Museumtip #34 : Groote Museum – Amsterdam

De Westzaal van het Groote Museum in Amsterdam

 

Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het museum ligt aan het Artisplein, naast Dierentuin Artis. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en je ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. In deze tijd een zeer actueel thema. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum.

 

Groote Museum in Amsterdam

Het Groote Museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is. Je gaat bewegen, observeren, ruiken, luisteren, voelen, proeven en stilstaan en je zult soms even in verwarring zijn. Je ervaart de overeenkomsten met dieren en planten. Planten worden vaak over het hoofd gezien. Er is nog weinig bekend over planten en het museum onthult een stukje van deze nog onbekende wereld.

Je komt het museum binnen via de monumentale vlindertrap. Daarna kom je in de centrale hal die de West- en de Oostzaal verbindt. Je wordt meegenomen op een persoonlijke en emotionele tocht, met als vertrekpunt het eigen lichaam. Het museum toont op een ongebruikelijke manier een combinatie van kunst en wetenschap, waardoor jij als de bezoeker associaties en dwarsverbanden kunt maken en zien. Er wordt gebruik gemaakt van installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen kan de bezoeker een ‘nieuwe’ blik vormen. Het is aan jou welke blik dat is.

In de Oostzaal is de tentoonstelling geïntegreerd met ruimte voor ontmoeting en samenkomst.

De Oostzaal van het Groote Museum in Amsterdam De Oostzaal

 

Geschiedenis van het Groote Museum in Amsterdam

In 1855 ging het Groote Museum open voor leden van het genootschap Natura Artis Magistra. Op de bovenverdieping bevond zich het Groote Museum. Deze ruimte stond vol vitrines en kasten gevuld met objecten, zoals schelpen, schedels, preparaten en skeletten. In het toenmalige museum werd de natuur onderzocht en de kennis gedeeld. Het Genootschap Natura Artis Magistra bestudeerde hier de natuur en deelde de kennis.

Het gebouw van het Groote Museum is ontworpen door architect en honorair lid van het Genootschap Jan van Maurik. De bouw vond plaats tussen 1850 en 1855. Dit was het eerste museumgebouw in Amsterdam.

Na de sluiting in 1947 onderging het hoofdgebouw ingrijpende veranderingen. Het museuminterieur van de bovenzalen uit de 19e eeuw bleef grotendeels intact.

Sinds 1947 was deze verdieping 75 jaar gesloten voor publiek. In mei 2022 werd het Groote Museum weer geopend voor publiek. Het gebouw is volledig vernieuwd en gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. De imposante, originele vlindertrap en vitrinedeuren zijn volledig gerestaureerd. Jij als bezoeker loopt tijdens je bezoek over dezelfde houten vloer waar in 1855 de leden van het genootschap Natura Artis Magistra overheen liepen.

Het idee voor het Groote Museum komt van bijna hetzelfde team dat aan de wieg van het naastgelegen Micropia stond. In Micropia is het onzichtbare leven zichtbaar gemaakt. In het Groote Museum zie je de samenhang tussen alles wat leeft. Jij en ik leven ons leven dankzij ander leven, zo komen we aan
zuurstof, voeding, bescherming. Maar, hoe werkt dat? Wat weten we van planten? Van dieren? Van onszelf? Deze lessen leer je in het Groote Museum in Amsterdam.

De buitenkant van het Groote Museum in Amsterdam

 

De 12 zones in het Groote Museum in Amsterdam

Je komt aan via de monumentale vlindertrap in de eerste zone. Dit is verbindingsruimte tussen de twee zalen, met een groot vraagteken. Je kiest hier tussen Oostzaal of  de Westzaal.

