Ik maakte een wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Koningshof is één van de ingangen van dit Nationaal Park tussen Zandvoort en IJmuiden. De wandelingen op Landgoed Koningshof in Overveen zijn uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland en Natuurmonumenten. Het is een prachtig gebied dat uitnodigt tot een mooie wandeling. Wandel je mee?
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is 38 vierkante kilometer groot. Sinds 1995 is Nationaal Park Zuid-Kennemerland officieel een nationaal park. Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt vlakbij Haarlem tussen IJmuiden en Zandvoort aan de Noordzee. Het park ligt op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.
Het nationaal park heeft een divers landschap met stranden, een golvend duinlandschap, bossen, meertjes en een aantal landgoederen. Tijdens je wandeling kun je veel vogelsoorten spotten en grote zoogdieren zien. In het gebied komen damherten, vossen, konikpaarden en Schotse hooglanders voor. De wisenten (Europese bizons) leven in een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ze zijn vanaf een uitzichtpunt te zien.
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn meerdere landgoederen en buitenplaatsen, zoals Elswout, Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin, Heerenduinen en Koningshof. Ze waren ooit eigendom van Amsterdamse kooplieden die hier hun eigen lustoord schiepen. De duinen dienden vooral als jachtgebied. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de natuur voorrang. Dat zie je in het landschap. Je wandelt hier door prachtige duinlandschappen, die ongemerkt overgaan in de andere duingebieden van het nationale park. Elk landgoed heeft zijn karakter behouden.

Mijn wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Ik start mijn wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij op de parkeerplaats van Landgoed Koningshof, Duinlustweg 26 in Overveen. Hier kun je je fiets of auto goed parkeren. De parkeerplaats ligt een eindje van de weg af. Toen ik er was, zaten er veel diepe kuilen aan het begin van het pad vanaf de Duinlustweg naar de parkeerplaats. Let dus op als je hier met de fiets of auto arriveert.
Landgoed Koningshof ligt op de grens van de jonge duinen en een strandvlakte. Na elke heuvel, want heuvelachtig is het hier, en na elke bocht is het landschap en het uitzicht weer anders. Landgoed Koningshof bestaat uit een imposant landhuis, een parkweide en parkbos. Door het heuvelachtige gebied lopen veel mooie wandelpaden. Ik maak deze wandeling in de herfst, maar kom ook zeker in de lente een kijkje nemen. De natuur heeft op het landgoed ruim baan gekregen. In het verleden zijn op Landgoed Koningshof veel Corsicaanse dennen aangeplant. Dit was voor de verkoop, maar veel dennen zijn door uitdunning verdwenen. Door de kap kan er meer licht tot de bodem doordringen. Daardoor is een natuurlijker ondergroei ontstaan. Nu is Landgoed Koningshof een gevarieerd duinbos, waar veel vogels en andere dieren wonen. Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 hectare groot. Het is een mooi wandelgebied met afwisselende paadjes door groen bosgebied.

Het begin van mijn wandeling verloopt rommelig want bij het pakken van mijn camera kom ik er achter dat ik mijn geheugenkaartje niet in mijn camera gestopt heb. Ik weet precies waar deze ligt maar daar heb ik nu niets aan. Dan maar fotograferen met mijn telefoon. Ik ben er geen fan van want ik wil kunnen inzoomen en dat kan met mijn telefoon niet. Net voor de Appelberg later op de route bedenk ik me in ene dat ik mijn compactcamera nog in mijn rugzak heb als reserve. Daar zit ook een geheugenkaart in. Na het formatteren van de kaart fotografeer ik weer verder met mijn Sony Cybershot DSC-RX10 IV fotocamera. Ik ben even later zo blij dat ik nu deze camera heb, de reden vertel ik je later.
Ik loop vandaag eerst de blauwe route en aansluitend de groene route.
Blauwe route op Landgoed Koningshof
Ik begin met de blauwe route. Deze wandelroute begint bij routepaaltje 76. Deze staat bij de ingang van de parkeerplaats en fietsenstalling. Na de paal met de richtingen van de drie verschillende wandelroute over Landgoed Koningshof staat routepaaltje 74.

