De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork

 

Ook in 2023 heb ik, net als in 2019, 2020, 2021 en 2022 een overzicht gemaakt van de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023. Sinds ik mijn museumkaart in augustus 2017 heb aangeschaft, bezoek ik regelmatig en vaker een museum. Het idee is en was: met mijn museumkaart zo veel mogelijk leuke musea bezoeken.

Ik bezocht voor de aanschaf van mijn museumkaart al zeer regelmatig musea. De entreeprijzen werden steeds hoger worden en dat belemmerde mij wel eens om een museum te bezoeken. Met mijn museumkaart heb ik na een aantal museumbezoeken de aanschafprijs van de museumkaart al weer terugverdiend. Daarnaast merk ik dat het hebben van een museumkaart geen belemmering meer is om nog vaker een museum binnen te stappen. Bijkomend voordeel van de museumkaart is dat je meestal niet in de rij bij de kassa hoeft te staan bij de entree van een museum. Je kunt zo doorlopen en hoeft alleen je museumkaart maar te laten scannen. Ook als je je tickets online reserveert, is er een keuze om aan te geven dat je een museumkaart hebt.

 

De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023

Met mijn museumkaart bezocht ik in 2023 7 musea, veel minder musea dan ik normaal per jaar bezoek. Ik was dit jaar meer in de natuur te vinden dan in dorpen en steden. Ook tijdens het wandelen van het Westerborkpad in de provincie Drenthe heb ik met uitzondering van het eindpunt, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, geen musea bezocht.

Ik heb, ondanks alles, toch een aantal leuke musea bezocht. Hieronder een overzicht van de door mij bezochte musea met een beschrijving, adres, entree (met en zonder museumkaart), openingstijden en de website van het museum.

 

Museum van de Geest in Haarlem

Museum van de Geest in Haarlem is een museum dat zich richt zich op de werking van de menselijke geest en de geschiedenis van de psychiatrie. Museum van de Geest is een belevingsmuseum. Het gaat hier niet om een verzameling voorwerpen maar om ervaringen en meningen waarin te zien is dat de grens tussen gek en normaal soms moeilijk te trekken is. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities. Je kunt je als bezoeker zelf testen: ‘Hoe normaal ben jij?’

Museum van de Geest in Haarlem heette vroeger Het Dolhuys. Museum van de Geest is gevestigd in een historisch gebouw uit 1320.

In Museum van de Geest in Haarlem zie je alles wat met de geestelijke gezondheidszorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de ouderenzorg, de verslavingszorg en de neurologie, historisch materiaal met betrekking op de geest in al zijn facetten. De collectie geeft een goed beeld van alle ontwikkelingen binnen deze zorgdomeinen in Nederland, toont het bijzondere van de menselijke geest en de waarde van wat als afwijkend benoemd werd en wordt. Zij omvat diverse soorten objecten, beeldmateriaal, literatuur en documentatie.

Elke zaal heeft zijn eigen thema, zoals: Wat is jouw geest? Wie ben jij? Wie zie jij?  Wie zorgt er voor mijn geest? Kun jij jezelf zijn?

Ook leuk zijn de oude ruimtes, zoals de linnenkamer, de keuken, de binnenplaats, het woonhuis, de leprozenzaal, het Loopershuis, de voormalige dolcellen en de slaapzaal.

Adres: Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem.

Entree: Volwassenen: € 20,– per persoon, kinderen 13-17 jaar: € 15,– per persoon, kinderen 8-12 jaar: € 10,– en kinderen 0-7 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Woensdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

De website van Museum van de Geest in Haarlem

De Universele Verklaring van de Open Geest in Museum van de Geest in Haarlem De Universele Verklaring van de Open Geest in Museum van de Geest in Haarlem

 

 Bekijk ook: Foto’s van Museum van de Geest in Haarlem

 

Museum JAN in Amstelveen

Museum JAN in Amstelveen is een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt. Museum JAN is gevestigd in oude dorpscentrum van Amstelveen.

Museum JAN is gevestigd in een modern gebouw, ontworpen door architectenbureau Hoogeveen. Het museum ziet er van buitenaf intiem en bescheiden uit, binnen is het verrassend groot met een expositieruimte van 1.500 vierkante meter.