De Westzaal van het Groote Museum in Amsterdam De Westzaal

 

In de zalen staan rondom grote historische vitrines, en er is een galerij boven. De zalen zijn verdeeld in 12 zones die in elkaar overlopen. Elke zone is gekoppeld aan een onderdeel van je lichaam, zoals je hart of je oren. Dat lichaamsdeel is het vertrekpunt voor een verkenning van jezelf en de wereld. Dit gebeurt in verhaal, beeld, kunst, lichaamsdelen, installaties, video, geluid, geur en tast. Het Groote Museum combineert meerdere specialismen en is interdisciplinair, waardoor je het grote geheel beter ziet. Een bioloog heeft een andere invalshoek dan een filosoof of kunstenaar. De Oostzaal is een plek van samenkomst. In de 14e zone kun je extra kennis opdoen, een spel spelen of chillen. Tijdens je bezoek onderzoek je jezelf, steeds vanuit een nieuwe invalshoek. Je proeft de toekomst, ruikt je verleden, zoals een potje ‘wie is de slimste’ spelen tegen een chimpansee of ontdekken wat jouw darmen, een regenworm en plantenwortels met elkaar te maken hebben. Wetenschap en kunst komen samen. Kunst spreekt tot het hart en het hoofd.

Tussenruimte in het Groote Museum in Amsterdam Tussenruimte

 

Vragen die gesteld worden zijn: Waarom besta jij? Waar kom je vandaan? Wat maakt jou tot jou? En wat maakt jou anders dan een gorilla, of een bosviooltje? Ben je wel zo anders? Alles dat leeft, deelt hetzelfde thuis, de aarde. Hoe kijk jij naar de wereld? Bevindt die zich buiten jou of ook in jou? Zoek antwoorden in het Groote Museum.

Hieronder de 12 zones in willekeurige volgorde:

 1. Gaan of staan? / Lichaamsdeel: ruggengraat
 2. Stappen maken / Lichaamsdeel: voet
 3. IQ is voor de dommen / Lichaamsdeel: hersenen
 4. Handgemaakt / Lichaamsdeel: hand
 5. Ingepakt / Lichaamsdeel: huid
 6. Rond en rond en rond en rond… / Lichaamsdeel: hart
 7. Een wereld vol geluiden / Lichaamsdeel: oren
 8. De zin van het leven / Lichaamsdeel: baarmoeder
 9. Het is maar hoe je het bekijkt / Lichaamsdeel: ogen
 10. Je neus achterna / Lichaamsdeel: neus
 11. Goede grond, goed gezond / Lichaamsdeel: darmen
 12. Tussenruimte / Lichaamsdeel: bindweefsel

De Westzaal van het Groote Museum in Amsterdam De Westzaal

Skeletten in het Groote Museum in Amsterdam Skeletten

Gaan of staan in het Groote Museum in Amsterdam Gaan of staan

IQ is voor de dommen in het Groote Museum in Amsterdam IQ is voor de dommen

Handgemaakt in het Groote Museum in Amsterdam Handgemaakt

Rond en rond en rond en rond... in het Groote Museum in Amsterdam Rond en rond en rond en rond…

Vragen van bezoekers in het Groote Museum in Amsterdam Vragen van bezoekers

 

De 13e en 14e zone zijn het vraagteken en de samenkomst.

Vraagteken in het Groote Museum in Amsterdam Vraagteken

 

Ontdek zelf wat de verschillende zones inhouden. Ga en bezoek het Groote Museum in Amsterdam!

 

Wat vond ik van het Groote Museum in Amsterdam

Ik was nieuwsgierig naar dit museum dat in 2022 zijn deuren heeft geopend. Het thema van de verbondenheid van de mens met al het andere leven op aarde en de samenhang tussen mens, dier, plant en microbe leidt me naar Amsterdam. Ik ervaar inderdaad veel overeenkomsten met ander leven. Het thema is op dit moment zeer actueel. Niet de mens die staat boven alles, maar de mens is onderdeel van de natuur. Ik werd zeker uitgedaagd om te kijken naar mezelf, de mens, en mijn positie ten opzichte van al het andere leven op onze planeet.

Ik vond het een nogal wetenschappelijk, maar interessant museum. Ik snap dat dit geen museum is om met kleine kinderen te bezoeken, die snappen er niets van.

Ik heb de QR code bij de ingang gescand om aan de hand van de plattegrond de twee zalen met 12 zones rustig te kunnen bekijken.

Rond en rond en rond en rond... in het Groote Museum in Amsterdam Rond en rond en rond en rond…

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • De ingang van het Groote Museum ligt naast de Chileense flamingo’s aan het Artisplein.