Ik loop verder en kom uit bij het koetshuis bij het koetshuis. Dit koetshuis, evenals landhuis Koningshof en de portierswoning zijn ontworpen door architect Abraham Salm. Ze zijn in 1898 gebouwd in opdracht van bankier J.A.W. Luden. De gebouwen waren voor die tijd voorzien van de meest moderne voorzieningen, zoals elektriciteit en stromend water. Luden was getrouwd met Mathilde van Vliet, een van de erfgenamen van de familie Borski van het nabijgelegen landgoed Elswout. Het koetshuis lijkt een kopie van het grote landhuis. Het koetshuis heeft de naam ‘Koningshofje’. Het koetshuis te huur voor vergaderingen, trainingen en feestjes.

Na het hekje dat de grote grazers moet tegenhouden kom ik een heel mooi bosgebied uit. Op een kruispunt staat routepaaltje 52. Ik loop een smal bospad in die ik in eerste instantie niet zag maar toch gevonden heb. Ik hoor in ene geritsel in het bos. In een flits zie ik een eekhoorn van boom naar boom en op de grond springen. Te snel en te ver weg om te fotograferen.
Het is herfst en dus paddenstoelentijd. Ik zie er verschillende.
Na routepaaltjes 46 en 48 (deze staan vlak achter elkaar) loop ik door het mooiste deel van dit deel van het landgoed. Ik zie mooi lanen die me doen denken aan de lanen in Wandelbos Groenendaal in Heemstede.


Dit deel van het bos is geen natuurlijk bos. De lange laan met beuken lopen recht en de zijpaden staan er haaks op. De beukenlaan wordt een lindenlaan. De linde is herkenbaar aan de vele scheuten die aan de voet van de boom ontspringen. Dit zijn de waterloten. Dit is de tuin van het landgoed. Deze tuin is rond het landhuis Koningshof in geometrische stijl aangelegd. De stijl wordt steeds landschappelijker. De ontwerper is tuinarchitect Leonard Springer, ontwerper van meer tuinen in deze omgeving. Tuinarchitect L. Springer bedacht begin 20e eeuw het ontwerp van het parkbos. De Engelse landschapsstijl was het uitgangspunt. Kenmerkend voor deze Engelse landschapsstijl zijn natuurlijk ogende kronkelpaden, waterpartijen, heuvels en open velden.

Ik ben al weer aan het einde van deze korte wandeling van de blauwe route. Na het passeren van een metalen klaphekje en routepaaltje 78 ben ik terug bij de parkeerplaats.
Groene route op Landgoed Koningshof
Ik ga verder met de groene route. Deze wandelroute begint ook weer bij routepaaltje 76. Deze staat bij de ingang van de parkeerplaats en fietsenstalling. Na de paal met de richtingen van de drie verschillende wandelroute over Landgoed Koningshof staat routepaaltje 74. Hier sla ik linksaf.

Ik loop door het parkbos. Het parkbos van Koningshof bestaat uit een centrale weide met daar om heen grote bomen. De verschillende soorten heesters vormen de onderlaag. In het voorjaar bloeien de stinsenplanten, zoals daslook, sneeuwklokje en lelietje-van-dalen. Nu in de herfst zie ik niets bijzonders.
Rechts van mij is een grote weide. Ver naar achteren staat Villa Koningshof. Villa Koningshof werd tussen 1898-1900 gebouwd in opdracht van het echtpaar Johannes Luden en Mathilde Luden-Van der Vliet. De Amsterdamse architect Abraham Salm kreeg in 1898 de opdracht een villa met dienstgebouwen te bouwen voor het gezin en zijn personeel. Hij ontwierp Villa Koningshof in speelse, schilderachtige, asymmetrische Engelse landhuisstijl met opvallende elementen zoals een torentje, veranda’s, erkers en balkons. De villa is gebouwd van felrode baksteen en met rode dakpannen, net als de dienst- en bijgebouwen. Het jongste kind van het echtpaar Luden, Jan Anton Willem, heeft hier tot aan zijn dood in 1962 gewoond. Zijn bezit, bestaande uit de villa, de bijgebouwen en de grond liet hij na aan Natuurmonumenten.

Echt dichtbij komen kan ik niet. Ik loop verder, nog balend dat ik hier geen mooie foto van het huis kan maken met mijn telefoon. Zo ver inzoomen trekt mijn telefoon niet.
Ik loop verder en blijf de groene pijlen volgen. Rechts zie ik een zandvlakte, de speelweide.

