De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2019

Groninger Museum in Groningen

 

In deze blog neem ik je mee naar de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2019. Sinds ik mijn museumkaart in augustus 2017 heb aangeschaft, bezoek ik regelmatig en vaker een museum. Ik bezocht daarvoor al regelmatig musea, maar ik merk dat het hebben van een museumkaart geen belemmering meer is om nog vaker een museum binnen te stappen. Voor mij waren de vaak hoge entreeprijzen voordat ik mijn museumkaart aanschafte vaak een belemmering voor een museumbezoek. Nu heb ik na een paar museumbezoeken mijn jaarlijkse kosten van de aanschaf van de museumkaart er al uit.

 

De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2019

Met mijn museumkaart bezocht ik in 2019 12x een museum, waarvan 2x de Hermitage in Amsterdam. Hieronder een overzicht van de door mij bezochte musea met een beschrijving, adres, entree (met en zonder museumkaart), openingstijden en de website van het museum.

 

#Historisch Museum Haarlemmermeer – Hoofddorp

In het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp maak je een ‘ontdekkingsreis’ langs de geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder sinds 1852, of eigenlijk al vanaf de eerste plannen ver daarvoor. Overal beleef je interactief de geschiedenis beleven met film, foto’s, geluid. Je wandeling door de polder eindigt bij het heden, de polder met de luchthaven Schiphol en de vele bedrijventerreinen eromheen. Ook voor kinderen is er genoeg te doen, zo kunnen ze Woutje de koe melken, naar elkaar bellen met bakelieten telefoons, een Dik Trom speurtocht doen of in de flightsimulator.

Toen ik begin 2019 het museum bezocht werd de tentoonstelling ‘Schakels – Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ gehouden. Aanleiding voor deze tentoonstelling is het buitenmuseum, dat sinds mei 2018 in de gemeente Haarlemmermeer te zien is. Twintig bijzondere markeringen zijn op zichtbare en onzichtbare erfgoedlocaties in de polder geplaatst. Je kunt hier wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Je maakt een reis door de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Ik kom volgend jaar terug op deze 20 erfgoedlocaties. Op het moment van schrijven en publiceren van deze blog heb ik alle 20 plekken bezocht.

Adres: Bosweg 17, 2131 LX Hoofddorp.

Entree: volwassenen: € 5,– per persoon, kinderen van 4 t/m 18 jaar € 4,– per persoon en kinderen tot 4 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
Er is een combiticket met het Cruquius Museum te koop voor € 8,– per persoon die een week geldig is vanaf datum op de kassabon.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: Van 1 april tot en met 31 oktober: op dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur; van 1 november t/m 31 maart: woensdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Website

Haarlemmermeermuseum Historisch Museum in Hoofddorp Haarlemmermeermuseum Historisch Museum in Hoofddorp

 

Meer foto’s van het Historisch Museum Haarlemmermeer op JTravel.nl

 

#Frans Hals Museum – Haarlem

In het Frans Hals Museum zie je de grootste verzameling schilderijen van de schilder Frans Hals ter wereld. In het museum bevindt zich een verzameling oude kunst van ongeveer 800 schilderijen. Het Frans Hals Museum bezit schilderijen uit de 16e en 17 eeuw. De schilderijen uit het begin van de 16e eeuw zijn schilderijen met Bijbelse voorstellingen. Deze schilderijen zijn voor altaren in kloosters, kerken en kapellen gemaakt. Bekende schilders uit de 16e eeuw zijn Jan van Scorel, Maerten van Heemskerck, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem.
Frans Hals was de beroemdste schilder uit Haarlem. Hij werd in 1582 in Antwerpen (België) geboren, verhuisde in 1585 naar Haarlem waar hij in 1666 stierf. Hij is de bekendste en beroemdste schilder in Haarlem in de Gouden Eeuw. Hij was gespecialiseerd in portretten en groepsportretten. Hij heeft vijf zeer beroemde, grote schuttersstukken geschilderd, die je in het museum kunt bewonderen. Andere schilders uit deze periode schilderden portretten, stillevens en stadsgezichten.

Het poppenhuis van Sara Rothé is een bekend object in het Frans Hals Museum.