Chileense flamingo's bij het Groote Museum in Amsterdam Chileense flamingo’s

 

 • Toegangstickets zijn NIET bij de ingang te koop. Je moet een tijdslot reserveren op de website van het Groote Museum. De starttijd staat op het ticket die je per e-mail toegestuurd krijgt. Je starttijd heeft geen invloed op je bezoekduur, want je mag zo lang in het museum doorbrengen als je wilt.
 • Bij de kassa is een QR code te downloaden op je telefoon, hierdoor kun je rustig de uitleg over de 12 zones lezen. Als je de tekst van de betreffende zone hebt gelezen krijg je de vraag: Vul twee woorden of begrippen in, die bij deze zone in je opkomen.
 • In het Groote Museum is een museumwinkel gevestigd.

Museumwinkel van het Groote Museum in Amsterdam Museumwinkel

 

 • In de centrale hal zijn gratis kluisjes aanwezig. De kluisjes kun je met een eigen gekozen code sluiten en openen.
 • Het Groote Museum is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Huisdieren, met uitzondering van hulphonden, zijn niet toegestaan in het Groote Museum.
 • Het Groote Museum is elke donderdagavond geopend tot 22.00 uur.
 • De minimale adviesleeftijd van het Groote Museum is 8 jaar. De installaties, verhalen en exposities zijn ontwikkeld voor bezoekers van 8 jaar en ouder.
 • Elke dag worden er in het museum verschillende activiteiten georganiseerd. De activiteiten staan vermeld in de agenda op de website van het Groote Museum.
 • Onder het dak van het Groote Museum is horecagelegenheid het Kleine Lokaal gevestigd. Op het plein voor het Groote Museum is een groot terras. Hier kun je ook genieten van de Chileense flamingo’s, de enige dieren van de naastgelegen Artis die je zonder voor dierentuin Artis te betalen kunt zien.
 • Naast het Groote Museum ligt Dierentuin Artis en ARTIS-Micropia microbenmuseum. Je kunt een combinatieticket kopen voor zowel het Groote Museum als het ARTIS-park en Micropia. Je moet tijdens het online boeken van je tickets verschillende starttijden reserveren.
 • De historische Konings- en Tijgerzaal op de begane grond van het Groote Museum zijn geschikt voor congressen, bijeenkomsten, presentaties en diners.

 

Bereikbaarheid

 • Metro: halte Waterlooplein (uitgang Nieuwe Amstelstraat) met lijn 51, 53 of 54 of met lijn 52 (Noord-Zuidlijn) naar de halte Rokin.
 • Tram: tramlijn 14 vanaf Amsterdam Centraal Station en Flevopark stopt voor het Groote Museum, uitstappen bij de halte ARTIS.
 • Auto: Volg de borden naar Dierentuin Artis vanaf de ringweg A10 afrit S116 (noord), S101 (west) of S102 (zuid). Je kunt je auto tegen betaling parkeren op het ARTIS-parkeerterrein. Parkeerkaarten (dagkaart € 15,–) kun je bij de kassa’s van ARTIS, op het parkeerterrein en bij de betaalautomaat op het voorplein betalen. Op 300 meter vanaf de ingang van het museum is ook nog een parkeerterrein waar je tegen betaling (€ 6,– per uur)  kunt parkeren. Een andere mogelijkheid is de borden P Waterlooplein volgen en je auto parkeren in parkeergarages Markenhoven, ParkKing Waterlooplein of Stadhuis/Muziektheater. Nog een andere mogelijkheid is om je auto bij de P+R bij de RAI te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

 

Openingstijden

Dagelijks (behalve donderdag): 10.00-17.00 uur.
Iedere donderdag: 10.00-22.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 17,50 per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Adres

Groote Museum
Artisplein
Plantage Middenlaan 41
1018 CZ Amsterdam

 

Website

Groote Museum in Amsterdam

 

Sociale media

Facebook
Instagram
X, het voormalige Twitter
LinkdIn

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip is het Groote Museum in Amsterdam. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Meer over het Groote Museum in Amsterdam lees je op mijn website. #grootemuseum #artisgrootemuseum #amsterdam #museum #museumtip #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com