Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 6 – LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije

 

Deze week laat ik je kennismaken met de zesde verhalenpaal: nr. 6 – LIED / J.P. Heije. Deze verhalenpaal vind je aan het Dr. Heijepad, bij de ingang van de begraafplaats bij hek in Abbenes. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 6 – LIED / J.P. Heije

Deze verhaalpaal staat bij de begraafplaats in Abbenes, de plek waar arts en dichter Jan Pieter Heije ligt begraven. J.P. Heije is de schrijver van bekende kinderliedjes als ‘De Zilvervloot’, het Sinterklaasliedje ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ en ‘Er zaten zeven kikkertjes’. Hij schreef meer dan 150 kinderliedjes en 350 volksliedjes.

J.P. Heije is in 1809 in Amsterdam geboren. Hij was arts en werd bekend vanwege zijn inzet voor de dichtkunst en muziek. Hij kwam veel in Abbenes, maar hij woonde in Amsterdam.

In het zuiden van de Haarlemmermeerpolder bezat hij veel landerijen. Hij was rentmeester voor zijn schoonvader. De boerderijen kregen namen van dichters, hij bouwde huizen voor de arbeiders en zorgde er voor dat de kinderen uit het dorp naar school gingen en stichtte de kerk van Abbenes.

Niet alleen voor Abbenes was hij belangrijk. Hij was ook bestuurslid van het Nut van het Algemeene, de Staatscommissie voor Verbetering van de Gezondheidszorg. De medische wetgeving moest worden aangepast. Dr. Heije heeft er verder voor gezorgd dat er een verpleegsters-opleiding kwam.

Hij overleed in 1876 en werd begraven op de begraafplaats van Abbenes. Dit omdat hij van groot belang was voor de ontwikkeling van het zuiden van de polder en met name voor Abbenes.

De schoolkinderen van Abbenes herdenken hem nog jaarlijks met het zingen van zijn liedjes en het leggen van narcissen op het graf.

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal nr. 6 - LIED / J.P. Heije Verhalenpaal nr. 6 – LIED / J.P. Heije

Het pad naar het graf van J.P. Heije in Abbenes Het pad naar het graf van J.P. Heije in Abbenes

Het graf van J.P. Heije in Abbenes Het graf van J.P. Heije in Abbenes

 

Locatie van verhalenpaal nr. 6 – LIED / J.P. Heije

Verhalenpaal 6 staat aan het Dr. Heijepad, bij de ingang van de begraafplaats bij hek in Abbenes.

 

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de zesde verhalenpaal: nr. 6 - LIED / J.P. Heije in Abbenes. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog #abbenes Deze keer laat ik je kennismaken met de zesde verhalenpaal: nr. 6 - LIED / J.P. Heije in Abbenes. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog #abbenes

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Buy me a coffee

Foto’s van JTravelBlog bij Werkaandemuur.nl

Mijn foto’s zijn vanaf nu te koop op allerlei materialen in mijn shop bij WerkaandeMuur.nl of op Mijn foto’s bij Werkaandemuur.nl.

PS: Omdat ik sinds het najaar van 2021 werk met de Sony RX10IV en deze camera helaas niet voldoet aan de technische eisen van Werk aan de Muur kan ik geen nieuw werk in mijn webshop laden.

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids