52 websites met gratis afbeeldingen voor je blogs

52 websites met gratis foto's voor je blogs en website

 

Ik heb een lijst voor je gemaakt met 52 websites waar jij gratis en rechtenvrije afbeeldingen en foto’s voor je blog en websites kunt vinden. Ongetwijfeld heb jij ook wel eens een blog geschreven waar je geen eigen foto’s voor hebt. Ik wel, zoals mijn bucketlist blogs en ook heb ik een aantal gratis stockfoto’s voor de blogs over corona gebruikt.

 

Waarom afbeeldingen in je blogs

Blogs met afbeeldingen worden veel beter gelezen dan blogs zonder afbeeldingen. Je lezers vinden tekst belangrijk en ze willen daarnaast die tekst door middel van een afbeelding gevisualiseerd hebben. Deze afbeeldingen kunnen van je zelf zijn of zgn. stockfoto’s. De voorkeur gaat uit naar eigen foto’s, maar soms schrijf je een blog waar je geen foto’s voor hebt. Dan is het fijn dat er websites bestaan die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van gratis foto’s.

 

Gebruik voor de leesbaarheid afbeeldingen in je blogs.

 

Google vindt het ook heel fijn om naast een tekst van meer dan 2.000 woorden om tussenkoppen (H2/H3) en afbeeldingen, een inhoudsopgave of blockquotes te vinden in een artikel. Deze teksten scoren het beste in Google. Een tekst moet voor een goede SEO, zoekmachine optimalisatie, minimaal 400 woorden bevatten. Dit alles voor de leesbaarheid van je blog. De afbeeldingen en illustraties moeten wel relevant zijn. Je blog/artikel zal hierdoor vaker gelezen worden en gedeeld worden op sociale media. Voor een betere vindbaarheid moet je zowel je tekst als je foto’s optimaliseren.

 

Wat zijn rechtenvrije afbeeldingen

Er bestaan geen rechtenvrije afbeeldingen. Jij als maker hebt altijd het intellectueel eigendom.

Je kunt je afbeeldingen rechtenvrij maken door je afbeelding vrij te geven en afstand te doen van je rechten/copyright. Op deze manier verdien je niets met je afbeelding, de afbeelding mag commercieel ingezet worden en de afbeelding mag door anderen bewerkt worden op welke manier dan ook. Blogs vallen onder commercieel gebruik.

Je kunt nooit een afbeelding zomaar van Google kopiëren. Ik ben daar in het begin van mijn andere en oudere website, JTravel, een keer de mist mee ingegaan. Voor een bepaald artikel had ik een afbeelding nodig en naïef als ik toen als beginnende website eigenaar was, heb ik die afbeelding gewoon van internet geplukt en had de afbeelding zonder toestemming van de maker gebruikt. Ik kreeg dus een schadeclaim aan mijn broek. Dat heeft me een paar honderd euro gekost, zonde geld. Maar dom, ik wist op dat moment niets van rechten van de makers van afbeeldingen en dat je niets zomaar van internet kunt halen.

Het is me later nog een keer bijna overkomen, maar toen kon ik bewijzen dat ik de foto rechtmatig had verkregen. Het was in dit geval een persfoto van een attractie waar je binnen geen foto’s mocht maken en waar ik toestemming van de attractie voor had om de foto te gebruiken op mijn website.

Het vermelden van bron- en naamsvermelding is niet genoeg als je een niet rechtenvrije foto gebruikt. Ik heb ook mijn copyright © JTravelBlog.nl in mijn foto’s voor deze website staan.

 

Eigen foto’s gebruiken

Ik probeer altijd mijn eigen foto’s te gebruiken. Ik fotografeer veel en graag. Voor de meeste blogs en artikelen op JTravel.nl en JTravelBlog.nl gebruik ik dan ook mijn eigen beeldmateriaal, maar soms schrijf je een blog waar je geen beeldmateriaal voor hebt. Dit gebeurde mij bij het schrijven van mijn blogs over corona en mijn bucketlist blogs. Daar heb ik stockfoto’s voor gebruikt en de bronvermelding erbij vermeld.

Een voorbeeld van een stockfoto zoals ik die gebruikt heb in een blog Een voorbeeld van een stockfoto zoals ik die gebruikt heb in een blog

 

Stockfoto’s gebruiken

Gebruik je toch stockfoto’s, probeer deze foto dan te bewerken via bijv. Canva of Adobe Photoshop Elements. Soms mag het niet, dit staat heel specifiek in de licentievoorwaarden van de betreffende foto.

Zo heb je een stockfoto op een originele manier, want je zult niet de enige blogger zijn die een bepaalde gratis afbeelding gebruikt.

Stockfoto’s zijn soms gratis, soms moet je er voor betalen.

Naast foto’s zijn er ook video’s, pictogrammen en illustraties die je op je blog kunt gebruiken.