De oorspronkelijke naam van het museum van Museum Jan van der Togt. In januari 2020 is de naam veranderd in Museum JAN.

De basis van de museumcollectie is verzameld door Jan van der Togt met advies van Jan Verschoor. De collectie is later uitgebreid met aankopen en dankzij schenkingen. De focus van de glascollectie ligt op modern sculpturaal glas uit de 20e en 21e eeuw.

De werken van de Amerikaanse, abstract expressionistische schilder Sam Francis is een belangrijk onderdeel van het museum. Toen ik het museum bezocht was er ook een tijdelijke tentoonstelling over hem ingericht als hommage. Het werk van Sam Francis combineert heel goed met de glasobjecten. In het museum staan een aantal sculpturen van brons en marmer, beelden van Jan Verschoor. Hij woont naast het museum op nr. 44 en zijn huiskamer, het Museumhuis is regelmatig geopend voor bezoekers van het museum. Een paar andere topstukken qua beeldhouwwerk zijn van Harry Bertoia en Ossip Zadkine.

Adres: Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.

Entree: Volwassenen: € 11,50 per persoon, kinderen van 13-18 jaar: € 6,– per persoon, kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur. Maandag gesloten.

De website van Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in AmstelveenGlaskunst van Marian Karel in Museum JAN in Amstelveen

 

Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp

In Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp leer je alles over de  geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Ook is er een heuse garnalenkotter, een nagebouwde stuurhut en een Zoutkamper vissershuisje te bewonderen. Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd in de voormalige, monumentale betonningsloods uit 1880 van Rijkswaterstaat in de oude binnenhaven van Zoutkamp. Visserijmuseum Zoutkamp is gewijd aan de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp.

Vaste onderdelen in het museum zijn scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, de mijnzaal met veilingklok, motoren, zendapparatuur, zeekapen en een nagebouwde stuurhut van de ZK 44 en de blikvanger de Duitse garnalenkotter TÖN 2. Ook is er veel (audiovisueel) beeldmateriaal te zien.

Op de binnenplaats van het Visserijmuseum staat Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900.

Adres: Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp.

Entree: Volwassenen: € 5,– per persoon en Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Zaterdag: 10.00–16.00 uur. Zondag: 13.00–17.00 uur.

De website van Visserijmuseum Zoutkamp

Garnalenkotter TÖN 2 in het Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp De garnalenkotter TÖN 2 in het Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalem is het museum dat op mij de meeste indruk heeft gemaakt in 2023.  Ik bracht een aangrijpend bezoek aan deze plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden en Roma en Sinti werden gedeporteerd en niet terugkeerden. Op het voormalige kampterrein zijn verschillende monumenten te zien, zoals het Nationaal Monument Westerbork, treinwagons en het monument van de 102.000 stenen. In het Herinneringscentrum is een tentoonstelling ingericht die het verhaal van de plek van Kamp Westerbork vertelt met als rode draad de persoonlijke verhalen van mensen die via Kamp Westerbork zijn weggevoerd, van bewakers, treinbestuurders, buren en mensen die Joden hielpen onderduiken of ontsnappen. Twee plekken om stil van te worden en te beseffen dat we leven in vrijheid, iets dat niet vanzelfsprekend is, zeker niet met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd. We moeten deze vrijheid koesteren. In een tijd waarin alles gepolariseerd is moeten we op onze hoede zijn voor antisemitisme, fascisme, extremisme en discriminatie. Want wat er in Tweede Wereldoorlog is gebeurd, mag nooit meer plaatsvinden.

De tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt het verhaal van de plek van Kamp Westerbork. Rode draad zijn de persoonlijke verhalen. Van mensen die via Kamp Westerbork zijn weggevoerd, maar ook van bewakers, treinbestuurders, buren en mensen die Joden hielpen onderduiken of ontsnappen. In de tentoonstelling volg je het verhaal van de vervolgde mannen, vrouwen en kinderen. Dit gebeurt vanaf het moment dat zij van huis werden gehaald. Sommigen verbleven maar kort in Westerbork, anderen bleven maanden of zelfs jaren in het kamp.

Er wordt kort aandacht besteed aan de functie van het kamp na de oorlog. Slechts enkele weken na de bevrijding werd het kamp in gebruik genomen als interneringskamp voor van collaboratie verdachte Nederlanders. Dat duurde tot oktober 1948. Na die tijd verbleven hier militairen, in 1950 werd het opvangkamp voor gerepatrieerde Indische Nederlanders en van 1951 tot 1971 bood kamp Westerbork als Woonoord Schattenberg plaats aan Molukkers.

Je kunt met de fiets, gratis pendelbus of lopen naar het Kampterrein een paar kilometer verderop.

Op het kampterrein zijn verschillende monumenten te bekijken:

 • ‘Tekens in Westerbork’ ter herinnering aan de concentratie- en vernietigingskampen Sobibor, Mauthausen, Bergen-Belsen, Auschwitz en Theresienstadt met de aantallen weggevoerden en vermoorden per concentratie- en vernietigingskamp.
 • Commandantwoning, de woning van kampcommandant Gemmeker.
 • De treinwagon is het symbool van de Jodenvervolging.
 • 102.000 stenen. Vanuit het doorgangskamp Westerbork werden meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd. Van hen keerden 102.000 niet terug.
 • Barak 56, een woonbarak maar heeft ook dienst gedaan industriebarak en opslagplaats voor geroofde goederen.
 • Wachttoren.
 • Nationaal Monument Westerbork, een monument vol symboliek.
 • Aardappelkelder.
 • Barakken.
 • Markering Schattenberg.
 • SD bunker.

Adres: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen.

Entree: Volwassenen: € 13,– per persoon, kinderen 6 t/m 18 jaar: € 6,50 per persoon, kinderen t/m 6 jaar: gratis.
De toegang tot het kampterrein is gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur. Feestdagen: 11.00-17.00 uur.

De website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Nationaal Monument in Kamp Westerbork Nationaal Monument in Kamp Westerbork

 

Groote Museum in Amsterdam

Het Groote Museum in Amsterdam ligt aan het Artisplein, naast Dierentuin Artis. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en je ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. In deze tijd een zeer actueel thema. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum.

Het Groote Museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is. Je gaat bewegen, observeren, ruiken, luisteren, voelen, proeven en stilstaan en je zult soms even in verwarring zijn. Je ervaart de overeenkomsten met dieren en planten. Planten worden vaak over het hoofd gezien. Er is nog weinig bekend over planten en het museum onthult een stukje van deze nog onbekende wereld.

De centrale hal verbindt de West- en de Oostzaal. Je wordt meegenomen op een persoonlijke en emotionele tocht, met als vertrekpunt het eigen lichaam. Het museum toont op een ongebruikelijke manier een combinatie van kunst en wetenschap, waardoor jij als de bezoeker associaties en dwarsverbanden kunt maken en zien. Er wordt gebruik gemaakt van installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen kan de bezoeker een ‘nieuwe’ blik vormen. Het is aan jou welke blik dat is.

In de Oostzaal is de tentoonstelling geïntegreerd met ruimte voor ontmoeting en samenkomst.

De 12 zones zijn:

12 zones in willekeurige volgorde:

 1. Gaan of staan? / Lichaamsdeel: ruggengraat
 2. Stappen maken / Lichaamsdeel: voet
 3. IQ is voor de dommen / Lichaamsdeel: hersenen
 4. Handgemaakt / Lichaamsdeel: hand
 5. Ingepakt / Lichaamsdeel: huid
 6. Rond en rond en rond en rond… / Lichaamsdeel: hart
 7. Een wereld vol geluiden / Lichaamsdeel: oren
 8. De zin van het leven / Lichaamsdeel: baarmoeder
 9. Het is maar hoe je het bekijkt / Lichaamsdeel: ogen
 10. Je neus achterna / Lichaamsdeel: neus
 11. Goede grond, goed gezond / Lichaamsdeel: darmen
 12. Tussenruimte / Lichaamsdeel: bindweefsel

Adres: Artisplein, Plantage Middenlaan 41, 1018 CZ Amsterdam.

Entree: Volwassenen: € 17,50 per persoon. Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Dagelijks (behalve donderdag): 10.00-17.00 uur. Iedere donderdag: 10.00-22.00 uur.

De website van het Groote Museum in Amsterdam

De Westzaal van het Groote Museum in Amsterdam De Westzaal van het Groote Museum in Amsterdam

 

Joods Historisch Museum in Amsterdam

Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude Jodenbuurt.

Het Joods Historisch Museum is gevestigd in een complex dat bestaat uit vier voormalige Hoogduitse synagogen: de Grote Sjoel, Obbene Sjoel, Dritt Sjoel en de Neie Shul, gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. De overdekte ruimte tussen vier in 18e eeuwse staat teruggebrachte synagogen vormt de ingang.

In het Joods Historisch Museum krijg je een beeld van het Joodse leven in Nederland, in heden en verleden. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling in de vorige eeuw. Je ziet hier schilderijen, films, gebruiksvoorwerpen en 3D presentaties.

In het Joods Historisch Museum is een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen samengebracht. Aan de hand van affiches, foto’s, kunstvoorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal word je meegenomen door de humoristische, bewogen en alledaagse verhalen van de Joden in Amsterdam, een groep die een stempel heeft gedrukt op de identiteit van de stad. Het gaat in het museum niet alleen over de Tweede Wereldoorlog maar ook over de universele waarden en overeenkomsten tussen het Jodendom en andere culturen om zo de veel voorkomende stereotiepe beelden te doorbreken. Het museum verschaft ook veel informatie over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland.

Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam.

Entree: Volwassenen: € 17,– per persoon, kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon, kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon en kinderen tot 6 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Dagelijks van 11.00-17.00 uur.

De website van het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

 

Bekijk ook: Foto’s van het Joods Historisch Museum in Amsterdam

 

Zandvoorts Museum in Zandvoort

In het Zandvoorts Museum in Zandvoort zijn naast de wisseltentoonstelling andere leuke aspecten te zien, zoals stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto’s en boven bevinden zich de Wonderkamer en het Kees de Muis Huis.

Het Zandvoorts Museum is gevestigd in het oude centrum van Zandvoort, achter het gemeentehuis van de badplaats. Het museum is het centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het erfgoed van Zandvoort wordt door middel van actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, lezingen en rondleidingen getoond.

De collectie van het Zandvoorts Museum bestaat uit schilderijen, meubels, oude gereedschappen, glaswerk, aardewerk, klederdrachten en oude strandkleding. Het museum vertelt over de ontwikkeling van Zandvoort van een arm vissersdorp tot een chique badplaats. De collectie schilderijen bestaat uit schilderijen van 19e eeuwse schilders. In de verschillende stijlkamers met een kamer met bedestee en een water en vuurwinkel zoals het vroeger bestond, zie je de nostalgie van oud Zandvoort. Boven zijn het Kees de Muis Huis en de Wonderkamer gevestigd. In de Wonderkamer zie je een collectie bijzondere voorwerpen. Je ziet hier hoe Zandvoort zich in de 19e eeuw heeft ontwikkeld van vissersdorp tot de huidige badplaats. De voorwerpen in de vitrines vertellen allemaal een verhaal. Het Kees de Muis Huis is ingericht voor jonge kinderen. Het Kees de Muis Huis is een plek waar kinderen kunnen ontdekken, spelen en leren. Ouders kunnen hier met hun kinderen heen gaan om te spelen. Hier ontdekken, spelen en leren ze met Kees de Muis.

Adres: Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort.

Entree: Volwassenen: € 6,– per persoon, kinderen t/m 18 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).

Openingstijden: Woensdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

De website van het Zandvoorts Museum

Stijlkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort Stijlkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort

 

Wat is de Museumkaart

Het idee achter de Museumkaart is dat je voordelig toegang hebt tot musea. Musea trekken meer bezoekers en hebben meer inkomsten. De Museumkaart bestaat sinds 1981.

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot 515 Nederlandse musea. Er is veel variatie in de musea: van kunst tot natuur, van geschiedenis tot volkenkunde tot wetenschap. Er is voor elk wat wils. Ook musea die leuk zijn voor kinderen staan op deze lange lijst.

Het bedrag dat de museumkaarthouders per jaar voor de museumkaart betalen wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. De verdeling is een bepaald percentage van de gemiddelde entreeprijs en het aantal museumkaarthouders dat het museum bezoekt. Gemiddeld 90% van de verkoopprijs gaat rechtstreeks naar de musea. De inkomsten van zijn nodig voor behoud van de collecties en onderzoek naar de Nederlandse museumschatten. Het geld wordt ook gebruikt om nieuwe tentoonstellingen op te zetten.