Langs de kant van het zandpad staan paddenstoelen. Ik krijg daar in ene een ingeving, nl. dat ik mijn compactcamera die ik nooit meer gebruik, wel altijd in mijn rugzak heb zitten. Ik ga daar foto’s mee maken, maar beter nog, ik haal de geheugenkaart uit die camera en stop de kaart in mijn camera die ik altijd gebruik. Eerst die kaart controleren of er nog iets op staat en dan formatteren. Ik ben weer helemaal happy want dit fotografeert in mijn ogen een stuk beter. Ik kan weer goed inzoomen.
Ik klim naar boven bij het uitzichtpunt Appelberg. De Appelberg is het hoogste punt van deze wandelroute. Veel is er niet te zien. Boven staan twee wandelbankjes waar je kunt uitrusten van de klim voor je weer naar beneden gaat en verder gaat met je wandeling.

Vanaf de Appelberg verandert het parkbos in een ander bos. Het bos wordt weer interessanter.

Overal staan paddenstoelen, vooral parasolzwammen.

Weer beneden loop ik verder. In ene hoor ik iets aankomen. Ik heb geluk, er lopen 5 konikpaarden voorbij. Ze lopen mij straal voorbij, alsof ik er niet sta. Ik sta aan de ene kant van het pad, zij lopen rustig zonder blikken of blozen aan de andere kant van het pad voorbij. Het laatste paard sjokt wat achter de rest van de groep aan. Dit is de reden dat ik zo blij ben weer met mijn gewone camera te kunnen fotograferen. Ik kan flink inzoomen.

De paarden zijn verdwenen, zij lopen de ene kant op en ik de andere kant. Andere dieren, zoals Schotse Hooglanders of damherten heb ik deze wandeling niet gezien. Maar ben al blij met konikpaarden want die had ik nog nooit gezien.
Het pad gaat op en af. Ik blijf de groene pijlen volgen.

Midden in het bos staat routepaaltje 44. Nog een klein stukje en ik kom voorbij routepaaltje 52 en via het klaphekje loop ik langs het koetshuis terug naar de parkeerplaats.
Ik loop nog even verder naar de villa want nu ik mijn camera weer werkend heb, kan ik betere foto’s maken van de villa.
Als ik terug ben op de parkeerplaats en de fietsenstalling is het daar een stuk rustiger dan eerder in de middag.
Ik heb een heerlijke wandeling gemaakt.
De route is door het ontbreken van de wandelpaden op Google Maps niet in Google Maps in te tekenen.
Praktische informatie
Wandelroute
De blauwe en groene route door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland en meer uitgebreidere informatie over zowel de blauwe als groene route staat ook op de website van Natuurmonumenten. Ik vond het ook heel handig om de app van Wandelnetwerk Noord-Holland te gebruiken. Zo kon ik precies zien of ik de juiste route nam. De routes staan onderweg heel goed aangegeven met blauwe en groene pijlen.
De knooppunten voor de blauwe route zijn: 76, 74, 52, 46, 48, 78 en 76.
De knooppunten voor de groene route zijn: 76, 74, 44, 52, 74 en 76.

Wandelroutes vanaf ingang Koningshof
Op de parkeerplaats staat het informatiebord met de 3 wandelroutes die vanaf startpunt Koningshof beginnen:
- Het ommetje Parkbos Koningshof (blauw) bij Overveen is een korte wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland langs het imposante huis en over prachtige lanen. Onderweg komt u het oude koetshuis tegen.
- Ook op de route Vogels op landgoed Koningshof (rood) bij Overveen passeert u de villa en het koetshuis. U wandelt over slingerende paadjes en lanen met linden en reusachtige beuken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spechten hakken hier broedholen in dood hout. Ook de boomklever is een veel geziene gast.
- De langere route Landgoed Koningshof (groen) bij Overveen gaat naar de Appelberg bij Aerdenhout. U wandelt over de centrale weide, omzoomd door grote bomen en heesters in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het voorjaar bloeien hier stinsenplanten als lelietje-van-dalen en het geurende daslook. Voorbij de Appelberg verlaat u het parkbos. Roofvogels cirkelen hier boven het duin, waar konikpaarden en Schotse hooglanders vrij rondstruinen.