Toen ik hier begin 2019 was, werd de wisselende tentoonstelling is Frans Hals en de Modernen, bijna afgesloten. Deze tentoonstelling bevatte met meer dan 80 schilderijen die de impact lieten zien die Frans Hals had op de moderne schilders, zoals Édouard Manet, Max Liebermann, Claude Monet, Gustave Courbet en Vincent van Gogh. Schilderijen van Frans Hals worden getoond naast reacties op dit werk door andere bekende kunstenaars. De toeslag op de museumkaart bedroeg maar liefst € 8,–.

Elk jaar van maart t/m mei wordt Museum in Bloei gehouden. Deze tentoonstelling staat in het teken van bloemdecoraties.

Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem.

Entree: volwassenen: € 16,– per persoon en kinderen t/m 18 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
Het entreebewijs is ook geldig voor De Hallen aan de Grote Markt in Haarlem. Beide musea horen sinds maart 2018 bij elkaar.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur.

Website

Frans Hals Museum in Haarlem Frans Hals Museum in Haarlem

 

Meer foto’s van het Frans Hals Museum op JTravel.nl

 

 

#Groninger Museum – Groningen

De tentoonstelling Chihuly liet 16 glasinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly zien, zowel buiten als in het museum. Speciaal voor deze tentoonstelling in het Groninger Museum was de Grand Stairwell Installation ontworpen, een serie sculpturen in onregelmatige vormen en gedurfde kleuren met een doorsnede van 1,4 meter. Deze glazen bloemen in het trappenhuis zijn door het Groninger Museum aangekocht en hangen er nu nog. Toen ik eind april het Groninger Museum speciaal voor deze tentoonstelling bezocht, kon ik nog genieten van de schitterende glascreaties. Wat een geweldige tentoonstelling. Als je dit leest, is deze tentoonstelling inmiddels afgelopen.

Nu is in het Groninger Museum de tentoonstelling Presence van Daan Roosegaarde te zien. Hij showt een interactief kunstwerk. Deze tentoonstelling is nog t/m 12-1-2020 te zien. Ook is er de tentoonstelling Mondo Mendini, De wereld van Alessandro Mendini te zien. Deze tentoonstelling is t/m 5 mei 2020 te bewonderen.

Bezoek je het Groninger Museum, let dan ook op het gebouw. Het Groninger Museum zijn verschillende eilanden in het water met daarop verschillende paviljoens. Deze paviljoens zijn verbonden door gangen en water.

Adres: Museumeiland 1, 9711 ME Groningen.

Entree: volwassenen: € 15,– per persoon, kinderen t/m 18 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis. Voor bepaalde tentoonstellingen kan een toeslag gelden, zoals voor de Chihuly tentoonstelling die ik bezocht.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Website

Groninger Museum in Groningen Groninger Museum in Groningen

 

Meer foto’s van het Groninger Museum op JTravel.nl

 

#Nederlands Vestingmuseum – Naarden

Tijdens de Instameet Waterliniepad – deel 1 bracht ik een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Het Nederlands Vestingmuseum is een ondergronds- en openluchtmuseum in Naarden. Hier ervaar je hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Nederland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen de vijanden uit het Oosten. Je ziet de duistere kazematten waar het vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen de gracht bestrijken. Er is een kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken stonden en de kachel met turf werd aangestoken.
Je krijgt hier een beeld van hoe de vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte dat het westen van Nederland tussen 1815 en 1940 onbereikbaar voor de vijand en is het grootste rijksmonument van Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden zijn vier kazematten of kelders te bezoeken. Een kazemat is een stenen gebouw, dat bedekt is met aarde. Bommen en kanonnen kunnen het niet vernietigen. In elk van de kazemat is weer wat anders te zien, zoals de vestingbouw, de geschiedenis van Naarden, het garnizoensleven en de Waterlinie.

Een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Adres: Westwalstraat 6, 1411 BP Naarden.

Entree: volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen van 4-12 jaar: € 5,25 per persoon, kinderen 0-4 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur.

Website

Nederlands Vestingmuseum in Naarden Nederlands Vestingmuseum in Naarden

 

Meer foto’s van het Nederlands Vestingmuseum op JTravel.nl

 

#Hermitage – Amsterdam

In 2019 heb ik twee jubileumtentoonstellingen in de Hermitage bezocht: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof en De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage.

In de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof zie je honderden persoonlijke sieraden, portretten en kostuums van de Romanovs en andere St. Petersburgse adellijke families. Een aantal absolute topstukken vertelt persoonlijke verhalen van de vorstinnen Anna Pavlovna, Catharina de Grote, Elisabeth en Maria Fjodorovna. Ook zie juwelen van de Nederlandse koningin Anna Pavlovna, de dubbelzijdige spiegel van keizerin Catharina de Grote, de bloemenbroche van keizerin Elisabeth en de diadeem van tsarina Maria Fjodorovna. Een geweldige tentoonstelling met een fabelachtige collectie juwelen die uit St. Petersburg komen. Deze tentoonstelling is nog t/m 15 maart 2020 ten zien in de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam. Ik zou zeggen ga, want het is een schitterende tentoonstelling.

De tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage was van 2 februari 2019 t/m 25 augustus 2019 te bewonderen. Dit was een tentoonstelling die mij minder interesseerde maar zeker interessant was. De tentoonstelling bestond uit 200 meesterwerken uit diverse stromingen en culturen, afkomstig uit de vroegste prehistorie tot en met de 21e eeuw. Een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis. In het eerste deel werd je meegenomen naar kunst uit diverse tijden en culturen is gegroepeerd in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee. Het tweede deel van de tentoonstelling was een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage St. Petersburg.

Adres: Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam.

Entree: volwassenen: € 18,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar: gratis.
Museumkaarthouders betalen een toeslag van € 2,50 per persoon.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 10.00–17.00 uur.

Website

Hermitage in Amsterdam Hermitage in Amsterdam

 

Meer foto’s van de Hermitage op JTravel.nl

 

 

#Museum Van Loon – Amsterdam

Museum Van Loon vind je aan de Keizersgracht in een oud patriciërshuis, het woonhuis van de familie Van Loon. Willem Van Loon was in 1602 medeoprichter van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De tuin achter het huis is in de 17e eeuw aangelegd. Aan het eind van de tuin bevindt zich het koetshuis. In het museum bevinden zich 12 ruimtes, verdeeld over 3 verdiepingen, die je kunt bezoeken: het trappenhuis, de blauwe salon, de rode salon, de eetkamer, de tuinkamer, de Drakensteynkamer, de rode slaapkamer, de vogelkamer, de schaapjeskamer, de keuken, de tuin en het koetshuis.

Het huis is ingericht in de sfeer van vroeger met voorwerpen uit 5 eeuwen die door de familie zijn verzameld, zoals meubelstukken, porselein, zilver, kleding, keukenvoorwerpen, rijtuigen en een familiearchief met foto’s, brieven, stamboeken en andere documenten.

Een leuk museum als je van dit soort musea houdt. De kamers zijn mooi ingericht en geven een inkijkje hoe een grachtenpand er vroeger uit heeft gezien. Ook de tuin is prachtig. De tuin is een oase van rust in het drukke centrum van Amsterdam. Het museum doet me ook denken aan een museum dat ik in 2018 bezocht: Museum Willet Holthuysen.

Adres: Keizersgracht 672, 1017 ET Amsterdam.

Entree: volwassenen: € 10,– per persoon, kinderen 6 t/m 17 jaar € 5,50 persoon, kinderen tot 6 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

Museum Van Loon in Amsterdam Museum Van Loon in Amsterdam

 

Meer foto’s van Museum Van Loon op JTravel.nl

 

#Klederdrachtmuseum – Amsterdam

Het Klederdrachtmuseum (Dutch Costume Museum) in Amsterdam heeft een unieke collectie van traditionele klederdrachten van verschillende regio’s in Nederland. Er zijn klederdrachten uit Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland.
Naast de klederdrachten zijn er ook een wisseltentoonstellingen te zien.

Het museum heeft 6 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen, die je kunt bezoeken. Elke ruimte is geschilderd in de door die bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Elke regio heeft zijn eigen ruimte waar poppen in de klederdrachten uit de betreffende plaatsen staan opgesteld, de klederdrachten worden ook beschreven en je ziet de geschiedenis van kraplap, baav, beuk, rijglijf, oorijzer, kap en hul. Elke streek heeft zijn eigen klederdracht, met elk weer zijn eigen variaties per dorp en levensfase, zoals huwelijk of rouw. De klederdrachten die je in dit museum ziet, komen van streekmusea, kostuumverenigingen, verzamelaars en dragers uit heel Nederland.

Adres: Herengracht 427, 1017 BR Amsterdam.

Entree: volwassenen € 11,– per persoon, kinderen 6 t/m 16 jaar: € 6,– per persoon en kinderen tot 5 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

Klederdrachtmuseum in Amsterdam Klederdrachtmuseum in Amsterdam

 

Meer foto’s van het Klederdrachtmuseum op JTravel.nl

 

 

#GRID Grafisch Museum Groningen – Groningen

Het GRID Grafisch Museum Groningen is een museum dat jou alles vertelt over het grafische werk en grafische kunst. Hier kom je van alles te weten over de drukkerij en boekbinderij. Vakmensen demonstreren de apparatuur. GRID staat voor Grafische Ideeën en Groninger Identiteit. Het GRID Grafisch Museum is een echt doe-museum, waar de persen draaien en je zelf aan de slag kunt met inkt, papier, letters en andere drukkersmaterialen.

Bij mijn bezoek in juli 2019 werd in het museum de tentoonstelling ‘De Bosatlas’ gehouden. Deze tentoonstelling was t/m 27 oktober 2019 te zien. Tijdens deze tentoonstelling werd alles over de geschiedenis van de Bosatlas (wie is er niet groot mee geworden, ik heb zelf de 50e editie (druk: 1988). Mijn versie heeft een apart inlegvel vanwege de éénwording van Oost- en West-Duitsland.

Adres: Sint Jansstraat 2, 9712 JN Groningen.

Entree: volwassenen: € 7,75 per persoon, kinderen basisschool € 3,25 per persoon, kinderen voortgezet onderwijs € 5,25 per persoon, kinderen t/m 4 jaar: gratis en 65+: € 5,50 per persoon.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Website

GRID Grafisch Museum Groningen in Groningen GRID Grafisch Museum Groningen in Groningen

 

Meer foto’s van het GRID Grafisch Museum Groningen op JTravel.nl

 

#Museum Weesp – Weesp

Tijdens mijn wandeling door vestingstad Weesp bezoek ik het stadhuis met op  op de eerste verdieping de burgerzaal. Achter de imposante deur is de trouwzaal van de gemeente Weesp. Het stadhuis heeft een mooi balkon die toegankelijk is vanuit de burgerzaal.

Op de tweede verdieping is Museum Weesp gevestigd. Hier kun je een collectie Weesper porselein bekijken, evenals archeologische vondsten die in en rond Weesp gevonden zijn. Ook is er aandacht voor de chocoladefabriek van Van Houten en de bier- en jeneverindustrie. Het museum vertelt het verhaal van Weesp. Toen ik hier was, werd er een kleine tentoonstelling over het stadhuis en zijn ontwerper Jacob Otten Husly gehouden. Deze tentoonstelling was nog t/m 3 november in het museum te zien.

Dit is een voorbeeld van een museum die ik niet bezocht zou hebben als ik geen museumkaart zou hebben.

Adres: Nieuwstraat 41, 1381 BB Weesp.

Entree: volwassenen: € 5,– per persoon, kinderen van 6-18 jaar: € 3,– per persoon en kinderen tot 6 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.30-17.00 uur.

Website

Museum Weesp in Weesp Museum Weesp in Weesp

 

#Joods Historisch Museum – Amsterdam

Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale Hoogduitse synagogen (de Grote Sjoel, Obbene Sjoel, Dritt Sjoel en de Neie Shul) in het hart van de oude Jodenbuurt in het Joods Cultureel Kwartier.

Je ziet hier een indrukwekkende collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. Aan de hand van affiches, foto’s, kunstvoorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal word je meegenomen door de humoristische, bewogen en alledaagse verhalen van de Joden in Amsterdam. Dit is het museum in Nederland over de joodse geschiedenis, religie en cultuur. Het gaat hier niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de universele waarden en overeenkomsten tussen het Jodendom en andere culturen om zo de veel voorkomende stereotiepe beelden te doorbreken. Het museum verschaft veel informatie over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland.

Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam.

Entree: volwassenen: € 17,– per persoon, kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon, kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon en kinderen tot 6 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur.