 

Creative Commons (CC)

Creative Commons (CC) is een non-profit organisatie die verschillende licentieovereenkomsten voor intellectueel eigendom heeft ontwikkeld. Het is een licentiemodel waar fotografen en grafisch ontwerpers onder bepaalde voorwaarden hun werk kosteloos aan anderen beschikbaar te stellen. Je hebt geen toestemming van de maker van de afbeelding nodig om de afbeelding te gebruiken, te bewerken of voor commerciële doeleinden te gebruiken. De maker behoudt alle rechten, maar geeft jou toestemming om zijn werk, onder bepaalde voorwaarden, te gebruiken.

Voordat je gebruik maakt van Creative Commons, raad ik je aan je hier in te verdiepen.

Creative Commons Zero (CC0) is de meest populaire en meest gebruikte licentie voor afbeeldingen. Het werk is publiek domein. De  maker van de foto heeft afstand gedaan van zijn auteursrecht. Je mag de zgn. CC0 foto’s gebruiken waar je deze wilt plaatsen en je mag de foto bewerken. Naamsvermelding in je blog is niet nodig.

Daarnaast zijn er nog 5 andere CC-licenties. Deze licenties hebben hebben verschillende gradaties wat betreft de gestelde gebruiksvoorwaarden, zoals niet gebruiken voor commerciële doeleinden, of vermelding van de artiest en/of een verwijzing naar de artiest bij online toepassingen. De licentie is slechts geldig als deze door de wettelijke eigenaar van het auteursrecht is verleend.

CC-beelden zijn in principe gratis rechtenvrije afbeeldingen die je met toestemming van de eigenaar kunt downloaden en inzetten.

Fotografen kunnen hun foto’s downloaden naar Wikipedia. Als ze dit doen, geven ze hun afbeelding vrij, maar ze doen geen afstand van hun rechten. Als je op deze manier een foto gebruikt, ben je verplicht om de naam van de maker te vermelden.

Creative Commons gebruikt 4 attributen:

  1. BY: naamsvermelding verplicht
  2. SA: gelijk delen (share alike), hergebruiken onder dezelfde licentievoorwaarden
  3. ND: geen afgeleide werken (non derivative), je mag het plaatje niet bewerken
  4. NC: niet-commercieel

Een voorbeeld: Je ziet een leuke afbeelding met de CC BY-SA. Bij deze Creative Commons (CC) moet je als je deze afbeelding gebruikt de naam van de maker vermelding en je mag de afbeelding bewerken en commercieel gebruiken. Je moet jouw afbeelding wel de code CC BY-SA geven. Deze code komt veel voor.

 

52 websites met gratis afbeeldingen voor je blogs

Er zijn heel veel websites te vinden waar je stockfoto’s vindt. Soms moet je betalen om deze foto’s te gebruiken. Ik heb hieronder 52 van deze websites voor je op een rijtje gezet. De websites staan op alfabetische volgorde. Ieder zal zijn eigen voorkeur hebben, zelf vind ik Unsplash en Pixabay fijne websites. Voor het maken van mijn Pinterest pins gebruik ik Canva.

Elke website heeft zijn eigen gebruikersvoorwaarden. Je kunt van de meeste websites die ik hieronder vermeld rechtenvrij, zonder naamsvermelding, zonder en met account foto’s downloaden voor je blog en website.

Check voor het gebruik van een foto hoe je de foto mag gebruiken.

 

1. BarnImages

Een website waar Igor Trepeshchenok en Roman Drits,  twee fotografen uit Letland hun materiaal ter beschikking stellen. De afbeeldingen mogen gratis gebruikt worden. Een donatie is welkom. De afbeeldingen zijn gepubliceerd onder CC0 licentie. De rechten van een afbeelding berusten bij de maker van de afbeelding. Het wordt op prijs gesteld om een link naar de website bij de gebruikte afbeelding te plaatsen, maar het hoeft niet. De website is Engelstalig.
Website

BarnImages

 

2. Burst

Burst is een website met afbeeldingen voor ondernemers. De website is in 2017 opgericht door Shopify om afbeeldingen gratis aan webshops en commerciële partijen aan te bieden en ze te helpen bij het verbeteren van hun producten, websites en marketingcampagnes. De afbeeldingen op de website zijn onderverdeeld in categorieën, zoals mode, kantoor en vakantie. Je kunt deze afbeeldingen voor veel doeleinden gebruiken. De website hanteert twee licenties: Creative Commons Zero (CC0) waarbij je de afbeeldingen gratis mag gebruiken ook voor commerciële doeleinden en  een aangepaste licentie. Deze is bijna gelijk aan CC0, maar bij deze licentie is het aanwenden van fotomateriaal in/op artikelen voor wederverkoop toegestaan. De website is Engelstalig.
Website

Burst: een website met gratis afbeeldingen

 

