Oudste wandelroute van Nederland etappe 1 : Station Amsterdam-Muiderpoort – Driemond

Huize Frankendael in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond. De eerste etappe deel ik op in 3 stukken. Deze etappe gaat van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond, etappe 2 gaat van Driemond naar Nederhorst den Berg en de 3e etappe gaat van Nederhorst den Berg naar Hilversum NS. De ANWB noemt dit 1 etappe. De afstand van deze etappe is dan 30 kilometer, veel te ver voor mij. Ik heb mijn eigen indeling van etappes gemaakt, dit omdat 30 kilometer voor mij niet haalbaar is. Ik wandel etappe voor etappe. Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over de etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland.

Na het Westerborkpad is de ‘Oudste wandelroute van Nederland’ van de ANWB mijn volgende lange afstandswandeling.

De nummering van 1 t/m 6 heb ik in mijn versie niet aangehouden. De links in de blogs zullen verwijzen naar de oorspronkelijke indeling.

 

Oudste wandelroute van Nederland

De eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland werd in 1914 door de ANWB geopend. De tweede voorzitter van de ANWB, de heer Pos, kwam met het idee om een bewegwijzerde wandelroute dwars door Nederland te maken als promotie voor de ANWB. Het dagelijks bestuur plaatste in de Kampioen een vacature om het hele traject in kaart te brengen. Er waren maar liefst 242 sollicitanten. J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische Leger, was degene die de route mocht uitwerken.

De wandelroute was bewegwijzerd met ruim zevenhonderd bordjes. Daarnaast stonden onderweg vier stenen informatiepanelen. Ook werd er een boekje met extra informatie en wandelkaarten uitgegeven. Het hele project kostte 3000 gulden. Op 26 mei 1914 werd deze wandelroute geopend. Het traject werd in 1951 geactualiseerd. In 2011 werd de oorspronkelijke route opnieuw in kaart gebracht. Ongeveer 80% van de wandelroute is nog steeds te lopen over dezelfde wegen en paden als toen. De overige 20 procent is niet meer af te leggen omdat het Nederland is veranderd.

In het boekje ‘Te voet van Amsterdam naar Arnhem’ uit 1914 staat de oudste wandelroute van de ANWB beschreven: 150 kilometer van Station Amsterdam  Muiderpoort, via het Gein naar het Gooi, Utrechtse Heuvelrug (Hilversum, Zeist, Maarn, Doorn, Amerongen), Rhenen, Wageningen, Heelsum, Oosterbeek en eindpunt Arnhem. Online heb ik een PDF bestand gevonden met het oorspronkelijke boekje van de Oudste wandelroute van Nederland.

De Oudste wandelroute van Nederland is door de ANWB verdeeld in zes etappes. De lengte van de etappes varieert van 21 tot 30 kilometer. De langste eerste etappe is 30 kilometer lang en is in twee deeletappes (1a+1b) verdeeld. De afstanden zijn voor mij te lang daarom heb ik mijn eigen etappe-indeling gemaakt. De route is vlak en voor ongeveer de helft verhard. Ik heb thuis de gratis ANWB Eropuit app gedownload om onderweg te kunnen navigeren mocht het nodig zijn. Op de website van de ANWB kun je de routebeschrijving en de GPS-bestanden downloaden. De ANWB heeft per etappe parkeerterreinen en bus- en treinhaltes vermeld, altijd handig als je je eigen indeling maakt. De ANWB heeft ook campingsuggesties opgenomen in de route.

De ingang van Park Frankendael in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond De ingang van Park Frankendael in Amsterdam

 

Lees ook: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Oudste wandelroute van Nederland etappe 1 : Station Amsterdam-Muiderpoort –Driemond

Amsterdam

Met de trein reis ik voor het begin van de eerste etappe van deze oudste wandelroute van Nederland naar Station Amsterdam Muiderpoort.

Na het verlaten van het station loop ik onder het spoor door en kom uit bij het Oosterspoorplein. Hier staat een monument dat herinnert aan de ruim 11.000 Joden die uit Amsterdam en omgeving gedeporteerd zijn naar het doorgangskamp Westerbork. Veel Joden kwamen vanuit de Hollandsche Schouwburg. Ook vanaf andere verzamelplaatsen werden ze via Station Muiderpoort afgevoerd. Tijdens etappe 1 van het Westerborkpad van de Hollandsche Schouwburg naar Station Diemen ben ik hier ook geweest.

Monument bij Station Muiderpoort in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Bij het station volg ik de borden Dapperbuurt. Via de Domselaerstraat kom ik uit in de drukke Linnaeusstraat. Ik loop onder het spoorviaduct door. Ik blijf de lange Linnaeusstraat volgen die bij de Oeterwalerbrug Middenweg gaat heten. Veel is hier niet te zien.