Website

Joods Historisch Museum in Amsterdam Joods Historisch Museum in Amsterdam

 

Meer foto’s van het Joods Historisch Museum op JTravel.nl

 

#Portugese Synagoge – Amsterdam

In het Joods Cultureel Kwartier staat ook de Portugese Synagoge. Een indrukwekkend gebouw. De synagoge is nog altijd in gebruik, maar ook geopend voor het publiek. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw. In één van de bijgebouwen is de schatkamer gevestigd, in een ander gebouw de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim Livraria Montezinos.

De synagoge staat aan een voorplein met daarom heen aan drie kanten lage bijgebouwen. Hier bevinden zich de schatkamer met veel unieke ceremoniële voorwerpen van zilver, goud, zijde en brokaat, de kantoren van de gemeente, het Rabbinaat, de koosjere keuken, de (kosters)woningen en een ruimte voor het wassen van lijken. Het interieur van de synagoge is ruimtelijk en licht en dateert uit de 17e eeuw. De verlichting bestaat honderden kaarsen.

Adres: Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam.

Entree: volwassenen: € 17,– per persoon, kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon, kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon en kinderen tot 6 jaar: gratis.
In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: in februari t/m november van zondag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur en in januari en december van 10.00-16.00 uur. Op vrijdag is de Synagoge in januari, februari, november en december geopend van 10.00-14.00 uur, in maart, april, september en oktober van 10.00-16.00 uur en van mei t/m augustus van 10.00-17.00 uur. Op zaterdag is de Synagoge in verband met de sjabbat gesloten. De Portugese Synagoge is op Joodse feestdagen gesloten.

Website

Portugese Synagoge in Amsterdam Portugese Synagoge in Amsterdam

 

Meer foto’s van de Portugese Synagoge op JTravel.nl

 

 

De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2017 + 2018

Zoals al eerder in deze blog geschreven heb ik sinds augustus 2017 een museumkaart. Ik heb ook in 2017 en 2018 verschillende musea bezocht. Ik heb ze hier kort voor je op een rijtje gezet met links naar mijn andere website JTravel.nl waar ik artikelen over en veel foto’s van deze musea heb gepubliceerd. Van enkele van onderstaande musea zijn op deze website ook blogs in het kader van museumtips verschenen, zoals van het Waterliniemusem in BunnikMolenmuseum De Valk in Leiden, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam.

#2017

Haarlemmermeermuseum De Cruquius – Cruquius
Haarlemmermeermuseum Historisch Museum – Hoofddorp
Molenmuseum De Valk – Leiden
Nieuwe Kerk – Amsterdam
Van Gogh Museum – Amsterdam
Museum de Zwarte Tulp – Lisse

Nieuwe Kerk in Amsterdam Nieuwe Kerk in Amsterdam

 

 

#2018

Kasteel Doorwerth – Doorwerth
Waterliniemuseum – Bunnik
Zandvoort Museum – Zandvoort
2x Hermitage – Amsterdam
2x Tassenmuseum – Amsterdam
Museum Willet Holthuysen – Amsterdam
Diamant Museum -Amsterdam
Japanmuseum Sieboldhuis – Leiden
Museum Haarlem – Haarlem
GRID Grafisch Museum Groningen – Groningen
Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen

Diamant Museum in Amsterdam Diamant Museum in Amsterdam

 

 

Wat is de Museumkaart

Het idee achter de Museumkaart is dat je voordelig toegang hebt tot musea. Musea trekken meer bezoekers en hebben meer inkomsten. De Museumkaart bestaat sinds 1981.

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot ruim 400 Nederlandse musea. Er is veel variatie in de musea: van kunst tot natuur, van geschiedenis tot volkenkunde tot wetenschap. Er is voor elk wat wils. Ook musea die leuk zijn voor kinderen staan op deze lange lijst.

Het bedrag dat jij en andere museumkaarthouders per jaar betalen wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. De verdeling is een bepaald percentage van de gemiddelde entreeprijs en het aantal museumkaarthouders dat het museum bezoekt. In 2018 was er ruim 60 miljoen euro te verdelen. Gemiddeld 90% van de verkoopprijs gaat rechtstreeks naar de musea. De inkomsten van zijn nodig voor behoud van de collecties en onderzoek naar de Nederlandse museumschatten. Natuurlijk wordt het geld ook gebruikt om nieuwe tentoonstellingen op te zetten.