3. Canva

Canva een grafische designtool voor non-designers. Je moet wel eerst een account aanmaken. Na het inloggen zie je een dashboard met  voorbeelden van dingen die je kunt maken, zoals een Pinterst pin, een kaart, een cadeaubon, een Facebook-omslag, een presentatie, een poster, enz. Te veel om op te noemen. Met Canva kun je bijv. ook je foto’s naar een ander formaat omzetten om de foto/afbeelding bruikbaar te maken voor je sociale media kanalen. De reden dat Canva in dit lijstje staat is omdat er via de tab foto’s aan de linkerkant veel gratis afbeeldingen te verkrijgen zijn. Er zijn ook betaalde afbeeldingen. De foto’s kun je downloaden en gebruiken in bijv. je sociale media of pinterest pins. De website is Nederlandstalig.
Website

Canva

 

4. Cupcake

Op deze Engelstalige website zijn vooral natuurfoto’s geplaatst. De foto’s zijn gemaakt door de Zweed Jonas Wimmerström. De afbeeldingen hebben de Creative Commons licentie CC0. Je mag de afbeeldingen gratis zonder licentiekosten gebruiken, kopiëren, wijzigen, verspreiden en uitvoeren en voor commerciële doeleinden gebruiken. Je hoeft geen toestemming te vragen. Je hoeft de naam van de fotograaf niet te vermelden, maar het wordt op prijs gesteld om een link naar de website van Cupcake te plaatsen. De website is Engelstalig.
Website

Cupcake

 

5. Deathtothestockphoto

DeathToTheStockPhoto is een gratis online service die je elke maand een nieuw pakket met gratis lifestyle-foto’s levert. De foto’s mag je gebruiken op je website, blog en sociale media kanalen. Je hebt de keuze uit een gratis lidmaatschap waar je slechts toegang hebt tot een beperkt aantal foto’s en er is een premium lidmaatschap waar je moet inloggen om een foto te kunnen gebruiken. De website is Engelstalig.
Website

Death to the stockphoto

 

6. Dreamstime

Dreamstime biedt gratis afbeeldingen aan, maar het addertje onder het gras is dat ze intussen betaalde foto’s onder de aandacht brengen. De gratis afbeeldingen zijn van iets mindere kwaliteit. Ze zijn goed genoeg om op je website of in je blog te gebruiken. De gratis afbeeldingen maken gebruikt van de Creative Commons Zero (CC0) licentie. De website is Engelstalig.
Website

Dreamstime: een website met gratis afbeeldingen

 

7. Fancy Crave

Op de website van Fancy Crave staan foto’s die je nergens anders zult zien. De website is van een commerciële fotograaf, Igor Ovsyannykov. De afbeeldingen zijn in veel categorieën verdeeld. De foto’s zijn afkomstig van de bovengenoemde fotograaf, maar ook van andere fotografen. Voor elke afbeelding geldt Creative Commons Zero (CC0), d.w.z. je mag gratis gebruikmaken van de afbeeldingen ook voor commerciële doeleinden en inclusief een gevoelige gebruiksclausule. Voor sommige foto’s heb je een premium account nodig. Wees voorzichtig met de licentiedekking. De website is Engelstalig.
Website

FancyCrave:

 

8. Flickr

Op deze website met heel veel foto’s kun je als fotograaf je foto’s delen. Je geeft zelf aan bij het uploaden van je foto’s onder welke voorwaarden anderen je foto’s mogen gebruiken. Als ze een foto onder een Creative Commons (CC0) licentie aan bieden, mag je deze afbeelding gratis gebruiken op je website of je blog. De website is Engelstalig.
Website

Flickr: een website met gratis afbeeldingen

 

 

9. Foca Stock

Op Foca Stock vind je heel veel gratis afbeeldingen die je gratis kunt downloaden, ook voor commerciële doeleinden. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken voor je website, thema’s, sjablonen, projecten, afdrukmateriaal en sociale media. Voor elke afbeelding geldt Creative Commons Zero (CC0) licentie. De website is gemaakt door ontwerper en fotograaf Jeffrey Betts. Het zijn vooral natuur en werkomgevingsfoto’s.  De website is Engelstalig.
Website

FocaStock

 

10. FoodiesFeed

De naam van deze website zegt het al, het is een website met foto’s van eten en drinken. De website is opgezet door voedingsfotograaf Jakub Kapusnak. Zijn foto’s en ook foto’s van andere fotografen zijn gratis te gebruiken voor je website en blog ook voor commerciële doeleinden.  Voor elke afbeelding geldt Creative Commons Zero (CC0) licentie. De website is meertalig, waaronder in het Nederlands.
Website

FoodiesFeed: een website met gratis afbeeldingen

 