De Museumkaart is een persoonlijke kaart. De kaart kan alleen door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan, gebruikt worden.

De Museumkaart is online te bestellen maar je kunt de kaart ook direct in ruim 150 musea kopen.

In Nederland hebben ruim 1,3 miljoen mensen een Museumkaart. Zij hebben in 2022 deze kaart 7,1 miljoen keer gebruikt. Gemiddeld bezoekt een museumkaarthouder dus 5,4x een museum per jaar.

In 2022 trekken de 469 musea in totaal 23,5 miljoen bezoeken, waarvan 17,9 miljoen (in 2021 was dit 10,4 miljoen) uit het binnenland en 5,6 miljoen (24%) uit het buitenland. Het totale museumbezoek is in 2022, ondanks de verplichte sluitingen in de eerste 4 weken van het jaar — weer op de weg terug naar het niveau van vóór de  coronacrisis (2019). In 2020 en 2021 daalde het museumbezoek als gevolg van de coronacrisis fors. Vergeleken met de 11,8 miljoen bezoeken in 2021 is het museumbezoek in 2022 bijna verdubbeld (+93%).

Museumkaarthouders zijn goed voor 30% van het totale museumbezoek. 12% van de Museumkaarthouders zijn kinderen met hun eigen Museumkidskaart.

Over 2022 ontvingen de deelnemende musea in totaal € 54 miljoen aan vergoeding voor alle kaartbezoeken. Musea ontvangen in 2022 voor een bezoek van een museumkaarthouder een vergoeding van 65% van de gemiddelde toegangsprijs van het vol betalend bezoek.

Website Museumkaart

Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd) Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd)

 

Het museumbezoek is tussen 2021 en 2022 met 93% gestegen.

 

Kosten voor een museumkaart per jaar

Volwassenenkaart voor volwassenen van 19 jaar en ouder: € 75,–.

Jongerenkaart voor de jongeren tussen 13 en 18 jaar: € 39,–.

Kidskaart voor kinderen t/m 12 jaar: € 39,–.

Er is GEEN gezins-Museumkaart.

Als je je museumkaart verlengd, krijg je € 4,95 korting op de reguliere verkoopprijs. De kosten van mijn museumkaart bedroegen bij de verlenging nog € 59,95. Aangezien de prijs fort hoger geworden is, weet ik niet wat ik bij mijn verlenging ga betalen.

(Prijzen zijn van 2023).

 

Lijst met musea die aangesloten zijn bij de Museumkaart

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot 515 Nederlandse musea.

Op de website van Museumkaart staat een lijst met alle 515 musea die toegankelijk zijn met de Museumkaart.

 

Museumkaart op sociale media

Facebook
X, het voormalige Twitter
Instagram

 

Mijn besparingen in 2023

Ik heb mijn kosten voor 2023 eruit. Ik heb voor de aanschaf van mijn museumkaart in 2023 € 59,95 betaald. In Mijn Museumkaart, je persoonlijke account bij museumkaart.nl, kun je o.a. zien tot wanneer je museumkaart geldig is en welke musea je wanneer hebt bezocht.

Ik geef je een overzicht welke musea ik in 2023 bezocht heb en wat de kosten per museum en de totale kosten zijn.

De 7 musea die ik met mijn museumkaart bezocht heb in 2023:

 

Naast deze musea die zijn aangesloten bij de museumkaart bezocht ik ook het Juttersmu-ZEE-um in Zandvoort. De toegang tot dit museum is gratis. De blog over dit museum volgt in 2024.

Met mijn museumkaart heb ik in 2023 € 90,– bespaard op de entreeprijzen. Totaal zou ik € 90,– aan entreekosten hebben moeten betalen als ik geen museumkaart zou hebben. Vanwege de coronacrisis waren de musea van 19 december 2021 t/m 14 januari 2022 gesloten.

 

Ik kan je, als je veel musea bezoekt of volgend jaar eindelijk eens het plan hebt om meer cultuur te snuiven, de aanschaf van een museumkaart aanraden.

 

Heb jij een Museumkaart? Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel

In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2023 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2023 #museum #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com