 

Je kunt deze wandelroute ook starten bij station Amsterdam Amstel.

 

Al snel zie ik aan de overkant van de straat de ingang van Park Frankendael. Als je een eindje doorloopt zie je Huize Frankendael. Dit is het laatste buitenhuis van Amsterdam. Het huis is in de 17e eeuw gebouwd, meer dan 20 jaar na de inpoldering van het Watergraafsmeer. Het huis werd gebruikt door notabelen om van natuur en vriendschap te genieten. Er lagen in deze buurt tientallen van dit soort buitenplaatsen naast elkaar.  Het interieur van Huize Frankendael en de indeling en afwerking met stucwerk en betimmeringen zijn nog grotendeels aanwezig. De tuin van Park Frankendael is veranderd. In Huize Frankendael worden nu exposities georganiseerd. In het 18e eeuwse koetshuis is een restaurant gevestigd. De tuin is geopend voor iedereen. Ik loop een rondje door het park. Het is een schitterend park, zeker in het voorjaar. Ik ben er eind januari waardoor de bomen er nog kaal uitzien. Halsbandparkieten hebben het hoogste woord en doordat de bomen nog kaal zijn, zijn ze ook goed te zien.

Huize Frankendael in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Een eindje verderop ligt de begraafplaats De Nieuwe Ooster. De Nieuwe Oosterbegraafplaats is in 1892 ontworpen door tuinarchitect L.A. Springer.  Na de aanleg werd de begraafplaats tot de huidige oppervlakte van 33 hectare. De Nieuwe Ooster zich ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. De begraafplaats is door de jaren heen een soort natuurpark geworden. De ingang ligt aan de Kruislaan. Je moet een stukje van de route afwijken als je deze indrukwekkende begraafplaats wilt bezoeken. Ik loop om de aula heen een stukje de begraafplaats op langs een paar indrukwekkende graven en ook graven van bekende Nederlanders, zoals het graf van de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en van de tuinarchitect L.A. Springer. Op het terrein is ook Museum Tot Zover gevestigd. Ik heb het museum niet bezocht.

Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Na mijn bezoek aan de begraafplaats loop ik langs de Middenweg richting de ringweg. Net voor de ringweg zie ik aan de overkant van de weg een street art werk van de grootste voetballer van Nederland: Johan Cruijff.

Street art werk van Johan Cruijff in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Ik loop verder richting het viaduct van de A10 en loop hier Amsterdam uit.

 

Diemen

Diemen ligt binnen de metropool van Amsterdam. De naam Diemen dankt de stad aan het Middeleeuwse riviertje de Diem. Hier stonden vroeger, wee eeuwen eerder dan Amsterdam, nederzettingen aan de oevers. Als ik Diemen binnenloop herken ik het direct weer van de 2e etappe van het Westerborkpad van Station Diemen naar Station Weesp. Ik vind dit deel niet erg interessant.

Bij tweede ophaalbrug, Diemerbrug, steek ik de brug over de Weespertrekvaart over en sla direct linksaf de Prins Hendrikkade op. Ik blijf langs het water lopen ook als de straat overgaat in de Weesperstraat.

Diemen tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Net voor spoorviaduct ligt een kleine begraafplaats, Rustoord. Deze begraafplaats dateert uit 1791. Deze begraafplaats is een van de eerste particuliere begraafplaatsen in Amsterdam. Tot die tijd werd er vooral in en om de kerk begraven. Ik loop verder door Diemen, langs Weesperstraat.

Rustoord in Diemen tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Naar Driemond

Met een rare kronkel verlaat ik de Weesperstraat en loop parallel aan de drukke Provincialeweg en langs de Weespertrekvaart. Veel is ook hier niet te zien.

Ik kom uit bij de Bijlmerweide, een landschapspark dat halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw werd aangelegd. Veel is hier nu niet te zien, ik ben in het verkeerde seizoen.

Via een mooie fiets-voetbrug over de Weespertrekvaart kom ik aan de overkant. Daar ligt het Diemerbos.

Fiets-voetbrug over de Weespertrekvaart tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

Fiets-voetbrug over de Weespertrekvaart tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Het is hier op de Stammerdijk wel erg rustig qua verkeer. Later blijkt waarom, de weg is vanwege werkzaamheden afgesloten voor autoverkeer. Lopend kan ik er wel langs. Ik heb nergens gezien dat er werkzaamheden zijn en dat ik er niet langs mag. Er wordt ook niets gezegd door de wegenbouwers. Ze groeten vriendelijk.