11. Freeimages

De website heeft op dit moment 383.060 gratis stockfoto’s voor persoonlijk en commercieel gebruik.  Daarnaast is er de website IStockPhoto by Getty Images waar je moet betalen voor de afbeeldingen. De afbeeldingen zijn gratis zolang je je aan de regels in de Image-licentieovereenkomst houdt. Soms moet je de makers van de afbeeldingen op de hoogte stellen van het gebruik van de afbeeldingen en de naam vermeldingen. Deze beperkingen staan onder de afbeeldingsvoorbeelden, direct naast de knop downloaden. De website is deels in het Nederlands. Het juridische deel is in Engels opgesteld.
Website

Freeimages

 

12. Free Nature Stock

Dit is een website gespecialiseerd in natuurfoto’s. De maker is Adrian Pelletier. Voor alle foto’s (en video’s) op deze website de geldt Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de foto’s (en video’s) gratis te gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig. De website is Engelstalig.
Website

Free Nature Stock: een website met gratis afbeeldingen

 

13. Freerange Stock

De foto’s op deze website met duizenden afbeeldingen over vele onderwerpen mag je gratis gebruiken voor je website en blog, ook voor commerciële doeleinden. Je moet voor je een afbeelding kunt downloaden een (gratis) account aanmaken. Deze website maakt gebruik van twee licenties: Equalicense en Creative Commons Zero (CC0). Bij Equalicense mag de afbeelding gratis gebruiken voor commerciële doeleinden. Er wordt iets meer gecontroleerd dan Creative Commons en het gebruikmaken van het bestand in producten voor wederverkoop en massadistributie is verboden. Bij Creative Commons Zero (CC0) mag je de afbeelding gratis gebruiken ook voor commerciële doeleinden. De website is Engelstalig.
Website

Freerangestock

 

14. Freepik

Freepik is een website voor grafische afbeeldingen. Er staan heel veel gratis te gebruiken iconen en andere grafische afbeeldingen in alle denkbare categorieën en formaten op de website. Maar de website is niet helemaal gratis. Je moet bij de foto’s een link plaatsen op je website of in je blog naar de bron van de afbeelding. Wil je ongelimiteerd kunnen downloaden vanaf deze website, dan kun je voor een klein bedrag per maand een premium abonnement afsluiten. De website is Engelstalig.
Website

Freepik: een website met gratis afbeeldingen

 

15. Freepixels

Een website met vooral gratis natuurfoto’s. Je kunt de foto’s gratis kopiëren, wijzigen, verspreiden en uitvoeren en voor commerciële doeleinden gebruiken, zonder toestemming te vragen. De foto’s mag je delen op sociale media. Maar je mag de afbeeldingen niet opnemen in je eigen verzameling om te verspreiden. Voor alle afbeeldingen op deze website geldt de Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) licentie. De website is Engelstalig.
Website

Freepixels

 

16. Free Stocks

Een website met verschillende categorieën, zoals mensen, architectuur en natuur. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig en hoeft ook geen link naar de website te plaatsen. De website is Engelstalig.
Website

Freestocks: een website met gratis afbeeldingen

 

17. Good Free Photos

Alle gratis afbeeldingen op deze website zijn verdeeld in categorieën. Je kunt hier zoeken op locatie. Op de website van Good Free Photos vind je vooral foto’s van reisfoto’s, parken, cultuurhistorische plaatsen en natuurmonumenten. Een website met meer dan 27.000 gratis foto’s en afbeeldingen. Je mag alle foto’s gratis gebruiken in je blog of op je website, voor commerciële doeleinden of op sociale media. Het is niet nodig de maker of de website te vermelden (wordt wel op prijs gesteld).  De website is Engelstalig.
Website

Goodfreephotos

 

18. Good Stock Photos

De afbeeldingen vanaf deze website mag je gratis downloaden en gebruiken. De maker van de website en foto’s is Steven Ma. Je vindt hier foto’s in verschillende categorieën, zoals natuur, architectuur, mensen en transport. De collectie is niet groot. De foto’s zijn eigendom van de maker. Je mag alle foto’s (wel of niet bewerkt) gratis gebruiken in je blog of op je website, voor commerciële doeleinden of op sociale media. Het is niet nodig de maker of de website te vermelden (wordt wel op prijs gesteld). De website is Engelstalig.
Website

Goodstockphotos: een website met gratis afbeeldingen

 

19. Gratisography

De gratis afbeeldingen op deze kleinere website mag je gratis gebruiken voor je blog, je website en voor commerciële doeleinden. De website maakt gebruik van categorieën. De eigenaar, Ryan McGuire, maakt gebruik van een licentie op maat. Deze is vergelijkbaar met Creative Commons Zero (CC0). Maar met toevoeging van een gevoelige gebruiksclausule. Check daarom voor gebruik van een afbeelding van deze website of er extra rechten van toepassing zijn. De website is Engelstalig.
Website

Gratisography

 

20. Iso Republic

Deze website bestaat sinds 2014 en is opgericht door fotograaf Tom Eversley. Het aanbod van gratis afbeeldingen is groot. De afbeeldingen worden door derden geleverd. Let daarom op de licentierechten. Alle foto- en videodownloads zijn gratis voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik, ook voor sociale media en worden geleverd met een CC0 licentie. Je kunt een foto of video met een CC0-licentie gebruiken, kopiëren, bewerken of delen. Een bronvermelding in je blog of op je website is niet nodig. De website is Engelstalig.
Website