De Museumkaart is een persoonlijke kaart die alleen door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan, gebruikt mag worden.

Per jaar betaal je voor een volwassenenkaart als je 19 jaar of ouder bent € 64,90, jongeren tussen 13 en 18 jaar betalen € 32,45 en de kidskaart voor kinderen t/m 12 jaar kost ook € 32,45. (Prijzen zijn van 2019). De Museumkaart is online te bestellen maar je kunt de kaart ook direct in ruim 150 musea kopen.

In Nederland hebben ruim 1,4 miljoen mensen een Museumkaart. Zij hebben in 2018 deze kaart 8,9 miljoen keer gebruikt! Gemiddeld bezoekt een museumkaarthouder dus 6x een museum per jaar. Museumkaarthouders zijn goed voor 26% van het totale museumbezoek. Uit onderzoek blijkt dat museumkaarthouders voor kunstmusea en musea over geschiedenis bezoeken.

Veel mensen noemen de Museumkaart nog altijd de Museumjaarkaart, maar deze naam is sinds 2003 officieel niet meer in gebruikt.

Website Museumkaart

Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd) Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd)

 

Lijst met musea die aangesloten zijn bij de Museumkaart

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot ruim 400 Nederlandse musea.

Op de website van Museumkaart staat een pdf bestand met alle musea die toegankelijk zijn met de Museumkaart. Als je op deze link klikt, kun je het bestand downloaden.

 

Sociale media

Facebook
Twitter
Instagram

 

Mijn besparingen in 2017 t/m 2019

Met mijn museumkaart heb ik in 2019 € 128,25 bespaard op de entreeprijzen. Totaal zou ik € 144,25 aan entreekosten hebben moeten betalen als ik geen museumkaart zou hebben.

Nu heb ik slechts € 16,– bovenop de jaarlijkse kosten van de museumkaart (in mijn geval was dat in 2019 € 59,95) extra hoeven betalen, waarvan € 8,– (en dat vind ik veel) voor het Frans Hals Museum en € 3,– voor de tentoonstelling van Chihuly in het Groninger Museum. Voor de Hermitage is het normaal dat je € 2,50 per keer extra betaalt. Dit is al jaren zo.

Ik heb met mijn museumkaart in 2019 € 68,30 bespaard als je de aanschaf van de museumkaart van de besparing op de entreeprijzen aftrekt. Ik heb nu ook musea bezocht, die ik anders niet bezocht zou hebben. Deze besparing mooi meegenomen en het geld kan ik weer op een andere manier besteden.

 

Met mijn museumkaart heb ik in 2017 en 2018 € 186,50 bespaard op de entreeprijzen. Totaal zou ik € 203,50 aan entreekosten hebben moeten betalen als ik geen museumkaart zou hebben.

Nu heb ik slechts € 17,– bovenop de jaarlijkse kosten van de museumkaart (in mijn geval was dat in 2017 € 59,90 en in 2018 € 55,95) extra hoeven betalen, waarvan € 10,– voor een tentoonstelling ‘Hollandse Meesters’ in de Hermitage. Voor de Hermitage is het normaal dat je € 2,50 per keer extra betaalt, één keer was het dus veel meer. Voor de tentoonstelling ‘We have a dream’,  een schitterende tentoonstelling over drie wereldberoemde inspirerende personen, die grote invloed hadden op de geschiedenis van de 20e eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela, was de toeslag € 4,50. Voor deze tentoonstelling had ik graag extra geld over. De tentoonstelling trok het verleden naar het heden met vragen als ‘Wat is jouw droom?’ en ‘Wie ben jij?’

Ik heb met mijn museumkaart in 2017 en 2018 in totaal € 70,65 bespaard als je de aanschaf van de museumkaart van de besparing op de entreeprijzen aftrekt. Ik heb nu ook musea bezocht, die ik anders niet bezocht zou hebben.

 

Meer lezen over musea en geld besparen

 

Heb jij een Museumkaart en heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links voor toegangstickets tot de door mij bezochte musea. Heb je geen museumkaart, kun je via deze link je entreetickets bestellen. Ik krijg hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog heb ik de in 2019 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2019 #museum #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com