De drukte bevindt zich aan de andere kant van het water. Aan de dijk met een paar leuke huisjes is niet veel te beleven. Ik kruis de snelweg A9 en loop Diemen uit en Amsterdam weer in. Ik loop verder langs de Lange Stammerdijk. Het water heet hier Gaasp. Dit is een rivier tussen Diemen en Driemond en een afsplitsing van het Gein. Vroeger was het riviertje onderdeel van het grote moeras waaruit Holland bestond. Regenwater stroomde via het Gein, de Gaasp en de Diem naar de Zuiderzee.

Op een gegeven moment kom ik langs het pad waar ik tijdens de 2e etappe van het Westerborkpad van Station Diemen naar Station Weesp vanuit het Diemerbos op de Lange Stammerdijk uitkwam. Tot aan het Gaapsermolenpad loopt dit stuk gelijk met deze wandelroute. Net na het Gaapsermolenpad staat de Gemeenschapsmolen uit 1708. In de verte zie ik de Muiderspoorbrug.

Gemeenschapsmolen tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Ik loop verder langs het water en langs de werkzaamheden. De weg wordt opnieuw geasfalteerd en een eindje verderop worden nieuwe elektriciteitskabels gelegd, zo wordt me verteld.

Ik loop door en kom uit in Driemond aan de rivier de Gaasp.

Gaasp tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Driemond

Driemond is een dorp waar de Gaasp uitkomt in het Amsterdam-Rijnkanaal. Het dorp valt (net als Weesp) onder de gemeente Amsterdam. Veel is er niet te beleven zo te zien, want winkels zie ik niet tijdens mijn route door het dorp.

Driemond tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Ik steek een brug in onderhoud over de Gaasp over en loop via Zandpad Driemond naar de Geinbrug. Net aan de andere kant van de brug aan de overkant van de provinciale weg staat mijn eindpunt van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland : de bushalte van buslijn 49 van de GVB naar Weesp.

Met de bus reis ik naar Station Weesp en vanaf Station Weesp reis ik per trein en bus terug naar huis. Dit was niet de mooiste wandelroute die ik gelopen heb. Ik hoop dat de rest van de oudste wandelroute van Nederland interessanter wordt.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland

De eerste etappe van de oudste wandelroute van Nederland loopt van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond. De afstand van deze eerste etappe is 10 kilometer. Mijn wandeling was iets langer omdat ik een wandeling in Park Frankendael en over begraafplaats De Nieuwe Ooster hebt gemaakt. De hele wandelroute gaat over verharde wegen en paden.

 

Bereikbaarheid van de eerste etappe van de oudste wandelroute van Nederland

Ik heb een rechtstreekse treinverbinding vanuit mijn woonplaats naar Station Amsterdam Muiderpoort. Dit is de reden dat mijn wandelroute bij dit station begint en niet bij Station Amsterdam-Amstel.

Driemond is per buslijn 49 van de GVB vanuit Weesp en vanaf Station Amsterdam Bijlmer bereikbaar. De bussen gaan 2x per uur naar beide richtingen.

Station Weesp is vanuit het hele land goed bereikbaar. Er stoppen veel treinen die vanuit daar weer alle kanten op gaan. Ik heb een rechtstreekse trein vanuit Station Weesp naar mijn woonplaats.

Bushalte in Driemond tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

 

Horeca onderweg

In Amsterdam en Diemen zijn horecagelegenheden en supermarkten gevestigd waar je langs loopt, zoals bijvoorbeeld Restaurant De Kas in Park Frankendael. Vanuit Diemen naar Driemond kom je geen horeca aan de route tegen.

Op het station van Weesp is Stationshuiskamer Weesp te vinden.

Restaurant De Kas in Park Frankendael in Amsterdam tijdens mijn wandeling van de 1e etappe van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond

 

Overnachten onderweg

In Amsterdam is geen gebrek aan overnachtingsplekken, in Diemen zijn een paar hotels, zoals B&B Diemerplein, Bed & Breakfast Diemerbrug of B&B Randje Amsterdam.

In Weesp zijn genoeg accommodaties gevestigd.

 

Heb jij wel eens een etappe van de oudste wandelroute van Nederland gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel Dit is mijn verslag van etappe 1 van de oudste wandelroute van Nederland van Station Amsterdam-Muiderpoort naar Driemond over een afstand van 10 kilometer. De oudste wandelroute van Nederland heeft een lengte van 150 kilometer en loopt vanaf Station Amsterdam-Muiderpoort naar Arnhem. #oudstewandelroutevannederland #wandelen #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com