IsoRepublic: een website met gratis afbeeldingen

 

21. Jaymantri

Je kunt de foto’s van de fotograaf Jay Mantri gratis gebruiken voor legale doeleinden. Het is geen handige website in gebruik, want categorieën ontbreken en ook kan ik nergens  een zoekbalk vinden. De foto’s worden geleverd met een CC0-licentie. De website is Engelstalig.
Website

Jay Mantri

 

22. Kaboompics

Op de website van Kaboompics is het zoeken naar de beste gratis foto heel makkelijk. Je kunt van de gewone zoekfunctie, op kleur of op horizontaal of verticaal. De website is eigendom van ontwerper en fotograaf Karolina Grabowska. De foto’s die door haar gemaakt zijn, zijn gratis te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van een aangepaste licentie voor vrij gebruik voor commerciële doeleinden. Het is niet toegestaan om afbeeldingen van deze website door te verkopen en ook verdere verspreiding is zonder toestemming niet toegestaan. De website is Engelstalig.
Website

Kaboompics: een website met gratis afbeeldingen

 

23. Libreshot

De website Libreshot is een website met veel kunstzinnige en artistieke afbeeldingen. De website is van Martin Vorel. Elke foto kun je gratis downloaden. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Public Domain licentie, met weinig auteursrechtelijke beperkingen. Je mag de afbeeldingen gratis te gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Bronvermelding is niet nodig. De website is Engelstalig.
Website

Libreshot

 

24. Life of Pix

Deze website bevat vooral kunstzinnige foto’s van verschillende fotografen over populaire onderwerpen, zoals reizen, natuur en voedsel. Je kunt op categorie en op fotograaf zoeken. De afbeeldingen behoren tot het publieke domein. De afbeeldingen zijn niet onderworpen aan auteursrecht. Grootschalige verspreiding van de afbeeldingen is niet toegestaan. De foto’s zijn rechtenvrij en gratis te gebruiken voor je blog en op je website. De website is Engelstalig.
Website

Life of pix: een website met gratis afbeeldingen

 

25. Life of Vids

Heb je video’s nodig voor je blog of je website, dan is Life of Vids een hele mooie website. Je kunt via deze website gratis video’s downloaden die je overal voor mag gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. De enige vereiste is dat je niet alle video’s van deze website op je eigen website plaatst. Er is daarom een maximum van 10 te gebruiken video’s per website ingesteld. Bronvermelding is niet vereist, maar wel gewenst.
Website

Life of vids: een website met gratis afbeeldingen

 

26. Morguefile

Je moet je zoekopdrachten op Morguefile voorzien van een hashtag (#), bijv. #flowers. Deze website heeft zowel gratis als betaalde afbeeldingen. De gratis afbeeldingen mag je aanpassen en je mag de afbeeldingen voor commerciële doeleinden gebruiken. De website is Engelstalig.
Website

Morguefile: een website met gratis afbeeldingen

 

27. NegativeSpace

Deze website heeft een uitgebreid aanbod aan afbeeldingen. Op de website zijn de afbeeldingen ingedeeld in categorieën en kleuren. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis te gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig en hoeft ook geen link naar de website te plaatsen. Je moet wel controleren of de foto’s voor commerciële doeleinden te gebruiken zijn, dit omdat  gebruikers hun eigen foto’s kunnen inzenden. De website is Engelstalig.
Website

Negative Space: een website met gratis afbeeldingen

 

28. New Old Stock

New Old Stock is gespecialiseerd in vintage en historische fotografie. Hier gelden de licentierechten Public Domain (geen bekend auteursrecht). De voorwaarden zijn opgesteld door Flickr Commons. Het gaat om rechtenvrije foto’s. Niet alle afbeeldingen mogen voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Er zijn afbeeldingen waar je de bron moet vermelden. De foto’s zijn afkomstig uit bestaande archieven. De website is Engelstalig.
Website

New Old Stock: een website met gratis afbeeldingen

 

29. Openphoto

Je moet op deze website per foto bekijken of je de afbeelding mag gebruiken. De licentie verschilt nl. per afbeelding. Als je op een afbeelding klikt, zie je onder Attribution welke licentie van toepassing is. Er zijn foto’s die je kunt gebruiken voor je blogs en website en ook commercieel, terwijl andere afbeeldingen niet commercieel gebruikt mogen worden. Bronvermelding naar de website van de fotograaf is gewenst. De website is Engelstalig.
Website

OpenPhoto: een website met gratis afbeeldingen

 

30. Pexels

Pexels is voor velen een belangrijke website voor het zoeken naar rechtenvrije beelden. Alle afbeeldingen zijn gratis onder Creative Commons (CC0) te gebruiken op je websites en in je blogs. Ook voor commerciële doeleinden. Je hoeft geen link te plaatsen of toestemming te vragen. Het zoeken naar een afbeelding kan ook in het Nederlands.
Website

Pexels: een website met gratis afbeeldingen

 

31. Photopin

Dit is een website waar je foto’s en afbeeldingen via zoektermen vindt. De website ziet er saai uit zonder foto’s. Het is ook meer zoekmachine voor bijv. foto’s over bloemen of reizen. In het zoekvak type je je onderwerp in. Je klikt op get photo en je kunt je foto downloaden. de Grab HTML for Attribution moet je in de bron vermelding zetten. De foto’s van deze website komen vanuit Flickr API en Creative Commons. Let dus op de licentievoorwaarden per afbeelding. De website is Engelstalig.
Website

Photopin: een website met gratis afbeeldingen

 

32. Picjumbo

Deze website is gemaakt door fotograaf Viktor Hanacek. De afbeeldingen hebben de Creative Commons-licentie CC0. Je mag de afbeeldingen gratis zonder licentiekosten gebruiken, kopiëren, wijzigen, verspreiden en uitvoeren en voor commerciële doeleinden gebruiken. Je hoeft geen toestemming te vragen. Je hoeft de naam van de fotograaf niet te vermelden. Om een foto op te zoeken maak je gebruik van tags of categorieën om het gewenste fotomateriaal te vinden. Je kunt de foto’s ook per e-mail te ontvangen. Hiervoor moet je je wel registreren. Er zijn ook betaalde pakketten waarbij je minimaal 50 exclusieve stockfoto’s per e-mail ontvangt die speciaal gemaakt zijn voor premium-leden. De website is Engelstalig.
Website

Picjumbo: een website met gratis afbeeldingen

 

33. PicNoi

Deze website is gespecialiseerd in portretfoto’s. Het is een verzameling van foto’s van baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen, van straatportretten tot geposeerde portretten en van één persoon tot hele groepen. De foto’s zijn gratis te gebruiken voor je blogs en website ook voor commerciële doeleinden. Je moet de maker vermelden en een link naar de licentie plaatsen. Daarnaast moet je ook aangeven of je wijzigingen in de afbeelding hebt aangebracht. Er wordt gebruik gemaakt van diverse licentie vormen. Let hier dus op als je een foto van deze website gebruikt. De website is Engelstalig.
Website

Picnoi: een website met gratis afbeeldingen

 

34. Picography

Een uitgebreide website met veel foto’s over uiteenlopende onderwerpen. De foto’s zijn om het zoeken makkelijker te maken ingedeeld in categorieën. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig en hoeft ook geen link naar de website te plaatsen. Je moet wel controleren of de foto’s voor commerciële doeleinden te gebruiken zijn, dit omdat gebruikers hun eigen foto’s kunnen inzenden. De website is Engelstalig.
Website

Picography: een website met gratis afbeeldingen

 

35. PikWizard

Op deze website zijn professionele afbeeldingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals gebouwen, wildlife en finance te vinden. Deze website heeft zijn eigen gebruikerslicentie. De afbeeldingen mag je gratis gebruiken voor je websites en blogs, ook voor commerciële doeleinden, maar er is een clausule in de licentie opgenomen voor gevoelige toepassingen door gebruikers, zoals wederverkoop, gebruik van een afbeelding voor wederverkoop, zoals t shirts, posters. Wel irritant is dat de website bij elke foto laat weten dat je de Ad Blocker gebruikt en dat sommige afbeeldingen op de pagina mogelijk niet correct worden weergegeven vanwege Ad Blockers. De website is Engelstalig.
Website

Pikwizard: een website met gratis afbeeldingen

 

36. Pixabay

Eén van mijn favoriete websites voor gratis afbeeldingen is Pixabay. Op Pixabay vind je meer dan 1,5 miljoen gratis afbeeldingen die je zonder kosten kunt downloaden en gebruiken op je websites en in je blogs. Je hoeft geen toestemming te vragen aan de maker en je kunt de afbeeldingen en illustraties gebruiken voor commerciële doeleinden en sociale media, want alle inhoud is vrijgegeven onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Het zoeken naar een afbeelding kan ook in het Nederlands.
Website

Pixabay: een website met gratis afbeeldingen

 

37. Rawpixel

Je mag per maand 100 afbeeldingen van deze website gratis downloaden. De website is gemaakt door Robert Churchill. De website maakt gebruik van een aangepaste licentie. Je mag de afbeeldingen op deze website gratis gebruiken voor je blogs of website, ook voor commerciële doeleinden en sociale media. Je mag de foto’s niet doorverkopen. Er zijn ook specifieke afbeeldingen die alleen voor casual of business leden tegen betaling van een maandbedrag beschikbaar zijn. De website is Engelstalig.
Website

