Museumtip #36 : Museum Van Loon – Amsterdam

Museum van Loon in Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is het MUSEUM VAN LOON in Amsterdam. Museum van Loon is gevestigd in een oud grachtenpand aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam. Het huis is ingericht in de sfeer van vroeger met portretschilderijen, meubels, porselein uit de afgelopen eeuwen. In de 17e eeuwse tuin achter het huis bevindt zich het koetshuis.

 

Museum Van Loon

Museum Van Loon is gevestigd in een oud patriciërshuis. Het was het woonhuis van de familie Van Loon.

Het huis is ingericht in de sfeer van vroeger met portretschilderijen, meubels, porselein uit de afgelopen eeuwen. Achter het huis is een schitterende tuin aangelegd. In de tuin bevindt zich ook het koetshuis.

Je ziet in het museum hoe de familie Van Loon hier vanaf de 17e tot de 20e eeuw leefde. In het museum zijn voorwerpen uit 5 eeuwen te zien. Deze stukken zijn door de familie zijn verzameld. Je ziet meubelstukken, porselein, zilver, kleding, keukenvoorwerpen, rijtuigen en een familiearchief met foto’s, brieven, stamboeken en andere documenten. Het bedrukte behang is van Jurriaen Andriessen en afkomstig uit Kasteel Drakensteyn.

 

Wie is de familie Van Loon?

De familie Van Loon komt oorspronkelijk uit Loon op Zand. Zij vestigden zich in de 17e eeuw in Amsterdam. Willem Van Loon was in 1602 medeoprichter van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Van de familie Van Loon zijn verschillende leden burgemeester van Amsterdam geweest. In de 19e eeuw werd de familie Van Loon in de adelstand verheven.

De eerste bewoner van dit pand aan de Keizersgracht was schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt van Rhijn. Bol woonde hier tot 1680. Het pand is in 1672 ontworpen door architect Adriaen Dortsman.

In 1752 kocht het echtpaar van Hagen-Trip het pand. Zij hebben het huis modern ingericht in Lodewijk XV stijl. Deze stijl is nu nog altijd terug te vinden in het interieur.

In 1884 werd het pand als huwelijkscadeau door de vader van Willem Hendrik, jonkheer Hendrik Van Loon aan Willem Hendrik en zijn vrouw Thora Egidius geschonken. Het echtpaar woonde hier met hun twee kinderen en hun personeel. Willem Hendrik was directeur van de Hope & Co bank, het latere Van Loon & Co. Zijn vrouw was Dame du Palais van toenmalig Koningin Wilhelmina.

Maurits Van Loon was het laatste familielid dat hier woonde. Hij was de achterkleinzoon van Hendrik. Maurits. Hij stichtte de Stichting Van Loon voor restauratie van het huis en om de familiecollectie te bewaren. Het pand werd opengesteld voor publiek. Maurits Van Loon stierf in 2006. Hij was de laatste in de mannelijke lijn. Zijn dochter Philippa is nu voorzitter van de stichting.

De voorkant van Museum van Loon in Amsterdam

 

Wat is er te zien

In Museum Van Loon 12 ruimtes, verdeeld over 3 verdiepingen, te zien.

Het grote trappenhuis is het hart van het huis met een monumentale trap, die de verschillende woonlagen met elkaar verbindt. In de sierlijke krullen van de van messing gemaakte balustrade zijn de namen van echtpaar Van Hagen-Trip te lezen. Op de vloer ligt marmer.

Het trappenhuis in Museum van Loon in Amsterdam

Het trappenhuis

 

De Blauwe Salon op de bel-etage is de grote ontvangstsalon. In de hoeken van het plafond zijn de vier jaargetijden afgebeeld. Bewoonster Thora Van Loon bepaalde hier op haar wekelijkse ontvangdag, wie wel of niet aan de koningin werd voorgesteld tijdens haar jaarlijkse bezoek aan Amsterdam.

De Blauwe Salon in Museum van Loon in Amsterdam

De Blauwe Salon

 

In de eetkamer staat een lange tafel plaats voor 24 personen. Deze kamer is in 17e eeuwse stijl ingericht met imitatie goudleerbehang.

De eetkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De eetkamer

 

De rode salon werd vroeger de Herenkamer of Rooksalon genoemd. Hier trok Willem Hendrik Van Loon zich terug voor een zakelijke bespreking of hij rookte hier met zijn mannelijke gasten een sigaar na een diner. De portretten vertellen de geschiedenis van de familie Van Loon.

De rode salon in Museum van Loon in Amsterdam

De rode salon

 

De tuinkamer was het privévertrek van Thora Van Loon. Dit was de eetkamer als er geen andere gasten waren.

De tuinkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De tuinkamer

 

De Drakensteynkamer is genoemd naar de wandschilderingen die uit Kasteel Drakensteyn, het huis van H.K.H. Prinses Beatrix komen. Behangselschilderingen zijn typisch Nederlands. Vertrekken werden voorzien van een doorlopende schildering.

De Drakensteynkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De Drakensteynkamer

 

De rode slaapkamer is kleiner dan de kamer aan de andere kant van de gang. Reden: achter de muur waar het bed tegenaan staat bevindt zich de trap. Deze trap gaat naar de voormalige vertrekken van de bedienden. Om de twee deuren in de gang recht tegenover elkaar te kunnen plaatsen en de kamer ook nog symmetrisch te doen lijken, is er een fopdeur aangebracht. Als de deur gesloten is, lijkt het of de deur zich recht tegenover de schoorsteenmantel bevindt. De echte deur is er naast. De decoraties in deze kamer zijn een overgang van rococostijl naar de neoclassicistische Lodewijk XVI stijl.

De rode slaapkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De rode slaapkamer

 

De vogelkamer was in de tijd van de familie Van Loon de kinderkamer. Hier logeerde Maurits met zijn zussen. In de 18e eeuw was dit een bibliotheek. De kamer heeft een hele drukke wandbespanning met exotische vogels.

De vogelkamer in Museum van Loon in Amsterdam

De vogelkamer

 

De schaapjeskamer was vroeger de logeerkamer. Ook deze kamer heeft een zeer drukke wandbespanning met Indiase sitsenstof. In Frankrijk werden het aan oorspronkelijke ontwerp schapen toegevoegd. Vandaar de naam schapenkamer.

De schaapjeskamer in Museum van Loon in Amsterdam

De schaapjeskamer

 

De keuken is gevestigd in het souterrain. Hier vind je de opslagkamers, de bodenkamer, waar het zilver werd gepoetst en het dagverblijf van het personeel. Het souterrain was het domein van 10-15 personeelsleden.

De keuken in Museum van Loon in Amsterdam

De keuken

 

De tuin is geïnspireerd op een tekening van Jacobus Bosch uit 1679. In de tuin staan taxus en buxushagen. De rode beuk is in 1884 door de familie Van Loon geplant.

De tuin van Museum van Loon in Amsterdam

De tuin

 

Boven het koetshuis bevindt zicht de woning van de koetsier en zijn gezin. Beneden stonden 7-8 rijtuigen en 6 paarden. Hier is nu ruimte gemaakt om thee/koffie met iets lekkers te serveren. Daarnaast staan er een paar rijtuigen en materiaal. Het koetshuis is een rijksmonument.

Het Koetshuis van Museum van Loon in Amsterdam

Het Koetshuis

 

Wat vind ik van Museum Van Loon?

Museum Van Loon deed me heel erg denken aan Museum Willet-Holthuysen aan de Herengracht in Amsterdam en Huis Barnaart in Haarlem. Museum Van Loon laat ook het leven van een rijke Amsterdamse familie uit de 17e – 20e eeuw zien. De 12 kamers zijn mooi ingericht en geven een inkijkje hoe een grachtenpand er vroeger uit heeft gezien. Ook de tuin met achterin het koetshuis is schitterend. Bij de kassa liggen gratis boekjes in o.a. Frans en Duits. De Nederlandse en Engelse versie zijn op en omdat de teksten herschreven worden kun je de tekst alleen nog via een QR code via de telefoon lezen. Ik vind het een handig naslagwerk, omdat er veel achtergrondinformatie wordt gegeven. In de kamers staan informatieborden met objectinformatie.

De achterkant van Museum van Loon in Amsterdam

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Er is GEEN lift aanwezig in het museum. Het museum is vanwege de vele trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • WIFI is gratis.
 • Het maken van foto’s zonder flits en statief is toegestaan.
 • Rondleidingen worden op aanvraag gegeven.
 • Je jas en tas kun je in een gratis kluisje in het souterrain opbergen. Hier zijn ook de toiletten.
 • Huisdieren, met uitzondering van geleidehonden zijn niet toegestaan.
 • Je kunt bij de kassa de QR code voor het informatieboekje scannen met informatie over het huis en zijn bewoners.
 • Voor kinderen is er een aparte kindergids beschikbaar. De kinderen worden aan de hand van de kinderen Daisy en Henk meegenomen tijdens een rondje door het huis.
 • In het koetshuis wordt, tegen betaling, koffie/thee met een appelschnitt van Patisserie Kuyt geserveerd.
 • De kamers en het Koetshuis zijn te huur voor een lezing of ontvangst en voor evenementen te huur. Het koetshuis is een officiële trouwlocatie.

De receptie van Museum van Loon in Amsterdam

 

Bereikbaarheid

 • Tram: lijn 24, uitstaphalte Muntplein.
 • Metro: lijn 52 (Noord-Zuidlijn), uitstaphalte Metro Station Vijzelgracht.
 • Auto: vanaf de A10 ringweg neem je afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. Je auto kun je parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Prins & Keizer. Een andere mogelijkheid is om je auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt het beste met het openbaar vervoer door Amsterdam reizen.

 

Openingstijden

Dagelijks: 10.00 – 17.00 uur.

Gesloten op 25 december (1e Kerstdag), 1 januari (Nieuwjaarsdag) en Koningsdag (27 april).
Vanaf 15.00 uur is het museum op 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudejaarsdag) gesloten.

 

Entree

Volwassenen: € 15,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 17 jaar: € 8,50 persoon.
Kinderen tot 6 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Adres

Museum Van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam

 

Website

Museum Van Loon

 

Sociale media

Facebook
Twitter
Instagram

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer museumtips

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. In dit grachtenpand zijn volledig ingerichte stijlkamers te zien. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #amsterdam #museumvanloon #museumkaart #museum #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com