Afstand
Deze wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een totale lengte van 4,75 kilometer. De blauwe route heeft een lengte van 1,09 kilometer en de groene route heeft een lengte van 3,66 kilometer.
Handige weetjes
- Honden zijn NIET welkom.
- Fietsen is NIET toegestaan.
- Heuvelachtig terrein, hierdoor niet voor iedereen goed begaanbaar.
- Er is geen ruiterroute aanwezig.
- De wandelroutes zijn maar één kant op bewegwijzerd.
- Vanaf de verschillende ingangen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn 25 wandelingen uitgezet variërend in lengte van 1 tot 16 kilometer.

Bereikbaarheid
Auto
Je auto kun je parkeren bij Wandelstartpunt Koningshof, Duinlustweg 26, 2051 AB Overveen. Landgoed Koningshof wordt onderhouden door Natuurmonumenten. Parkeren voor leden van Natuurmonumenten is gratis. Anders betaal je € 1,75 per uur met een maximum van € 7,– per dag.
Openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer is ingang Koningshof moeilijk bereikbaar. Je kunt met buslijn 80 (de bus tussen Amsterdam Elandsgracht, Haarlem en Zandvoort) naar Aerdenhout reizen. De uitstaphalte is op de N201 Spechtlaan. Vandaar is het nog een stukje lopen naar ingang Koningshof. Kijk voor actuele bustijden op 9292.
Fiets
Voor het stallen van je fiets zijn fietsenrekken aanwezig.

Openingstijden
Landgoed Koningshof is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Entree
De entree tot Landgoed Koningshof is gratis.
Honden
Honden zijn op deze wandelroutes NIET toegestaan.
Horeca
Op Landgoed Koningshof zijn er geen horecagelegenheden. Verderop aan de Duinlustweg is horecagelegenheid Kraantje Lek gevestigd. Kraantje Lek is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00-20.00 uur. Op maandag en dinsdag zijn ze gesloten.
Overnachten
Er zijn overnachtingsmogelijkheden in Overveen, Aerdenhout, Heemstede en Vogelenzang. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.
Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in de regio rond Overveen een mogelijkheid.
Adres
Landgoed Koningshof
Duinlustweg 26
2051 AB Overveen
Website
Sociale media
Wandelnetwerk Noord-Holland
Sinds februari 2023 is Wandelnetwerk Noord-Holland uitgebreid met Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Tegelijk met de opening Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland werden ook negen nieuwe TOP’s (Toeristisch Overstappunt) geopend. Wandelnetwerk Noord-Holland is uitgebreid met 150 nieuwe wandelroutes tussen Zandvoort en de westkant van Amsterdam en van Velsen tot het zuidelijkste puntje van de Haarlemmermeer. Het 486 kilometer lange netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Het bevat 428 keuzepunten, 48 startpuntpanelen en 9 Toeristische Overstappunten. Deze TOP’s zijn opvallend groenblauwe informatiezuilen waarop fiets-, wandel- en vaarroutes in de omgeving vermeld staan. Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is de enige regio met wandelroutes in de duingebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer. Het wandelnetwerk sluit aan op omringende wandelnetwerken van Midden-Kennemerland, Amstelland en Duin- en Bollenstreek. Het routebureau van Recreatie Noord-Holland is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het uitgestrekte wandelgebied. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de fiets te pakken en een route te lopen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De wandelingen gaan via verharde en onverharde paden. Deze wandelroute is is onverhard.

Ik kies voor een combinatie van twee korte routes over Landgoed Koningshof in Overveen. Ik loop eerst de blauwe route en aansluitend de groene route.

Tijdens mijn wandelingen van o.a. Wandelnetwerk Noord-Holland gebruik ik de wandel-app met alle routes van het wandelnetwerk.

Heb jij wel eens een wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland of een wandeling van het Wandelnetwerk Noord-Holland gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?
Meer lezen
- Wandelen over Buitenplaats Elswout in Overveen
- Rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Rondje Konijnenberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Review : Boek ‘Van nature – De nationale parken van Nederland’
- Wandelgids ‘De mooiste netwerkwandelingen: Kennemerland’
- Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Wandelnetwerk Noord-Holland