Rawpixel: een website met gratis afbeeldingen

 

38. Realistic Shots

Realistic Shots biedt e-mailservice met elke week 7 gratis foto’s voor persoonlijk en commercieel gebruik. Alle foto’s die op deze website worden gepubliceerd, hebben de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen kopiëren, wijzigen, verspreiden en gebruiken, voor voor commerciële doeleinden. Naamsvermelding is niet vereist, maar wordt gewaardeerd. De website is Engelstalig.
Website

Realistic Shots: een website met gratis afbeeldingen

 

39. RGBStock

Voor deze uitgebreide website heb je een gratis account nodig om de afbeeldingen gratis te kunnen gebruiken. De afbeeldingen worden door gebruikers aangeleverd. Je mag deze foto’s gratis gebruiken voor je blogs en website, ook voor commerciële doeleinden maar er is een verbod op het gebruik van foto’s op producten voor wederverkoop. De website is Engelstalig.
Website

RGB-Stock: een website met gratis afbeeldingen

 

40. Skitterphoto

De website Skitterphoto is een website met foto’s van verschillende fotografen. Je kunt je als fotograaf aanmelden om je werk te delen. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Bronvermelding is niet nodig. Je moet wel controleren of de foto’s voor commerciële doeleinden te gebruiken zijn, dit omdat gebruikers hun eigen foto’s kunnen inzenden. De website is Engelstalig.
Website

Skitterphoto: een website met gratis afbeeldingen

 

41. Snapwire Snaps

Deze website is gemaakt door en voor fotografen. Je kunt gratis afbeeldingen downloaden voor je blogs en website, ook voor commerciële doeleinden. Je kunt hier ook je eigen beeldmateriaal toevoegen. Je moet doorklikken om de verschillende categorieën te vinden. De makers van de afbeeldingen hebben afstand gedaan van zijn of haar rechten op het gebied van auteursrecht. Je mag deze afbeeldingen bewerken, kopiëren en verspreiden zonder dat de maker hier toestemming voor hoeft te geven. Voor alle foto’s op deze website geldt de CC0 1.0 Universeel (CC0 1.0) Publiek Domein Licentie. De website is deels ook in het Nederlands beschikbaar.
Website

Snapwire Snaps: een website met gratis afbeeldingen

 

42. SplitShire

De website is makkelijk in gebruik met veel categorieën om het zoeken makkelijker te maken. Voorbeelden van categorieën zijn, dieren, landschappen en abstract. De website is gemaakt door fotograaf Daniel Nanesou. De afbeeldingen zijn gratis te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. De afbeeldingen mag je niet doorverkopen. Aangepaste afbeeldingen mogen wel gebruikt worden voor verkoopdoeleinden. De website maakt gebruik van een aangepaste licentie, vergelijkbaar met de Creative Commons Zero (CC0) licentie. De website is Engelstalig.
Website

SplitShire: een website met gratis afbeeldingen

 

43. Startup Stock Photos

Deze website is gespecialiseerd in afbeeldingen voor starters, kleine bedrijfjes en ondernemers. De meeste afbeeldingen mag je gratis gebruiken voor je blogs en website en voor commerciële doeleinden. De afbeeldingen vallen onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Deze meeste foto’s zijn in eigen beheer gemaakt. De website vind ik heel moeilijk, het is basic zonder zoekbalk en categorieën. De website is Engelstalig.
Website

StartupStockPhotos: een website met gratis afbeeldingen

 

44. StockSnap

StockSnap.io bevat tienduizenden afbeeldingen met populaire onderwerpen. Ze hebben foto’s die je niet op elke website tegenkomt. De foto’s zijn licentievrij via Creative Commons Zero (CC0), waardoor je gratis gebruik kunt maken van de afbeeldingen, ook voor commerciële doeleinden. De website is Engelstalig.
Website

StockSnap: een website met gratis afbeeldingen

 

45. Stockvault

Dit is een website met ontzettend veel afbeeldingen over veel verschillende onderwerpen, zoals transport, feestdagen en mensen en elke categorie is weer onderverdeeld in subcategorieën wat het zoeken naar een mooie afbeelding makkelijker maakt. Je mag deze afbeeldingen gratis downloaden voor je blogs en website, ook voor commerciële doeleinden. De website hanteert drie verschillende licentievormen: een commerciële licentie met gratis gebruik voor commerciële doeleinden, een niet-commerciële licentie, waarbij je de afbeeldingen gratis persoonlijk voor je blogs en websites mag gebruiken en Creative Commons Zero (CC0) met gratis gebruik voor commerciële doeleinden. Let wel op want niet elke afbeelding kan voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De website is Engelstalig.
Website

Stockvault: een website met gratis afbeeldingen

 

46. Stokpic

De afbeeldingen op deze website zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals fashion, lifestyle en eten & drinken. Je moet er van houden maar op veel foto’s zijn mensen te zien. Voor het gebruik van een foto van deze website hoef je je niet te registeren. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig en hoeft ook geen link naar de website te plaatsen. De website is Engelstalig.
Website

