook negen nieuwe TOP’s (Toeristisch Overstappunt) geopend. Wandelnetwerk Noord-Holland is uitgebreid met 150 nieuwe wandelroutes  tussen Zandvoort en de westkant van Amsterdam en van Velsen tot het zuidelijkste puntje van de Haarlemmermeer. Het 486 kilometer lange netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Het bevat 428 keuzepunten, 48 startpuntpanelen en 9 Toeristische Overstappunten. Deze TOP’s zijn opvallend groenblauwe informatiezuilen waarop fiets-, wandel- en vaarroutes in de omgeving vermeld staan. Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is de enige regio met wandelroutes in de duingebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer. Het wandelnetwerk sluit aan op omringende wandelnetwerken van Midden-Kennemerland, Amstelland en Duin- en Bollenstreek. Het routebureau van Recreatie Noord-Holland is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het uitgestrekte wandelgebied. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de fiets te pakken en een route te lopen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

De website van Wandelnetwerk Noord-Holland bied je de keuze uit bestaande routes of het maken van je eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en/of print je vanaf de website. Je kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. Je wandelt vanaf één van de startpunten, waar je uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horeca gelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Wandelnetwerk Noord-Holland bestond in 2021 10 jaar. De wandelingen gaan via verharde en onverharde paden. Deze wandelroute is in het begin verhard maar na routepaaltje 70 loop je onverhard. Vanaf routepaaltje 17 op de terugreis loop je weer verhard.

Knooppunt 27 tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Ik kies voor de rode route: rondje Kamperberg.

Informatiebord bij ingang Middenduin tijdens mijn rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk. Deze gratis app kun je downloaden in de App Store en in PlayStore. Wat mij opvalt in deze app is dat er geen mogelijkheid is om vanuit de app het GPS-bestand te downloaden. Gelukkig loopt er wel een pijltje mee tijdens het wandelen, zodat ik wel precies weet of ik goed loop en waar ik ben. Het downloaden van het GPX-bestand kan wel als je de website van Wandelnetwerk Noord-Holland opent en via de oranje button opslaan kiest voor GPS. Ik download tijdens elke wandeling het GPX-bestand. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Dit keer heb ik mijn telefoon niet nodig gehad omdat ik de rode pijlen moest volgen.

Rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland De wandel app van Wandelnetwerk Noord-Holland

 

Heb jij wel eens een wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland of een wandeling van het Wandelnetwerk Noord-Holland gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland

Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland Ik liep een rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanaf ingang Middenduin in Overveen. Wandel je mee? #nationaalparkzuidkennemerland #zuidkennemerland #overveen #wandelen #wandelnetwerknoordholland

Geen reacties

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com