Stokpic: een website met gratis afbeeldingen

 

47. Styled Stock

Deze website bevat afbeeldingen gemaakt door vrouwelijke fotografen en is gericht op vrouwelijke ondernemers. De website is onderverdeeld in categorieën, maar je kunt ook kiezen op kleur. De afbeeldingen kun je gratis gebruiken in je blogs en op je website, ook voor commerciële doeleinden en sociale media. Voor het gebruik van een afbeelding moet je wel even de licentievoorwaarden voor die afbeelding lezen. Het auteursrecht op de afbeelding is nog steeds eigendom van de auteur. Bronvermelding is niet nodig. De website is Engelstalig.
Website

Styled Stock: een website met gratis afbeeldingen

 

48. The Graphics Fairy

Op deze website vind je vintage illustraties en old-school afbeeldingen. De website heeft heel veel verschillende categorieën, zoals kaarten, bloemen en reizen. De maakster van de website kan niet garanderen dat het gebruik van de afbeeldingen die via haar website worden aangeboden, geen inbreuk maakt op de auteursrechten of intellectuele eigendomsrechten van anderen. Zij heeft de afbeeldingen gratis verstrekt en heeft geen verantwoordelijkheid voor enige schade of juridische kosten die jij kunt oplopen als je wordt vervolgd, omdat je afbeeldingen hebt gebruikt die zij heeft verstrekt. Je moet zelf beslissen of je het risico wilt nemen om de afbeeldingen die zij op deze website geplaatst heeft, wilt gebruiken. Een beetje vaag dus. De website is Engelstalig.
Website

The Graphics Fairy: een website met gratis afbeeldingen

 

49. Travel Coffee Book

Een website met foto’s ideaal voor reisbloggers. Ik vind de website niet heel handig ingedeeld omdat alle foto’s op één pagina staan, er is geen zoekfunctie aanwezig en de foto’s zijn niet onderverdeeld in categorieën. Je kunt met een druk op de knop alle foto’s downloaden en opslaan. Voor alle foto’s op deze website geldt de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Je mag de afbeeldingen gratis te gebruiken voor je blog en website, ook voor commerciële doeleinden. Je hebt geen toestemming van de maker nodig en je hoeft ook geen link naar de website te plaatsen. De website is Engelstalig.
Website

Travel Coffee Book: een website met gratis afbeeldingen

 

50. Unprofound

Dit is een website met afbeeldingen gemaakt door veel verschillende fotografen. Je mag deze afbeeldingen gratis downloaden voor je blogs en website, ook voor commerciële doeleinden. Ik vind het zelf geen handige website, dit omdat de website bij mij althans slechts de helft van mijn beeldscherm beslaat. De licentie voorwaarden kan ik niet vinden op deze website. De website is Engelstalig.
Website

Unprofound: een website met gratis afbeeldingen

 

51. Unsplash

Een favoriete website voor gratis afbeeldingen is Unsplash. Alle afbeeldingen hebben dezelfde licentie. Alle  afbeeldingen mag je gratis gebruiken, ook voor commercieel gebruik. Je hoeft geen bron te vermelden en geen toestemming aan de maker van de afbeelding te vragen. Ook mag je de afbeeldingen aanpassen, het formaat wijzigen en de afbeelding verspreiden. Unsplash adviseert wel om de naam van de fotograaf (als bedankje) bij de afbeelding te vermelden. De website is Engelstalig.
Website

Unsplash: een website met gratis afbeeldingen

 

52. Wikimedia Commons

Wikimedia Commons is onderdeel van Wikipedia. De fotografen die hun foto’s uploaden naar Wikipedia, geven hun afbeelding ter beschikking. Ze doen geen afstand van hun rechten. Bronvermelding met de naam van de maker van de afbeelding is vaak verplicht. De categorie images is onderverdeeld in maar liefst 49 subcategorieën. Kan je het daar niet vinden is er ook nog een zoekbalk. Per foto is de licentie verschillend. Wikimedia Commons hanteert 7 licentievormen. Deze worden vermeld bij de gewenste foto. Dit moet je overnemen als je deze afbeelding gebruikt in je blog. Het zoeken naar een afbeelding kan ook in het Nederlands.
Website

Wikimedia Commons: een website met gratis afbeeldingen

 

Voor elke afbeelding die je van één van deze websites downloadt, raad ik je aan goed de licentievoorwaarden te lezen!

 

Van welke website haal jij de gratis afbeeldingen in je blogs?

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Mocht er iets niet kloppen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog

De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog De beste fotosites met foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw blog, website en social media. Handig voor als je zelf geen foto's wilt of kunt maken. Je leest het in deze blog met handige links naar maar liefst 52 websites voor gratis foto's #fotografie #gratisfoto #stockphoto #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com